ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1882/2544)

Mocno śliwkowy placek 173

Nastał weekend, także czas na ciacho do kawki🍰 Tym razem w delikatnej i małej porcji przy okazji również fit. Tak się składa, że szykuje mi się

Zdrowie i pysznie na talerzu
Marchwiowe babeczki z bananem i kremem 127

Dawno nie podawałam Wam przepisu na babeczki. Dlatego postanowiłam wstawić dziś przepis na rewelacyjne marchwiowe babeczki z bananem. Są świetnym pomysłem na przekąskę, którą możemy zabrać

Be Fit Be Strong
DOMEK - SZKLARNIA z piernika 81

części i każdą część ciasta zawijamy osobno w folię spożywczą. Ofoliowane kawałki ciasta wstawiamy do lodówki na godzinę (ja zostawiam całą noc w lodówce). Po tym czasie każde ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wałkujemy na między dwoma arkuszami papieru do pieczenia ( w ten sposób powierzchnia ciasta będzie bardzo gładka). Rozwałkowane ciasto przenosimy razem z dolnym papierem(...)składników wyjdzie ciasta na zrobienie szklarni tak na styk. Tak, więc jeżeli jesteś osobą początkującą, to radziłabym zrobić 2 takie ciasta. Wtedy będziesz mieć pewność, że nie zabraknie Ci ciasta. A z pozostałości ciasta można zrobić pierniczki. Jeśli jesteś osobą, która ma  wprawę w robieniu domków piernikowych , to jedna porcja ciasta wystarczy Ci   bez obawy

RITA food channel
Sernik z Makiem 1370

bardzo smaczne i popularne ciasto, szczególnie w okresie świątecznym. Nie ważne czy to święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc, sernik z makiem to obowiązkowy wypiek w naszym domu. Sernik z makiem to idealne ciasto dla miłośników serowników i makowców. Jeśli zastanawiacie się, które z tych ciast upiec, sernik z makiem będzie idealnym rozwiązaniem. Ciasto przygotowane jest bez spodu, składa się(...)białka i wymieszać z masą serową. 1/2 masy serowej wylać do blaszki. 1/2 masy makowej wyłożyć do blachy przy pomocy łyżki. Wylać pozostałą masę serową. Wyłożyć pozostałą masę makową. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 70 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka góra- dół). Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł

Przepiski.pl
CHLEB Z PŁASKURKI, SAMOPSZY I ORKISZU, Z ZIARNAMI, PROWADZONY METODĄ TRÓJFAZOWĄ 157

   Kolejny z chlebów na zakwasie prowadzony metodą trójfazową. Tym razem chleb z płaskurki, samopszy i orkiszu- bajeczny smak i aromat. Łatwość przygotowania chlebów tą

Smaczne Zdrowe
Brownie z musem malinowym 145

Jestem przekonany, że brownie z musem malinowym posmakuje wszystkim bez wyjątku ! Dzisiejszą zabawę zaczynamy od przygotowania mocno czekoladowego spodu, który można również upiec jako samodzielne ciasto i podać z polewą czekoladową, bitą śmietaną i na przykład sezonowymi owocami. W trakcie, kiedy brownie siedzi już w piekarniku możemy zabrać się za przygotowanie musu z malin, można zrobić go z malin(...)wierzch brownie, całość dokładnie schłodzić przed podaniem. Wierzch ciasta można udekorować polewą czekoladową lub posypać proszkiem kakao albo musem malinowym. Ciasto jest naprawę pyszne, do szczęścia przyda się jeszcze filiżanka dobrej kawy! Przygotowując brownie, pamiętajcie o temperaturze składników, powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki na brownie Wszystkie składnik na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową! 270 g mąki pszennej

KUCHNIA POLSKA
Bułeczki z pieczarkami 95

lekko posypujemy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, ciasto i farsz: do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę, sól,wbijamy jajko i wlewamy olej, zagniatamy ciasto,podsypując mąką w razie potrzeby, wyrabiamy,aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, posypujemy lekko mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(ciasto powinno podwoić objętość), pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, cebulę(...)piórka, doprawiamy solą,pieprzem,dodajemy lubczyk i smażymy do odparowania płynu, ciasto dzielimy na 8 części, każdą rozpłaszczamy, nakładamy dużą ilość farszu i zlepiamy, bułki układamy zlepioną częścią na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem roztrzepanym w mleku, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190 stopniach około 25 min, bułeczki są najlepsze podawane na ciepło

Kuchnia Beaty
Szarlotka z migdałami bez cukru 108

Szarlotka z migdałami bez cukru świetnie sprawdzi się jako pyszny deser zarówno dla osób ograniczających spożycie cukru jak i dla małych dzieci. Przepis ten dostałam od mojej koleżanki i na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto kruche: 1 szklanka mąki migdałowej 1 szklanka mąki owsianej 2 żółtka 125 gram masła Pozostałe(...)ostygnięcia, składniki na ciasto kruche przekładamy na stolnicę lub do miski, wyrabiamy ciasto, następnie wkładamy w foliowy woreczek, bądź owijamy folia i wkładamy na ok 15 min do zamrażarki do schłodzenia, schłodzone ciasto rozwałkowujemy na obsypanej mąką owsianą stolnicy lub blacie, następnie przekładamy do blachy o wymiarach 40×26 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto nakłuwamy widelcem

Blog kulinarny S9.PL
Pszenny razowy chleb z orzechami i rodzynkami 148

mojej weekendowej nieobecności najbardziej Miśkom brakowało domowego chleba, bo to żenie tęskna za mną a za moim jedzeniem nie jest dla mnie niczym nowym. W poniedziałek zabrałam się za pieczenie chleba. Tym razem upiekłam lekko słodki z sprawą rodzynek, orzechowy pszenny chleb. Wspaniale komponuje się z każdym mozliwym dżemem oraz masłem orzechowym. Składniki na dużą keksówkę o wymiarach 30x15x10(...)drożdżami. Zagnieć ciasto i dodaj namoczone rodzynki i posiekane orzechy. Zagnieć tylko do równomiernego rozmieszczenia dodatków. Odstaw ciasto do wyrastania pod przykreyciem w ciepłe miejsc na 2-3 godziny. W połowie twgo czasu złóż ciasto, czyli ponaciągaj z zewnątrz do środka.   Wyrośnięte ciasto przełóż do formy wysmarowanej olejem i posypanej np. płatkami owsianymi, otrębami. Ponownie odstaw ciasto do wyrastania

greenscarf
Galette ze śliwkami 153

składniki - masło, mąka, twaróg i jajko (podobnie jak w ciasteczkach gęsie łapki) pozwoliły uzyskać efekt ciasta delikatnie listkującego się, które przypomina francuskie. Galette to rodzaj tarty, takiej prostej, rustykalnej, bez starannego wyklejania formy, z uroczo zawiniętymi brzegami i soczystym nadzieniem. Na razie wypróbowałam wersję ze śliwkami i to aż dwukrotnie w ciągu kilku dni. I powiem, że jest(...)zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić przez min. godzinę. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, każdą połówkę przekroić na pół. Płatki, bułkę tartą, cukier i cynamon wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok 0,5cm. Na środku równomiernie rozsypać mieszankę płatków, zostawiając ok 3-4cm brzeg. Wyłożyć śliwki (jeśli są kwaśne, posypać odrobiną cukru). Brzeg ciasta zawinąć

Obiad gotowy
Cytrynowe mini pączki z ricottą i cukrem różanym 147

lekkie. Można je jeść prawie bez wyrzutów sumienia. Jak wiadomo “PRAWIE” robi wielką różnicę, więc ja zaprosiłam gości, aby mi w jedzeniu pomogli. No i wyrzuty sumienia od razu trochę mniejsze * Przepis pochodzi ze strony: www.ricardocuisine.com Składniki na ok 20 pączków 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1 cytryna (duża(...)pieczenia. Odstawić na bok. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i skórkę z cytryny. Ubijać mikserem 2-3 minuty aż masa stanie się blada i lekko puszysta. Dodać ricottę i lekko zmiksować. Wsypać suche składniki i delikatnie połączyć szpatułką, aż do uzyskania jednolitej masy. Starać się jednak nie stracić puszystości. Przy pomocy dwóch łyżek wkładać małe porcje ciasta

olalacooking
Piernik gryczany ze śliwką - bez glutenu, bez cukru, bez jajek 177

Potraficie wyobrazić sobie święta bez piernika ? My nie. Dlatego wśród ostatnio dodanych przepisów znalazły się m.in. ten na piernik staropolski dojrzewający  - najlepszy z polskich pierników. Ale.... nie każdy może sobie pozwolić na objadanie się bezkarnie słodyczami zawierającymi gluten czy laktozę. I właśnie dla tych osób przeznaczony jest pochodzący z książki Moniki Mrozowskiej " Słodko, zdrowo, świątecznie " przepis na bezglutenowy(...)tarce. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki. Przesiana mąkę gryczaną łączymy w misce z pozostałymi składnikami, na samym końcu dodajemy ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w 200 stopniach (grzanie góra i dół) około 25 minut. Smacznego :) Nasze uwagi: dodatkowo ozdobiliśmy piernik polewą i siekanymi orzechami, a upiekliśmy go w formie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gulasz z grzybami w chlebie 133

formuję okrągły bochenek, zostawiam trochę ciast na zrobienie kulki dekielka. Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam go do temp 240 stopni góra dół. Chleb przekładam na blaszkę, kulkę smaruje białkiem i przyklejam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 10 minut, zmniejszam na temp 170 stopni i piekę jeszcze około 20-25 minut(...)smażę około 5 minut, solę, pieprzę. Zalewam bulionem i gotuję około godzinę aż mięso będzie miękkie. Dynię obieram i kroję w kostkę dodaję do łopatki i gotuję razem aż bezie miękka dynia. Na osobnej patelni przesmażam paprykę i grzyby pokrojone. Dodaję do gulaszu.Doprawiam sola, pieprzem, papryką wędzoną, przyprawą do gulaszu.. Mąkę rozrabiam w zimnej wodzie dolewam do zupy

wesoła kuchnia
Przekąska francuska z kurkami, oliwkami i zieloną pietruszką 221

ciasto z lodówki. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm na 40 cm (jeśli mamy gotowe ciasto w rolce wystarczy je rozwinąć).  Na cały płat ciasta nakładamy zmiksowane oliwki z pietruszką i za pomocą wałka dociskamy. Ciasto dzielimy na 10 równych części za pomocą nożyka np. do pizzy. Podsmażone kurki nakładamy na każdy kawałek ciasta, który(...)zwijamy w rulonik zaczynając od rogu, po przekątnej. Każdy rulonik z ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem zmieszanym z serem. Pieczemy  ok. 15 min w 180 °C , na złoty kolor. Rada: Ser trzemy na najdrobniejszej tarce, a dzięki temu, że zostało z jajkiem zmieszane, po upieczeniu na cieście utworzy się jednolita chrupiąca skórka

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania