ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1879/2544)

CHLEB ŻYTNI NA ZAKWASIE 188

   O tym, że domowe pieczywo jest najlepsze, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Zapach domowego chleba jest po prostu nieziemski i uzależniający... Jak co roku

Smaczne Zdrowe
GRYCZANA TARTA SERNIKOWA Z OWOCAMI 149

Fantastyczna tarta bezglutenowa z mąki gryczanej, wypełniona sernikiem na zimno, z dodatkiem truskawek i borówek oraz galaretką krystaliczną. Masa sernikowa wykonana jest z twarogu sernikowego z

Kuchnia MagdaLeny
TORT BEZOWY Z KREMEM KAWOWYM I MALINAMI 142

Za oknem szaro i  smutno. Na poprawę samopoczucia postanowiłam osłodzić sobie i najbliższym ten dzień. A jak szaleć i zajadać kalorie to na całego;-) Będzie

potrawyregionalne
Ciasto ze śliwkami...? Bez śliwek. Z jabłkami 215

Dziewczyny postanowiły upiec ciasto ze śliwkami i czekoladą. Kiedy przeczytałam przepis, wiedziałam, że to będzie coś pysznego. Kawałki soczystych owoców zanurzone w mięciutkim, aromatycznym cieście, do

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BARWNIKI W PROSZKU ZŁOTE – jadalne 69

Więcej wiedzy o tortach i pieczeniu na INSTAGRAMIE. Ci, którzy obserwują mnie na Instagramie lub Facebooku wiedzą, że parę tygodni temu sklep z artykułami cukierniczymi

Słodki Pomysł
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48154

włoskiej – zmienia ona zarówno kolor jak i smak wywaru . Rosół z kapustą jest bardziej słodki, ma specyficzny, charakterystyczny dla tego warzywa posmak i zapach. Zaleca się gotowanie warzyw kapustnych bez przykrycia – żeby pozbyć się z nich nieprzyjemnych dla nosa olejków eterycznych. A rosół gotujemy pod przykryciem, więc cały zapach z kapusty zostaje. Staram się, żeby wszystkich warzyw w rosole(...)pieczenia i przez sitko posypujemy mięso mlekiem w proszku. Już kilka łyżek mocno podniesie i wydobędzie smak kurczaka. Kiedy pieczemy kurczaka, białko i cukry wchodzą ze sobą w reakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie. Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak i zapach, między innymi w produkcji ciast, piwa, prażonej

Karo in the Kitchen
Ciasto z owocami na maślance 58

koniecznie składy, bo maślanka maślance nie równa. Jeśli bardzo chcemy być poprawni, możemy przesiać mąkę, ale i bez tego ciasto wychodzi doskonałe. Będzie to idealny przepis na lato, kiedy nie chce nam się stać w kuchni i wytrwale miksować ciasta, ubijać piany, odważać składników, a potem zmywać wszystkich naczyń. Zrobicie je dosłownie w 5 minut. otrzebujemy tylko szklanki(...)mąki Szymanowskiej Uniwersalnej , jednak możecie użyć również mąki innego typu 550 czy 650. Możecie upiec ciasto z owocami w ulubionej blaszce prostokątnej lub tortownicy. Ja dla odmiany wybrałam formę w kształcie serca. Drukuj Puszyste ciasto na maślance z owocami Proste w zrobieniu, wilgotne ciasto z owocami sezonowymi Czas przygotowania 10 minutes Czas gotowania 45 minutes Składniki 1 szkl

Mieszam w Garnku
Rolada z cukinii z pieczarkami 56

bez polepszaczy smaku Vegety lub sól i świeżo zmielony pieprz czarny Farsz: 500 g pieczarek 1 cebula 100 g sera żółtego 50 g sera feta Sposób wykonania rolady z cukinii z pieczarkami Do przygotowania rolady z cukinii potrzebować będziemy przede wszystkim: miski, miksera, patelni, płaskiej blaszki o wymiarach 25 x 38 cm oraz piekarnika. Krok 1. Przygotowuję ciasto(...)łyżką. Następnie wsypuję mąkę i całość dokładnie mieszam szpatułką. Do ciasta dodaję odsączoną cukinię. Wsypuję vegetę i całość mieszam na gładką masę. Sprawdzam smak i ewentualnie doprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem czarnym. Masę wylewam na blaszkę o wymiarach 25 x 38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piekę

Ania gotuje
Crumble śliwkowe 114

zawsze lubiłam śliwki, a zwłaszcza przetwory czy ciasta ze śliwkami. Mimo że te owoce już trochę pachną jesienią i kojarzą się z pierwszymi chłodniejszymi dniami, z końcem wakacji, z wrześniem i powrotem do szkoły, to jednak zawsze na nie czekam. Czekam na ten zapach i smak pieczonych śliwek na kruchym cieście , na knedle (te ze śliwkami są dla mnie dużo(...)bita śmietana Czas przygotowania 10 minut Czas pieczenia 40-45 minut Temperatura 190 stopni (góra-dół) Liczba porcji ok. 8 porcji 100 g porcja Kcal 226 240 B 2,3 2,5 T 10 10,6 W 32,02 34 Wartości BTW podane w gramach; obliczone na podstawie wykorzystanych składników; bez uwzględnienia dodatków Przygotowanie Śliwki dokładnie myjemy, przekrawamy

Analiza Smaku
FIT SŁODKOŚCI Z TERMOROBOTEM ICOOOK FIRMY MPM 64

książce z przepisami? Ciasteczka z czerwonej fasoli Ciasteczka z czerwonej fasoli - składniki na około 10 ciasteczek: * 1 puszka czerwonej fasoli (420 g z zalewą/ 240 g bez zalewy) * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 płaskie łyżki ciemnego kakao * szczypta cynamonu * 3 kopiate łyżki masła orzechowego * 1/4 szklanki (55 g) wody * 4 łyżki ksylitolu * 1 łyżka ziaren siemienia lnianego(...)laskowych.  Zamk nąć pokrywę dzbanka z zamkniętą zaślepką. Zmiksować całość - czas 30 sekund , prędkość 7 .  Zdjąć pokrywę, wyjąć nóż. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przy pomocy łyżki nakładać porcję ciasta (1 łyżka ciasta na 1 ciastko), masę lekko spłaszczyć łyżką, nadając ciastkom okrągły kształt. Ciastka układać z niedużym odstępem między sobą, podczas pieczenia ciastka urosną

Zrób to smacznie
Pierogi z jagodami – przepis 80

przygotowaniu racuchy drożdżowe z truskawkami . Poznaj też propozycję na doskonały sernik pieczony z czereśniami . Polecamy również pyszny deser z serkiem mascarpone i malinami . Jak zrobić dobre pierogi z jagodami? Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że zostanie jednym z Waszych ulubionych Pierogi z jagodami – przepis Składniki: Na ciasto: mąka pszenna typ 450 – 500: 0,5 kg wrzątek(...)ciasto będzie gładkie i jednolite. Następnie włóż do woreczka foliowego, owiń ręcznikiem i pozostaw na 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Z tak zaparzonego ciasta pierogi pięknie się sklejają i nie rozpadają w trakcie gotowania. Dobre ciasto na pierogi z jagodami bez jajek jest elastyczne, dzięki czemu pierożki lepiej się przechowują np. jako mrożone. Czyste jagody wymieszaj z kisielem

Kuchnia Na Wypasie
Jogurtowiec z czekoladą 84

nutą imbiru oczywiście do kawy w niedzielne popołudnie. Uwielbiam sernik 😉, ale z racji zamieszkania nie zawsze mam dostęp do twarogu, więc muszę się ratować jogurtem greckim. Do tego ciasta właśnie powstała…. czekolada 😉. Przepis na nią znajdziesz na moim Instagramie , na który Cię zapraszam. Jogurtowiec z czekoladą, który sobie wymyśliłem, jest z jak najmniejszą zawartością cukru i dużą ilością protein(...)smacznego.  👥 – 8 ⏰ – 30 minut ➕ chłodzenie 🇵🇱 – Polska 🍺 – Facet w Kuchni – gotowanie pod wpływem Oczywiście potrzebujemy kilku, dobrych składników Jogurt grecki o podwyższonej zawartości białka bez cukru i tłuszczu – 1 kg Limonka – 3 sztuki skórka i sok Erytrol – 50-70 gram Ciastka owsiane o smaku imbirowym z obniżoną zawartością cukru

RafalCook
Mini pizza w 4 smakach (wersja II) 62

Ciasto: Drożdże rozpuścić w 250 ml letniej wody i odstawić na 10 minut. Mąkę wymieszać z solą, oliwą i rozpuszczonymi drożdżami. Ciasto wyrabiać powoli przez około 15 minut, a następnie przykryć czystą ścierką i odstawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny (w ciepłe miejsce). Sos pomidorowy: Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Pomidory (bez(...)suszone pomidory i oliwki na mniejsze kawałki. Sos podzielić na 2 części. Ciasto podzielić na 16 części i uformować małe spody. Na 8 spodów wyłożyć sos pomidorowe, następnie wyłożyć wszystkie składniki (na ciasto z sosem wyłożyć składniki na pizze rybną i kebab (oprócz sałaty i sosu czosnkowego) ). Piec 15 minut w 220 stopniach. Po upieczeniu na 4 pizze kebab wyłożyć

KuchniaWeDwoje.pl
Drugie śniadanie – zdrowe przepisy na cały tydzień 70

To już drugi wpis w kategorii szybkich i smacznych pomysłów na lunchboxy. Tym razem przygotowałam dla Was kilka pomysłów na zdrowe i pożywne drugie śniadanie. Mam

KuchniaWeDwoje.pl
FIT ORKISZOWE Z BANANAMI I KREMEM CZEKOLADOWYM Z ORZECHAMI NUTLOVE 83

dalszy! Ostatnio pokazywałam Wam fantastyczną FIT TARTĘ JAGLANĄ Z KREMEM ORZECHOWYM , FIT CIASTKA z kremem NUTLOVE , przepyszne NADZIEWANE PANCAKES. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, dietetyczne ciasto z mąki orkiszowej. Bez dodatku białego cukru oraz białej mąki. Idealne na deser do popołudniowej kawki. Z całą pewnością posmakuje wszystkim – nie tylko dbającym o zawartość swojego talerza! Koniecznie spróbujcie(...)jajkiem, rozpuszczonym olejem kokosowym. Dodajemy mąkę orkiszową, erytrytol, sodę oraz sól. Wszystko razem blendujemy. Wylewamy do foremki wyłożonej papierem, układamy przekrojonego banana oraz porcje kremu NUTLOVE i kawałki czekolady. Pieczemy ok. 45-50 minut w 180C z termoobiegiem. Smacznego! Ps. A Wy na który smak kremu NUTLOVE macie ochotę? Mam nadzieję, że jeszcze bardziej Was nimi zainteresowałam! Zajrzyjcie do sklepu

Ostra na Słodko
Muffinki z dżemem / Jam Muffins 96

bez cukru ) albo w wersji tradycyjnej (słodkiej, z mąką pszenną). Moje łatwe babeczki z dżemem zawsze się udają. Jeśli lubicie zdrowe desery, do ich wypieku świetnie sprawdzi się mąka orkiszowa (pół na pół jasna z pełnoziarnistą) albo ciecierzycowa. Muffinki z mąką z ciecierzycy zyskują dodatkowo pięknego, słonecznego koloru. Gdy przygotowuję je w zdrowej wersji, nie dodaję do ciasta cukru(...)więcej przepisów na muffinki:) Jeśli lubicie szybkie wypieki, polecam również moje pyszne  ciasto dyniowe : Przepis na muffinki z dżemem, składniki: 1/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka (krowiego lub napoju roślinnego), 1/2 szklanki cukru (w wersji fit nie dodajemy lub zastępujemy zamiennikami), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (lub pół na pół

Lekcje w kuchni
Deser owocowy z bezą 102

miałam przyjemność poznać deser owocowy z bezą. Czym mnie zachwycił? Swoją prostotą i smakiem. Na upalne dni jest nie zastąpiony. Lepszy od ciasta i lodów. Przygotowuje się z dodatkiem mrożonych owoców. Mogą być tak naprawdę różne, jadłam z malinami i białą bezą, było pyszne:)) Postanowiłam trochę pozmieniać i sprawdzić jak smakuje. Moja beza była czekoladowa a maliny zastąpiłam borówkami. Efekt(...)Myślę, że doskonale sprawdzą się czerwone porzeczki, jagody czy jeżyny. Dla trzymających linię polecam zastąpić śmietanę kremówkę jogurtem greckim, wymieszanym z miodem. Szybko można przygotować bez specjalnych kulinarnych zdolności. Zapraszam do przepisu:)) Składniki Beza 5 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo 500 ml śmietany kremówki

gotuj ze mną
Słodkie mleczne bułeczki 91

mięciutkie, puchate i długo takie pozostają za sprawa zaparzanego ciasta metodą tanghzong, podobnie jak chleb hokkaido. Metoda ta polega na zaparzeniu części mąki, co ma sprzyjać lepszemu rozwojowi glutenu w cieście. Wodę i mąkę miesza się i podgrzewa do temperatury 65stC, a następnie studzi i dodaje do ciasta. Z ciasta można upiec jeden chleb albo podzielić na porcje i uformować(...)drożdże, mleko, wymieszać. Jajko utrzeć z cukrem i solą, dodać do zaczynu. Wsypać mąkę, wyrobić gładkie, miękkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodając miękkie masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć i odstawić do wyrastania na ok 90 minut.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 kawałków, uformować kule, przykryć i odłożyć na 15 minut. Każdą kulkę rozwałkować  albo rozpłaszczyć

Obiad gotowy
Gofry z kaszy gryczanej 95

Pomysł na gofry z kaszy gryczanej powstał podczas rozmowy o wykorzystaniu kaszy, która zaskakująco dobrze sprawdza się w słodkich daniach np. czekoladowym cieście. Tym razem postanowiliśmy

niecodziennikpary
Sernik wiedeński na kruchym spodzie 168

mogą się przekonać do serników bez spodu, a to delikatne kruche ciasto idealnie do sernika pasuje. A sam sernik jest idealnie kremowy, delikatny, aksamitny, po prostu poezja. Kruchy spód: 250 g. mąki pszennej 100 g. cukru 125. g masła 1 jajko 8 g cukru z wanilią Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę(...)delikatnie do połączenia składników. Masę serową wykładamy na podpieczony spód, a blaszkę umieszczamy w drugiej większej blaszce napełnionej do połowy wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 st. Pieczemy 90 minut. Studzimy w zamkniętym piekarniku i najpyszniejszy sernik gotowy

Cynamonowe szczęście
MUFFINKI BAKALIOWE (bezglutenowe, wegańskie) 154

muffinka  z bakaliami?  Tym razem eksperymentowałam z mąkami bezglutenowymi i o dziwo wyszły zaskakująco pyszne !  Bez dodatku nabiału, jajek i masła . Jeśli wolicie jeszcze bardziej "fit" możecie zamienić cukier na słodzik , ksylitol lub erytrytol.  Zapraszam do pieczenia ! Składniki: 2 i 2/3 szklanki (320 g) mieszanki mąki bezglutenowej (użyłem prostej mieszanki mąki ryżowej, ziemniaczanej(...)kukurydzianej - proporcje poniżej) 180 g cukru (można dać więcej lub mniej) szczypta soli 3/4 łyżeczki gumy ksantanowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej Bakalie : u mnie rodzynki, żurawina, orzechy ziemne Składniki mokre: 1/2 szklanki (120 ml) oleju kokosowego (lub innego) 2 szklanki (480 ml) mleka roślinnego (sojowe/ryżowe/migdałowe/kokosowe) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć

Marcepanowa kuchnia
Pierniczki marchewkowe (bez cukru, wegańskie) 155

Dzielę się z Wami moim najnowszym przepisem na rewelacyjne pierniczki marchewkowe bez dodatku białego cukru, jajek czy miodu. Dzięki marchewce pierniki są mięciutkie, więc nie trzeba ich piec z wyprzedzeniem, aby zmiękły na święta, a daktyle robią genialną robotę, bo zastępują cukier i miód. Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu i mam nadzieję, że Wy również będziecie. Myślę(...)oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika Przygotowanie: 1. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. 2. Daktyle przełożyć do rondla, zalać pół szklanki wody i gotować pod przykryciem na średnim ogniu do momentu, aż woda się wygotuje, a daktyle będą się rozpadały. 3. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika

Domowa Cookierenka Agi
Owsiane muffinki dyniowe 139

wyobrażam sobie jesieni bez dyniowych wypieków, które idealnie się komponują w połączeniu z korzennymi przyprawami, orzechami lub gorzką czekoladą. Dyniowe muffinki to nie tylko prostota wykonania, ale także wspaniały jesienny smak skryty w tych małych łakociach. Do środka możesz dodać, co tylko lubisz np. posiekaną gorzką czekoladę, orzechy włoskie lub suszoną żurawinę. Za sprawą puree z dyni są także(...)łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 50g ksylitolu lub więcej 2 jajka ½ szklanki mleka lub napoju roślinnego 50g posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Wszystkie suche składniki  (poza orzechami włoskimi) wymieszać razem. Wszystkie mokre składniki wymieszać razem. Mokre i suche składniki połączyć, jedynie do połączenia składników. Delikatnie wmieszać posiekane orzechy włoskie. Ciasto przełożyć do foremki

Fabryka pomysłów
Mrożone muffinki truskawkowo - orzechowe 155

Muffinki bez pieczenia, bardzo orzeźwiające, a przy okazji pełen pysznych składników.  Wegańskie, bez cukru, mleka i mąki. Po prostu doskonała orzeźwiająca przekąska. W składzie same dobre rzeczy na czele z masłem orzechowym :)  Przepis nie jest skomplikowany i muffinki można wykonać bardzo szybko, ale musimy uzbroić się w cierpliwość i poczekać aż ładnie się zmrożą. Przed(...)więcej) miodu 1 puszka stałej części mleka kokosowego* Wykonanie: Do miski wsypać mąkę migdałową, dodać kakao, miód oraz masło orzechowe. Wszystko wymieszać do powstania zwartej masy (będzie dość klejąca). Ciasto przełożyć na spód foremek na mufinki (najlepiej silikonowych), dokładnie dociskając. Na to wykładać łyżkę masła orzechowego. Składniki na warstwę truskawkową umieścić w misie blendera i zmiksować na gładką masę

Healthy food explorer
Idealne ciasto na zdrowszą pizzę orkiszową 159

sprężyste ciasto. W połowie zagniatania zatrzymuję robot i sprawdzam, czy ciasto nie potrzebuje skorygowania dodatku mąki lub wody. Chodzi tu o bardzo niewielka ilość, ponieważ każda mąka wymaga innej ilości dodatku mąki. Gdy ciasto jest zbyt gęste dodaj łyżkę wody, gdy jest nadmiernie klejące dosyp łyżkę mąki. Przykryj misę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania. Ciasto można(...)przygotować dużo wcześniej i odstawić na czas wyrastania do lodówki po wyrośnięciu zagnieć ciasto powtórnie i podziel na 2 części  rozwałkuj cienko na stolnicy na pożądany kształt - koła lub prostokąta, w zależności od kształtu kamienia jaki posiadasz. Gdy pieczesz na pizzę na kamieniu pamiętaj o solidnym podsypaniu spodu pizzy mąką, by razem z nałożenien łatwo było zsunąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mleczne cappuccino 435

ciasto znalazłam przeglądając zbiory przepisów mojej Mamy. Od razu wiedziałam, że prędzej czy później je upiekę, bo bardzo spodobała mi się receptura na krem. Okazało się, że przepis ten bez problemu można znaleźć w internecie ( zresztą jakżeby inaczej, przecież w sieci jest wszystko ;) ), na swojej stronie ma go m.in. Ewa Wachowicz. Ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła(...)kremem, ciasto składa się z puszystego biszkoptu i podłużnych biszkoptów nasączonych w kawie. I co do tego nasączenia właśnie - polecam chwilę dłużej potrzymać biszkopty w naparze, aby wchłonęły go więcej, dzięki czemu w cieście będzie bardziej wyczuwalny smak kawy. U mnie było z tym dość słabo, bo za krótko moczyłam biszkopty, następnym razem się poprawię :). Ale ogólnie ciasto bardzo smaczne

Opowieści z piekarnika
Chleb pszenny wieloziarnisty 122

Prosty i mało pracochłonny chleb na drożdżach, wystarczy tylko wymieszać składniki i zostawić do wyrośnięcia. Upiec i gotowe. Domowy chleb bez żadnych zbędnych dodatków, który jest miękki przez kilka dni. Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej 500 ml letniej wody 25 g drożdży 3 łyżki otrąb pszennych lub innych 2 łyżki pestek(...)powstanie dość rzadkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do czasu, aż ciasto wyrośnie. Około 50 minut, powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej otrębami dużej keksówki. Mokrą dłonią wyrównać powierzchnię ciasta i posypać dowolnymi ziarnami np. słonecznikiem. Ponownie przykryć i odstawić, aby wyrosło. Piecyk nagrzać do temp. 190-200 stopni C. Piec około 50 minut. Po upieczeniu

talerz przyjemności
Bardzo czekoladowe ciasto z fasoli 133

dobrego, bez mleka i najlepiej czekoladowego, bo własnie takie ciacha najbardziej lubi nasza najmłodsza pociecha. Padło na ciasto fasolowe, do którego długo się przymierzałam, ale jakoś nie wychodziło. Oczywiście nie przyznałam się dzieciom z czego będzie ciasto, powiedziałam dopiero po tym jak drugi dzień się nim zajadały. Efekt taki, że teraz chodzą i mówią mamo zrób nam ciasto fasolowe(...)łyżeczka sody, szczypta soli. Przygotowanie: Odsączoną z zalewy fasolę dokładnie blendujemy. W misce ucieramy jajka z ksylitolem lub cukrem. Łączymy z resztą składników. Wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w formie sylikonowej). Pieczemy przez ok. 40 minut w temp. ok. 180 st. C, ale dla pewności lepiej ciasto obserwować i sprawdzić patyczkiem, czy ciasto na pewno

Państwo Wojtczuk gotują
Tort chałwowo - wiśniowy 181

przez żołądek do serca.... Nie ma nic piękniejszego jak usiąść w Święta z najbliższymi, wsłuchać się w kolędy, zapatrzeć na uśmiechy dzieci i blask choinki, popatrzeć sobie w oczy - bez słów - tak po prostu, zjeść kawałek przygotowanego od serca tortu... Taki magiczny czas ogromnego szczęścia... Święta powinny być przynajmniej cztery razy w roku!  Za to, że tak kocham(...)dziękuję mojej Mamie. To ona przekazała mi wszystkie tradycje. To dzięki niej umiem sprawić, że na wigilijnym stole stoi 12 potraw. To dzięki niej znam zapach makowców, serników i ciasta chałwowego.  Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem chałwowy: 500 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany

VioletoweKucharzenie
Paszteciki z bigosem 166

mąką i włożyć do niej z powrotem ciasto - uformowane w zgrabna kulę . Całość przykryć ściereczka kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje . Podzielić je na 2 kawałki. Każdy z nich rozwałkować na długi, a wąski prostokąt - wymiary zależne tu będą od preferowanej(...)zapiecze się ono w piekarniku i nadzienie nie będzie wypadać . Całość pokroić na kawałki o szerokości ok 3-4 cm, które następnie należy poukładać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Papier na którym układa się paszteciki można dodatkowo oprószyć lekko mąką - zapobiegnie to przypalaniu się ich od spodu.   Blachę z pasztecikami przykryć ściereczką kuchenną

Grunt to przepis!
Najprostsze ciasto drożdżowe 217

bez pośpiechu - będzie elastyczne. Rozczyn z drożdży musi być wyrośnięty. Najlepszy tłuszcz do ciast drożdżowych to dobre jakościowo masło. Nie zastępujemy cukru innymi substancjami. Cierpliwie czekamy, aż ciasto wyrośnie (dwukrotnie!). Wkładamy ciasto tylko do nagrzanego pojemnika. Wyrastanie rozczynu, a później ciasta można przyspieszyć wkładając je do piekarnika nagrzanego do 40*C i pozostawiając uchylone drzwiczki (inaczej ciasto się upiecze(...)pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 - 1,5 godziny). Formę, w której będziemy piec smarujemy masłem i oprószamy mąką, nadmiar strzepujemy

Chocolate Muffin Blog
Szarlotka tatrzańska 151

Jesień bez szarlotki to jak… niebo bez gwiazd albo… uczeń bez jedynki ;) Nie wyobrażam sobie, żeby podczas jesiennych miesięcy nie upiec szarlotki. Chociaż raz… Wręcz nie wypada nie skorzystać z bogactwa jabłkowych odmian, właśnie teraz, gdy są najbardziej aromatyczne i pełne smaku :) A jak wiadomo z takich właśnie jabłuszek szarlotki są najlepsze :D Zachęcam więc, abyście(...)czytaj: cukrem pudrem) ;) Im więcej jabłek użyjecie, tym ciasto będzie wyższe i smaczniejsze :) Ja do swojej szarlotki użyłam trzynastu jabłek i gdybym pod ręką miałam więcej, myślę, że spokojnie dorzuciłabym jeszcze przynajmniej cztery :) Użyłam jabłek twardych i słodkich, ale możecie użyć odmian typowo „szarlotkowych”. Przepis pochodzi z bloga www.mojewypieki.com Składniki: Ciasto: 500 g mąki krupczatki 250 g masła (schłodzonego

MyCookBook.pl
PIERÓG BIŁGORAJSKI 186

blachy. Wierzch smarujemy jajkiem.  Piec 1,5 godziny w temperaturze 220 stopni C, do momentu, aż na wierzchu utworzy się skorupka. Pieroga można podawać na ciepło, prosto z pieca lub odsmażonego na maśle, albo na zimno. Najlepiej smakuje z sosem grzybowym, śmietaną lub w towarzystwie szklanki mleka, kefiru lub maślanki. Młodzież ostatnio polewa go keczupem. Niektórzy pałaszują go zamiast(...)zapach gotowanych ziemniaków i gryczanej kaszy - tak samo jak ze smakiem ten jednak wzbogacony lekko kwaśno białym serem oraz skwarkami. Wypieka siego bez skórki zwanym "łysym" oraz w drożdżowej skórce. Niektórzy porównują go do słonego ciasta lub babki ziemniaczanej, ma on jednak inny specyficzny smak. W smaku można śmiało powiedzieć, że ile gospodyń i tyle różnych smaków. Na Lubelszczyźnie

Ciastka - domowe słodkości
Jesienny skrzat. 152

było właśnie z tym ciastem.      Jesienny skrzat to ciasto przypominające trochę wiewiórkę, trochę placek amerykański, choć jest zgoła innym zupełnie wypiekiem. Jest to ciasto owsiane, z dużą ilością orzechów, rodzynek, ziaren słonecznika, jagód goi, jabłek, czekolady, o cudownym aromacie podkreślonym cynamonem. Pomimo dużej ilości składników smaki są idealnie, subtelnie wyważone, ciasto jest soczyste, słodkie i wręcz uzależniające(...)Bardzo polecam! Składniki na ciasto: Jesienny skrzat:  na formę 28x40 cm 2 jajka 150 ml cukru 1 łyżka  cukru waniliowego 100 ml oleju 200 ml mleka 200 ml zmielonych płatków owsianych 100 ml dość grubo zmielonych orzechów (u mnie laskowe) 100 ml dość grubo zmielonych ziaren słonecznika 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mąki orkiszowej

Rozpustne gotowanie
Bezy II 170

Jak do tej pory tylko kilka deserów sprawia, że w oczach mojego syna widzę ten błysk w oczach, ten uśmiech :) Bezy to zdecydowanie jego jeden z

Blondynka Gotuje
Proste babeczki kokosowe 164

się nie zmarnuje :) ). Pierwszą porcję babeczek (te, które widzicie na zdjęciach) upiekłam bez żadnych dodatków, do drugiej dodałam po kostce gorzkiej czekolady i myślę, że były jeszcze lepsze. Składniki na babeczki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1 jajko 1 puszka mleka kokosowego(...)Mieszamy dokładnie, dodajemy kokos i jeszcze raz mieszamy. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min w piekarniku nastawionym na 200 stopni. Czas, kiedy babeczki

Ciastkozercy
Fantany z Nowej Anglii 165

bułeczki w kształcie wachlarza wyglądają fantazyjnie i są tak pyszne, że bez wahania można je podać jako lekką przekąskę podczas eleganckiego przyjęcia.  Składniki na 12 sztuk: 375 g mąki pszennej, 3 i 1/4 szk 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drobnego cukru 35 g świeżych drożdży 1 jajko, roztrzepane 5 łyżek masła 5 łyżek maślanki o temperaturze pokojowej(...)miski przesiać mąkę, połączyć z resztą składników, wyrobić miękkie ciasto. Pozostawić ciasto w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut by wyrosło. 4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, zagnieść. Rozwałkować je na podłużny placek, rozpuścić pozostałe masło i posmarować nim całą powierzchnię. Ciasto przekroić wzdłuż na 5 pasków, ułożyć je na sobie. 5. Kroić

Apetyczna babeczka
Szybki piernik z dżemem - pyszny 176

tygodni przed świętami.Do dziś nie przepadam za twardymi,ciężkimi i przesłodzonymi piernikami.Co nie znaczy,że nie gościł na naszym stole świateczny piernik,choć niektórzy mogą powiedzieć - bez miodu to żaden piernik.A jednak pachnący przyprawami korzennymi,mięciutki,delikatny i puszysty.Dodatek dżemu jeżynowego nadaje mu delikatny owocowy aromat i zapewnia wilgotność na wiele dni.Bakalie przełamują delikatną strukturę piernika,u mnie(...)suche składniki i mieszając dodawać na pryemian suche składniki i mleko posiekać orzechy włoskie na końcu wmieszać słoik dżemu,dodać posiekane orzechy i żurawinę napełnić ciastem 2 małe keksówki wyłożone papierem do pieczenia,wyrównać górę szpatułką piec w 180`C 45-50 minut do suchego patyczka początkowo studzić w foremce,nastepnie na kratce w małym garnuszku wymieszać podgrzewając składniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!