ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1880/2544)

FIT ORKISZOWE Z BANANAMI I KREMEM CZEKOLADOWYM Z ORZECHAMI NUTLOVE 83

dalszy! Ostatnio pokazywałam Wam fantastyczną FIT TARTĘ JAGLANĄ Z KREMEM ORZECHOWYM , FIT CIASTKA z kremem NUTLOVE , przepyszne NADZIEWANE PANCAKES. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, dietetyczne ciasto z mąki orkiszowej. Bez dodatku białego cukru oraz białej mąki. Idealne na deser do popołudniowej kawki. Z całą pewnością posmakuje wszystkim – nie tylko dbającym o zawartość swojego talerza! Koniecznie spróbujcie(...)jajkiem, rozpuszczonym olejem kokosowym. Dodajemy mąkę orkiszową, erytrytol, sodę oraz sól. Wszystko razem blendujemy. Wylewamy do foremki wyłożonej papierem, układamy przekrojonego banana oraz porcje kremu NUTLOVE i kawałki czekolady. Pieczemy ok. 45-50 minut w 180C z termoobiegiem. Smacznego! Ps. A Wy na który smak kremu NUTLOVE macie ochotę? Mam nadzieję, że jeszcze bardziej Was nimi zainteresowałam! Zajrzyjcie do sklepu

Ostra na Słodko
Muffinki z dżemem / Jam Muffins 96

bez cukru ) albo w wersji tradycyjnej (słodkiej, z mąką pszenną). Moje łatwe babeczki z dżemem zawsze się udają. Jeśli lubicie zdrowe desery, do ich wypieku świetnie sprawdzi się mąka orkiszowa (pół na pół jasna z pełnoziarnistą) albo ciecierzycowa. Muffinki z mąką z ciecierzycy zyskują dodatkowo pięknego, słonecznego koloru. Gdy przygotowuję je w zdrowej wersji, nie dodaję do ciasta cukru(...)więcej przepisów na muffinki:) Jeśli lubicie szybkie wypieki, polecam również moje pyszne  ciasto dyniowe : Przepis na muffinki z dżemem, składniki: 1/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka (krowiego lub napoju roślinnego), 1/2 szklanki cukru (w wersji fit nie dodajemy lub zastępujemy zamiennikami), 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej (lub pół na pół

Lekcje w kuchni
Deser owocowy z bezą 102

miałam przyjemność poznać deser owocowy z bezą. Czym mnie zachwycił? Swoją prostotą i smakiem. Na upalne dni jest nie zastąpiony. Lepszy od ciasta i lodów. Przygotowuje się z dodatkiem mrożonych owoców. Mogą być tak naprawdę różne, jadłam z malinami i białą bezą, było pyszne:)) Postanowiłam trochę pozmieniać i sprawdzić jak smakuje. Moja beza była czekoladowa a maliny zastąpiłam borówkami. Efekt(...)Myślę, że doskonale sprawdzą się czerwone porzeczki, jagody czy jeżyny. Dla trzymających linię polecam zastąpić śmietanę kremówkę jogurtem greckim, wymieszanym z miodem. Szybko można przygotować bez specjalnych kulinarnych zdolności. Zapraszam do przepisu:)) Składniki Beza 5 białek 1,5 szklanki cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo 500 ml śmietany kremówki

gotuj ze mną
Słodkie mleczne bułeczki 91

mięciutkie, puchate i długo takie pozostają za sprawa zaparzanego ciasta metodą tanghzong, podobnie jak chleb hokkaido. Metoda ta polega na zaparzeniu części mąki, co ma sprzyjać lepszemu rozwojowi glutenu w cieście. Wodę i mąkę miesza się i podgrzewa do temperatury 65stC, a następnie studzi i dodaje do ciasta. Z ciasta można upiec jeden chleb albo podzielić na porcje i uformować(...)drożdże, mleko, wymieszać. Jajko utrzeć z cukrem i solą, dodać do zaczynu. Wsypać mąkę, wyrobić gładkie, miękkie ciasto, pod koniec wyrabiania dodając miękkie masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć i odstawić do wyrastania na ok 90 minut.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 kawałków, uformować kule, przykryć i odłożyć na 15 minut. Każdą kulkę rozwałkować  albo rozpłaszczyć

Obiad gotowy
Gofry z kaszy gryczanej 95

Pomysł na gofry z kaszy gryczanej powstał podczas rozmowy o wykorzystaniu kaszy, która zaskakująco dobrze sprawdza się w słodkich daniach np. czekoladowym cieście. Tym razem postanowiliśmy

niecodziennikpary
Sernik wiedeński na kruchym spodzie 168

mogą się przekonać do serników bez spodu, a to delikatne kruche ciasto idealnie do sernika pasuje. A sam sernik jest idealnie kremowy, delikatny, aksamitny, po prostu poezja. Kruchy spód: 250 g. mąki pszennej 100 g. cukru 125. g masła 1 jajko 8 g cukru z wanilią Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę(...)delikatnie do połączenia składników. Masę serową wykładamy na podpieczony spód, a blaszkę umieszczamy w drugiej większej blaszce napełnionej do połowy wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 st. Pieczemy 90 minut. Studzimy w zamkniętym piekarniku i najpyszniejszy sernik gotowy

Cynamonowe szczęście
MUFFINKI BAKALIOWE (bezglutenowe, wegańskie) 154

muffinka  z bakaliami?  Tym razem eksperymentowałam z mąkami bezglutenowymi i o dziwo wyszły zaskakująco pyszne !  Bez dodatku nabiału, jajek i masła . Jeśli wolicie jeszcze bardziej "fit" możecie zamienić cukier na słodzik , ksylitol lub erytrytol.  Zapraszam do pieczenia ! Składniki: 2 i 2/3 szklanki (320 g) mieszanki mąki bezglutenowej (użyłem prostej mieszanki mąki ryżowej, ziemniaczanej(...)kukurydzianej - proporcje poniżej) 180 g cukru (można dać więcej lub mniej) szczypta soli 3/4 łyżeczki gumy ksantanowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej Bakalie : u mnie rodzynki, żurawina, orzechy ziemne Składniki mokre: 1/2 szklanki (120 ml) oleju kokosowego (lub innego) 2 szklanki (480 ml) mleka roślinnego (sojowe/ryżowe/migdałowe/kokosowe) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć

Marcepanowa kuchnia
Pierniczki marchewkowe (bez cukru, wegańskie) 155

Dzielę się z Wami moim najnowszym przepisem na rewelacyjne pierniczki marchewkowe bez dodatku białego cukru, jajek czy miodu. Dzięki marchewce pierniki są mięciutkie, więc nie trzeba ich piec z wyprzedzeniem, aby zmiękły na święta, a daktyle robią genialną robotę, bo zastępują cukier i miód. Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu i mam nadzieję, że Wy również będziecie. Myślę(...)oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika Przygotowanie: 1. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. 2. Daktyle przełożyć do rondla, zalać pół szklanki wody i gotować pod przykryciem na średnim ogniu do momentu, aż woda się wygotuje, a daktyle będą się rozpadały. 3. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika

Domowa Cookierenka Agi
Owsiane muffinki dyniowe 139

wyobrażam sobie jesieni bez dyniowych wypieków, które idealnie się komponują w połączeniu z korzennymi przyprawami, orzechami lub gorzką czekoladą. Dyniowe muffinki to nie tylko prostota wykonania, ale także wspaniały jesienny smak skryty w tych małych łakociach. Do środka możesz dodać, co tylko lubisz np. posiekaną gorzką czekoladę, orzechy włoskie lub suszoną żurawinę. Za sprawą puree z dyni są także(...)łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 50g ksylitolu lub więcej 2 jajka ½ szklanki mleka lub napoju roślinnego 50g posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Wszystkie suche składniki  (poza orzechami włoskimi) wymieszać razem. Wszystkie mokre składniki wymieszać razem. Mokre i suche składniki połączyć, jedynie do połączenia składników. Delikatnie wmieszać posiekane orzechy włoskie. Ciasto przełożyć do foremki

Fabryka pomysłów
Mrożone muffinki truskawkowo - orzechowe 155

Muffinki bez pieczenia, bardzo orzeźwiające, a przy okazji pełen pysznych składników.  Wegańskie, bez cukru, mleka i mąki. Po prostu doskonała orzeźwiająca przekąska. W składzie same dobre rzeczy na czele z masłem orzechowym :)  Przepis nie jest skomplikowany i muffinki można wykonać bardzo szybko, ale musimy uzbroić się w cierpliwość i poczekać aż ładnie się zmrożą. Przed(...)więcej) miodu 1 puszka stałej części mleka kokosowego* Wykonanie: Do miski wsypać mąkę migdałową, dodać kakao, miód oraz masło orzechowe. Wszystko wymieszać do powstania zwartej masy (będzie dość klejąca). Ciasto przełożyć na spód foremek na mufinki (najlepiej silikonowych), dokładnie dociskając. Na to wykładać łyżkę masła orzechowego. Składniki na warstwę truskawkową umieścić w misie blendera i zmiksować na gładką masę

Healthy food explorer
Idealne ciasto na zdrowszą pizzę orkiszową 159

sprężyste ciasto. W połowie zagniatania zatrzymuję robot i sprawdzam, czy ciasto nie potrzebuje skorygowania dodatku mąki lub wody. Chodzi tu o bardzo niewielka ilość, ponieważ każda mąka wymaga innej ilości dodatku mąki. Gdy ciasto jest zbyt gęste dodaj łyżkę wody, gdy jest nadmiernie klejące dosyp łyżkę mąki. Przykryj misę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania. Ciasto można(...)przygotować dużo wcześniej i odstawić na czas wyrastania do lodówki po wyrośnięciu zagnieć ciasto powtórnie i podziel na 2 części  rozwałkuj cienko na stolnicy na pożądany kształt - koła lub prostokąta, w zależności od kształtu kamienia jaki posiadasz. Gdy pieczesz na pizzę na kamieniu pamiętaj o solidnym podsypaniu spodu pizzy mąką, by razem z nałożenien łatwo było zsunąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mleczne cappuccino 435

ciasto znalazłam przeglądając zbiory przepisów mojej Mamy. Od razu wiedziałam, że prędzej czy później je upiekę, bo bardzo spodobała mi się receptura na krem. Okazało się, że przepis ten bez problemu można znaleźć w internecie ( zresztą jakżeby inaczej, przecież w sieci jest wszystko ;) ), na swojej stronie ma go m.in. Ewa Wachowicz. Ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła(...)kremem, ciasto składa się z puszystego biszkoptu i podłużnych biszkoptów nasączonych w kawie. I co do tego nasączenia właśnie - polecam chwilę dłużej potrzymać biszkopty w naparze, aby wchłonęły go więcej, dzięki czemu w cieście będzie bardziej wyczuwalny smak kawy. U mnie było z tym dość słabo, bo za krótko moczyłam biszkopty, następnym razem się poprawię :). Ale ogólnie ciasto bardzo smaczne

Opowieści z piekarnika
Chleb pszenny wieloziarnisty 122

Prosty i mało pracochłonny chleb na drożdżach, wystarczy tylko wymieszać składniki i zostawić do wyrośnięcia. Upiec i gotowe. Domowy chleb bez żadnych zbędnych dodatków, który jest miękki przez kilka dni. Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej 500 ml letniej wody 25 g drożdży 3 łyżki otrąb pszennych lub innych 2 łyżki pestek(...)powstanie dość rzadkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do czasu, aż ciasto wyrośnie. Około 50 minut, powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej otrębami dużej keksówki. Mokrą dłonią wyrównać powierzchnię ciasta i posypać dowolnymi ziarnami np. słonecznikiem. Ponownie przykryć i odstawić, aby wyrosło. Piecyk nagrzać do temp. 190-200 stopni C. Piec około 50 minut. Po upieczeniu

talerz przyjemności
Bardzo czekoladowe ciasto z fasoli 133

dobrego, bez mleka i najlepiej czekoladowego, bo własnie takie ciacha najbardziej lubi nasza najmłodsza pociecha. Padło na ciasto fasolowe, do którego długo się przymierzałam, ale jakoś nie wychodziło. Oczywiście nie przyznałam się dzieciom z czego będzie ciasto, powiedziałam dopiero po tym jak drugi dzień się nim zajadały. Efekt taki, że teraz chodzą i mówią mamo zrób nam ciasto fasolowe(...)łyżeczka sody, szczypta soli. Przygotowanie: Odsączoną z zalewy fasolę dokładnie blendujemy. W misce ucieramy jajka z ksylitolem lub cukrem. Łączymy z resztą składników. Wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w formie sylikonowej). Pieczemy przez ok. 40 minut w temp. ok. 180 st. C, ale dla pewności lepiej ciasto obserwować i sprawdzić patyczkiem, czy ciasto na pewno

Państwo Wojtczuk gotują
Tort chałwowo - wiśniowy 181

przez żołądek do serca.... Nie ma nic piękniejszego jak usiąść w Święta z najbliższymi, wsłuchać się w kolędy, zapatrzeć na uśmiechy dzieci i blask choinki, popatrzeć sobie w oczy - bez słów - tak po prostu, zjeść kawałek przygotowanego od serca tortu... Taki magiczny czas ogromnego szczęścia... Święta powinny być przynajmniej cztery razy w roku!  Za to, że tak kocham(...)dziękuję mojej Mamie. To ona przekazała mi wszystkie tradycje. To dzięki niej umiem sprawić, że na wigilijnym stole stoi 12 potraw. To dzięki niej znam zapach makowców, serników i ciasta chałwowego.  Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem chałwowy: 500 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany

VioletoweKucharzenie