ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1870/2544)

Ewolucja, czyli od muffina do cupcake'a. I Dzień Mamy 185

proste w przygotowaniu, za to, że zawsze się udają i nigdy się nie nudzą. Hmm... Czyżby...?  No dobrze, może nie znudziły, ale odrobinę przejadły. Takie sobie zwykłe muffiny, bez elementu zaskoczenia. Postanowiłam więc przejść na wyższy poziom, i upiec cupcakes, czyli po prostu babeczki z kremem. Górą kremu! Okazja nadarzyła się nie byle jaka - Dzień Mamy . I choć(...)dodatkami. Dopiero potem ubite jajka z mlekiem. Troszkę się bałam, że nic z tego nie wyjdzie - najpierw wyszła mi kruszonka, która stopniowo zmieniała się w ciasto o odpowiedniej konsystencji. Moje obawy były bezzasadne - ciasto wyszło delikatne i leciutkie, niemal rozpływające się w ustach. Pycha! Do pomarańczy z rozmarynem pasowała mi biała czekolada, więc pożyczyłam przepis na krem od  Limonki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Żytnie tortille z łososiem i ricottą 197

Rok akademicki zaczął się na dobre, stąd też już coraz mniej wolnego czasu na gotowanie i wstawianie postów. Jednakże mimo wszystko, znalazłam chwilę, by podzielić się

Be Fit Be Strong
Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady 188

Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady to moja wersja chocolate chip cookies. Już co prawda wiele lat temu byłem w USA i tam

kuron.com.pl
Kawa żołędziowa 81

żołędziówkę. Kawa z żołędzi nie zawiera kofeiny ale ma za to sporo węglowodanów i witamin. Jak zrobić mąkę i kawę z żołędzi. Zbieramy żołędzie, najlepiej jeszcze zielone i bez dziurek, płuczemy i namaczamy na noc. Trzeba je obrać ze skrupek i uprażyć. W tym celu najlatwiej jest roztłuc łupinkę tłuczkiem do mięsa. Ściągamy skrupki a środki wkładamy do garnka(...)sposób otrzymujemy tak jakby mąkę z żołędzi. Taki proszek wystudzony przechowujemy w słoiku. Można go wykorzystać do kawy albo dodawać do wypieków. Kilka łyżeczek proszku dodanych do pieczenia chleba nada pieczywu orzechowy smak. Jak parzyć kawę z żołędzi  Aby zrobić porcję kawy żołędziowej łyżeczkę proszku wsypujemy do garnuszka na szklankę wody. Dodajemy przyprawy takie jak cynamon czy kardamon

prawdziwe jedzenie
Keks bakaliowy 119

oprzeć Ja po raz pierwszy przygotowałam go dwa czy trzy lata temu, z myślą o dostarczeniu dziecku sporej porcji zdrowych słodkości na drugie śniadanie w szkole. Oprócz niewielkiej ilości ciasta, które spełnia rolę spoiwa, mamy tutaj ogromną ilość bakalii. W dużej mierze to różnego rodzaju orzechy oraz suszone owoce, a także płatki owsiane. Oczami wyobraźni widziałam(...)orzechów (nerkowce, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, laskowe i całe migdały bez skórki) 1 i 1/4 szkl. mieszanki suszonych owoców (rodzynki, suszona żurawina, kilka suszonych śliwek, moreli oraz fig) 1/4 szkl. płatków owsianych błyskawicznych 1/2 szkl. mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli morskiej 1/4 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1/3 szkl. cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki przyprawy

Smaki Na Talerzu
Gnocchi z kozim serem 95

Jamie, co ja bym bez Ciebie… Od czasu do czasu będę się z Wami dzielić przepisami, które po prostu od a do z skopiuję od jegomościa z Wielkiej Brytanii. W jego przepisach rzadko kiedy jest potrzeba coś zmieniać, naprawdę są kompletne. Pierwszym przepisem są gnocchi, z książki „Gotuj z Oliverem”, którą dostałam w prezencie urodzinowym(...)oliwą, nakłuwamy widelcem i pieczemy w łupinach w piekarniku w 220 stopniach około godziny. Po tym czasie odstawiamy ziemniaki na chwilę i obieramy jeszcze gorące, przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski. Dodajemy żółtko, szczyptę gałki, sól, świeżo mielony pieprz i tyle mąki żeby połączyć składniki w jednorodną masę, nie może lepić się do rąk. Ciasto dzielimy na trzy części

Kardamonovy
Drożdżowe bułeczki jogurtowe 563

dodatki Darbo  to najlepsze połącznie. W słoiczku zamknięto, aż 70% owoców bez zbędnych barwników, konserwantów i polepszaczy smaku. Konfitury przygotowywane są według rodzinnej receptury z owoców najwyższej jakości.  Wracając do bułeczek, to nieskromnie Wam się przyznam, że są przepyszne. Zostawiam Wam przepis, abyście mogli bez problemu przygotować je w swojej kuchni. Gwarantuję, że na jednej partii(...)masło, jogurt, jajko. Ciasto wyrabiamy mikserem ze specjalnym mieszakiem tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i będzie się łatwo odklejać od ścianek misy. Misę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 50 min. Wyrośnięte ciasto delikatnie podsypujemy mąką, dzielmy na 8-10 części, formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w tortownicy

kulinarnyJa
Muffiny kakaowo - daktylowe 89

Trochę za szybko zrobiło się zimno. Październik mógłby jeszcze nas porozpieszczać. Pierwsze skrobanie szronu z szyb za nami. Sandały bez okresu przejściowego półbutowego zamienione zostały na kozaki, krótkie rękawy na kurtki puchowe. Jestem niepocieszona. S zukając na gwałt czapki,  przynajmniej zdążyłam się zapoznać z trendami i  kolorystyką obowiązującą w tym nadchodzącym zimowym sezonie. Powinnam wymienić cała szafę(...)których chce wracać. I osoby mi bliskie, które są przy mnie. Jutro koniec, ale jakiż przyjemny - spotkanie w Krakowie. Wyjeżdżając z domu, chciałam zostawić coś do podgryzania tym, których bez skrupułów porzuciłam. Szybkie i czekoladowe muffiny. 12 sztuk wystarczy na tych 4 dni. Ja nie przepadam, jak już nie omieszkałam wspomnieć, więc to dobra okazja, by upiec i uciec

Kronika Piekarnika
Wielkanocne menu - 15 przepisów na słone dania 164

Świetnie smakuje podane z ziemniakami jak i świeżym pieczywem. 7. Piersi z kurczaka w cieście francuskim nadziane pieczarkami i cebulką to pomysł na wykwintny obiad. Pięknie się prezentują i jeszcze lepiej smakują. 8. Pieczeń rzymska z jajkiem to pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego. Taka pieczeń jest bardzo łatwa do przygotowania, smaczna i świetnie prezentuje się na stole(...)bardziej syta. 13. Pasztet z pieczonych wątróbek z dodatkiem surowego, wędzonego boczku to pomysł na idealny dodatek do pieczywa. Poniższy pasztet przygotowuje się w odwrotny sposób, tzn. najpierw składniki zapieka się, a następnie mieli.  14. Różowe jajka będą hitem na moim wielkanocnym stole :) Możecie przygotować je na dwa sposoby: marynować obrane, bez skorupek lub w lekko obtłuczonej skorupce

Ugotować
Chleb pszenno-żytni z ziarnami 136

Swojski chlebek zawsze najlepszy! Ten jest bardzo łatwy do zrobienia bez wyrabiania wystarczy składniki wymieszać lyżką i odstawić do wyrośnięcia. Mój jest z dodatkiem siemienia lnianego, słonecznika posypany sezamem i czarnuszką. 2 chlebki w foremkach aluminiowych pojemność ok 600 ml. 300 gramów mąki żytniej chlebowej 200 gramów mąki pszennej tortowej 30 gramów drożdży świeżych 550 ml. mocno ciepłej wody(...)minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Foremki wysmarować lekko olejem oprószyć bułką tartą lub mąką. Wyrośnięte ciasto wymieszać  łyżką i przełożyć do foremek, posypujemy sezamem i czarnuszką. Odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, włożyć wyrośnięte chlebki i zmniejszyć temperaturę do 200 stopni. Pieczemy ok 40 minut do tzw. suchego patyczka

Andzia Pichci
Bananowe drożdżowe rogaliki z jabłkami i orzechami włoskimi 129

mleka 200 g cukru pudru 50 g orzechów włoskich, posiekanych i  uprażonych Wykonanie CIASTO Z mleka, drożdży, 3 łyżek mąki i cukru przygotowujemy zaczyn i odstawiamy na 15 minut, aż zapracuje. Do zaczynu dodajemy jajka, puree z banana, pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Kiedy ciasto się połączy dodajemy masło i wyrabiamy ponownie przez około 15 minut, aż będzie gładkie(...)ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż podrośnie. Następnie dzielimy ciasto na pół, z każdej porcji formujemy kule i wałkujemy na okręg o średnicy 25 cm. Placek ciasta nacinamy po przekątnej na 12 trójkątów, na każdy nakładamy 1-2 łyżeczki nadzienia. Zwijamy rogaliki, odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy

Tajemnice Smaku
Ciasto łaciate 101

dodałam przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wylewałam na zmianę ciasto białe z ciemnym na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do takiej porcji ciasta potrzebowałam blachy o wymiarach 24 x 35 cm. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa: * 1 kg sera mielonego * 1 szklanka cukru * 6 żółtek * 3 łyżki mąki ziemniaczanej * cukier wanilinowy(...)szybko ciasto gorącą masą. Zanim przystąpiłam do robienia masy serowej, przekroiłam przestudzone ciasto na trzy kawałki. Często w takiej operacji prócz noża pomocna jest mi zwykła nić. Taki stary sposób mojej mamy na przekrawanie biszkoptów. Kiedy już miałam ciasto przekrojone i gotową gorącą masę w garnku, wyłożyłam połowę masy na jedną część i przykryłam od razu płatem ciasta. I znów

Pieprzyć z Fantazją
TOP 5 świątecznych przepisów na fit słodkości 118

grafik jest zapełniony. Z drugiej strony wiem, że taki czas też jest bardzo potrzebny, mały restart, wyciszenie. Takiego spokoju i wyciszenia też Wam  życzę. Co mnie uspokaja? - oczywiście pieczenie. Uwielbiam przygotowywać słodkości i tym samym sprawiać radość innym. A że jako przyszła pani dietetyk mam na uwadze przede wszystkim zdrowie, bardzo dbam o to by moje wypieki były(...)przygotowanych przez Was wypieków! MIEJSCE V FIT OREO CIASTECZKA Domowe ciasteczka Oreo. Nieco czasochłonne, ale jakie efektowne! Idealne na słodki prezent dla bliskiej osoby. MIEJSCE IV (BEZ)SERNIK OREO 100% wegański, bez dodatku białego cukru (prócz tego w ciasteczkach używanych do dekoracji). Ciekawa alternatywa dla tradycyjnego sernika. Jeśli wśród Waszych bliskich są weganie - koniecznie wypróbujcie ten przepis! MIEJSCE

Kuchnia Ellie
Bananowe rogaliki drożdżowe z jabłkiem 139

pszennej (u mnie typ 480) 60 ml letniego mleka 50 g roztopionego masła 2 łyżki cukru 1 jajko 12 g świeżych drożdży 1 i 1/2 banana ( około 150 g, bez skórki) Nadzienie: 3 jabłka 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki cynamonu garść orzechów włoskich Dodatkowo: jajko lub masło do posmarowania rogalików Drożdże zasypujemy cukrem, zalewamy mlekiem(...)odparowania soku z jabłek. Pod koniec dodajemy cynamon oraz orzechy. Studzimy. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, następnie wałkujemy na podsypanej lekko mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto dzielimy na 8 kawałków (jakbyśmy kroili pizzę). Na każdy trójkącik wykładamy jabłkowe nadzienie. Zwijamy rogaliki. Rozkładamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy na około 15-20 minut do napuszenia. Po tym czasie

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania