ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1870/2544)

Sernik z Nutellą i chrupiącą śmietaną 79

pokusa. Po upieczeniu i wystudzeniu pozostaje tylko  ubicie śmietanki z czekoladą i to w zasadzie koniec. Mój serniczek był urodzinowym tortem, upieczonym w ostatniej chwili,  w zastępstwie ciasta adwokatowego.  Nie zaopatrzyłam się w ten żółtkowy likier,  natomiast nutellę w swej szufladzie posiadam zawsze. Zawsze. I gwarantuję, sernik smakuje wszystkim. Wszystkim :) Składniki : na tortownicę o średnicy(...)dodajemy cukier waniliowy. Na ciasteczkowy spód w tortownicy wykładamy  naprzemiennie jasne i ciemne ciasto,  tworząc łaciatą masę serową. Powierzchnię wyrównujemy. Wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni,  obok tortownicy kładziemy naczynie wypełnione gorącą wodą  ( użyłam żaroodpornej formy do keksa ). Pieczemy około 70 - 80 minut.  Obserwujemy serniczek - gdy środek wyrówna sie z brzegami, jest gotowy

Kronika Piekarnika
Chleb tostowy 109

dzieci. Bo kto ich nie lubi?! Najlepsze oczywiście są te na domowym chlebie. Potwierdzi to każdy, kto choć raz przestudiował skład na opakowaniu gotowego chleba tostowego. Trudno znaleźć taki bez spulchniaczy i konserwantów itp. Dlatego postanowiłam upiec swój własny. A mój sposób na idealne tosty to kromki chleba po zewnętrznej stronie muszą być posmarowane lekko masłem, to odpowiada(...)miksujemy około 5 minut. Powinno powstać gładkie i jednolite ciasto. Misę przykrywamy folią i odstawiamy do wyrastania na około 60 minut. Dużą foremkę keksówkę smarujemy masłem. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat, formujemy z niego wałek i wkładamy do przygotowanej foremki. Odstawiamy do ponownego wyrastania na kolejne 60 minut. Ciasto powinno wypełnić foremkę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wierzch chleba

Smakowity Blog Kulinarny
Rolada bezowa z owocami 88

Fantastyczna rolada bezowa to ciasto, obok którego nie można przejść obojętnie. Jest delikatne w smaku mimo, że beza jest słodka, krem, który znajduje się w środku oraz owoce idealnie przełamują tę słodycz. Jeden kawałek to zdecydowanie za mało. Do tej pory robiłam rolady biszkoptowe, ale rolada bezowa w/g mnie jest najlepsza z nich. Idealny deser na weekend lub na małą(...)push({}); Drukuj Rolada bezowa z owocami Składniki Składniki na bezę: 4 białka 200 g drobnego cukru szczypta soli 1 łyżeczka octu winnego lub zwykłego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Składniki na krem: 200 g schłodzonego serka mascarpone 300 ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36% Dodatkowo: maliny lub ulubione owoce Instrukcje Beza: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, kiedy będą sztywne

To co lubię - gotuję i polecam
Kotlety siekane z kurczaka i młodej kapusty 178

oraz drobno pokrojone kawałki kurczaka łączymy z ciastem majonezowym lub w wersji fit - z ciastem jogurtowym i smażymy na oleju. Tak przygotowane kotleciki są delikatne w smaku i bardzo proste w przygotowaniu.  Kotlety siekane to też fajny pomysł na wykorzystanie i urozmaicenie zwykłych filetów z kurczaka. Świetnie smakują podane z pieczonymi ziemniaczkami i sosem, np. czosnkowym, koperkowym(...)myjemy, osuszamy i drobno siekamy Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z musztardą oraz majonezem/jogurtem greckim. Dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy np. trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek.  Następnie dodajemy pokrojoną cebulę, odsączoną kapustkę oraz kawałki kurczaka.  Na końcu wrzucamy posiekany szczypiorek oraz koperek. Przyprawiamy pieprzem oraz solą i dokładnie mieszamy łyżką

Kuchnia MagdaLeny
Żytnie pączki hiszpańskie z lukrem z ginem – żytnie churros 103

dzięki któremu słodycz ta, osiągnęła zupełnie inny wymiar. Moje wydanie jest w nieco zdrowszej wersji, bo z mąką żytnią i bez dodatku cukru w cieście. Dacie się skusić? Z przepisu wychodzi ok. 20-22 małych sztuk. Składniki na ciasto: – 250ml wody – 200g mąki żytniej typ 700 – 100g masła – 4 jajka – szczypta soli Składniki(...)mieszając energicznie drewnianą łyżką gotujemy masę przez kilka minut. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i stanie się zbite, odstawiamy je z ognia i przekładamy do dużej miski. Studzimy ok. 1,5h. Po ostygnięciu dodajemy do ciasta po jednym jajku, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Ciasto będzie gotowe, gdy stanie się kremowe i jednolite. W garnku podgrzewamy tłuszcz

Be Fit Be Strong
Drożdżowy placek ze śliwkami i morelami 143

wyobrażam sobie sezonu śliwkowego bez ciasta drożdżowego z kruszonką. A skoro nie miałam wystarczającej ilości śliwek to połączyłam je z morelami. Składniki: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka mleka - 1/3 szklanki cukru - 50 g masła - 1 jajko - 50 g drożdży - 2 łyżeczki cukru waniliowego - szczypta soli - 500 g śliwek węgierek - 500 g moreli kruszonka - 1 szklanka mąki pszennej(...)masło. Ciasto wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrasta możemy przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki łączymy i rozcieramy palcami, by powstała kruszonka. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm, na wierzch wykładamy umyte i pozbawione pestek śliwki oraz morele a owoce posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Pączki serowe z cytrusami 126

pieczenia i przesiać do miski. Wlać wódkę, dodać posiekane drobno zimne masło, po czym zagnieść jednolite ciasto (będzie ono lepkie). Ciasto włożyć do lodówki na minimum godzinę. W szerokim garnku rozgrzać olej do temperatury około 170 ° C. Wyciągnąć z lodówki ciasto i lepić małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układać na podsypanym mąką blacie. Aby ciasto nie kleiło się(...)dłonie lekko olejem, ale nie należy przesadzać. Lepiej posmarować je co jakiś czas, niż natłuścić za bardzo, bo utrudni to Wam lepienie kulek. Pączki można również nadziać marmoladą, ale bez nadzienia są równie smaczne, co zawdzięczają skórce cytrusów. Do smażenia pączków wykorzystałam 2 litry oleju, które zostały mi ze smażenia pączków w tłusty czwartek

Passions hobbies life
Burgery dla dzieci z parówkami, frytkami z batatów i ketchupem z mango! Pomysł na kinderbal. 117

ciekawą formę, podczas smażenia. Parówki z szynki od Henryka Kani są przygotowywane w 93% z mięsa z szynki, charakteryzują się wysoką zawartością białka, są bez glutaminianu monosodowego i bez fosforanów. Byłam ciekawa, jak zareagują na chipsy z warzyw i najbardziej spodobało mi się pytanie Tobiaszka: "Ciocia a co to jest takie dobre i fajne?" (pytał pokazując chipsy(...)rozczyn podwoi objętość.  Masło stop w rondelku. Dodaj pozostałe składniki, masło i wyrabiaj robotem na jednolite ciasto. Ciasto przykryj ściereczka i odstaw na 30 minut. Ciasto podziel na 8 części uformuj kulki i ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem. Pieczemy 30 minut temp. 170-180 stopni C. Studzimy na kratce. Burgery dla dzieci

SMYKWKUCHNI
Pulled Duck Burger- kanapka z szarpaną kaczką 254

chude mięso, bo po upieczeniu zamieni się w suche wióry. Tłuszczyk pełni tu ważną rolę, mięso po upieczeniu powinno być soczyste, miękkie, wprost rozpływające się w ustach. Nie bez znaczenia jest też sos, słodko-pikantny BBQ ze śliwkami, dzięki któremu kanapka to prawdziwa petarda! Składniki: Szarpana kaczka: 4 nogi kaczki 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 3 łyżki cukru(...)dzień wcześniej i zamarynowane mięso trafi na całą noc do lodówki. Zamarynowane mięso przekładamy do brytfanki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C. Pieczemy przez około 2,5 godziny. W trakcie pieczenia można obrócić je kilka razy. Upieczone mięso powinno z łatwością odchodzić od kości. Ciepłe mięso przekładamy na deskę do krojenia i przy pomocy dwóch widelców

Smakowity Blog Kulinarny
Fit ciastka kokosowe 131

Dzisiaj znów ciastka w wersji fit, tym razem bardzo kokosowe, bez glutenu z samych przepysznych i zdrowych składników. Ciasteczka słodzone są bananem, przez to są miękkie, ale banan oprócz tego, że dodaje słodyczy jest w nich praktycznie niewyczuwalny. Żeby jeszcze bardziej podkreślić smak kokosa, użyłam mąki kokosowej, ale robiłam również wersję z mąką ryżową i także wyszły przepyszne(...)byłabym sobą jakbym nie zrobiła ciastek w dwóch wersjach, a więc do połowy ciasta dodałam uwielbiane przeze mnie kakao.  Ciasteczka nie są przesłodzone, a więc jeśli ktoś lubi słodsze wypieki, to można dodać 2 łyżki ksylitolu. Nie muszę chyba pisać, że ciastka znów okazały się prawdziwym hitem i zniknęły w momencie. Ledwo udało mi się zdjęcia zrobić ;).  Świetna

Healthy food explorer
Tarta truskawkowo-rabarbarowa z budyniem 168

truskawek 3 białka szczypta soli 130 g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany garść płatków migdałowych WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, dodać żółtka, wodę i posiekane zimne masło. Całość zagnieść i wylepić ciastem formę tortową o średnicy 28 cm podwijając boki do góry. Formę włożyć do lodówki na co najmniej(...)budyniu, wymieszać, dodać owoce, ponownie wymieszać, po czym przelać równomiernie na podpieczony kruchy spód. Do pozostałych białek pognieść płatki migdałowe i rozprowadzić na wierzchu tarty. Włożyć do piekarnika i piec około 30 minut

Passions hobbies life
Bezglutenowe ciastka imbirowe 152

dlatego właśnie tak bardzo je lubię. Dziś przedstawię wam wersje bez glutenu i bez jajka – bez glutenu, bo mój syn go nie toleruje a bez jajka, bo akurat nie miałam jajek ;) Okazuje się, że 1 jajko można zastąpić miksując łyżkę nasion chia z 1/3 szklanki wody. Jajka zużyłam robiąc bezglutenowe brownie z malinami, na które(...)łyżeczka proszku do pieczenia. Sposób przygotowania bezglutenowych ciastek imbirowych: Nasiona chia miksuję z 1/3 szklanki wody i odstawiam. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem i miodem na jednolitą masę. Dodaję zmiksowane chia i dalej ucieram. Po chwili dodaję wszystkie pozostałe składniki i dalej miksuję aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być dość gęste

Gotuj Się Kto Może
Muffiny kawowe 536

typu wypieków, bez użycia miksera. Ich smak jest delikatnie kawowy, więc powinny posmakować nie tylko wielbicielom kawy. Wierzch babeczek zwieńcza polewa czekoladowa, która idealnie podbija ich smak. Z poniższego przepisu przygotujecie 10-12 sztuk . Muffiny kawowe Składniki: 250g mąki pszennej 120g cukru 80ml oleju 80ml mocnej kawy 3 jajka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka(...)żeby oddzielić fusy) - wszystko wymieszać widelcem lub ręczną trzepaczką - do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać - składniki suche przełożyć do składników mokrych, krótko i energicznie wymieszać - w formie na muffiny umieścić papilotki, do każdej nałożyć około 2/3 wysokości ciasta - muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni, piec około 20 minut lub do tzw. suchego

Smakołyki Bereniki
Czekoladowa finezja z galaretką jagodową 170

przełamania smaku jagodowa galaretka! Ciasto idealne dla czekoladowych łasuchów. Ciasto do popołudniowej kawy! Biszkopt Brownie: ¼ szklanki mleka 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 100 g masła lub margaryny 100 g mlecznej czekolady ¾ szklanki cukru 2 jajka 2,5 łyżki jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki pszennej ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 100 g mlecznej czekolady 100 g białej czekolady(...)jogurt naturalny. Do jajek przelewamy czekoladową masę. Na końcu wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 150*C piekarniku (bez funkcji termo obiegu) przez 60 minut (to tzw. suchego patyczka). Studzimy. Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia

VioletoweKucharzenie
Tort porzeczkowy 325

Bardzo owocowe wydanie tortu, lekko kwaskowaty i świeży bez ciężkich mas. Zainspirowana przepisem Kasi z blogu Gotuję bo lubię, pokusiłam się o jego zrobienie, wprowadziłam kilka zmian, które bardziej odpowiadają moim domownikom. Można go robić cały rok, bo wystarczy mieć mrożone porzeczki, a smak lata bezcenny. Przepis podaję na dużą tortownicę o średnicy 26-28 cm. Biszkopt kokosowy(...)mrożonej porzeczki - 5 łyżek cukru pudru - 1/3 szklanki wrzątku - 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: - 2 galaretki Po dodatki do ciasta warto zajrzeć na stronę  www.Skworcu.com.pl . 1. Ubijamy białka na biszkopt kokosowy dodając porcjami cukier, na końcu dodajemy kokos i mieszamy. Pieczemy ok 20 minut w 180 C.  2. Budyń przygotowujemy wg. przepisu, odstawiamy do zupełnego wystudzenia. Masło miksujemy

Apetyczna babeczka