ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1890/2544)

Migdałowe brownie z malinami 83

Migdałowe brownie to ulepszona wersja klasycznego brownie. Czyli dużo czekolady i w tym przypadku dodatek mielonych migdałów. Maliny dla fajnego przełamania smaku. Poprzez dodatek migdałów, które

Relaxtime
Grecka zapiekanka warzywna 89

Grecka zapiekanka warzywna Przepis na briami zapiekankę z warzywami i serem feta   Grecka zapiekanka warzywna briami to pieczone warzywa z piekarnika z aromatycznymi przyprawami, oliwą

Cztery Fajery
Dacquoise 268

Dacquoise to tort, w którym zakochałem się od pierwszego kęsa. Słodka beza, słodki krem z daktylami i chrupiącymi orzechami. Po prostu niebo w gębie. A za

Jacob Tastes
Drożdżówka "zasypywana" bez wyrabiania 164

Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z długim wyrabianiem, ale..... jest też opcja drożdżówki "zasypywanej" i której nie trzeba wyrabiać. Ważne w niej jest tylko w 

Basia w kuchni
Sernik ze śliwkami – owoce tutaj zawsze można zmieniać 257

ccccspód ciasta 1 kostka masła 3 szklanki mąki krupczatki 1/2 szklanki cukru 4 żółtka sól wszystkie składniki połączyć razem, jeśli ciasto się nie łączy dodać śmietany

Moje Wyroby
Beziki Walentynkowe. Idealny prezent na Walentynki. 220

Pierwszy raz wyszły mi idealne beziki, nie za suche i nie przepieczone. Bardzo chrupiące i smaczne. Czerwone serduszka lub takie niby duszki przełożone karmelem z krówek

Kuchnia Łukasza
Placki twarogowe nadziane malinami i borówkami 114

Pomysł na pożywne drugie śniadanie lub podwieczorek - twarogowe placki nadziane malinami oraz borówkami. Proste i łatwe do przygotowania. Placki należy smażyć na małym ogniu i pod

Ugotować
Płaski chleb z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym 229

Prosty chleb nie wymagający formowania. Można go upiec w takiej formie jaką akurat mamy pod ręką. Dzięki temu, że jest płaski i puszysty można go kroić

Mohiella
Babeczki orkiszowo-borówkowe 112

Wilgotne i zdrowe babeczki, szczególnie teraz kiedy borówki są w sklepach i na straganach, warto przygotować na pożywne śniadanie. Pamiętajcie, że borówki mają potwierdzone naukowo właściwości

Fleksitarianizm.pl
Drożdżówki Babci 200

Babcia zawsze robiła drożdżówki których ja.. nigdy nawet nie widziałam. Ciężko powtórzyć coś na co ma się tylko przepis, nigdy wcześniej tego nie widząc. 

W kuchni bez szafek
TORT SZWARCWADZKI / CZARNY LAS ( BEZ ALKOHOLU ) 547

Kilka dni temu za zadanie bojowe miałam zrobić tort dla koleżanki na urodziny Jej synka.Tak naprawdę to dostałam wolną rękę , ale wiedziałam , że Gosia ma niesamowitą

Ostra na Słodko
Sernik dyniowy z kajmakiem 60

korzennym, a'la biszkoptowym spodzie z masą na bazie serka mascarpone i jogurtu greckiego z dodatkiem puree z dyni. Na wierzchu sernika znajduję się kajmak posypany cynamonem. Dodatkowo ciasto udekorowałam popcornem. Sernik wychodzi mocno dyniowy, o intensywnym pomarańczowym kolorze i korzennym aromacie. Całość pysznie dopełnia słodki kajmak. Serniczek jest bardzo smaczny, z delikatną i kremową masą serowo-jogurtową. Jedynie, następnym(...)waniliowy bez cukru (40 g) 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru z wanilią Dodatkowo: ok. 200 g kajmaku cynamon mielony popcorn (opcjonalnie) Już w sprzedaży! Moja pierwsza książka kulinarna Wykonanie: Puree z dyni: Dynię kroimy na mniejsze kawałki (bez obierania ze skóry), usuwamy pestki oraz włóknisty środek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia MagdaLeny
Tort czekoladowo-pomarańczowy 82

proszek do pieczenia i kakao mieszamy w jednej misce. Jogurt, jajka i olej mieszamy w drugiej misce. Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, nie ucieramy ciasta na gładko, musi być niejednorodne. Ciasto przekładam do tortownicy o średnicy 18 cm i piekę 35-40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Ciasto odstawiam(...)dżemu pomarańczowego 1 szklanka wody z cytryną Teraz mogę przystąpić do złożenia tortu: Ciasto kroję na 3 blaty. Pierwszy blat kładę na talerzu lub paterze i nasączam 1/3 wody z cytryną. Następnie blat smaruję połową dżemu z pomarańczy (zostawiam 1 cm rantu bez dżemu. Na dżem wykładam 3-4 łyżki kremu czekoladowego. Tak samo postępuję z drugim blatem

Słodki sentyment
Drożdżówki z borówkami i serem 108

Drożdżówki z borówkami i serem są tak pyszne, że aż uzależniające. Idealnie miękkie, wilgotne i puszyste ciasto z delikatnym nadzieniem serowym i słodkimi owocami. Jestem pewna, że gdy już ich spróbujecie, na jednej bułeczce się nie skończy. Drożdżówki z borówkami i serem – owocowe bułeczki na lato Grzechem byłoby nie skorzystać z urodzaju owoców, który przynoszą lipiec i sierpień(...)drożdżowe straszne, jak je malują Ciasto drożdżowe ma sławę kapryśnego i trudnego ciasta. Chciałabym powiedzieć, że to całkowita nieprawda, ale coś w tym jest, a zwłaszcza w tej kapryśności. Drożdże lubią specyficzne warunki, ale kiedy tylko poznamy ich wymagania, okazuje się, że robienie ciasta drożdżowego to sama przyjemność. Żeby ułatwić Wam pieczenie na drożdżach, przygotowałam specjalny poradnik. Znajdziecie

Na-talerzu.pl
IZRAELSKA PIZZA ŚNIADANIOWA – INSPIRACJA PRZEPISEM ZE STRONY PRZEPISY.PL 97

czyli coś, co chyba każdy z nas lubi! Zajrzyjcie i poszukajcie pomysłów na jutrzejszy obiad! Ja przygotowałam przepyszną Izraelską pizzę śniadaniową, z tego przepisu: https://www.przepisy.pl/przepis/izraelska-pizza-na-sniadanie Drożdżowe ciasto z dodatkiem aromatycznej przyprawy Za’atar, świeżych warzyw, słonej fety i sadzonego jajka, to pomysł, który przygotowałam na weekendową kolację. Zamiast jednej dużej pizzy zrobiłam 2 mniejsze – to był(...)czasie rozciągamy 1 dużą alo 2 mniejsze pizze. Smarujemy passatą pomidorową lub pesto. Posypujemy Za’atarem oraz ciecierzycą. Układamy pokrojone pomidorki, dodajemy fetę oraz szałwię. Pieczemy ok. 7 minut w 190C bez termoobiegu, a następnie wbijamy jajka. Dopiekamy ok. 12-15 minut w 190C. Posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego! Ps. Na stronie znajdziecie również wiele inspiracji w formie

Ostra na Słodko
Drożdżówki z białym serem i wiśniami 167

Składniki mieszamy widelcem, nie zagniatamy, mieszamy, aż składniki połączą się. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po tym czasie do ciasta wlewamy olej i zagniatamy ciasto przez kilka minut, zagniatamy aż będzie gładkie, lśniące i będzie nam odchodziło od ręki. Ciasto ponownie przykrywamy czystą ściereczka i odstawiamy na 45 minut w ciepłe(...)mniejsze kawałki i odciśnięte z nadmiaru soku, dokładnie mieszamy. 3. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, kroimy w prostokąty, na połowę prostokąta nakładamy sporą porcję nadzienia, druga część ciasta nacinamy i przykrywamy nią nadzienie, dokładnie zlepiamy brzegi. 4. Do pieczenia: Tak wykonane drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie

Izabelawkuchni
Plecione, kręcone, miękkie i delikatne... bułeczki i mini chałeczki 132

trafiłam w mój gust, mój smak i moje oczekiwania. Powiem krótko, bułeczki i chałeczki z mojego ostatniego wypieku są: przepyszne. Z masłem, z miodem, z dżemem, a nawet bez niczego... Składniki: 220 ml mleka ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego 10 g świeżych drożdży 600 g mąki 75 g mąki 1 łyżeczka soli 70 g roztopionego, wystudzonego masła 2 łyżki miodu(...)ciasto, dodając  resztę (75 g) mąki w trzech porcjach. Teraz już tylko pozostało dobrze wyrobić, żeby ciasto nie kleiło się do misy i do rąk. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.   Przełożyłam do natłuszczonej miski, przykryłam ściereczką i pozostawiłam na ok.  godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość,  wyjęłam z miski, zagniotłam. Odkrawałam kawałki ciasta

Kuchnia u Krysi
CHLEBEK ZE SŁONECZNIKIEM I PESTKAMI DYNI 163

Bardzo lubię zapach świeżo upieczonego domowego chleba ;).Ten niezwykle prosty w przygotowaniu chleb z pestkami dyni i słonecznikiem jest mięciutki,sprężysty i bardzo pyszny. A jego przygotowanie łącznie z pieczeniem wynosi mniej niż 2 godziny. Do wypieku użyłam Mąki Szymanowskiej,Bio Pestek Dyni oraz Bio Słonecznika z Polskich Młynów.Produkty z tej firmy można zobaczyć tutaj < KLIK(...)więcej wody. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15 minut by odpoczęło a następnie przekładamy do keksówek które wcześniej smarujemy olejem.Wygładzamy wierzch łyżką zmoczoną w wodzie i posypujemy ziarnami słonecznika.Ja rozłożyłam do dwóch keksówek bo ciasto dużo mi urosło dlatego chlebek wyszedł niski. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia.Teraz nastawiamy piekarnik na 180C .Jeśli ciasto podwoi swoją objętość jest gotowe

Mała w garnku miesza
Tort czekoladowy 541

temu łatwiej wymieszać pianę z mąką tak, żeby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza – to właśnie dzięki nim biszkopt rośnie tak ładnie bez dodatku proszku. Biszkopty przekrawamy na 4 blaty, można poukładać je na pojedynczych arkuszach papieru do pieczenia – w ten sposób łatwo przesuwać je podczas składania tortu i mniej się kruszą. Budyń na krem również można przygotować(...)idealnie gładki krem. Na koniec dodajemy kakao – najlepiej po trochu, żeby podczas włączania miksera nie mieć całej kuchni w kakao ;) Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Biszkopt nasączamy ponczem. Na brzeg tortu wyciskamy kółko

Ciastkozercy
Bananowe pancakes 148

Szukacie pomysłu na szybkie śniadanie, bez glutenu i wprost z owoców? Musicie wypróbować bananowe pancakes. Gdy koleżance z pracy powiedziałem, że robię pancakes z bananów i jajek, mocno się zdziwiła. Zapytała: gdzie jest mąka? Odpowiedź mogła być jedna: „w bananach”. To właśnie banany nadają zbitą strukturę całej naszej potrawie po smażeniu. Bananowe pancakes to ciekawa(...)propozycja na śniadanie. Jest to bardzo syte ciasto. Posypane cukrem pudrem, albo z dodatkiem syropu klonowego stanowią świetną przekąskę dla naszych pociech. Niestety pancakes wymagają od nas uwagi. Patelnia musi być dość mocno rozgrzana. Wtedy o przypalenie tego rodzaju ciasta z bananem jest bardzo łatwo. Nawet mi się zdarza przeciągnąć na patelni ciasto. Przydadzą się wam też owoce do dowolnego

Kuchennyviral.pl
TORCIK KAWOWO - WANILIOWY 176

pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Kawę rozpuszczalną rozetrzeć w moździerzu. Do miski przesiać mąkę pszenną  i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i kawę. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kawą, za pomocą miksera lub różdżki delikatnie wymieszać. Piec około(...)wystudzony budyń. Całość wymieszać. Przełożenie - wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Na dolny biszkopt rozsmarować połowę masy waniliowej. Następnie przykryć drugim blatem biszkopta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą

Ciastka - domowe słodkości
“Sirocco”- recenzja 172

prostymi i szybkimi przepisami. Dokładnie to, o czym marzyłam czytając zbyt rozbudowane przepisy Ottolenghiego. “Sirocco” to kuchnia na styku kultur, dedykowana przepisom, które gotowały jeszcze babcie autorki, ale bez rygorystycznego trzymania się receptur. Sabrina uczy nas o przyprawach i produktach typowych dla Iranu, żebyśmy wiedzieli jak z nich korzystać, ale czasami zastępuję składniki łatwiejszymi do dostania. Dzięki tej wiedzy(...)łososia w stylu bliskowschodnim, krewetki w marynacie z tamaryndowca, sałatkę z rzodkiewek, fig i jabłek, bataty z pieczoną fetą, kalafior marynowany w przyprawach, szparagi z kiszoną cytryną i chili, biriani, oraz mule w harissie. A co na deser? Świetnym pomysłem jest ciasto marchewkowe, gdzie marchewkę zastąpiono pasternakiem i do tego tarta pistacjowo-jerzynowa   Sirocco. Wspaniałe smaki Bliskiego Wschodu Autorka

Ugotowane pozamiatane
Tanie ślubne prezenty dla gości- ciasteczka 159

szybko na stolnicy do połączenia składników, by utworzyło kulkę ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce prze 30 min. Po schłodzeniu odrywać po kawałku i wałkować na grubość ok. 3 mm posypując delikatnie mąką wykrawając ciastka w kształcie serc Układać na papierze do pieczenia zachowując odstępy, piec w temp. 180*C przez ok. 12 min. do lekkiego(...)Dekoracja zależy od Waszej fantazji, jeśli ciasteczka mają być prezentami dla gości weselnych to proponuje właśnie taką. Pomysł dekoracji znalazłam gdzieś w sieci. Mogą być też smacznymi ciasteczkami bez dekoracji:) Przepis na ciasteczka znalazłam na Moich wypiekach A może Nowożeńcy poczęstuję gości takimi ciasteczkami podczas składania im życzeń

Proste Potrawy
Owocowe crumble - bez mąki, cukru 192

Już od jakiegoś czasu chciałam wypróbować przepis na owocowe crumble - bez dodatku cukru, mąki czy masła. Jestem zaskoczona smakiem kruszonki - idealnie chrupkiej, a zarazem bardzo sycącej ;) Do przepisu wykorzystałam ksylitol, czyli cukier brzozowy. Warto dodać, że jest to substancja słodząca pochodzenia naturalnego, która charakteryzuje się niską wartością energetyczną, a także nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Dlatego też, ksylitol(...)ognia i poczekać, aż kasza ostygnie. Mrożone owoce przesypać do naczynia żaroodpornego. Ugotowaną kaszę zmiksować wraz z dodatkiem wiórków kokosowych, cynamonu i oleju. Z przygotowanego ciasta odrywać kawałki kruszonki. Układać na mrożonych owocach. Całość piec w 180ºC przez około 30-35 minut (aż do lekkiego zarumienienia). Ksylitol zmielić w maszynce do mielenia kawy. Przed podaniem całość posypać cukrem pudrem

Ugotować
Ciastka owsiane z bakaliami 165

potrafię się nie uśmiechać, czytając to stwierdzenie :) Nie wiem, po której stronie mam się usytuować jako wielbicielka kawy. Po tej, że jest do paliwo na dzień dobry bez którego ja nie funkcjonuję, czy czysta iluzja za pomocą której chcę oszukać mózg i zmusić go do działania :D Ciekawa jestem, co Wy o tym sądzicie :D A skoro już(...)pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 260 g płatków owsianych 60 g płatków orkiszowych 40 g otrębów 50 g rodzynek 50 g żurawiny 50 g orzechów 50 g słonecznika 50 g skórki pomarańczowej Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta

My simple kitchen
Palmiery cynamonowe i makowe 211

robi się z ciasta francuskiego, podobnego jakiego używa się przy produkcji croissantów, tyle że bez drożdży. Własnoręczne wykonanie ciasta francuskiego to żmudna praca, wymagająca wielokrotnego wałkowania ciasta z masłem oraz schładzania, a wszystko po to, żeby uzyskać tak bardzo pożądane liczne, niestabilne warstwy ciasta. Palmiery robi się bardzo szybko, możecie także użyć resztek masy makowej, z której przygotowujecie świąteczne(...)świeżego ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżeczki cynamonu 8 łyżek brązowego cukru 4 łyżki mielonego maku garść dowolnych orzechów Przygotowanie 1. Piekarniki nagrzewamy do 190 stopni, 2. Ciasto lekko rozwałkować, jedno z nich oprószyć cynamonem i 4 łyżkami cukru 3. Drugi płat ciasta również lekko rozwałkować i oprószyć makiem, posiekanym orzechami i pozostałym cukrem 4. Każdy z płatków ciasta, wyrównać

Słodki Kompromis
Migdałowe muffiny z mandarynkami, bez glutenu i masła (Muffin con mandorle e mandarini, senza glutine e burro) 184

Muffiny, które możemy jeść bez poczucia winy;) przygotowane z m ą ki migdałowej, m ą ki ziemniaczanej, bez glutenu, bez masła i bez mleka. Aromatyzowane sokiem i sk ó rk ą  z mandarynek. Po ich upieczeniu w całym domu pachnie zbliżającymi si ę  świętami . Smacznego! **** I muffin senza sensi di colpa;) sono(...)skórkę z 2 mandarynek i sok z mandarynek . Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą delikatnie wmieszamy do ciasta. Ciasto przekładamy do papierowych foremek. Muffiny pieczemy 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Upieczone muffiny odstawiamy do wystygnięcia. Muffiny dekorujemy kremem z serka philadelphia, cukru pudru i otartej skórki

La grande e la piccola cuoca
Bułki nadziane farszem z kapusty i pieczarek 124

Pyszne bułki z farszem, który bez problemu może być dodany do pierogów czy krokietów. Smakują wspaniale! Składniki: 12 bułek 1kg mąki ( używam mąki bułkowej od Młynu Kopytowa ) 100g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 400ml ciepłego mleka 6 łyżek masła 300g pieczarek 500g kapusty kiszonej 2 cebule szalotki 3 łyżki masła do farszu 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka(...)minutach widzę, że drożdże pracują (małe pęcherzyki) to dodaję pozostałą mąkę i wyrabiam ciasto - nie czekam, aż rozczyn wyrośnie. Do dobrze połączonego ciasta dodaję letnie rozpuszczone masło i wyrabiam, aż do momentu gdy zacznie odchodzić od ręki. Przykrywam miskę i zostawiam na 60 minut. Wyrośnięte ciasto podsypuję mąką, wyrabiam ponownie i formuję dwa wałki. Każdy tnę na 6 kawałków

Gotowanie i blogowanie
Makowe kruche ciasteczka z witrażykami 215

Boże Narodzenie bez kruchych ciasteczek jest chyba niemożliwe. Staram się na kilkanaście dni przed świętami cierpliwie zapełniać puszki i słoje, aby było co chrupać i czym częstować. Przeważnie są to najprostsze kruche ciastka z dodatkiem orzechów, które uwielbiamy. Dzisiaj, dla odmiany, upiekłam ciasteczka z dodatkiem maku. W końcu przecież mak jest jednym z głównych bohaterów świątecznych stołów. Od pewnego(...)Składniki: 300 g mąki (użyłam typ 750) 250 g miękkiego masła lub dobrej margaryny do pieczenia 1/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki suchego maku (użyłam maku mielonego BackMit ) 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany garść kolorowych landrynek Wszystkie składniki zagnieść razem. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę.  (Przygotować przynajmniej dwie blaszki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Metrowiec z masą budyniową 214

blaszki a ciemne do drugiej. Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika na 170 stopni i piec 50 minut ,do "suchego patyczka". Wyciągamy i po 10 minutach wyciągamy z blaszek na kratkę ,mi bardzo wyrosły w górę dlatego musiałam ściąć wierzchy aby po pokrojeniu ładnie wyglądało ciasto. Ciasto stygnie a my zabieramy się za masę budyniową. Mleko dzielimy na dwie części,jedną mieszamy(...)minut . Ciasto kroimy na plasterki ,ja mam blaszki półokrągłe z wgłębieniami co ułatwia mi krojenie równych plasterków ,jeśli blaszka jest typu zwykłej keksówki to plasterki kroimy na ok1 cm , smarujemy plasterek masą i przykładamy drugi plasterek i tak do końca :) ciasto wychodzi bardzo długie dlatego najlepiej podzielić je na dwa krótsze :) Jak zostanie masy to smarujemy ciasto po wierzchu. Robimy

Wypieki Rene
Stecca, chlebki z pomidorami i cukinia 130

dodajemy pozostałe składniki ciasta i mieszamy je do uzyskania jednolitej masy. Ciasta nie wyrabiamy ani nie zagniatamy, czynność mieszania powinna trwać ok. 30 sekund, a ciasto powinno być lepkie. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 12-18 godzin do przefermentowania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, a na wierzchu powinny się pojawić bąbelki.  Po tym czasie ciasto przekładamy na omączony(...)delikatnie smarujemy oliwą i posypujemy solą. Ciasto przekładamy na ściereczkę obficie posypaną mąką, wierzch ciasta delikatnie oprószamy mąką i przykrywamy. Zostawiamy na 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość, a po dotknięciu palcem powstanie zagłębienie. Oznacza to, że ciasto jest prawidłowo wyrośnięte. Piekarnik nagrzewamy do maksimum, u mnie to 230 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i naciągamy

Kulinarne przygody Gatity
Pizza z kiełbaską i cebulką pieczona na kamieniu 167

Ostatnio miałam okazje spróbować kilka wyrobów tej firmy i jestem nimi oczarowana. W smaku przypominają wyroby domowe, bez żadnych sztucznych dodatków. W weekend gościła u mnie pizza z kiełbaską wołową ze śliwką - mmmm pychota, szkoda, że miałam jej tak mało :) Składniki: ciasto: ok. 2 szklanki mąki, 10 g świeżych drożdży,  1 łyżka oleju, 60 ml mleka(...)ciasto w misce, dosypujemy mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto. Ciasto układamy na kamieniu podsypanym mąką.  Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Układamy pokrojoną w piórka cebulkę, plasterki kiełbaski i kostkę czerwonej papryki. Przykrywamy startym serem i posypujemy oregano. Pieczemy

Aga w kuchni
Kawowa tarta z truskawkami i mascarpone 169

pierwszym objedzeniu się truskawkami w ich najlepszej i najprostszej formie, czyli bez żadnych dodatków, przychodzi czas na kombinacje :) Chciałam zrobić coś w rodzaju tarty inspirowanej tiramisu, kawowy spód, krem z mascarpone, szkoda, że zapomniałam na koniec posypać kakao. Ratowałam się czekoladą z młynka. Nie jest to dietetyczny deser, nadaje się tylko na specjalne okazje :)). Przepis na spód tej tarty widziałam(...)żółtka - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane 4 łyżkami wrzątku i ostudzone Posiekaj wszystkie składniki w malakserze kuchennym. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i przełóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie nasmarowaną masłem/wyłożoną papierem do pieczenia formę wyłóż rozwałkowanym ciastem. Prawdopodobnie zostanie trochę ciasta, resztę możesz zamrozić albo upiec z nich małe ciasteczka

Corner With Recipes
Przekładane ciasto miodowo - orzechowe 195

Chmury.  Ciemno. Gdzie to piękne słońce, które mnie budziło przez ostatnie kilka dni??? Wprawdzie wiosnę można już wyczuć w powietrzu bez żadnego problemu, to jednak znane nam przysłowie "W marcu jak w garncu" przypomina, że zima - niestety - nie daje jeszcze za wygraną. I czasami, aby ją przegonić, nie wystarczą paznokcie w kolorze trawy i nieba czy czupryna(...)punkcie :) I wcale mu się nie dziwię. Ciasto jest rewelacyjne!!! Już teraz wiem, że pojawi się u mnie na Wielkanocnym stole :) Placki miodowe przełożone kremem, do tego dżem wiśniowy, masa kajmakowa i pyszne, karmelowe orzechy na wierzchu... czy trzeba więcej pisać? :)   Przepis na ciasto znalazłam na tym blogu ( klik )  Składniki: Ciasto miodowe: 600 g mąki 250 g masła

My simple kitchen
Bakaliowy mazurek 180

Zapraszam Was na nieskomplikowanego, bez zbędnego wyrabiania ciasta i mega zdrowego Mazurka, bo bez masła, bez jajek, bez glutenu, a za to w 100% na wartościowych bakaliach. W zależności od Waszych upodobań zależeć będzie jaki charakter nabierze ten mazurek, czy będzie orzeźwiający ( np. z kremem cytrynowym- lemon curd ), a może wersja pomarańczowa ( np. z wegańskim pomarańczowym(...)około 20 minut, aż płatki napęcznieją. Do naczynia żaroodpornego (ja mam akurat takie w kształcie owalnym, ale może być również tortownica czy kwadratowa blaszka), wyłożonego folią aluminiową, przelać masę. Piec przez 30 minut, do lekkiego zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie to całkowitego wystudzenia. Wierzch posmarować konfiturą różaną i ozdobić. Smacznego! :) wpis zawiera lokowanie produktu: * mikro krople truskawkowe

Kraina Miodem Płynąca
Przepis na ciasto z mango i truskawkami 211

bez żadnego przetworzenia, nie są jeszcze najlepsze i  miękkie mango, z którego chciałam wyczarować coś słodkiego. Postanowiłam przygotować przepis na ciasto z mango i truskawkami. Aby to ciasto jeszcze jakoś wzbogacić, wierzch obsypałam migdałową kruszonką. Uwierzcie mi, że na jednym kawałku się nie skończy! Zapraszam na przepis na ciasto z mango, truskawkami i migdałową kruszonką. Składniki na ciasto(...)masła 250 g mąki 1 łyżeczka proszku szklanka truskawek 1 mango Składniki na kruszonkę: 50 g masła 50 g cukru 80 g mąki 40 g mielonych migdałów Sposób przygotowania ciasta z mango: Piekarnik nagrzewamy do 180`C. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na małe kawałki. Mango obieramy kroimy na równe części, przekładamy do pokrojonych truskawek i odstawiamy. Przepis

Słodkie Przyjemności
Drożdżówki z owocowym curdem - niebo w buzi 170

owocami, te są dla Was wymarzonym rozwiązaniem. Mięciutkie, puchate, pachnące drożdżowe ciasto, nadziane najlepszym owocowym budyniem i posypane chrupiącą, mleczną kruszonką, w której od czasu chałki zakochałam się bez pamięci. Całość stanowi idealne trio; te bułeczki znikają szybciej, niż się je robi, i gwarantuję, że nikt im się nie oprze. Można użyć dowolnego owocowego curdu, lub ostatecznie zwykłego budyniu(...)rozpuściło. Przestudzić. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę cukru, masło z mlekiem i jajko. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania