Ciasto kokosowe z truskawkami (bez glutenu, bez laktozy) 257Kupiłam kiedyś mąkę kokosową na allegro przy okazji innych zakupów. Lubię czasami dorzucić coś na spróbowanie. W ten właśnie sposób mąka kokosowa zaczęła gościć w mojej
Fabryka pomysłów
Menu Motto, czyli jak wygląda kuchnia spod ręki Master Chefa 199przykład kacza pierś z szarymi kluskami i modrą kapustą. Oprócz tego wizytę mogą umilić kawy od ETNO Cafe, herbaty z Czajowni, czy piwa z Browaru Stu Mostów. Nie bez znaczenia są również: sympatyczna i profesjonalna obsługa oraz piękne wnętrze, które cieszy oko. Dobre jedzenie obroni się samo Nie ukrywam, że idąc do Menu Motto, miałem wysokie oczekiwania. Nie tylko(...)się jednak na bezy z mango, marakują i wasabi, bo po spróbowaniu byłem w siódmym niebie. Inne propozycje warte uwagi to między innymi: soczysta pierś z kaczki z szarymi kluskami, dorsz z budyniem z białych warzyw, gulaszowa z gęsich żołądków, czy siekany tatar. Wegetarianie również znajdą tutaj kilka propozycji dla siebie: czeka na nich m.in. kalafior pieczony w papilocie, pierogi
Food Square
Muffiny z nadzieniem z dżemu z rokitnika 232Dżemy Łowicza z rokitnikiem, czarnym bzem oraz dziką różą to moje odkrycie ubiegłego roku. Zobaczyłam je na półce. Przeczytałam etykietę i już widziałam, że będę ich entuzjastką. Pasują do naleśników, chleba razowego, placuszków itp. Długo poszukiwałam dżemów, które nie są zbyt słodkie. A te - przynajmniej dla mnie - dodatkowo mają konsystencję musu, którą uwielbiam. Zrobiłam muffiny je z mąką(...)rokitnika Łowicz mąka jaglana 1 szklanka płatki owsiane 3/4 szklanki mleko roślinne 1 szklanka ( u mnie z kaszy jaglanej) jabłko 1 sztuka proszek do pieczenia łyżeczka płaska soda oczyszczona 1 łyżeczka płaska siemię lniane 2 łyżki lub nasion chia jajo 1 sztuka 4 szt orzechów włoskich posiekanych Jabłko obrać i zetrzeć
AZgotuj!
CIASTO CZEKOLADOWO - KOKOSOWE 196wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze(...)pomocnikiem kuchennym), dodać wiórki i dobrze wymieszać. Proporcje można dobrać według własnego gustu. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 blaty. Na jeden blat ciasta wyłożyć 2/3 masy przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać posypką
Ciastka - domowe słodkości
Podstawowe bułki śniadaniowe 563Nie ma nic lepszego na śniadanie od ciepłego i świeżego pieczywa. Smakuje jeszcze lepiej, gdy przygotujemy je sami! Przygotuj: 10g. suchych (instant) 400g. jasnej mąki pszennej
MarcinChef
Bułki z mąki pełnoziarnistej na maślance 213Zdrowe bułeczki z mieszanych mąk z dodatkiem maślanki i bez tłuszczu . Rewelacyjnie smakują na ciepło jak i na drugi dzień :) Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk Składniki : - 250 g mąki pszennej typ 550 - 250 g maki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 - 160 g maślanki temperatura pokojowa - 200 ml letniego mleka(...)czasie wrzucić resztę składników i wyrobić ciasto , mikserem 12 minut , ręcznie ok 15 tak aby ciasto nie kleiło się do rąk . Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia ,wyrośnięte wyrobić chwilę i odstawić jeszcze na pół godziny. Po tym czasie wyrabiamy jeszcze chwile ciasto, powinno być elastyczne i dzielimy
Wypieki Rene
Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym 313jajka, drożdżówki wyszły bardzo puszyste i delikatne, idealne do kawy na niedzielny poranek. Oczywiście tracą troszkę na swojej puszystości na drugi dzień, ale po chwilowym „odświeżeniu” w piekarniku ( bez cukru pudru, oczywiście) odzyskują swoją lekkość. Zapraszam, Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym składniki na 13 drożdżówek: 250 g mąki pszennej 250 g mąki manitoba, lub innej(...)zagniatamy na elastyczne i odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto odgazowyjemy, dwa razy składamy jak kopertę. Prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny. Na podsypanym mąką blacie, rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości około
Mia Cucina Sofieta
Focaccia z oliwkami i rozmarynem. 285virgin + dodatkowo do posmarowania ciasta, 14 g suchych drożdży, 80 g suszonych pomidorów, odsączonych, lekko osuszonych i pokrojonych, 150 g mieszanych oliwek, bez pestek (czarne i zielone), świeży rozmaryn do posypania po wierzchu ciasta ( ja użyłam suszonego), 2 ząbki czosnku, sól morska. Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mąkę z solą i cukrem. Mąkę odgarnąć na boki by powstał(...)podsypywać mąką. Gdy ciasto jest zagniecione, uformować z niego kulkę. Miskę lekko naoliwić, włożyć do niej ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 45min. Formę (25x38) obsypać lekko mąką. Położyć na nią delikatnie ciasto i rozprowadzić po całości. Robiąc dołki palcem w cieście wkładać w nie oliwki. Plasterki czosnku również wbić w ciasto. Całość posmarować oliwą, posypać
W kuchni u Moniki
DOMOWE BUŁKI DO BURGERÓW 365CIASTO (7 min) do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąki, oleju, soli i letniego mleka (nie może być ciepłe bo zabije drożdże). Wyrabiamy ciasto ok. 5 min, w miarę potrzeby dodajemy trochę mąki lub mleka (jeśli się klei lub jest zbyt suche). Ma być gładkie i miękkie. Ogólnie im dłużej wyrabiane, tym lepiej. 3. WYROŚNIĘCIE CIASTA (30 min) ciasto lekko oprószamy mąką(...)ciasto i zostawić go otwartego. Zajmie to ok. 15-20 min. 4. FORMOWANIE BUŁEK (4 min) wyrośnięte ciasto uderzcie mocno pięścią a następnie podzielcie na 3 kawałki i uformujcie z nich kulki, które następnie lekko spłaszczcie. Wierzch każdej bułki posmarujcie mlekiem lub wodą, posypcie ziarnami (u nas siemię lniane) i zostawcie na lekko oprószonej mąką blaszce do pieczenia. Zostawcie
Nerds Kitchen
Leśne ślimaczki 220kwadrans w ciepłe miejsce aż drożdże się uaktywnią i ciasto podrośnie. Do zaczynu z drożdży dodajemy resztę składników (prócz jagód). Wyrobione ciasto wałkujemy w prostokąt. Posypujemy borówkami, cukrem pudrem i zwijamy w roladę. Roladę kroimy "w plastry" grubości 2 cm i rozkładamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy na kolejny kwadrans pod ręcznikiem. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik
prawdziwe jedzenie
Trochę zdrowsze brownie 247mąka wcale nie musi znajdować się na liście składników. Z powodzeniem można zastąpić ją zmielonymi orzechami, które mimo że są dosyć kaloryczne to zawierają wartościowe tłuszcze i witaminy. Deser bez wyrzutów sumienia? Tak! Składniki: 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady pół kostki masła pół szklanki cukru pudru 2 jajka 1/4 łyżeczki pasty waniliowej 150 g orzechów laskowych(...)masy. Dorzucamy jaja, cukier oraz wanilię, całość dokładnie mieszamy ze sobą, resztkami sił powstrzymując się, żeby nie wyjeść wszystkiego z miski - ciasto jeszcze przed włożeniem do piekarnika pachnie obezwładniająco :) Masę przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut. Wcinamy jeszcze ciepłe ze szklanką mleka. Koniecznie. Lekko
sama złodycz
Biszkopt na migdałach z kremem borówkowym na bazie mascarpone 243łyżki ksylitolu/syropu z agawy bądź ew.cukru na krem: 250 g mascarpone 250 ml kremówki 150 g gładkiego twarożku 200 g borówek 2 łyżki dżemu malinowego (u mnie bez dodatku cukru) 3 duże łyżki żelatyny *opcjonalnie słodzik lub cukier do smaku + 70-100 g borówek do dekoracji Przygotowanie: BISZKOPT: Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Płatki migdałów zmielić najdrobniej(...)zmielone płatki migdałów i bardzo delikatnie wymieszać je z pianą szpatułką. Masę natychmiast przelać do formy o średnicy 28 cm i piec przez 13-15 minut. Po tym czasie wyłączyć i otworzyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na kilka minut. KREM: Serek mascarpone zmiksować z twarożkiem. Dodać borówki oraz dżem i miksować do połączenia składników. Można także
Ze smakiem i z pasją
Szarlotka z serkiem - bez jajek! 257Jesień zbliża się nieodwołalnie... W sadzie pełno jabłek, musiałam więc obowiązkowo zrobić szarlotkę:) Tak jak do tradycyjnej szarlotki zrobiłam kruche ciasto, jednak nie użyłam do niego
Z miłości do słodkości
Ciasteczka imbirowo-cynamonowe 395zagniatamy tak jak ciasto kruche. Odstawiamy pod przykryciem na 30 minut, by odpoczęło w temperaturze pokojowej. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 porcje, wałkujemy każdą z nich na grubość 5 mm i za pomocą foremki wycinamy ciasteczka. Pieczemy je około 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Piekarnik nie musi być wcześniej nagrzany. Składniki na lukier: cukier puder(...)też nie może być za gęsty. Ma się dobrze rozprowadzać na ciasteczkach. Polukrowane ciastka odstawiamy do zastygnięcia lukru. Przepis na około 60 sztuk/6-8 osób Przygotowanie: około 80 minut bez czasu oczekiwania
Przysmaki Karolki
Niepoprawna rozkosz. CIASTO "CZARNY LAS" wg Karmel-itki. 544szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/3 szklanki kakao masa: 4 szklanki mleka 4 opakowania "śnieżki" 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny odrobina gorącej wody szklanka wiśni bez pestek (z syropu najlepiej) śmietana: 1/2 startej tabliczki czekolady (lub 1/2 szklanki wiórków czekoladowych) 2 kremówki 30% (po 375ml jedna) 2 czubate łyżeczki żelatyny odrobina wody(...)koniec ubijania dodawałam partiami cukier,ciągle ubijając. Kolejno dodawałam po jednym żółtku, nadal ubijając. Do masy przesiałam suche składniki. Delikatnie wmieszałam je do ciasta, by składniki się połączyły. Prostokątną blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Upieczony i gorący upuściłam z wysokości
W kuchni Karmel-itki