ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1697/2544)

Ciasteczka orzechowe bez cukru. 189

Dziś przepis na ciasteczka bez cukru z mąką owsianą i pszenną pół na pół. Ciasteczka orzechowe 20 dag daktyli 5 dag rodzynków 1 szklanka mleka lub wody szczypta soli 2 jajka 3 łyżki masła lub oleju kokosowego 1 szklanka błyskawicznych płatków owsianych (lub mąki) 1 szklanka maki pszennej 1  łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu(...)letniej masy  dodaj płatki owsiane, jaja i szczyptę soli. Wymieszaj ponownie. Dodaj na końcu mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  nakładaj za pomocą łyżeczki niewielkie placuszki ciasta. Na każdy placuszek wsypuj rozkruszone orzechy delikatnie wciskając je w ciasto. Upiecz ciastka w temp. 180 st C około

Gotuj Sam!
Bezglutenowe ciastka orzechowe - bez laktozy i jaj 177

Ciastka bez glutenu, laktozy i jajek - kruche, chrupiące i obłędne w smaku. Banalne w wykonaniu, choć przy wałkowaniu i wykrawaniu trzeba trochę delikatności.  Przepyszne z dodatkiem polewy czekoladowej. Spróbujcie, bo naprawdę warto! Przepis pochodzi z włoskiego magazynu "La Cucina Naturale". SKŁADNIKI na ok. 40 ciastek 140 g mąki ryżowej pełnoziarnistej 100 g skrobi kukurydzianej ( mazeiny) 40 g mąki(...)użyłam laskowych) 160 g margaryny roślinnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia do dekoracji: czekolada deserowa, biała, mak, wiórki kokosowe, płatki migdałowe, posypki itd. mąka kukurydziana do podsypania W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz kakao. Dodaj margarynę, mielone orzechy i wrób gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki

Kuchnia bezglutenowa
SOLONE CIASTO KARMELOWE Z SEREM 123

prosty w przygotowaniu. Ciasto jest mięciutkie, słodko - słone i wilgotne.   Składniki blacha 25x35 cm. : Ciasto : cukier brązowy 1 szkl. masło miękkie 125 gram jaja 4 szt. proszek do pieczenia 1 łyżeczka mąka 1 i 1/2 szkl. mąka ziemniaczana 2 czubate łyżki kakao słodkie 2 łyżki Masa serowa: twaróg półtłusty 500 gram masa kajmakowa np. gostyńska 300 gram cukier(...)Metoda: 1.  CIASTO: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać resztę składników i zmiksować. 2.  Wylać na blachę wyłożoną pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 10 min. 3.  MASA SEROWA: Twaróg zmiksować ze wszystkimi składnikami na jednolitą masę. 4.  Zmiksować blenderem, aby masa była gładka i bez grudek. Wylać

Kuchnia Paulettes
Czekoladowe ciasteczka z mlecznym kremem i zapowiedź konkursu! 145

czytam wyjątkową książkę :) A w niej właśnie czekolada gra pierwsze skrzypce i rozwiązuje wszelkie problemy. Może by i tak moje te malutkie mogła...? Ciasteczka można zrobić także w wersji bez kakao, a dodać go np do kremu, by skontrastować gotowe już ciasteczka. Każda wersja będzie idealna. Są kruche, smaczne i takie na dwa kęsy :) Ale wielkość akurat możecie sami(...)cukrem pudrem i kakao. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło oraz żółtko. Zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i schładzamy ok pół godziny w zamrażarce. Po tym czasie wałkujemy na grubość ok 3-4mm podsypując małą ilością mąki i wycinamy ciasteczka o dowolnym kształcie. Pieczemy w rozgrzanym do 180st C piekarniku ok 10 minut. 2.  Krem: Do roztopionej

Kuchnia w czekoladzie
Tarta z mango curd i granatem 218

uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciasto uformować na formie do tarty. Docisnąć dobrze brzegi. Delikatnie nakłuć spód widelcem. Wierzch przykryć papierem do pieczenia, obciążyć, np. fasolką jaś i wstawić do nagrzanego na 180 stop. C piekarnika. Piec ok. 25 minut. Po wyjęciu ostudzić. Curd z mango Przepis dostępny jest tutaj(...)kwaśnej pomarańczy 35 g  masła 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1,5 łyżki wody Wykonanie: Mango obrać, pokroić w kostkę i przy pomocy blendera, malaksera zmiksować na gładkie puree, bez grudek. Jeśli będzie to konieczne ewentualne grudki przetrzeć przez sito. Użytkownicy Thermomix, miksując na najwyższych obrotach mogą być pewni braku jakichkolwiek grudek Puree przełożyć do garnka, dodać cukier

gutfut
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #12 Ciasto czekoladowo – pomarańczowe 973

można byłoby je wykonać nawet bez miksera. Oprócz tego, że musimy rozpuścić czekoladę wraz z masłem to resztę składników wystarczy po prostu dokładnie wymieszać i gotowe Moje ciasto wyszło trochę zakalcowe w środku, ponieważ dodałam dżem trochę „na oko” i prawdopodobnie było go za dużo, ale nam to nie przeszkadzało, ponieważ ciasto konsystencją przypominało brownie, które bardzo(...)cukru (dałam 100 g, a najlepiej byłoby ograniczyć do 50 g) – 2 jajka (roztrzepane widelcem) – szczypta soli – 150 g mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – czubata łyżka kakao (można pominąć) Masło i czekoladę wrzucamy do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż składniki dokładnie się rozpuszczą i połączą. Masę czekoladową

Relaxtime
Makowy marmurek z serem i śliwkami 121

mielonego twarogu 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek kaszy manny 20 dag gotowej masy makowej (bez bakalii) śliwki Połowę masła kroimy na kawałeczki. Dodajemy do niego 10 dag cukru, mąkę i jedno jajko.  Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę  i wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozbijamy pozostałe 4 jajka. Oddzielamy żółtka od białek(...)smarujemy tłuszczem  i oprószamy mąką.  Spód i boki wylepiamy ciastem. Na ciasto na przemian nakładamy duże porcje  masy serowej i maku.  Obie masy lekko przemieszamy widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego  do temperatury 175 stopni. Pieczemy ok. 40 minut. Ze śliwek wyjmujemy pestki  i układamy je na podpieczonym marmurku. Pieczemy

Pyszności Słodkości
DROŻDŻÓWKI ZE ŚLIWKAMI 155

kruszonką i lukrem....mmmmm. Te domowe, bez polepszaczy spokojnie możemy podawać  naszym najmłodszym :) POTRZEBUJEMY: (na około 9 drożdżówek) 550g mąki pszennej 75g mała 1 jajko+ żółtko 1 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 5 łyżek cukru 10 śliwek szczypta bułki tartej  1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem (niekoniecznie)   KRUSZONKA: 4 łyżki błyskawicznych płatków owsianych(...)odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut w ciepłe miejsce.      Do miski wsypujemy przesianą mąkę, resztę cukru, jajko i żółtko, wcześniej rozpuszczone masło, rozczyn. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Może to potrwać nawet 8-10 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości) na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce, przykryte bawełnianą ściereczką. Po tym czasie krótko

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciastka owsiane 109

ciastko i uciec z nim do drugiego pokoju niepostrzeżenie. Po ostygnięciu ciastka twardnieją i można bez problemu je jeść. Jako dodatków możecie użyć Waszych ulubionych bakalii. Idealnie sprawdzą się tutaj żurawina, rodzynki, daktyle, posiekana czekolada czy kandyzowana skórka pomarańczy. Polecam pobawić się czasem pieczenia jak i dodatkami. Mojemu mężowi smakują takie ciastka baaardzo brązowe.Wam mogą smakować(...)gryczany) 1/2 szkl bakalii 1/2 szkl orzechów 1/2 szkl mąki pszennej 550 1/2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Wykonanie Banana blendujemy. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli będą problemy z lepieniem ciasta, dodajemy ciut mleka. Dłońmi formujemy kulki, które rozgniatamy na placuszki na blasze i rozłożonym na nim papierze

Mieszam w Garnku
Tarta cebulowa z ziołami i mięsem. 148

się schłodziło (około pół godziny). W tym czasie przygotować farsz. Cebulę pokroić na bardzo bardzo cienkie plasterki, ja używam do tego szatkownicy. Cebule dość mocno posolić by zmiękła (ale bez przesady). Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, kiedy wytopi się z niego tłuszcz dodać cebulę. Całość podsmażać na złoty kolor, tak by cebula była już całkowicie szklista, miękka(...)czerwoną papryką oraz ziołami. Tarta musi być dość pikantna po upieczeniu, inaczej będzie mdła. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wyjąć blaszkę z lodówki, ciasto nakłuć widelcem w wielu miejscach, by nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Wstawić na 15 minut i piec by odeszło od brzegów formy. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie cebulę i mięso, zalać sosem serowym

Poezja Smaków - blog kulinarny
Czekoladowe, kakaowe ciasto z fasoli bez mąki 167

Ciasto bez mąki? Czemu  nie! Idealne dla osób będących na diecie bezglutenowej. Jeśli chcecie zrobić je w wersji świątecznej - dodajcie łyżeczkę przyprawy do piernika - będzie obłędne :) Do tego kubek gorącej kawy i można się delektować dobrym i wilgotnym kakaowym kawałkiem ciasta :) Ciasto jest dobre dla wegetarian i wegan. Skladniki: - 1 puszka czerwonej fasoli - 2 jajka lub 2 banany(...)przyprawę do piernika lub sam cynamon - cukier puder do oprószenia Fasolę dokładnie wypłukać na sitku i zblenderować z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczeniaPiec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30-45minut, do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wystudzić na kratce (wyjąć z formy). Przechowywać w lodówce

CookYourself
Ciasteczka kasztanowe 135

Niny do szkoły i trochę dla przełamania smaku. Składniki na około 40 szt. 200 g masła kasztanowego *(robiłam je dokładnie ze 100 g kasztanów- masa po upieczeniu bez skórki, około 50 g daktyli i 100 ml mleka ryżowego) 120 g mąki pszennej 120 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 ml oleju roślinnego 1 banan łyżka sody 100 g cukru (użyłam(...)sodą do dużej miski Dodaj masę kasztanową Wyrób ciasto, jest dosyć miękkie dlatego zawiń je w folię spożywczą i włóż na minimum 30 minut do lodówki. Ciasto po schłodzeniu podziel na mniejsze części, co znacznie ułatwi Ci formowanie w miarę równych kulek. Kukli wielkości orzecha włoskiego spłaszcz dłonią. Piecz w temp. 180 C nie dłużej niż 15 minut! Ciacha

greenscarf
Pizza na kamieniu w domu! 153

piekarniku. Taka jest zdecydowanie lepsza. Do przygotowania pizzy najważniejsza jest mąka. Mąka musi być włoska, bez problemu możecie taką dostać już w większości sklepów, to mąka typu 00. Ciasto z niej jest idealne a smak nierównany. Polecam szczerze! SKŁADNIKI: NA CIASTO NA PIZZE: - 500 g maki - 300 ml letniej wody do stopniowego dodawania - 5 g drożdży - 5 g soli(...)mąką. Odstaw na 20 min. Zagnieć ciasto z pozostałymi składnikami. Odstaw na 50 minut do wyrośnięcia. Uformuj okrąg i ułóż na kamieniu. Na wierzch: - plasterki cukinii - plasterki kiełbasy chorizo - pomidor malinowy - oliwki - ser - ulubiony - piórka cebuli Na cieście rozłóż piórka cebuli, oprósz startym serem, ułóż plastry pomidora i pozostałe składniki. Pieczemy w gorącym piecu przez 25 -35 minut

SMYKWKUCHNI
Waniliowo - maślane babeczki z czekoladą. 229

Wyjęła z szafek wszystko co było jej potrzebne.   2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka napoju Alpro soya bez cukru 1/3 szklanki roztopionego masła  3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1/2łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonej wanilii/cukier waniliowy ok 100 g czekoladowych kropelek do zapiekania Wzięła sitko i przesiała mąkę(...)dlaczego...." wlała do miski napój sojowy, wsypała cukier i wszystko razem dobrze wmieszała trzepaczka. Sprawnie połączyła obie miski razem. Na koniec dodała czekoladowe kropelki. Wiktor wyszedł jak przekładała ciasto do przygotowanych foremek. Wstawiła babeczki do rozgrzanego piekarnika, ustawiła timer na 20 minut i usiadła wypijając ostanie łyki kawy. Laurę obudził zapach, który przyprowadził ja do kuchni. Stała tak dobra chwilę

Malinowe Pocałunki
Migdałowa tarta z rabarbarem i wodą różaną 145

Dzień dobry, Wiosna pachnie bzem i smakuje kwaśnym rabarbarem. Zielono-różowe łodygi kupuję namiętnie przez cały maj i przerabiam na wspaniałe ciasta i desery. Nic tak nie przełamuje ich słodyczy jak to wykrzywiające buzię warzywo - właśnie za to je lubię, dodaje słodkościom tak potrzebnego im charakteru.  W zeszłym roku przygotowywałam rabarbarowe desery inspirowane kuchnią francuską(...)rabarbaru z wodą różaną. Inspiracją do dzisiejszej tarty był przepis na śliwkowe ciasto z The Lebanese Kitchen , który przerobiłam wedle własnych potrzeb. Kruche ciasto wypełniłam migdałową masą aromatyzowaną wodą różaną, dodałam kawałki rabarbaru, a całość posypałam płatkami migdałowymi i brązowym cukrem, który skarmelizował się w czasie pieczenia. Powstało pyszne ciasto, a kawałki rabarbaru wyglądają po upieczeniu trochę jak płatki

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania