lepszego. Szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki Szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki – przygotowanie. Wszystkie składniki mieszamy w misce bez użycia miksera. Szybki i wilgotny piernik z konfiturą z czarnej porzeczki 2016-05-04 22:23:35 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)dokładnie mieszamy łyżką. Po czym dolewamy mleko, znów dokładanie mieszamy. Na koniec wlewamy 1/2 szklanki oleju, mieszamy aż uzyskamy jednolitą gęstą masę. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną formy (prostokątnej lub kwadratowej). Piernika pieczemy 45 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku na środkowym poziomie. Po tym czasie wyciągamy ciasto i zostawiamy do przestudzenia. Gdy ciasto ostygnie
Słodkie okruszki(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekanka z chleba tostowego to idealny pomysł na rodzinny obiad. Z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom tostów, czyli każdemu! Bo kto nie lubi tostów
Przepiski.plSmakuje jak klasyczna wuzetka, a ma o wiele mniej kalorii! :) Idealnie słodka, mocno kakaowa. Masa może być lekko lejąca, pamiętaj aby użyć tylko stałej części
CzarnawisienkaTorcik krówkowy - bardzo pyszny i prosty w przygotowaniu deser, torcik z mleka skondensowanego, bitej śmietany i biszkoptów. Proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm. 250
królestwo garówskładniki: spód: 2 jajka 0,5 kubka mąki kokosowej 0,5 kostki masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia laska wanilii mus kokosowy: 1l mleka
Luźna KuchniaKiedy w mojej głowie pojawił się pomysł na zrobienie płatków do mleka, na początku wydawało się to niemożliwe. Jednak udało mi się uzyskać to, co chciałam
Via GustoJutro Tłusty Czwartek więc od rana zakasuję rękawy i zabieram się za smażenie pączków. Będą to ulubione pączki moich chłopaków czyli tradycyjne z konfiturą
Wiem co jemCudowna polska jesień nasycona kolorami i wreszcie długo oczekiwany czas na zjadanie warzyw, które przez całe lato wygrzewały się na grządkach. Nasza ulubione jesienne warzywo to
SzczyptaSmaQJak wiecie uwielbiam ciasta budyniowe , ale budynie wykorzystuję absolutnie nie tylko do ciast. Robię z nich również desery i smakołyki na obiad czy też podwieczorek. Dziś
Ostra na SłodkoMuszę przyznać, że biszkopt jest wspaniały lekko wilgotny i puszysty pięknie rośnie. Rośnie równiutko bez pagórków i ten jego cudownie żółty kolor. W przepisie tym zastosowała tę samą sztuczkę co w przepisie na biszkopt idealn y. Jest sztuczka polegająca na rzuceniu formy z ciastem na podłogę zaraz po upieczeni. Dzięki czemu jest równiutki, jak blat stołu. To bardzo prosty(...)przy pomocy szpatułki delikatnie mieszając do połączenia się składników. Zróbcie to bardzo delikatnie aby piana jak najmniej opadła. Dno formy (23 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować, ciasto wylać do formy, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika. Biszkopt pieczemy przez około 35 minut lub do tz. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika, upuszczamy
SprawdzonaKuchnia.plprzerażają, inne frapują, ale większość cieszy i ekscytuje. A fakt, że w moim własnym ogrodzie rośnie czarny bez, doprowadza mnie na skraj kulinarnej ekstazy. Pogoda się popsuła. Znów jest chłodno, pochmurno i wietrznie. Zamiast więc lekkich serników na zimno i delikatnych ciast pełnych rabarbaru, sięgnęłam po przepis na brownie, który kusił mnie od dawna. Przepis znalazłam na blogu Słodka(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać maliny, posypać całymi ziarenkami zielonego pieprzu. Piec w 175 st. C. przez 25 minut. Ostudzić. Smacznego! Z pozostałych białek postanowiłam przygotować różowiutkie makaroniki. Oczywiście - nie wyszły. Nie winię za to mojego braku umiejętności, ogólnego niechciejstwa , jakie mnie przed pieczeniem dopadło, czy niedokładności przy ubijaniu bezy. Wysoka wilgotność powietrza i zepsuty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGinger. Nawet w moim wiejskim sklepie delikatesowym jest na co dzień. Kupujemy kłącze niezbyt wysuszone ,bez uszkodzeń . Ś wieży najlepiej trzymać w lodówce, owinięty papierowymi ręcznikami i w plastikowych torebkach, przetrwa kilka tygodni. Imbiru w proszku nie kupujemy na zapas, bo zwietrzeje. Małe opakowanie trzymamy w ciemnym i suchym miejscu. Imbir marynowany po otwarciu schowajmy(...)masła 10 dag cukru pudru 1 jajo 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mielonego imbiru marki Prymat 2 łyżki śmietany kwaśnej 1 łyżeczka skórki cytrynowej Wykonanie. Przesianą mąkę posiekać z masłem ,wymieszać z cukrem i proszkiem .Dodać resztę składników i zagnieść .Ciasto wałkować na grubość do 0,5 cm i wykroić nieduże kółka. Piec w temp180stop.oko
Kulinarny karnet Christopherapszenicy, żyta czy jęczmienia. Dla osób z celiakią czy nietolerancją glutenu jest to doskonała opcja, by cieszyć się smakiem piernika bez obaw o zdrowie. Wersja bezglutenowa jest równie aromatyczna, wilgotna i pełna przypraw, co tradycyjna odmiana tego ciasta. Jak przygotować bezglutenowy piernik? Przygotowanie bezglutenowego piernika nie jest wcale trudne. Podstawowym krokiem jest zastąpienie mąki pszczelarskiej mąką bezglutenową, taką(...)bezglutenowy piernik Składniki: 2 szklanki mąki bezglutenowej 1/2 szklanki miodu lub syropu z agawy 1/2 szklanki oleju roślinnego 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli Instrukcje: W misce wymieszaj suchą mąkę bezglutenową, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawy i sól
Ania i Marcin gotująPlacek Ziemniaczany z sosem pieprzowym. Czy z ziemniaka można zrobić wszystko ❓ Oczywiście, że tak, jeśli zajrzysz tutaj , mój drogi czytelniku, znajdziesz tam ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, lody z ziemniaka, ciasto czekoladowe z ziemniaka, a nawet ziemniaczaną Panna Cottę. Dzisiejszy placek ziemniaczany powstał na szybko, od, tak by coś przekąsić, bo i sosu pieprzowego trochę zostało i jeść w końcu coś(...)Niemiec, Węgier, Szwajcarii, Anglii czy też kuchni żydowskiej. Wszędzie różnią się one lekko od siebie. Mogą być z sosem paprykowym, śmietaną, cukrem, rybą, boczkiem, cebulą z jajkiem lub też bez jajka, z mąką lub też i bez niej. Jak widzisz mój drogi czytelniku, możliwości podania Placków ziemniaczanych są nie ograniczone. Ale wszędzie zapewne są tak samo pyszne
RafalCookRacuchy na maślance z bananem i kawałkami czekolady przygotowywane są bez grama drożdży. Dodatek maślanki sprawia, że mocno rosną, są puszyste i smaczne. Doskonałe na śniadanie , drugie śniadanie lub podwieczorek . Moja córka je uwielbia i dlatego też piekę je bardzo często, co jakiś czas zmieniając dodatki. Są tak pyszne, że wystarczy je posypać z wierzchu cukrem pudrem, ale można(...)jajka * 2 banany * 80 g mlecznej czekolady * olej do smażenia Wykonanie: Do miski wsypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Wbić jajko, wlać maślankę, całość wymieszać przy pomocy rózgi kuchennej, aby ciasto nie miało grudek. Banany i czekolady pokroić w niedużą kostkę, dodać do ciasta i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wylewać na patelnię po łyżce stołowej ciasta na jeden placek. Smażyć
Zrób to smacznierównież przygotować bez dodatku konfitury, wtedy proponuję nieco krócej piec, gdyż będą cieńsze. Ciastka po wystudzeniu można przechowywać w zamkniętym pojemniku, najlepiej w chłodnym i suchym miejscu. Liczba porcji: 20 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Składniki na kruche ciasteczka z konfiturą: 300 g mąki krupczatki lub mąka pszenna typ 650 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki(...)śmietanki 30% 1 łyżeczka miodu naturalnego Jak zrobić kruche ciasteczka z konfiturą? Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Do mąki dodać zimne masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść jednolite ciasto. Ciasta zbyt długo nie zagniatać, gdyż mocno ociepli się i trudno będzie wycinać ciastka, a po upieczeniu ciasteczka mogą
Kuchcik gotujeprzepis na pyszne ciasto z masą krówkową, bananem i dżemem z czarnej porzeczki. Proste i szybkie w przygotowaniu, smakuje rewelacyjnie. Idealne do kawy :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki ciasto: 7 jajek L 3/4 szklanki drobnego cukru 140 g mąki pszennej typ 450 50 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki masa: 500 g serka(...)drewnianą łyżką, albo na najniższych obrotach miksera. 4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto, górę wyrównujemy. Pieczemy w 180 stopniach około 30 - 35 minut do tzw. "suchego patyczka". 5. Po upieczeniu ciasto zrzucamy na blat z wysokości około 30 cm i odstawiamy do wystudzenia. Jak ciasto będzie przestudzone, to przekrawamy go na pół. Masa: 1. Do misy miksera
kruche babeczkiMoje nowe ulubione ciasto – przepysznie pomarańczowe i sycące! Ciasto bez mąki, które wcale nie smaku ciecierzycy. Do tej pory uwielbiałem ciasta czekoladowe, ale teraz ich pozycja jest zagrożona, odkąd znam pomarańczowe ciasto z ciecierzycy. Ciasto pomarańczowe z ciecierzycą – bez mąki (bez glutenu), bez nabiału (laktozy i kazeiny): ciecierzyca (gotowana albo z puszki(...)zblenduj do konsystencji kremu bez grudek. Zanim przejdę dalej, to ważna uwaga – powyższy przepis dotyczy ciecierzycy zaraz po ugotowaniu w wodzie albo z puszki. Zawiera ona dużo wody i przez to nie można do niej dodać za dużo soku z pomarańczy. Ten przepis jest za to szybki. Żeby uzyskać najlepsze ciasto, trzeba się jednak trochę pomęczyć. Ciecierzycę ugotuj
PaleoSMAKmąki i sól, dodajemy rozczyn, roztopione i przestudzone masło, jajka i miód, wyrabiamy. Wyrabiamy kilka minut do czasu, aż ciasto przestanie się kleić do miski. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 6 równych kawałków (po 3 kawałki na jedną chałkę) i z każdego robimy(...)wałeczek długości około 35 cm. Z trzech wałeczków pleciemy warkocz, a końce zawijamy pod spód. Chałki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Wyrośnięte chałki smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy makiem lub wcześniej przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 30-35 minut. Jeśli zbyt
To co lubię - gotuję i polecamurodziny i powiem, że jako pierwsze znikały z patery z ciastami. Nic dziwnego, kruche ciasto w połączeniu z puszystym kremem to coś pysznego :) Z tych proporcji wyszło mi dokładnie 40 sztuk. Gotowe rurki bez nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku ok tygodnia. Przepis ze strony Moje Wypieki. Ciasto półkruche: 500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego 3-4 łyżki cukru pudru Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić przynajmniej godzinę. Po tym czasie podzielić na 3-4 części i bardzo cienko rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić na długie paseczki o szerokości ok 1,5 cm. Ciasto nawijać na posmarowane tłuszczem foremki, zaczynając z węższej
Smakołyki AsiWyśmienite, szybkie ciasto ze starego zeszytu Babci. Ten przepis, jak wiele innych, przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Przygotowany na bazie kakao, którego właściwości zdrowotne doceniali już Majowie i Aztekowie. Do Europy ziarna kakaowca trafiły za sprawą Krzysztofa Kolumba. Najzdrowsze jest surowe kakao, bowiem wykazano, że surowe ziarna kakao mają piętnastokrotnie wyższą zawartość antyoksydantów niż czarne jagody(...)sklepach ze zdrową żywnością możemy kupić surowy produkt, a spośród oferty sklepowej wybierajmy naturalne ciemne kakao bez dodatku cukru. Unikajmy kakao instant, ponieważ ma dużo dodatków. Składniki: 2 jajka 125 g margaryny 1 szklanka mleka ¾ łyżeczki sody 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao 3 łyżki gęstej marmolady Na formę do babek o średnicy 24cm (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Przepisy BabciWyśmienite, szybkie ciasto ze starego zeszytu Babci. Ten przepis, jak wiele innych, przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Przygotowany na bazie kakao, którego właściwości zdrowotne doceniali już Majowie i Aztekowie. Do Europy ziarna kakaowca trafiły za sprawą Krzysztofa Kolumba. Najzdrowsze jest surowe kakao, bowiem wykazano, że surowe ziarna kakao mają piętnastokrotnie wyższą zawartość antyoksydantów niż czarne jagody(...)sklepach ze zdrową żywnością możemy kupić surowy produkt, a spośród oferty sklepowej wybierajmy naturalne ciemne kakao bez dodatku cukru. Unikajmy kakao instant, ponieważ ma dużo dodatków. Składniki: 2 jajka 125 g margaryny 1 szklanka mleka ¾ łyżeczki sody 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao 3 łyżki gęstej marmolady Na formę do babek o średnicy 24cm (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Przepisy Babciprzepisy. Jest tego trochę, do wyboru. Są nawet takie bez mąki, na samych budyniach. Tak więc poczytałam i zrobiłam swoją. Powiem szczerze, że podczas robienia ciasta, miałam pewne wątpliwości, co z tego będzie. W pewnym momencie konsystencja ciasta, była dość dziwna. Na szczęście, po dodaniu piany z białek ciasto zrobiło się gładkie. Mimo to czekałam, aż się upiecze(...)mniam ...... jest pyszna, wilgotna i ma taki fajny, budyniowy posmak. Polecam :) Składniki: 4 jajka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej, tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki oleju 1 łyżka kakao 1 łyżka mleka Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i budynie. Wlać olej. Zmiksować. Białka
Agusiowe smakołykiMini pączki serowe ❣️ Delikatne, lekkie i bez wyrzutów sumienia... Bo co to jest taka mała kuleczka 😁 Robię je lekko słodkie by na końcu oprószyć je cukrem pudrem, jednak możecie dodać do masy więcej słodzidła jeżeli nie chcecie tego robić. Składniki : 500 g sera białego (zmielonego, można użyć chudego, półtłustego lub tłustego) ok. 450 g mąki (można użyć również(...)proszku do pieczenia 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka spirytusu/rumu lub octu 4 łyżki erytrolu/cukru + 1 litr oleju do smażenia 1 ziemniak (wyszorowany i pokrojony na frytki) Przygotowanie : Żółtka ucieramy z ksylitolem/erytrolem, octem/spirytusem oraz sokiem z cytryny. Do miski przekładamy zmielony ser biały i jogurt. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy ciasto ręką. Ciasto
Czarnawisienkabez cukru około 25 ciastek 180 g mielonych płatków owsianych lub mąki owsianej 1 jajko 50 g syropu klonowego 70 g ksylitolu lub erytrytolu szczypta ekstraktu ze stewii – opcjonalnie (można dodać trochę więcej sypkiego słodzika) 125 g serka mascarpone 2 łyżki oleju 40 g sypkiego budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)płatki owsiane (lub mąkę owsianą) wymieszać z budyniem, proszkiem do pieczenia, orzechami laskowymi i karobem. Dodać do mokrych składników i zmiksować lub wymieszać ręcznie do uzyskania gładkiej masy. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Odrywać łyżką po kawałku ciasta i formować niewielkie kulki, spłaszczyć je i ułożyć
Fitkotmąki pszennej. Mieszanka mąki jaglanej, ryżowej i ziemniaczanej nadaje ciasteczkom wyjątkowej kruchości, takiej, której nie uzyskamy z użyciem mąki pszennej Dlatego, jeśli musicie unikać glutenu, a ciężko Wam wytrzymać bez słodkości to ten przepis jest zdecydowanie dla Was Choć nawet jeśli gluten to nie jest słowo dla Was zakazane to i tak powinniście upiec sobie te ciasteczka Nie pożałujecie(...)dokładnie. Następnie dodaj masło pokrojone na małe kawałki, cukier i jajko. Całość zagniataj energicznie ręką, aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą, potem wstaw je do lodówki na ok. godzinę. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Blat oprósz delikatnie mąką ryżową, a następnie schłodzone ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj
365 dni dookoła kuchnibudyniowy to mój ulubiony. Powiew świąt pod postacią deseru. ciasto ptysiowe: 1 szklanka mąki 50 g masła 250 ml wody 3 jajka szczypta soli krem budyniowy: 1 budyń waniliowy bez cukru 250 ml mleka 100 g masła 3 łyżki cukru dekoracja: migdały oblane czekoladą winogrono kurczaczki: 170 g cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny płaska 15 ml wody(...)energicznie. Ciasto zrobi się lśniące i zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmuje z gazu i odstawiam do przestudzenia. Do lekko ciepłego ciasta wbijam jajko i mieszam mikserem, potem kolejne jajko i mieszam i na końcu trzecie jajko. Dodaję je stopniowo, nie od razu. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka i wyciskam na papierze do pieczenia kółka. Żeby
wesoła kuchniaNaleśniki z dżemem i musem malinowym to z całą pewnością danie, który zasmakuje każdemu dziecku, ale nie tylko… szybkie, delikatne naleśniki z dżemem polane domowym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!postępować z nimi podobnie jak z sernikami, czyli studzić powoli, bez dużych zmian temperatury. Na 6 sztuk. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 60 g masła 100 g twarogu 100 ml mleka 80 g cukru trzcinowego 80 g mąki pszennej tortowej 30 g płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik(...)żółtek. Do żółtek dodać masło, twaróg, mleko, cukier trzcinowy, mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia, po czym dobrze zmiksować. Białka ubić w osobnej misce ze szczyptą soli. Do mieszanki serowej dodawać po łyżce ubitej piany i każdorazowo wymieszać szpatułką. Gotowe ciasto przelać równomiernie do foremek i wstawić do piekarnika. Piec 30 minut. Babeczki podawać na ciepło lub zimno
Passions hobbies lifeBuraczki z chrzanem to doskonały dodatek na wielkanocnym stole. Buraki możemy upiec w trakcie pieczenia świątecznych mięs, by oszczędzić czas. 2 średnie buraki 4 łyżeczki tartego chrzanu 0,5 łyżki miodu 1 łyżka oleju sól do smaku Buraki zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na godzinę. Jeśli mamy duże buraki możemy wydłużyć(...)tartego chrzanu i pół łyżki miodu. Podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą. Gotowe! Na Wielkanoc polecam też: Domowy zakwas na żurek Żurek bez mleka i śmietany Sałatka a’la rosyjska (z jajkiem) Sałatka makaronowa z brokułem Ciasto pleśniak Szybka i prosta szarlotka
Dieta bez mlekaDomowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnym smakiem prażonej cebuli to idealna propozycja dla smakoszy własnych wypieków. Składniki: 130g mąki kukurydzianej 100g mąki żytniej 250g mąki pszennej 2 jajka 8g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 65g masła 100ml wody 100ml mleka 130g prażonej cebuli 1 łyżka maku 1 jajko do posmarowania chleba(...)prażoną cebulę i rozpuszczone w mleku i wodzie masło (ma być letnie). Ciasto zagnieść, do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia
Szalona Kuchnia EwelinyWilgotne, aromatyczne i przepyszne ciasto daktylowe. Szybkie w przygotowaniu! Składniki: - 250g daktyli bez pestek - 250ml wody - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 150g masła - 4 jaja - 2 szklanki mąki - 3 łyżeczki budyniu waniliowego - 2 łyżki ksylitolu/cukru Polewa: - 4 łyżki miodu - 50g masła - 6 łyżek wiórek kokosowych - 50ml mleka sojowego/ryżowego/krowiego Sposób przygotowania: - daktyle bez pestek zalej wodą(...)ostygnięcia, - do miski i pozostałych w niej składników dodaj roztopione masło oraz ostudzoną masę daktylową - wszystko zmiksuj na gładką masę - masa powinna być gęsta, niezbyt twarda, nie bardzo płynna, - piec w temperaturze 160 stopni ok. 40 minut, a w między czasie przygotuj polewę (wszystkie wyżej wymienione składniki zagotuj w rondelku), następnie na chwilkę wyjmij i polej kokosową polewą - znowu włóż
MintTastecieście zostało wspomnienie. I przepis :) Ciasto z fasoli, absolutnie nie brownie! Ale czekoladowe, aż do czekoladowego nieba :) 1,5 szklanki ugotowanej fasoli (ostatecznie konserwowa też może być) 1/2 szklanki mleka (u mnie migdałowe) 10 daktyli wcześniej namoczonych (zalać wrzątkiem, odstawić na 15 minut, odcedzić) 2 płaskie łyżki mąki lnianej 1 porcja odżywki białkowej (lub 2 płaskie łyżki mąki(...)bitej śmietany) dodajcie trochę mleka. Jeśli nie używacie odżywki białkowej, spróbujcie masę, czy jest wystarczająco słodka. Masę przekładamy do małej keksówki i pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C. Na wierzch wyłożyłam powidła śliwkowe bez cukru. Wy podajcie, jak Wam smacznie
Kucharzycabyło znaleźć dobry przepis na kruche ciastka, które nadawałyby się do tego. Po wielu próbach powstała jednak receptura idealna. Kruche wafelki z nadzieniem kakaowym to świetna przekąska. Zdrowe i bez białego cukru oraz białej mąki. Z podanej porcji wyszło mi 6 wafelków. Jeden wafelek to: 151 kcal(...)roztrzepujemy. Następnie wlewamy do niego bardzo powoli przestudzoną masę. Na koniec wsypujemy mąkę i dokładnie łączymy składniki na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę ( ja użyłam takiej o wymiarach 24x24 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 15 minut. Wyciągamy wafle z piekarnika i dzielimy na prostokąty. Następnie zostawiłam moje wafle jeszcze
Health-Fit-Lifewyobrażam sobie Świąt bez sernika. To jedno z moich ulubionych ciast, wciąż na nowo przeze mnie odkrywane. Dzisiejsza wersja idealnie nadaje się na bożonarodzeniowy stół, przy którym spotkamy się z rodziną i bliskimi. Puszysty, wyjątkowo delikatny i wilgotny. Zachwycająco kremowy i rozpływający się w ustach. Sernik pachnący pomarańczą, idealnie wpisujący się w świąteczny klimat. Składniki: Ciasto: 1 wiadereczko(...)szklanki (120 g) śmietanki kremówki 30% 1 torebeczka (16 g) cukry waniliowego 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 kropelki aromatu pomarańczowgo 0,5 łyżeczki (2 g) proszku do pieczenia Polewa: 1 tabliczka (100 g) białej czekolady 3 łyżki (30 g) śmietanki kremówki 30% Spód: kilka herbatników Przygotowanie: 1) Masło utrzeć na lekką, puszystą masę. 2) Cały czas miksując
Fitsweet.mejajko pół szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki + 1 łyżka mąki pszennej tortowej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 ml mleka 2 łyżki likieru kokosowego Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć. W naczyniu umieścić masło i cukier i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko i zmiksować, do połączenia(...)Dodać wiórki, zmiksować. Dodawać przesiane suche składniki na zmianę z mlekiem, mieszać drewnianą łyżką tylko do połączenia. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Przelać do nich ciasto, do około 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 25 minut. Wyjąć, wystudzić. Udekorować polewą czekoladową. Smacznego :) Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 75 ml kremówki W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę
Domowa cukiernia Ewytrochę, dodajemy ją do masy. Cukier puder przekładamy do małej, głębokiej miseczki. Nabieramy łyżeczką porcje ciasta i toczymy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dokładnie i z każdej strony otaczamy grubo w cukrze pudrze. Rozkładamy na blasze, na papierze do pieczenia po 6-8 kulek, w zależności od wielkości blachy – ile Wam się zmieści – zachowując jednocześnie między(...)środkowa półkę rozgrzanego piekarnika. Każda partię pieczemy 13-14 minut. Zdejmujemy łopatka z papieru na kratkę i zostawiamy do ostudzenia. Ciastka po upieczeniu są miękkie, gdy wystygną z wierzchu robią się chrupiące i kruche – w środku zostają mięciutkie, mocno żółte i bardzo, bardzo cytrynowe. Można przechowywać je w szczelnym słoiku/puszce bez dostępu powietrza przez 3 tygodnie. Ale idę
Karo in the Kitchensuszonych śliwek 2 jabłka bez skórki 2 cebule bulion warzywny kminek mielony sól pieprz majeranek koperek Przygotowanie: Kapustę kiszoną gotujemy w garnku, dodajemy 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę kminku mielonego. Przygotowujemy kruche ciasto z mąki, zimnego masła startego na tarce i jajek, dodajemy łyżeczkę zmielonego kminku, troszkę soli. Krótko zagniatamy ciasto, następnie zawijamy w folię(...)solą i świeżo mielonym pieprzem. Przygotowujemy puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub zwyczajnie "krychamy", dodajemy 2 łyżki chrzanu , śmietanę. Doprawiamy solą. Ciasto kruche rozwałkujemy i przekładamy do formy. Smarujemy 1 roztrzepanym białkiem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170 stopni C. Cebule i jabłka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni przesmażamy na maśle najlepiej klarowanym cebulę, następnie dodajemy
Kubki smakukostki masła 0,5 szklanki cukru 1,5 szklanki maki pszennej 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ze składników wyrobić kruche ciasto, wyłożyć je na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia. 35x24 cm- wymiary blachy Masa 1 puszka masy makowej 0,5 kostki masła Garść rodzynek oraz posiekanych włoskich orzechów 5-6 jabłek/ 700g tartych na tarce(...)kaszkę mannę, masę makową, kilka kropel olejku oraz potarte jabłka a także posiekane orzechy i rodzynki. Na koniec delikatnie wmieszać ubite białka. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowanym kruchym spodzie ( bez wcześniejszego podpiekania) na masie ułożyć kruszonkę. Piec przez 50 minut w 180stopniach
W garach u Gosiprzepisów fit, choć uczciwie trzeba przyznać, że podchodziłam do ich przepisów ze sporą dozą nieufności – bo czy ciasto bez cukru może być smaczne? Śpieszę donieść, że owszem :) Dziś mam dla Was przepis z książki Kasi na bezglutenowe ciasto marchewkowe. Ale, ale! to nie koniec przyjemności! Wraz z wydawnictwem Samo Sedno przygotowaliśmy dla Was konkurs: pochwalcie się własnymi zdrowymi(...)włącznie czekam na Wasze zdjęcia i komentarze :) ) 16.10 – ogłoszenie wyników konkursów Składniki na ciasto marchewkowe: 3 jajka 100 g ksylitolu 80 ml oleju rzepakowego 150 g mąki ryżowej 50 g mąki kukurydzianej 40 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 3 duże marchewki 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich Składniki na polewę
CiastkozercyKrok 1 Mąkę pszenną,sól i proszek do pieczenia przesiewam i wsypuje do miski. Krok 2 Mleko podgrzewam w mikrofali , ma być gorące lecz nie wrzątek, wlewam je do składników sypkich, na końcu dodaje olej. Krok 3 Ciasto wyrabiam koło 7 minut( powinno być elastyczne) Krok 4 Ciasto podzieliłam na 5 części średnica 25 cm i rozwałkowałam(...)Teraz wam powiem jak dokończyłam przysmak Tortille przykryłam wilgotną ściereczką na jakieś 30 minut, w tym czasie usmażyłam paprykę i serdelki drobno pokrojone.Placek tortilli włożyłam do gorącej patelni bez tłuszczu i na połowie położyłam farsz czyli ser ,papryka usmażona, serdelka usmażona ser.Takie zrobiłam trzy, a następne dwie zrobiłam tylko ser.papryka smażona, pomidor,ogórek i ser.Kiedy ser się rozpuścił
Różowa kuchniasię, że jako dziecko, nie dotknąłby placka ziemniaczanego, bez grubej warstwy śmietany, posypanej jeszcze grubszą warstwą cukru. A Wy jak jadacie placki ziemniaczane? Drukuj Placki ziemniaczane z cukinią window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 spora cukinia 6 dużych ziemniaków 1 cebula 1 jajko 4 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania Cukinię myjemy i ścieramy(...)ścieramy na tarce i dodajemy do masy ziemniaczanej. Dodajemy mąkę, jajko i proszę do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Smażymy placki na gorącym tłuszczu na złoto z obu stron. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/placki-ziemniaczane-cukinia/ BosowKuchni Artykuł Placki ziemniaczane z cukinią pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkudanie z polskimi kurkami, młodym porem i peruwiańską czarną quinoą. Chciałabym w ten sposób życzyć gospodarzom Akademii Marco Ghia oraz Emiliano Castagna, aby zawsze czuli się jak w domu, bez względu na to w jakiej części świata się znajdą, bo przecież ciepłą i rodzinną atmosferę tworzy kuchnia :) Składniki: 4 łyżki ugotowanej czarnej quinoy 10 - 12 kurek 1 młody(...)było grudek (podobnie jak ciasto na naleśniki). Odstawiamy na kilka godzin. W międzyczasie, oczyszczamy kurki, kroimy je w plasterki i dusimy na maśle. por kroimy w plasterki. Nagrzewamy piekarnik na 250 stopni. Do ciasta dodajemy pozostałą oliwę z oliwek i trochę soli, jeszcze raz mieszamy i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, wkładamy do piekarnika, po kilku
Quinoa Raz!bez znaczenia pozostają dla naszego organizmu. Konsystencja ciastek jest zwarta i lekko miękka, a ich zapach - kuuuszący. (Przypominają mi małe bułeczki.) Najlepiej spożyć je w ciągu kilku dni, ponieważ później tracą na smaku. (do 15 sztuk) 40g masła/margaryny 5 łyżek cukru brzozowego (płaskich) 1 jajko (duże) 70g mąki pszennej 60g otrębów (użyłam pszennych ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)utrzeć z cukrem do puszystości. Ciągle mieszając - wbić jajko i następnie wsypać mąkę, otręby oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni i na końcu do masy wmieszać suszone owoce oraz posiekaną (nie na drobno) czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i umieścić na blasze wyłożonej papierem
Di gotujeprzepisy bardzo mi się podobają :-) Choćby to ciasto - może z powodzeniem zastąpić piernik na świątecznym stole, bez obawy czy zdąży zmięknąć. Puszyste, wilgotne, aromatyczne... jednym słowem idealne :-) Dałam trochę mniej cukru niż w oryginalnym przepisie i - jeśli wolicie mniej słodkie ciasta - proponuję Wam zrobić to samo. Poczęstowałam nim ostatnio moje koleżanki i bardzo im smakowało, dlatego na Święta postanowiłam(...)zdecydowanie leczy ona człowieka z kompleksów ;-) :-) SKŁADNIKI 500 g mąki pszennej 200 g jasnego brązowego cukru (ja dałam 150 g) 3 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (ja dałam 2) 250 g masła 2 jajka 300 ml / 500 g miodu 300 ml mleka Masło i miód rozpuszczamy w rondelku, na małym
Czary - gary w kuchniObiecany mazurek w końcu zagościł na blogu. Co roku przygotowuję mazurki dla znajomych i przyjaciół. Co roku mazurek jest inny. Tym razem bez mąki i tradycyjnego cukru. Za to są migdały i maliny i gorzka czekolada. Cudowne zestawienie smaków. Mazurek migdałowy z malinami i czekoladą składniki na spód: 200 g mielonych migdałów 1 jajko 1 łyżka masła(...)serka mascarpone do dekoracji: maliny migdały w płatkach wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem na gładkie ciasto. Formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy blaszkę wysmarowaną masłem. Ciasto jest elastyczne i można nim spokojnie wykleić spód foremki. Pieczemy w temperaturze 180C przez 25-30 minut. Maliny wkładamy do rondelka wraz
Przysmaki Karolkibardzo prostą pizzę, wręcz minimalistyczną, czy jak to powiedzilibyśmy kiedyś kryzysową. Bo bez sera. Potrzeba do niej na prawdę niewiele: ciasto na pizzę, kilka czarnych oliwek, różowa cebulka i kilka gałązek rozmarynu (do nadania jej charakterystycznego aromatu). Porcja na 4 osoby: Potrzebne nam będą: ciasto na pizzę, 10 cl oliwy z oliwek, garść czarnych oliwek (w zależności od tego(...)patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Przepoławiamy czarne oliwki i wyjmujemy z nich pestkę. Rozkładamy ciasto na pizzę. Z wierzchu rozprowadzamy odrobinę oliwy z oliwek. Dekorujemy je połówkami czarnych oliwek, poszatkowaną cebulką i listkami rozmarynu. Posypujemy solą. Podgrzewamy piekarnik do temperatury 220 °C i pieczemy w nim naszą pizzę. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata 47 total views, 47 views
MODA NA BIObananowym posmaku (ochota na banany ostatnio mnie nie opuszcza). Do tego miało być lekko strawne, jak najzdrowsze i bez cukru. I tak zrodził się pomysł na jaglany bananowiec. Będę szczera - udał się smakowicie! Zresztą sami spróbujcie. :) Składniki: CIASTO: - 1 szklanka kaszy jaglanej surowej (około 200g) - 3 bardzo dojrzałe banany - 4 łyżki mąki kokosowej - 4 łyżki mąki(...)kilka minut, po czym zalewamy 2. szklankami wody i gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut (aż wchłonie całą wodę). Po ostudzeniu mieszamy z rozgniecionymi bananami i resztą składników. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut (u mnie tortownica o średnicy 18 cm). Daktyle dokładnie blendujemy z sokiem i rozpuszczonym olejem. Rozsmarowujemy polewę na ostudzonym cieście. Możemy dodatkowo
Smakuje zdrowoRogaliki krucho-drożdżowe z serem to świetna alternatywa dla rogali z klasycznego ciasta drożdżowego. Tuż po upieczeniu smakują podobnie jak drożdżowe, następnego dnia przypominają bardziej ciasto
Smakołyki BerenikiKawowa pavlova to doskonały deser na każdą okazję. Chrupiąca beza, delikatny smak kawy i pyszne owoce to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Robiłam ten deser wg różnych przepisów, ale ten moim zdaniem jest najlepszy. Składniki: 6 białek z dużych kurzych jaj, 500 g brązowego cukru, 15 ml kawy rozpuszczalnej, drobnej espresso , 15 ml octu jabłkowego, 15 ml mąki ziemniaczanej(...)nadal ubijać do momentu, aż cukier będzie rozbity. Dadać espresso, ocet i mąkę i jeszcze chwile miksować, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Wykładamy ciasto do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. I pieczemy ciasto w temperaturze 150 stopni przez 15-20 minut. Nie wolno otwierać piekarnika, ponieważ natychmiast opadnie. Potem obniżamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy
Smaki Przyprawy i KoloryKtóż nie lubi naleśników, krokietów, dlatego proponujemy wersję z ciekawym farszem, wykorzystując do niego mięso gotowane z rosołu, czy innej zupy gotowanej na kurczaku, w połączeniu
kgwjanczewołyżeczka sody Do nasączenia: 1 galaretka wiśniowa Na wierzch: ok. 300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone lub ze słoika) 2 galaretki wiśniowe Wykonanie: Galaretkę do nasączenia ciasta rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Galaretki przeznaczone na wierzch ciasta należy rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i odstawić, by przestygły. W garnuszku rozpuszczamy masło wraz(...)dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec resztę cukru. Bardzo delikatnie należy wmieszać pianę do ciasta. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Upieczone i ostudzone ciasto nasączamy płynną, ostudzoną galaretką wiśniową. Na cieście układamy wiśnie
MyCookBook.plpieprz do smaku Wykonanie: 2-3 łyżki oliwy lub olej rozgrzać na dużej patelni i zeszklić na niej cebulę z czosnkiem. Dorzucić szpinak, wymieszać i podsmażać przez chwilę. Można bez problemu wrzucić też zamrożony szpinak w kostkach i podsmażać do czasu odparowania wody. Najlepiej jednak wybraż świeży szpinak. Musi być go odpowiednio duzo, bo szpinak pod wpływem temperatury bardzo(...)oliwę lub olej i roztrzepane jajka. Wyjmować z opakowania po jednym arkuszu ciasta (są tak cienkie,że szybko obsychaja i łamią się) i szybko smarować je mleczną mieszanką. Po posmarowaniu na całej powierzchni rozprowadzić cienko farsz. Pozostawić nieco mieszanki mleka do posmarowania surowego placka przed pieczeniem. Arkusz z nadzieńiem zwinąć a zwinięty delikatni ścisnąć dłońmi na całej długości
Sztuka gotowania w/g SamiryPamiętacie taki radziecki wynalazek jak patelnia do wypiekania ciasteczek? Nieśmiertelna, ciężka ale idealnie wyważona. Doskonale dogrzewa ciasteczka z każdej strony. Kto jej nie odziedziczył po przodkach może bez problemu ją kupić na serwisach aukcyjnych. Takie ciasteczka to smak mojego dzieciństwa. Rozkosz, na którą czekałam przed świętami Bożego Narodzenia. Nadziane masą czekoladową były uwielbiane przez moją rodzinę. Proporcja na około(...)szczypta soli Składniki ciasta zagnieść. Schłodzić godzinę w lodówce. Odrywać małe kawałeczki. Układać w otworach rozgrzanej patelni, smażyć po 2 minuty z każdej strony. Masa czekoladowo-ciasteczkowa: - 200 gr masła roślinnego - 6-8 łyżek cukru - 4 łyżki kakao - 1/3 szklanki mleka - szczypta soli - 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku - szklanka okruchów z pieczenia ciasteczek / pokruszonych herbatników Masło
kawawszklanceporcjami i mieć szybki obiad na dni, kiedy nie chce się nic, a jeść trzeba ;). Wracając do przepisu, tym razem powstała tarta, po pierwsze z mąki pełnoziarnistej, po drugie bez zagniatania ręcznego, po trzecie krem powstał na bazie dyni. Na zdjęciu krem jeszcze nie do końca stężał, ale musiałam wykorzystać ostatnie momenty dziennego światła. Spróbujcie koniecznie tej nieklasycznej wersji(...)Następnie dodaj żółtko, wymieszaj z masą. Dodaj olej i jogurt, krótko mieszaj w malakserze, aż całość się połączy. Formę wysmaruj równomiernie tłuszczem (olej/masło) lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż na formę palcami, postaraj się o ranty po obwodzie, które zabezpieczą później krem. Połóż papier do pieczenia i połóż na nim fasolę/cieciorkę. Piecz
Corner With RecipesPrzepyszne ciasteczka z syropem klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo . Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej(...)180oC na funkcji góra-dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Masło z syropem i aromatem ucierać przez około 1 minutę mikserem ustawionym na średnie obroty. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. 3. Do maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką
Mała CukierenkaPrzepyszne ciasteczka z syropem klonowym, wyciskane ze szprycy. Kruche, aromatyczne, oryginalne w smaku i bez dodatku cukru oraz jajek. Delikatnie waniliowe, bardzo mi posmakowały, zniknęły szybciutko:). Uważam, że w przygotowaniu szybkie i dosyć proste. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji InfusionsT oraz White Rose i Indigo . Składniki: 130g masła w temperaturze pokojowej(...)180oC na funkcji góra-dół). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Masło z syropem i aromatem ucierać przez około 1 minutę mikserem ustawionym na średnie obroty. Zwiększyć obroty miksera na najwyższe i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. 3. Do maślanej masy przesiać obie mąki i wymieszać. Ciasto przełożyć do szprycy lub woreczka z metalową końcówką
Mała Cukierenkaorzechy i na pewno jeszcze nie raz go zrobię, tylko ciasto musi być troszkę grubsze. Ciasto kruche: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka- ja dałam 5 żółtek (zostały po bezach) 10 dag cukru pudru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 20 dag masła lub margaryny 2 łyżki miodu płynnego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 3-4 łyżki cukru 1 galaretka dowolnego(...)misce, dodaję jajka, miód i wiórki masła i zagniatam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam do zamrażalnika na ok 40 min. Dzielę na trzy części i każdą z nich rozwałkowuję (ciasto jest bardzo cieniutkie) pomiędzy dwoma kawałkami folii, przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Ciasteczkowy Potwórformie na babkę. Z racji, że powoli zbliżają się święta, a nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez wszelkiego rodzaju bab i babek, moja zebra powstała właśnie w formie na babkę. Wzór zebry wygląda bardzo efektownie w przekroju i zapewne z tego powodu ciasto stało się tak popularne, ale i klasyczny smak sprawia, że chętnie sięgamy po przepis na zebrę(...)szklanki (270g) cukru 220 ml wody gazowanej 3/4 szklanki (150ml) oleju 5 jajek 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki kakao 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier - do sztywnej masy białkowej dodawać pojedynczo żółtka, wciąż ubijając - do masy dodawać
Smakołyki Berenikinaszych ustach przed świętami ;) Szczerze mówiąc, nie jestem fanką tradycyjnych pierników. Zjem, ale bez zachwytów. Wolę ciasteczka piernikowe delikatniejsze, bardziej kruche. I takie też przygotowałam na te święta: kruche, a jednocześnie miękkie i rozpływające się w ustach. Jako ciasto bazowe wykorzystałam to, z którego upiekłam kolorowe choinki - sprawdziło się rewelacyjnie :) Składniki na około 100 pierniczków(...)lodówki na przynajmniej godzinę. Odkrawać po kawałku ciasta, rozwałkowywać na podsypanej mąką stolnicy na ulubioną grubość - ja wolę cieńsze, więc rozwałkowuję do grubości około pół cm. Wykrawać dowolne kształty i piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut. Po upieczeniu wystudzić i udekorować. W tym roku pieczenie tych ciastek przypadło na czas odwiedzin mojej
Codzienna kuchnia niecodziennadostać rzodkiewki, sałatę i szczypiorek. To nic, że spod folii, ważne, że świeże i bez chemii. Echhh...pomarzyć... Typowo wiosenne śniadanie kojarzy mi się z twarożkiem i nowalijkami. Zdrowych nowalijek brak, więc trzeba wymyślić coś innego ;) Bułeczki piekę raz na dwa - trzy dni. Przez taki czas zachowują świeżość i są smaczne. Nie trzeba(...)oraz stopione i przestudzone masło. Zarobić ciasto, żeby było elastyczne i odchodziło od miski. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Kiedy już wyrośnie, podzielić ciasto na bułki. Lekko spłaszczone ułożyć na blasze i włączyć piecyk. Zanim się nagrzeje, bułeczki podrosną trochę. Przed wstawieniem do pieczenia można posmarować je rozmąconym jajkiem. Pieczemy
Codzienna kuchnia niecodziennamasie. Dodać śmietany oraz ekstraktu i wszystko zmiksować. Powinniśmy uzyskać bardzo gładką i jednorodną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połączyć mikserem z masą. Ciasto ponakładać do papilotek o średnicy 5 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 º C przez około 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Przygotować krem. Masło(...)wykładać na babeczki zaczynając od ich środka i wyciskając krem dookoła. W ten sposób uzyskamy kształt róży. Tutaj filmik instruktażowy. Babeczki przechowywać następnie w lodówce, jednakże w temperaturze pokojowej bez problemu utrzymują fason przez kilka godzin
Food Squarewłaściwość, że przez kilka dni po upieczeniu pozostaje twarde ale z czasem robi się kruche. Można je przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym pojemniku. Można przygotować je w wersji bez mlecznej i zamiast masła użyć margaryny roślinnej. Składniki: 2 szklanki mąki jajko pół szklanki cukru łyżka margaryny lub masła 2 łyżki miodu łyżeczka sody oczyszczonej pół łyżeczki przypraw(...)Wyrabiamy szybciutko ciasto. Jeśli zajmie nam to zbyt dużo czasu i ciasto zrobi się zbyt ciepłe, papkowate trzeba je na na jakiś czas odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy. Ułatwimy sobie pracę smarując wałek olejem coby ciasto się nie przyklejało. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i wykrawamy foremkami kształty dzwoneczków, gwiazdek lub aniołków. Pamiętamy o zrobieniu dziurek na zawieszki. Pieczemy
prawdziwe jedzenie