foremka gdzieś przepadła podczas remontu. Jak je przygotowywałem to Sylwia ciągle wyjadała ciasto, oblizała wszystkie łyżki i miski. O mało co nie miałbym co upiec. Wciąż głośno komentowała jakie dobre, nawet nie upieczone Babeczki świąteczne są zupełnie bez cukru, słodzone tylko daktylami do tego oczywiście bez glutenu i zbóż. Składniki: 1 szklanka daktyli ½ szklanki masła orzechowego ( TUTAJ przepis(...)kawą i moczymy przez ok pół godziny. Całość wlewamy do blendera i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąkę, przyprawy i znowu blendujemy. Przekładamy do formy na babeczki i pieczemy około 25-30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika odkładamy do ostygnięcia. Do dekoracji można użyć rozpuszczonej czekolady, ale uwaga ta wersja jest baaaardzo słodka
PaleoLifektóra się nieco zarumieniła). Przepis jest oczywiście nieco bardziej fit, najlepiej użyć białej czekolady bez cukru (np. słodzonej stewią), ale nie ma jej w składzie bardzo dużo, więc nawet jeśli użyjemy też zwykłej to nic się nie stanie :) Muffinki oczywiście robi się bardzo szybko, bez użycia miksera, wychodzą puszyste, mięciutkie i po prostu pyszne. Bardzo polecam. Składniki(...)jednej misce połączyć suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól oraz ksylitol. Do drugiej miski wrzucić składniki mokre i wymieszać (np. za pomocą trzepaczki). Przesypać suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Następne dodać gorzką czekoladę i jeszcze raz delikatnie przemieszać. Ciasto nakładać do foremek na muffinki do ok. 2/3 wysokości (używam silikonowych
Healthy food explorerBabka czekoladowo orzechowa. Niby babka. Czyli pospolicie. Ale dalej czekoladowa, czyli już nabiera smaku. Dorzućmy do tego jeszcze orzechy, a dokładniej mielone migdały. Nagle babka robi
RelaxtimeMoja mama opowiadała mi kiedyś o podwórkowej zabawie z jej dzieciństwa, która polegała na układaniu obrazków z roślinek w zagłębieniu ziemi, przykrywaniu go znalezionym szkiełkiem z
Kuchnia w Słońcu SkąpanaCiąg dalszy kuchni świata Dziś polecam przepis rodem z dalekiego Dagestanu. Czudu- to pierogi smażone na suchej patelni. Wiosną mieszkańcy Dagestanu przygotowują czudu z dużą ilością
Smaki ArmineMożesz je posypać cukrem pudrem, podać z dżemem lub miodem. Mogą zostać odgrzane w piekarniku lub mikrofalówce. Placki szybkie w wykonaniu, bez drożdży i długiego wyrabiania. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru większa szczypta soli 1,5 szklanki mleka 2 jajka 1 banan 1 jabłko olej do smażenia Uwagi(...)szybko do połączenia rózgą kuchenną. Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Możesz je także drobno posiekać. Banana obieram i rozdrabniam widelcem w miseczce. Owoce dodaję do ciasta, mieszam. Smażę na niewielkiej ilości oleju, z obu stron, na ładny złoty kolor. Gotowe odsączam na papierowym ręczniku. Podaję gorące posypane cukrem pudrem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnibardzo smaczne. Idealna, gdy znajomi dzwonią z pytaniem, czy mogą wpaść, bo akurat przez przypadek stoją przed naszymi drzwiami. Będą idealną przekąską do kawy. Poza tym nawet bez wymówki, jaką stanowią znajomi, każdy z nas ma takie chwile, że po prostu ma ochotę na coś słodkiego. Warto wtedy przygotować sobie coś zdrowego - a z pewnością znacznie zdrowszego(...)płatków owsianych, 2 łyżki ksylitolu, 2 banany, jajko, 1/4 szklanki oleju, łyżeczkę proszku do pieczenia, 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej. 1. Nastaw piekarnik na 170 stopni C. 2. Banany rozgnieć widelcem. 3. Połącz wszystkie składniki (oprócz skórki pomarańczowej) i dokładnie wymieszaj. 4. Przygotowane ciasto nakładaj łyżką na płaską blachę pokrytą pergaminem i lekko spłaszcz. 5. Przygotowane ciasteczka posyp
Z notatnika dietetykasera z wiaderka) 190g cukru 4 jajka 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią Masa makowa: 5 białek 90g suchego, zmielonego maku (kupiłam zmielony, suchy mak, nie z puszki) 100g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w syropie (puszka 820g) Ciasto: 1. Do miski wyspać mąkę, przesiać kakao, dodać cukier i wymieszać(...)zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części jedną troszkę większą od drugiej. Większą część spłaszczyć ( patrz FILM ), zawinąć w folię spożywczą, mniejszą również zawinąć w folię i oba kawałki wstawić do lodówki na około 45 minut. 2. Większy kawałek ciasta wyjąć z lodówki i delikatnie, podsypując wałek mąką, rozwałkować na wielkość blaszki 25x30cm, blaszka wyłożona papierem do pieczenia, patrz
Mała CukierenkaPizzerinki w foremkach od tartaletek.Oczywiście można zrobić i bez foremek. 1,5 szkl. mąki 0,5 szkl. ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczka soli 150 g kiełbasy 100 g mozzarelli kilka pieczarek kawałek papryki przyprawa do pizzy sos curry lub ketchup Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku .Mąkę(...)drożdże z mlekiem.Wyrobić gładkie ciasto, po dzielić na 8-9 części. Każdą z nich rozwałkować na kształt koła .[ u mnie koła przełożone do foremek do tartaletek. Kiełbasę, paprykę, pieczarki i mozzarellę pokroić lub tak ja zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pizzerinki posmarować koncentratem,ketchupem lub sosem curry , wyłożyć starte dodatki. Piec w temperaturze 210 stopni przez około
Moje domowe kucharzeniezwykłej klasycznej. Wystarczy dodać lekkiej bezy, aby ciasto nabrało nowego smaku. Polanie na koniec tego jeszcze bitą śmietaną z pewnością doda jeszcze więcej smaku, co jest jak najbardziej wskazane.😅 Macie wybór i możecie zakończyć ciasto plackiem lub kruszonką już wedle uznania. Ja wykonuję obie wersje, dziś na zdjęciu widzicie zwykłą z plackiem. Ciasto wykonałam w dużej formie prostokątnej 37x26(...)dlaczego to zapraszam do mojego artykułu. LINK Składniki: ▸ 3 szklanki mąki orkiszowej ▸ 5 jajek ▸ 200 g masła miękkiego ▸ 1 szklanka słodzika/cukru ▸ 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ▸ 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej ▸ 1 kg jabłek startych na tarce ▸ pół łyżeczki cynamonu (u mnie cejloński) ▸ sok z połowy cytryny +odrobina bułki tartej Przygotowanie: 1. Żółtka zagniatamy z połową
zdrowo i aktywnieowoców. Jednak ciasto jest tak pyszne, że znika błyskawicznie. Szczerze, to rozważam upieczenie ciasta kolejnym razem z podwójnej porcji Bez wątpienia, jest to jedno z najlepszych ciast ze śliwkami, jakie robiłam i jedno z najlepiej odbieranych przez moich testerów Ciasto wychodzi bardzo gęste, nie wylejemy go do blaszki, a raczej wyłożymy i rozsmarujemy po formie. Co jeszcze zwraca uwagę(...)migdałowego i łyżki śmietany wymieszanych z resztką cukru pudru. Przepis pochodzi stąd . Drukuj Ciasto ze śliwkami, kruszonką i lukrem Składniki Ciasto 200 g mąki 100 g miękkiego masła 100 g cukru 2 szt. jajek 2 łyżki cukru waniliowego (dałam domowy) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka (dałam 6) 750 g śliwek cynamon Kruszonka 70 g masła
Mieszam w Garnkukostka masła (200 g.) Wykonanie: Przygotować biszkopt. Jajka ubić z cukrem, na puszystą masę. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto wylać na blaszkę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec w piekarniku, nagrzanym do 170 stopni, około 20 minut. Upieczony biszkopt, zostawiamy do wystudzenia. W tym czasie, przygotować masę serową(...)Gotową masę serową, wyłożyć na wystudzony biszkopt. Piec w temperaturze 160 stopni, około godzinę. Po tym czasie, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na kolejną godzinę. Następnie uchylić drzwiczki i zostawić sernik, jeszcze na godzinę lub dwie. Kiedy piekę sernik wieczorem, to zostawiam go w piekarniku na całą noc. Bez uchylania drzwiczek
Agusiowe smakołykipotrzebne dwa worki, nawet bez tylki. Chodzi o to, że musicie na cieście zrobić zakręconą spiralkę serową i truskawkową. To one sprawią, że na cieście będą widoczne kropeczki z kremu truskawkowego, a z serowego nieco mniej, ponieważ średnio kontrastuje on z jasnym ciastem, ale nadaje fajnego smaku i o to w wypiekach chodzi. Ciasto cytrynowe z sokiem z cytryny(...)truskawkowego. Przepis na proste wilgotne ciasto cytrynowe znajduje się poniżej, zerknijcie! Ciasto cytrynowe przygotujecie w tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasto cytrynowe z sokiem z cytryny to świetna propozycja na spotkania towarzyskie, jak również na domowy podwieczorek. Na ciasto cytrynowe potrzebujemy: 375 g mąki pszennej 100 g cukru 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
MamaOskarkaforemka gdzieś przepadła podczas remontu. Jak je przygotowywałem to Sylwia ciągle wyjadała ciasto, oblizała wszystkie łyżki i miski. O mało co nie miałbym co upiec. Wciąż głośno komentowała jakie dobre, nawet nie upieczone Babeczki świąteczne są zupełnie bez cukru, słodzone tylko daktylami do tego oczywiście bez glutenu i zbóż. Składniki: 1 szklanka daktyli ½ szklanki masła orzechowego ( TUTAJ przepis(...)kawą i moczymy przez ok pół godziny. Całość wlewamy do blendera i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mąkę, przyprawy i znowu blendujemy. Przekładamy do formy na babeczki i pieczemy około 25-30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika odkładamy do ostygnięcia. Do dekoracji można użyć rozpuszczonej czekolady, ale uwaga ta wersja jest baaaardzo słodka
PaleoLife