Miody. Przez wielu uwielbiane za smak są nie tylko pysznym słodkim dodatkiem do herbaty, owsiane, placuszków czy ciast. Miód kryje w sobie o wiele więcej. Ma
Słodkie okruszkiRozpływająca się w ustach beza Pavlova. Chrupiąca z zewnątrz, piankowa w środku. Składniki 6 białek 1,5 szklanki cukru 1,5 łyżki soku z cytryny 1
Wasze PrzepisyPo raz pierwszy zrobiłam pierogi z makowym nadzieniem. Podchodziłam do nich sceptycznie jednak efekt końcowy zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Te pierogi są na prawdę pyszne. Z
Ala piecze i gotujekażdą okazję jak i bez, a robi się ją naprawdę prosto. Składniki (na formę o pojemności 2 litrów): 2 jajka 1/4 szklanki oleju 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 3/4 szklanki kefiru 1/2 szklanki gorącej wody 1 i 1/2 szklanki cukru 2 i 1/2 szklanki mąki 3 czubate łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody szczypta soli łyżka(...)czekoladzie jadalny brokat Nagrzewamy piekarnik na 200 ° . Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Do miski przesiewamy wszystkie suche składniki – mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. Dodajemy do tego kawę. Do osobnej, dużej miski dajemy śmietanę, olej, wbijamy jajka i dodajemy cukier – wszystko ubijamy mikserem do chwili rozpuszczenia się cukru
Smaczna StronaWlewamy do miski z mąką. Dodajemy olej. Mieszamy łyżką, po czym wyrabiamy gładkie ciasto (im dłużej, tym lepiej). Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny. Blachę do pieczenia (taką z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy ciasto i rozciągamy lub wałkujemy je, by zajęło mniej więcej całą powierzchnię blaszki. Następnie(...)stopni na około 20 minut (do uzyskania złotego koloru). Uwagi: Im dłużej ciasto wyrabiane, tym lepsze, delikatniejsze. Ciasto jest gotowe, gdy ścianki miski pozostają czyste, a ciasto nie klei się do rąk. Gdy to osiągniemy, warto poświęcić ciastu jeszcze dodatkowe 2-3 minuty na wyrabianie. Ciasto wałkowałam bezpośrednio na blaszce wyłożonej papierem. By papier się nie ślizgał po blaszce, można
Smaki Na Talerzuwbiciu jajek 🙂 Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Gotowe ciasto daj na co najmniej godzinę do lodówki (albo na balkon zimą), by stwardniało. 1/3 szklanka miodu jest na naprawdę czekoladowe ciasteczka, jeśli jednak chcesz nieco więcej słodyczy, to daj 1/2 szklanki. Kawałki ciasta rozwałkuj pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na placki grubości 6-8 mm. Teraz zaczyna się(...)układanie na arkuszu papieru na blaszce. Pozostałości rozwałkuj z nową porcją ciasta i tak w kółko, aż nic nie zostanie. Ilość ciasteczek zależy oczywiście od wielkości foremek i grubości ciasta, mi z powyższych składników wyszło równe 55. Pod koniec wycinania rozgrzej piec do 180 stopni – ciastka trzeba piec od 12 to 15 minut , ale uważaj, bo łatwo je przypalić
PaleoSMAKbez mąki? Tak! Dodatkowo są łatwe i szybkie w przygotowaniu oraz baaardzo czekoladowe. Paleo ciasteczka czekoladowe z awokado – przepis: awokado – bardzo dojrzałe kakao – 1/2 szklanki miód – 1/4 szklanki jajko gorzka czekolada, np 85% (30 g albo 1/3 tabliczki) soda oczyszczona – 1/2 łyżeczki Ciasteczka przyrządza się tak szybko, że lepiej zacząć od włączenia pieca(...)mieszaj. Na samym końcu wsyp sodę oczyszczoną i startą gorzką czekoladę. Ciasto będzie dość rzadkie, nawet lejące się. Na blaszce połóż arkusz papieru do pieczenia i formuj łyżką nieduże okrągłe ciasteczka. Piecz około 10 minut – ciasteczka mogą się wydawać niedopieczone, ale tak ma być. Wyjmij z pieca i zostaw na kolejne 5 do 10 minut, by ostygły. Gotowe
PaleoSMAKUwielbiasz szybkie wypieki ? Pokochasz te muffiny. Jogurtowe muffiny z owocami lata ( tak, już prawie lato ) to propozycja dla każdego. Niewymagające, proste w przygotowaniu, szybkie i przepyszne. Lekkie ciasto jogurtowe plus truskawki/borówki lub inne owoce i mamy na szybko ciasteczko do kawy. Muffiny lubią wszyscy, zarówno dorośli jak i dzieci. Lubimy je zwłaszcza z ich prostotę, łatwość przygotowania, ale także(...)łyżeczki sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy Dodatkowo: 100 g truskawek 50 g borówek Wykonanie muffinek jogurtowych: 1. Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. 2. Przygotować dwie miseczki. W jednej misce wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz cukrem waniliowym. Do drugiej miseczki
kolorowotorcikowopuszyste i wilgotne dzięki dodatkowi marchewki i oleju kokosowego, który dodatkowo korzystnie wpływa na przemianę materii. Świetne jako zdrowy słodycz dla osób dbających o sylwetkę i dzieci. Dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru SKŁADNIKI: (na formę 23cmx23cm) 5 jajek M 2,5 szklanki mąki razowej typ 2000 szklanka oleju kokosowego pół szklanki mleka 260g marchewki pół szklanki wiórków kokosowych(...)gałkę muszkatołową. Dodajemy do smaku miodu. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut. W małym garnku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej kawałki czekolady. Podgrzewamy jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Przygotowaną polewę nakładamy na ciasto. Pozostawiamy do wystudzenia
Pyry na GazTak! Bardzo lubimy inspirować się różnymi popularnymi słodyczami do tworzenia własnych ich wypiekowych wersji 😊 Tym razem padło na nowego batona Snickers! Tortów jednak mamy już
Candy Pandasszklanki mąki Przygotowanie ciasta na spód i wierzch sernika tzw. kruszonkę Cukier utrzeć z jajkami, dodać kakao, rozpuszczone masło oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - ucierać Wyjdzie nam dość twarde, jednolite ciasto, zrobić z niego kulkę ( a jeszcze lepiej dwie; większą i mniejszą ) i włożyć do zamrażalnika na 3 -4 godz. - nie dłużej, bo jeśli będzie zbyt(...)dodajemy stopniowo ser i ucieramy Dodajemy mąkę ziemniaczaną i rozpuszczone masło ( nie może być zbyt gorące ! ) - ucieramy Na wysmarowaną blaszkę ścieramy większą część ciasta, wykładamy masę serową, teraz ścieramy drugą część - to będzie wierzch sernika Pieczemy około 1 godz. w temp. 180 stopni C, pozwalamy ciastu ostygnąć w piekarniku, wpierw przy zamkniętych drzwiczkach, a potem przy uchylonych. Mój sernik piekłam
Proste Potrawycienkie ponieważ są cieńsze i bardziej chrupiące. Ciasto przed pieczeniem można dodatkowo posypać ulubionymi przyprawami jeśli lubicie bardziej wyraźne w smaku. Blachę z ciastem wstawić do piekarnika na ok 15 minut i piec w temperaturze 210-220 ° C (termoobieg) obserwując by nie przypaliły się za bardzo. Po upieczeniu ciasto pokroić na kwadraty lub romby np przy użyciu nożyka(...)guacamole, czy ketchupem z cukinii itp. Jeśli lubicie coś czasem pochrupać to polecam również chipsy – prażynki. Smacznego! — BTW całości: Artykuł KETO KRAKERSY SEROWE (keto, LCHF, bez glutenu) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFglutenu. Są pyszne nawet drugiego dnia! Powstały metodą prób i błędów w poszukiwaniu idealnego smaku i konsystencji, bez gotowych mieszanek, tylko z naturalnych łatwo dostępnych mąk, bez dodatku gumy ksantanowej i innych polepszaczy. Przetestowane na "glutenożercach" z efektem "wow!". Jestem z nich bardzo dumna :-) Gorąco polecam! Składniki: Na 15 - 18 szt.: 100 g mąki ryżowej 50 g skrobi(...)pieczenia lub pergaminu wyciąć kwadraty o boku 10 x 10 cm. Do masy wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając. Masa stopniowo wchłonie wszystkie jajka. Dodać sodę oczyszczoną. Zmiksować. Powstanie gęste, gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego zakończonego dużą gwizdką (np. tylka 1 M). Wyciskać okręgi o średnicy 8 cm na przygotowane kwadraty z papieru do pieczenia
maniapieczeniajuż teraz, niecałe dwa miesiące później, pierogarnia pękała w szwach od natłoku gości. Znakiem rozpoznawczym i podstawowym elementem menu są tu oczywiście pierogi . Gotowane i pieczone, z ciasta pierogowego i z ciasta drożdżowego, na słodko i na wytrawnie, z owocami i z mięsem - wybór przeogromny! A wśród nich prawdziwe perełki, choćby pierogi z mięsem jelenia , które można było znaleźć(...)jakimiś tam zamiennikami w postaci pieczarek), okraszone niemal słodką w smaku cebulką . Mało brakowało, a wylizałabym talerz! A na deser też pierogi! Tym razem na słodko, pieczone z ciasta drożdżowego Przede mną pierogi z gruszką, jabłkiem i cynamonem , w towarzystwie sosu waniliowego. Normalnie w cenie 17 PLN - w ramach Weekendu za pół ceny dzielone na pół. Ciasto drożdżowe okazało się
Grunt to przepis!proszek do pieczenia, krótko zmiksować lub wymieszać szpatułką do uzyskania gładkiej konsystencji, masa powinna wyjść bardzo gęsta - bakalie oprószyć 1-2 łyżkami mąki, wsypać do masy, wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą - masę przełożyć do keksówki, wyrównać - keks wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec około(...)minut lub do tzw. suchego patyczka - keks można piec również początkowo w 160 stopniach, a gdy równo wyrośnie, zwiększyć temperaturę do 170-180 stopni i piec do suchego patyczka - w zależności od rodzaju piekarnika, keks może się piec krócej lub dłużej niż przewidziany w przepisie czas, należy zawsze sugerować się wyglądem ciasta i sprawdzić patyczkiem stan jego upieczenia - upieczony keks
Smakołyki Bereniki