Może nie takie stuprocentowe bo u mnie z nadzieniem i odrobiną cukru pomarańczowego bo bez niego nie wyobrażam sobie takich ciast, ale co nie zmienia faktu że jest to super szybki przepis do wykonania i super prosty przepis, a ciasto wychodzi wilgotne i o pięknym kolorze ;) Składniki na tortownicę 18 cm 2 jajka kl L 65 ml oleju rzepakowego(...)cukru (razem z pomarańczowym) 170 g marchwi (waga przed obraniem) 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki powinny mieć temp. pokojową 1. Olej, jajka, cukier i marchew obraną i pokrojoną w plasterki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko. 2. Następnie masę przelewamy do miski i przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy tylko
Gotowanie...to proste !skomplikowane ani czasochłonne i co najważniejsze można je jeść bez większych wyrzutów sumienia, bo nie zawierają tłuszczu i białej mąki. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Ugotuj pomarańcze. Tak Ugotuj Pomarańcze dokładnie umyj pod gorącą wodą, włóż je w całości, bez obierania do niedużego garnuszka – tak tak, całe(...)miną dwie godziny gotowania, odlej wodę i wystudź pomarańcze. Foremki na babeczki posmaruj niewielką ilością oleju lub wyłóż papierem do pieczenia. Zrób masę – pomarańcze wraz ze skórką pokrój na ćwiartki – skórki sprawią, że ciasto będzie miało niesamowity aromat. Wrzuć pomarańcze do blendera i delikatnie zmiksuj. Dołóż do kielicha blendera pozostałe składniki i dosłownie chwilę zmiksuj – niech
Eat me! Fit me!gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy je na około 1 godzinę do lodówki. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i posypujemy cynamonem. Mieszamy. Gdy ciasto dobrze się schłodzi rozwałkowujemy je na macie oprószonej mąką. Najlepiej podzielić ciasto na 2 części i każdą cienko rozwałkować, a następnie każdą podzielić na 8 trójkątów. Ja tym razem rozwałkowałam całe ciasto(...)miseczce zebrał się sok należy go odlać). Zwijamy trójkąt nadając mu kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Rogaliki pieczemy około 20-25 minut do ładnego zarumienienia. Rogaliki należy obserwować, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Przed
Słodkie okruszkipół na pół zwykły z cukrem waniliowym) 1 łyżeczka proszku do pieczenia biała czekolada w pastylkach lub posiekana biała czekolada Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Banany miksujemy blenderem na puree. Do miski przekładamy bananowe puree, dodajemy mąkę z proszek do pieczenia, jajko, oba rodzaje cukru i olej. Mieszamy składniki łyżką tylko(...)Formę na muffinki wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy bananową masę. Na wierzch wykładamy po kilka pastylek białej czekolady lub posiekaną białą czekoladę. Babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto (nie pieczemy za długo by nie wysuszyć babeczek). U mnie babeczki pieką się około 25 minut. Po przestudzeniu babeczki oprószamy cukrem pudrem. Smacznego The post
Słodkie okruszkiczym wyłączyć piekarnik. Tam wstaw ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia na 60 minut. Truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój w plasterki. Gdy ciasto wyrośnie podsyp je lekko mąką i ponownie krótko wyrób. Rozwałkuj na stolnicy podsypaną mąką na kształt sporego prostokąta. Ułóż na nim równomiernie truskawki zostawiając wolne brzegi. Ciasto zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokrój w plastry(...)Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (łatwiej się przyklei). Możesz sięgnąć także po olej. Ślimaczki ułóż w blaszce obok siebie, posmaruj żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Odstaw je na 20 minut pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Piecz je 25-30 minut
Zasmakuj Kuchnischłodzić 30 min w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować miedzy dwoma arkuszami papieru posypanego mąką, rozwałkować na średnicę większą niż forma, żeby starczyło na wyłożenie boków. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Oderwać jeden arkusz, ciasto delikatnie przenieść na formę, strona z papierem ma być od góry. Papier oderwać, ciasto nakłuć widelcem, delikatnie dopasować do formy, położyć papier, wysypać(...)Piekarnik nagrzać do 190-200 st. Wstawić formę z tartą na najniższą półkę i piec 15 min, następnie zdjąć obciążenie i piec 5-10 min do zarumienienia spodu (u mnie boki były mocno zarumienione a środek był blady, więc piekłam dłużej niż 5 min bez obciążenia). Masa: 200 gr śmietanki 30% 8 gr mąki ziemniaczanej 5 jajek
moj przepis naschłodzić 30 min w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować miedzy dwoma arkuszami papieru posypanego mąką, rozwałkować na średnicę większą niż forma, żeby starczyło na wyłożenie boków. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Oderwać jeden arkusz, ciasto delikatnie przenieść na formę, strona z papierem ma być od góry. Papier oderwać, ciasto nakłuć widelcem, delikatnie dopasować do formy, położyć papier, wysypać(...)Piekarnik nagrzać do 190-200 st. Wstawić formę z tartą na najniższą półkę i piec 15 min, następnie zdjąć obciążenie i piec 5-10 min do zarumienienia spodu (u mnie boki były mocno zarumienione a środek był blady, więc piekłam dłużej niż 5 min bez obciążenia). Masa: 200 gr śmietanki 30% 8 gr mąki ziemniaczanej 5 jajek
moj przepis naBez zbędnego gadania. Przepis na ciasto wzięłam z bloga pincake. Pyyyyszne. Serio. Będę je robić często, może nawet dziś. Przyjeżdża do mnie psióła z Uk. Rano wyskoczyła z tekstem: „ciekawe czy zrobisz lepsze ciasto ode mnie”. Pffff. No. Składniki: 1 szklanka marchewki startej na małych oczkach 1 szklanka mąki gryczanej 3/4 szklanki brązowego cukru 2 jajka pół(...)szklanki oleju pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej. Marchewkę łączymy z sypkimi składnikami i jajkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Wielkość blachy, na której robiłam ciacho to 20×20. Artykuł Gryczane ciasto marchewkowe pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovybooka „Wyjątkowe torty i ciasta” , jaki publikuję na stronie Małej Cukierenki. Tort jest prosty w przygotowaniu, pyszny, kremowy bardzo wilgotny, troszkę waniliowy, łączy w sobie wspaniałe aromaty. Będzie hitem niejednego przyjęcia. Cudnie wygląda i jest bez żelatyny. Bardzo polecam! Mój e-book teraz w promocji! Link do e-booka: „Wyjątkowe torty i ciasta” (klik) . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej(...)Niebo” z Kokosem i Białą Czekoladą Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 130g suchego maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-4 krople aromatu migdałowego 190g cukru kryształu 100ml oleju Do nasączenia: około 200ml mleka 80-90ml rumu Krem: 300g białej czekolady 500ml śmietanki kremówki
Mała CukierenkaBazą do jagodzianek jest ciasto na keto pączki Składniki na 6-7 bułeczek: 250g serka mascarpone, 50g łupiny (nasienne) babki jajowatej – warto poszukać jasnej, wtedy pączki
SaganekStopniowo dodawać składniki płynne: miód, oliwę, maślankę i ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składnikó i uzyskania większej elastyczności ciasta – ja używam miksera z hakami . Ciasto chlebowe wyjdzie raczej mało zwarte i mocno klejące. Odstawić je w misce przykrytej ściereczka kuchenną ciastem na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Formę keksową o wymiarach 30x10x8cm wysmarować(...)kolejną ok 1 godzinę do wyrośnięcia – pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba ponacinać na skos ostrym nożem i posmarować maślanką. Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok. 35-45 minut (w 1/3 wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu). Gotowość chleba sprawdzać testem „suchego patyczka”. Studzić wyjęty z blaszki
Kocham Czekoladępapierem ma być od góry. Papier oderwać, ciasto nakłuć widelcem, delikatnie dopasować do formy, położyć papier, wysypać ok. 1 kg fasoli, w celu obciążenia. Wstawić na 15 min do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do 190-200 st. Wstawić formę z tartą na najniższą półkę i piec 15 min, następnie zdjąć obciążenie i piec 5-10 min do zarumienienia spodu (u mnie(...)boki były mocno zarumienione a środek był blady, więc piekłam dłużej niż 5 min bez obciążenia). Masa: 200 gr śmietanki 30% 8 gr mąki ziemniaczanej 5 jajek 120 gr drobnego cukru skórka otarta z dwóch cytryn 150 ml soku z cytryny (u mnie 3,5 cytryny) Cytryny sparzyć, wyszorować, otrzeć skórkę, z cytryn wycisnąć sok. Wszystkie składniki przełożyć
moj przepis nawyrośnięty rozczyn. Wszystko razem mieszam drewnianą łyżką a następnie wyrabiam ciasto ręcznie. do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto nie powinno być mocno klejące. (w razie konieczności podsypać odrobiną mąki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat podsypany niewielką ilością mąki. Przez chwilę wyrabiać i podzielić na 8 części. Uformować(...)ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać pestkami lub nasionami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na 15 minut. ( pieczemy góra-dół, bez termoobiegu) Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania
Kulinarne przygodysoft warm scones. And salty butter, I insist. " Pyszne! Najlepsze jeszcze mocno ciepłe, a u nas zjedzone bez gadania i narzekania na obiad, w towarzystwie bardzo bogatego, super gęstego minestrone. Składniki: (na 12 niewielkich sztuk) 250g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) szczypta soli płatki chilli, do smaku - u mnie: szczypta; ale można nie dodać wcale(...)masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę 60g startego żółtego sera (dobrze sprawdza się dojrzały Cheddar) chlust toniku mleko - dodawaj po odrobinie, do czasu, aż ciasto będzie miało odpowiednia konsystencję dodatkowe mleko, albo jajko rotrzepane z łyżka mleka, do posmarowania po wierzchu przed pieczeniam Rozgrzej piekarnik do 200stC. Przygotuj blaszkę z papierem do pieczenia. Wsyp makę, sól i chilli
Lejdi of the housejajka 2 łyżki mleka 2 łyżki masła (50 g) 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło roztopić, ostudzić. Wszystkie składniki umieścić w misce i za pomocą trzepaczki bardzo dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto będzie lekko gęste w konsystencji. Rozgrzać suchą patelnię. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 placuszek = 1 łyżka ciasta) . Smażyć
Ugotowaćłyżeczki kakao Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe kawałki i kulać kuleczki średnicy około 1,5 cm. Maszynkę lub patelnię nagrzać. W każdym zgłębieniu umieścić jedną kulkę, zamknąć maszynkę (patelnię) i upiec ciasteczka około 1-2 minut do zarumienienia (czas pieczenia zależy od maszynki lub patelni). Do nadziewania ciastek użyłam gotowego nadzienia(...)termo stabilne Lauretta o smaku cytrynowym, malinowym i toffi. Połówki orzeszków nadziewać kremem i składać je ze sobą. Ciasteczka bez nadzienia można przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamkniętym pudełku
Zrób to smaczniepokroić w kostkę. Wyrośnięte ciasto, przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na prostokąt. Na ciasto wyłożyć ser, a na ser owoce. Następnie zawinąć w rulon i pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Bułeczki układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do napuszenia na 15-20 minut. Piec w temperaturze 180 stopni, 25 minut. Przygotować lukier. Do miseczki wlać wodę(...)cytryny, następnie stopniowo dodawać cukier. Mieszać, do uzyskania gładkiego lukru. Przestudzone bułeczki, udekorować lukrem. Zrobiłam też bułeczki ze swojskim dżemem, bez sera. Również były pyszne. Nie wiem, jak tu się zachowa dżem ze sklepu, ale myślę, że gęsta marmolada się sprawdzi
Agusiowe smakołykistopni) na 45-60minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części po około 70g i uformować bułeczki o dowolnym kształcie. Jednocześnie zagotować wodę w dużym, szerokim garnku ( ja robiłam w dużej, wysokiej patelni), dodać sodę i wymieszać. Będzie się mocno pienić, ale bez obaw, tak powinno być. Bułeczki wkładać do gotującej się wody(...)około 10 sekund, następnie ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową. Wykładać na blachę wyścieloną matą silikonową lub papierem do pieczenia. W ten sposób przygotowane bułeczki posypać ulubionymi ziarnami (u mnie sezam), zrobić dowolne nacięcia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 25-30 minut. Smacznego Bułeczki maślane z chrupiącą skórką Bułeczki maślane z chrupiącą skórką Bułeczki
Smaki Arminechoć ciastka nie są fit, bez dokładki się nie obędzie. No, ale karnawał ma swoje prawa! Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego (na maśle) 1 budyń waniliowy w proszku Oetkera (37 g) 500 ml mleka 200 g masła 2+2 łyżki cukru/ksylitolu 2 łyżki alkoholu - opcjonalnie dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: ciasto francuskie rozwinąć, pozostawiając je na papierze(...)nieco ocieplić. Przeciąć na 2 równej wielkości części i gęsto ponakłuwać widelcem. Piec w 200* C 15-20 minut do zrumienienia. Ostudzić krem budyniowy przygotować wg przepisu z bloga rozsmarować krem na części ciasta francuskiego. Drugą, upieczoną część ciasta przeciąć na 6 lub 8 równej wielkości kawałków odpowiadających wielkością ciastek i ułożyć na kremie jeden obok drugiego. Najlepiej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo dobre i szybkie ciasto. Smakowało wszystkim. Możecie użyć innych owoców, ale muszą być kwaskowate. Ciasto jest słodkie. Wykonanie ciasta – do miski wsypać mąkę, proszek
Kuchnia PokoleńBez zbędnego gadania. Przepis na ciasto wzięłam z bloga pincake. Pyyyyszne. Serio. Będę je robić często, może nawet dziś. Przyjeżdża do mnie psióła z Uk. Rano wyskoczyła z tekstem: "ciekawe czy zrobisz lepsze ciasto ode mnie". Pffff. No. Składniki: 1 szklanka marchewki startej na małych oczkach 1 szklanka mąki gryczanej 3/4 szklanki brązowego cukru 2 jajka pół szklanki oleju(...)pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej. Marchewkę łączymy z sypkimi składnikami i jajkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Wielkość blachy, na której robiłam ciacho to 20x20
Kardamonovyopakowaniu i do jeszcze ciepłego wmieszać masło. W misce należy wymieszać mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Następnie powstałe ciasto dokładnie połączyć z ryżem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać solidne porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu(...)ulubionym dodatkami lub w wersji solo. (Na zimno również świetnie smakują.) Użyłam ryżu jaśminowego Radix-Bis . U mnie placki zazwyczaj znikają bez dodatków, ale ostatnio zrobiłam z nich a'la kanapki z paprykarzem wegetariańskim , który również dostępny jest w ofercie sklepu Radix
Di gotujemusice robić kremu, bo same ciasteczka są przepyszne, dlatego też podaję przepis w dwóch turach dla chętnych. Aby dobrze wykorzystać czas, czyli bez zbędnego oczekiwania proponuje przygotować krem w czasie, gdy chłodzi się ciasto, dzięki temu jak się dobrze zorganizujecie to wystarczy godzina pracy. Składniki na około 40 sztuk 0 średnicy około 6 cm (czyli około 20 markiz): ciastka(...)mąki pszennej (tortowej) 200 g miękkiego oleju kokosowego (wersja wegańska) lub masło 150 g cukru 1 banan w wersji wegańskiej lub 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli czubata łyżeczka sproszkowanego imbiru opakowanie cukru waniliowego (15 g) 1-2 cm świeżo startego imbiru opcjonalnie 2-3 łyżki mleka (miałam w pogotowaniu kokosowe), gdyby ciasto
greenscarfowoce ok 1 kg poncz do nasączenia biszkoptu ciepła woda 3/4 szklanki sok wyciśnięty z połówki cytryny Biszkopt kakaowy z mojego przepisu znajdziecie tu: Biszkopt kakaowy - rzucany bez proszku do pieczenia Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić nad parą wodną. i pozostawić do ostudzenia. Czekolada musi być ostudzona ale w płynnej konsystencji. Do miski wlać śmietankę dodać mascarpone oraz puder(...)konsystencji. Do bitej masy dodać ostudzoną czekoladę i całość wymieszać. Masę schłodzić w lodówce przez ok 30 minut. Biszkopt przekroić na 3 równe części. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta nasączyć go 1/3 wody z cytryną wyłożyć 1/3 masy. Na masie układamy owoce po całości. Następnie układamy kolejny blat ciasta nasączamy, wykładamy kolejną część masy(1/3) i owoców. Ostatni blat
Kulinarne przygodyżaden łasuch się nie oprze! Ciasto smakuje niesamowicie! Jest świetnym pomysłem np. na niedzielny deser po rodzinnym obiedzie albo słodkim deserem na komunijny stół. Goście będą zachwyceni! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 24×28 ) BISZKOPT KAKAOWY: * jajko – 8 szt * mąka – 2/3 szkl * cukier- 1 szkl * kakao – 4 łyżki * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki KREM CZEKOLADOWY(...)kakao – 4 łyżki * masło min. 82% – 200 g * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3 łyżki * budyń śmietankowy bez cukru – 1 op * mleko – 500 ml * żółtko – 5 szt * esencja waniliowa – 1 łyżka KREM ŚMIETANKOWY: * śmietana 36% – 600 ml * żelatyna – 2 pełne łyżki * cukier puder – 2 łyżki * wrząca woda
Ostra na Słodkoboki wylep ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż dla obciążenia i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić. Krem czekoladowy: W garnuszku rozpuść masło z mlekiem. Do gorącego dodaj połamana czekoladę. Po kilku(...)czekoladą. Udekoruj orzeszkami i wstaw do lodówki do stężenia. Rada: Spód mazurka możesz upiec nawet tydzień wcześniej. Dzień przed podaniem posmaruj dżemem aby nasiąkł a tuż przed podaniem udekoruj bezami aby pozostały chrupiące
Smakołyki Asiwalorem smakowym jest tutaj kruszonka ❤, którą ja osobiście uwielbiam! Oczywiście babkę można zrobić w wersji bez kruszonki uwieńczając ją np. domową czekoladową polewą czy lukrem. Też będzie pysznie 😊 Zamiast płatków migdałów możemy dodać np. rodzynki, posiekane orzechy, albo pominąć wszelakie dodatki. Smak ciasta na pewno na tym nie ucierpi 😉 Składniki: ( na tortownicę 24 cm) 7 jajek 1 szklanka(...)cukru 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki wrzątku 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju 5 łyżek ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina aromatu migdałowego 100 g płatków migdałów Kruszonka: z tego przepisu Wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlewamy wolnym strumieniem olej i wrzątek oraz aromat. Mąkę
Walijskie Pichceniefasolowe wybacza wiele modyfikacji w przepisie. Jajka można zamienić zmielonym siemieniem lnianym albo nasionami chia zalanymi gorącą wodą. Ciasto bez problemu można też przekroić na blaty. Na moim blogu znajdziecie także przepis na biszkoptowy tort kokosowo-czekoladowy . Składniki na ciasto: 1,5 puszki czerwonej fasoli 6 jajek lub „kisiel” z 9 łyżek zmielonego siemienia lnianego lub nasion(...)chia + niepełna szklanka ciepłej wody 230 g migdałów (ok. 1,5 szklanki) 13 łyżek kakao 6 łyżek cukru 3/4 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Do przełożenia tortu: szklanka zblendowanych truskawek szklanka zblendowanych wiśni 2 łyżeczki agar agar Składniki na masę kokosową: ok. 250 ml śmietany kokosowej ( domowej lub twardej części z puszki mleka kokosowego) 2 łyżki
Dieta bez mlekapojemnika wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, sól, kakao, wbić jajka, wlać olej kokosowy, mleko, dodać dżem(użyłam swój domowy z ciemnych winogron) i mikserem połączyć dobrze składniki do ciasta wsypać 3/4 opakowania skórki kandyzowanej i krótko mikserem połączyć składniki forma silikonowa z kominkiem 24 cm, do formy dać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie(...)polewę wylać na babkę, posypać resztą skórki pomarańczowej i zostawić do zastygnięcia - babka murzynkowa jest bardzo smaczna, aromatyczna, wilgotna, można ją upiec z różnymi dodatkami jak bakalie, owoce lub bez niczego........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięOponki pieczone w piekarniku to nieco inna wersja tych tradycyjnie smażonych. Nie myślcie jednak, że to wersja fit, gdyż zawierają one sporo masła i cukru. W
Smakołyki Berenikiowsiane. Wilgotne, zdrowe, bez sztucznych dodatków ciasto, posmakuje każdemu, zwłaszcza jeśli dodam, że jest fit, a marchewką i usprawniającym przemianę materii cynamonem. Uwielbiam takie poranki, a Wy? Ciasto marchewkowe bez mąki Składniki: średnia marchewka 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 1 jajko 1/3 łyżeczki cynamonu około 2 łyżeczek miodu cukier(...)skóry. Ścieramy na tarce na dużych oczkach. W jednej misce mieszamy ze sobą suche i mokre składniki. Dodajemy startą marchew. Starannie mieszamy. Całość wylewamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut, w 180 st. C. Upieczone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Podajemy posypane cukrem pudrem
Moja smaczna kuchniapomarańczy i mielone orzechy z migdałami. Lepiej wyjść chyba nie mogło Jeśli lubicie makowiec z polewą – możecie użyć gorzkiej czekolady (ciasto i tak jest słodkie, więc nie ma potrzeby dodawania przesłodzonej polewy ;)). Makowiec japoński bezglutenowy i bez cukru 200 g mielonego suchego maku 250 ml wody 70 g ksylitolu 70 g erytrytolu 5 jajek 30 g masła klarowanego(...)opakowanie budyniu jaglanego 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mielonych migdałów 2 łyżki mielonych orzechów włoskich 420 g obranych i startych jabłek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego skórka otarta z pomarańczy niewoskowanej kilka sztuk posiekanych fig i daktyli Mak zalać wrzątkiem i odstawić do przestudzenia. Masło rozpuścić. Jajka ubić z ksylitolem i erytrytolem
Fitkotczasie, po około godzinie składamy ciasto w kopertę, rozciągając ciasto w misce i zakładając na wierzch. Następnie formujemy w bochenek o okrągłym lub podłużnym kształcie i przekładamy do koszyka obsypanego mąką ryżową. Zostawiamy do wyrastania w koszyku na 2 do 2,5 godziny, w ciepłym miejscu (24-25oC). Chleb piekłem w garnku żeliwnym nagrzanym do 230-240oC. Pierwsze(...)minut z pokrywą, potem obniżyłem temperaturę do 200oC i dopiekałem jeszcze 15 minut bez pokrywki. Studzimy na kratce. Smacznego chleba
Przepisy na domowy ser i chlebjest moim faworytem ale swoich fanów w rodzinie znalazła:) BABKA CZEKOLADOWA Z SEREM CIASTO 2 szkl mąki tortowej 3 duże jajka 1,5 szkl cukru pudru 125 g miękkiego masła 1/2 szkl kakao w proszku 1 szkl wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli cukier waniliowy MASA SEROWA 250 g sera twarogowego może być
Pieguskowa Kuchniamięty i… pyszna herbata Yogi Tea oczyszczająca z cytryną (Detox with Lemon) Przygotowanie: Do miseczki przekładamy cały serek homogenizowany, dodajemy mąkę ryżową, proszek do pieczenia i wbijamy całe jajko. Dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto (powinno być ciut gęstsze od naleśnikowego) odstawiamy na około 5 minut. Następnie mieszamy i wykładamy łyżką porcje na rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym (niewielka ilość) olejem(...)smażymy na małym ogniu. Aby łatwiej się później obracały smażmy je pod przykryciem (pokrywką). Gdy pojawiają się bąbelki odwracamy je ostrożnie na drugą stronę i jeszcze chwilę smażymy (już bez pokrywki). Podajemy w towarzystwie ulubionej herbaty oprószone cukrem pudrem z listkami świeżej mięty. Smacznego
Słodkie okruszkiwychodzi. Taki jest ten przepis. Biszkopt rośnie jak szalony i jest wspaniałą bazą do tortów i innych fantastycznych ciast. Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną(...)pianę, dodajemy powoli cukier nadal ubijając. Dodajemy po 1 żółtku wciąż ubijając. Gdy już nasza masa jest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały). Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy
MojaQchnia.pltemperaturze pokojowej, bez przeciągów. Stolnicę obficie posypać mąką. Przełożyć na nią wyrośnięte ciasto i zagarniając mąkę spod ciasta krótko zagnieść. Dłońmi rozłożyć ciasto na grubość ok. 2 cm (będzie dosyć luźne, regularnie podsypywać stolnicę mąką). Przy pomocy skrobki lub noża podzielić ciasto na 8 równych prostokątów (aby skrobka nie kleiła się do ciasta, należy zamoczyć(...)chwilkę w oleju za każdym razem, gdy dzielimy ciasto). Bułeczki ostrożnie przenieść na blaszkę do pieczenia wyścieloną papierem (bardzo delikatnie, najlepiej podważając skrobką, by nie zniszczyć kształtu). Pamiętajcie o zachowaniu odstępów między bułeczkami. Odstawić na 40-60 minut do napuszenia. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. W każdej bułce nożem lub szeroką skrobką (ponownie moczoną
Nastoletnie Wypiekaniecukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (około 5 minut). Dodajemy jogurt, olej, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól. Miksujemy na małych obrotach lub delikatnie mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki i lekko mieszamy. Ciastem wypełniamy foremki na babeczki (około 12 szt.), wyłożone papilotkami. Górę babeczek dekorujemy pozostałymi owocami (np. wiśniami, rabarbarem borówkami
Moja Mama Gotujeprzełożyłam masą z kaszy manny. Ciasto jest bardzo smaczne i nadaje się na drugi dzień do spożycia, jest bardzo miękkie. Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez miodownika, musi być obowiązkowo. Składniki: Ciasto: 250 gram mąki pszennej 250 gram mąki krupczatki 250 gram masła 100 gram cukru 3 jajka 4 łyżki miodu 1,5 łyżeczki sody Masa: 1 litr(...)szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 szklanka kaszy manny Cenos Dodatkowo: 1 polewa czekoladowa Helio 100 gram posiekanych orzechów włoskich Forma 23x23 cm. Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane masło, miód, jajka, cukier oraz sodę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na trzy części. Formę wykładamy papierem
Bajeczna Kuchniaczasu do czasu. Doprawić do smaku ziołami, solą oraz ostrą papryką. Z ciasta odrywać małe kulki, delikatnie je wyrobić, uformować kulkę i spłaszczyć środek przy pomocy szklanki, tak by na około utworzył się rant (jak na drożdżówki). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W powstałe wgłębienie nałożyć farsz, posypać startym lub pokrojonym w kostkę serem. Piec około
Z miłości do słodkościwegetariańską, ale pyszną wyśmienicie. ok. 500 g dyni startej na tarce o małych oczkach ok. 200-300 g suchej wędzonej kiełbasy pokrojonej w kostkę i podsmażonej na patelni bez tłuszczu ok. 100-150 g żółtego sera startego na tarce o małych oczkach 1 jajko 3 łyżki mąki z ciecierzycy Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Na początek dynię(...)kiełbasę, a na końcu mąkę. Dodajemy tyle mąki, by zagęścić i scalić masę. Masę wykładamy do formy do tarty lub innej tak, by utworzyć warstwę ok. 2-3 cm ciasta. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 45 minut. Jeśli zostanie kawałek dyni, to nie wyrzucaj jej! Pokrój w grube plastry, posmaruj trochę olejem kokosowym i upiecz frytki
Kucharzycaserwować z dowolnymi konfiturami. A jak je zrobić ? Trzeba przygotować - 400g maki tortowej - 50g cukru - 1 łyżeczkę proszku do pieczenia - 1 łyżeczkę sody - 3 jajka - 50g stopionego masła - 150g jogurtu - 100ml mleka - trochę borówek lub jagód (można bez nich) - ew. cukier puder do posypywania - ew. konfitury do podawania W sporej misce wymieszać przesianą mąkę z wszystkimi sypkimi(...)składnikami, a w drugim naczyniu jogurt, śmietanę, ŻÓŁTKA i przestudzone masło. Potem połączyć suche z mokrym i ubić na sztywno białka z odrobinką soli. Połączyć ubitą pianę z ciastem, mieszać delikatnie. Teraz pora na borówki, jeżeli ich używacie, dodać taką niepełną szklankę. Smażę z obu stron na złoty kolor na patelni ledwie muśniętej masłem klarowanym. Smażone z owocami podaję
I tu będę miała takie teprostego, ślicznego i karnawałowego. W najbliższy czwartek będziemy obchodzić święto słodkości, czyli tłusty czwartek, a czymże byłby tłusty czwartek bez pączków, faworków, czy innych łakoci. Dziś chcę Wam pokazać mój przepis na pyszne róże karnawałowe. Z tego samego ciasta można też przygotować faworki. Róże wyglądają pięknie, są idealne na karnawał, tłusty czwartek czy walentynki :-) Ich przygotowanie jest niezwykle proste(...)zaczynamy : SKŁADNIKI: 6 żółtek 8 łyżek gęstej śmietany 3 łyżki cukru 2,5 łyżki octu spirytusowego 2 łyżki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 600 g mąki tortowej 1 cukier waniliowy cukier puder do posypania oraz dowolny dżem, marmolada lub powidła. Ja użyłam domowych powideł śliwkowych. olej do smażenia oraz 4 naczynka o różnej średnicy. Np wieczko
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuDelikatny, kremowy sernik na kruchym czekoladowym spodzie, zwieńczony polewą jogurtową i malinami. Smakuje obłędnie! Uwielbiam serniki, zarówno piec jak i jeść. Moje ulubione to te kremowe
Smakowity Blog Kulinarnyrównież bez użycia miksera. Ciasto jest puszyste, a w środku lekko wilgotne. Smakuje dobrze bez dodatków, ale w sezonie letnim, polecam podawać je z frużeliną z dowolnych, ulubionych przez Was owoców. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Ciasto czekoladowe na śmietanie Składniki: 160g mąki pszennej 175g śmietany 18% 100g masła 100g czekolady (u mnie 2/3 gorzkiej(...)mlecznej) 150g cukru trzcinowego 2 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - masło rozpuścić, dodać czekoladę, wymieszać, ostudzić - jajka roztrzepać z cukrem oraz ekstraktem z wanilii - do masy jajecznej dodać śmietanę, ostudzoną mieszankę czekoladową, składniki wymieszać
Smakołyki BerenikiUcieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kardamonem, mleko i znów zmiksujemy. Owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy na pół godziny do lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kulki (ich wielkość zależy od wielkości stempelka lub foremki) . Układamy na blaszce w niewielkim odstępie i przyciskamy stempelkami
Moje Kuchenne Rewelacjekształt diamentu i kwiatka, ale równie dobrze możecie zawinąć tylko każdy z boków ciasta do środka i lekko przycisnąć je widelcem, a na środek wyłożyć ok. łyżeczkę serka i położyć 1-2 owoce. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - ok. 15-20 minut Ciasteczka są pyszne, słodkie i mega owocowe(...)truskawki puszczają sok i lekko zabarwiają serek. Można oprószyć je cukrem pudrem, ale według mnie są już wystarczająco słodkie i wyglądają naprawdę pięknie i bez jego dodatku. Smacznego
Cooking MonsterWyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść, w celu odgazowania. Rozciągnąć w rękach w podłużny walec i przełożyć je do formy. Odstawić w ciepłe miejsce na kolejną ok 1 godzinę do wyrośnięcia – pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba ponacinać na skos ostrym nożem i posmarować maślanką. Wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec(...)minut (w 1/3 wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu). Gotowość chleba sprawdzać testem „suchego patyczka”. Studzić wyjęty z blaszki na metalowej kratce, by dokładnie odparował. Przepis zaczerpnęłam z bloga http://grunttoprzepis.blogspot.com/ Smacznego
Kocham Czekoladęsię wymyślić. Mało tego - niektórym smakuje on bardziej niż ten wypiekany na drożdżach. A skoro już jesteśmy przy drożdżach - nie znajdziecie ich w składzie tego chleba gdyż ciasto rośnie w piecu dzięki dodaniu sody oczyszczonej. Biała pszenna mąką również jest zbędna gdyż chleb robimy w całości na bazie mąki pełnoziarnistej. Jeżeli jeszcze Wam mało możecie podkręcić wartość odżywczą tego cudownego(...)słusznie uznawanych za jedno z tzw. superfoods. Ten rodzaj chleba idealnie nadaje się na dni, gdy mamy naprawdę mało czasu. Wystarczy tylko połączyć składniki i wstawić chleb do pieca, bez potrzeby odstawiania go do wyrośnięcia
Milion Smakówpowyrabiać ciasto ręką - aby je odgazować . Uformować okrągły bochenek i umieścić go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej mąką. Odstawić na kolejne 30 minut do napuszenia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Tuż przed pieczeniem chleb opruszyć dokładnie mąką, oraz naciąć ostrym nożem na krzyż - uwaga, im głębsze nacięcia, tym chleb się bardziej rozejdzie przy pieczeniu . Blachę wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika - opcja grzania g ó ra-dół, bez termoobiegu, środkowy poziom - i piec ok. 30-35 min - lub do momentu, gdy ostukany spód chleba wyda głuchy odgłos. Jeśli będzie się z wierzchu zbytnio przypalał, wystarczy nakryć go od góry folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika, studzić chleb na metalowej kratce
Grunt to przepis!Autor opracował ciekawą technikę zagniatania chleba (zobacz na filmie klik ). Chleb zachwyca i kolorem i smakiem. Nie obeszło się bez problamów, bo choć dałam nieco mniej wody niż wskazywał przepis (mąka orkiszowa zbiera jednak mniej wody niż pszenna) to ciasto było bardzo klejące i trudne do współpracy. Kierując się czasem wyrastania (2-6 godzin) z przepisu, trochę przecholowałam(...)chlebek przegarowałam, dlatego jest dość niski. Nie stracił jednak nic na smaku. Dziękuję Ani za trafny wybór chlebka i wszystkim, którzy wzięli udział we wspólnym pieczeniu! Składniki na 1 bochenek: 370 g mąki orkiszowej (200 g 630 i 170 g 1050) 8 g soli 160 g startych buraków 220 g aktywnego zakwasu 200 g ciepłej wody 15 g oliwy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!piernika. Ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie podzielić na kilka części i rozwałkowywać na ok. 3-5 mm. Wykrawać poszczególne części domku. W miejsce okien wsypujemy pokruszone landrynki. Pieczemy ok 7-10 min w piekarniku nagrzanym do 180st(...)Ostudzić. Wymiary ścianek: Front i tylna ściana: Podstawa 10cm, wysokość 15cm. Okienka 2x2cm. Drzwi 4x2cm- wycinamy 2 takie ścianki, z tym, że drugą bez drzwi. Ścianki boczne: 10x7cm. Okna 2x3cm- wycinamy 2 takie ścianki. Dach: 11x11cm-wycinamy 2 części. Podstawa domku: 15x21cm. Lukier: Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać cukier puder i ucierać do czasu
Smakołyki Asipapierem ma być od góry. Papier oderwać, ciasto nakłuć widelcem, delikatnie dopasować do formy, położyć papier, wysypać ok. 1 kg fasoli, w celu obciążenia. Wstawić na 15 min do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do 190-200 st. Wstawić formę z tartą na najniższą półkę i piec 15 min, następnie zdjąć obciążenie i piec 5-10 min do zarumienienia spodu (u mnie(...)boki były mocno zarumienione a środek był blady, więc piekłam dłużej niż 5 min bez obciążenia). Masa: 200 gr śmietanki 30% 8 gr mąki ziemniaczanej 5 jajek 120 gr drobnego cukru skórka otarta z dwóch cytryn 150 ml soku z cytryny (u mnie 3,5 cytryny) Cytryny sparzyć, wyszorować, otrzeć skórkę, z cytryn wycisnąć sok. Wszystkie składniki przełożyć
moj przepis nasól, cukier ,masło.Wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[ ja robiłam od razu, bez wyrastania].Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką/ kubkiem kółka. Na wycięte z ciasta kółko położyć plasterek o tym samym rozmiarze wędliny, na to ser żółty, przyłożyć jeszcze jednym kółkiem ciasta, lekko docisnąć. Nożem naciąć 8 płatków (zostawiając środek nie nacięty) na głębokość (zależny od rozmiarów(...)szklanki) ok.3 cm. Biorąc po dwa sąsiadujące płatki, zawijać je do środka, lekko je przy tym zlepiając.Posmarować białkiem, posypać makiem , sezamem. Piec ok. 17 minut w piekarniku rozgrzanym
Moje domowe kucharzeniestabilnie trzyma się w ręce i nie rozpada. Umoczona w dipie jogurtowo ziołowym smakuje wyśmienicie. Można ją dodatkowo przybrać oliwkami i pomidorami. Kalafior zmiksowany na drobne kawałeczki wielkości ryżu "Ciasto" ułożone na blaszce Składniki (12-14 kawałków jak na zdjęciu): 1 średni kalafior 1 mała marchewka 125 g mozzarelli (ja użyłam light) 80 g wege parmezanu 1 jajko(...)łyżeczki chilli 2 szczypty soli świeży cząber do posypania ozdobienia Dip jogurtowy : kilka łyżek jogurtu greckiego tymianek, chilli i świeży cząber do posypania Przygotowanie (25 minut bez pieczenia) : - od kalafiora odkrawamy twarde części pozostawiając tylko różyczki. Różyczki wkładamy do robota kuchennego (ważne żeby robot nie zrobił z kalafiora papki, tylko drobinki wielkości ryżu jak na jednym
Pora na pora i pomidoraszklanki mąki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut. Po tym czasie ugniatamy je jeszcze przez chwilę i formujemy bułeczki, które układamy na papierze do pieczenia lub na natłuszczonej brytfannie. Możemy je dodatkowo posmarować olejem na wierzchu. Odkładamy je na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy je ok. 20 minut w piekarniku(...)nagrzanym do 180 stopni C. Polecam z dżemem 100% z owoców, bez cukru, zwłaszcza wiśniowym, mniam
Weganizm infantylnytest. Tym razem wysmażyłam gofry z ciasta z kwiatami czarnego bzu i borówkami amerykańskimi. Gofry są świetne w tej wersji a z dodatkiem truskawek, jagód kamczackich, borówek lub domowych konfitur "wymiatają" :) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowe jasnej, 2 jaja, 3/4 szklanki wody gazowanej, 1/2 szklanki kwiatów czarnego bzu bez zielonych łodyżek (opcjonalnie), 1/4 szklanki drobnego(...)cukru trzcinowego, 1/4 szklanki oleju Kujawskiego cytryna i bazylią, 250 g borówek amerykańskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Do podania: owoce sezonowe, domowe konfitury, cukier puder, syrop klonowy lub miód. Zastawa Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, żółta utrzeć z cukrem
SzczyptaSmaQdlatego są tak częstym gościem na ciastkożercach. Są idealną przekąską do popołudniowej kawy. Dzisiejsze kruche ciasteczka kakaowe robiłam z myślą o Dniu Matki, zdecydowałam się na przepis bez proszku do pieczenia, są cieniutkie, chrupiące i obłędnie pyszne – musiałam bardzo się hamować, żeby nie wsunąć wszystkich przed zrobieniem ostatnich zdjęć :) Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao(...)soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +czekolada do dekoracji, biała polewa lub lukier Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około
Ciastkozercypowinny być schłodzone. 200 g gorzkiej czekolady 500 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 500 ml śmietanki 30 - 36% Wiśnie w alkoholu: 300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru 200 ml wiśniówki Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Białka(...)sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i kakao - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra
W kuchni Katiebezsmakowe mleczne kanapki czy kolorowe cukierki bez chwili wahania zamienię na najmniejszy kawałek domowego ciasta, albo naturalny jogurt z owocami i łyżką wiejskiego miodu. Codzienna porcja słodkości jest mi potrzebna jak większości z Was poranna kawa. Czasem jest to owsiany muffin, kawałeczek sernika, łyżeczka miodu albo tak jak dziś miodownik! Miodownik ciasto: 250g masła 1 szklanka cukru 150g miodu(...)łyżeczka kakao 2 jaja 4 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii masa budyniowa: 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 500ml mleka 2 krople aromatu migdałowego 2 krople aromatu waniliowego 200g masła polewa czekoladowa: 3 łyżki masła 4 łyżki cukru 4 łyżki kakao 50ml śmietanki kremówki Ciasto: Masło roztopić
Zapiski Młodej Żonycynamonem. Wałek z ciastem ustawić na kokilkach i piec ,aż ciasto dobrze się zarumieni. Ja po 5–ciu minutach wałek obracam, pomimo nawiewu i piekę jeszcze 5 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika ,trzeba to wypróbować. Teraz największa niedogodność, zdjęcie z wałka. Wałek z pieca wyjmujemy mając na dłoniach rękawice. Potem ,najpierw wyciągam wałek spod folii , następnie usuwam(...)folię i kominki są już wolne i dymiące. Na pewno łatwiej będzie, jeżeli będziemy mieli sam wałek drewniany lub metalowy bez foli aluminiowej. Teraz możemy obtoczyć kurtosze w kakao, migdałach, czekoladzie itp. Kurtosze jemy odwijając i odrywając delikatnie z kominka małe kawałki. Jeżeli potrzebujemy dużo słodkości ,to kawałki ciacha można maczać w czekoladzie, miodzie
Kulinarny karnet ChristopheraTakie jest właśnie to ciasto... Kruche ciasto, kwaśne porzeczki i chrupiąca beza. Ciasto przeważnie znika w całości, gdy jest jeszcze ciepłe delikatnie oprószone cukrem pudrem:) Ciasto: 8 łyżek masła lub margaryny, 250 g mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 2 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany 12%. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia
Z miłości do słodkościkażdej ilości. Do tego stopnia, że opanowałam ich podkradanie bez otwierania opakowania (stary patent gdy mama chciała uchronić biedną paczkę przede mną) No dobrze pozostawiając moje "słodkie dzieciństwo" i wracając do rzeczywistości, przepis na kulki wydawał mi się idealnym pomysłem. Wcześniej piekłam ciasto o tej samej nazwie, przepisem na nie również się podzielę, ale odwzorowanie ciastek(...)można to nazwać plagiatem? Chyba lepiej plagiatem niż nędzną podróbką:) Zmotywowana więc do wykonania kopii na miarę pierwowzoru wzięłam się do dzieła. Ciastka nie wymagają żadnego pieczenia, tym bardziej polecam je nie wprawianym cukiernikom. Przepis lekko zmodyfikowałam, nie dałam migdałów do środka tylko uformowałam gotowe kulki z ciasta. Powód tej decyzji był dosyć banalny, okazało się
ciastkarnia na kruchym spodziecienkie wałeczki, a z wałeczków ok. 5cm lepimy kółeczka (wielkości obrączek). Ciasto jest bez drożdży więc nie rośnie a gotowe obwarzanki będą miały taki rozmiar jaki ulepimy. Wrzucamy na osolony wrzątek, wyławiamy zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Wrzucamy na blachę lub do naczynia żarodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor z obu stron. Mniej więcej(...)minut na stronę w zależności od grubości obrączek. Dodatkowe uwagi: Jeśli przed pieczeniem posmarujemy ciastka białkiem jaja skórka będzie bardziej błyszcząca. Możemy też do białka dodać trochę maku lub czarnuszki. Jeśli wolimy wersję słodką to możemy upieczone już ciastka zanurzyć na chwilę w osłodzonej wodzie
prawdziwe jedzeniełyżeczki soli i 250g mąki. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i elastyczne (bez grudek). Przykrywamy i odstawiamy aż podwoi swoją objętość (ok. 1,5h), dzielimy ciasto i formułujemy "chlebki". Układamy na blaszce w dużych odstępach. Posypujemy mąką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 st. Pieczemy ok 20 min (sprawdzając patyczkiem, jeżeli jest suchy możemy wyjąć z piekarnika). Piętkę
Brzuszki Łakomczuszkidużej cytryny 200g kwaśnej śmietany 18% 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki kaszy manny szczypta soli Wykonanie: - mąkę, posiekane masło i cukier oraz żółtko połączyć razem i zagnieść ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce - tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki lekko posmarować tłuszczem - spód i boki tortownicy wyłożyć cienko ciastem, tak, by sięgało
Smakołyki Berenikitrakcie pieczenia zrobiły się na nim góry i doliny, a brzegi ciasta były najwyższymi szczytami:). Moja blacha z piekarnika ma rozmiary 30x42cm, więc ciasto nie jest za grube i jak dla mnie w sam raz. Można upiec w 2 foremkach o odpowiednich rozmiarach, każde oddzielnie, ale szybciej i wygodniej piecze się na jednej blasze. Ciasto po wystudzeniu można podzielić(...)wyłożyć krem na tak pagórkowate ciasto, ale nic mylnego. Ciasto po wyłożeniu kremem koniecznie trzeba schłodzić w lodówce kilka godzin, wtedy najlepiej się kroi. Sok ze szpinaku zabarwia krem na piękny kolor i dodaje świeżości. Lubię używać naturalnych barwników, szczególnie do kremów i koktajli. Zachowane są wtedy wszystkie witaminy i minerały. W ciastach pieczonych nie wszystkie barwniki naturalne zachowują swoją
Leśny Zakątekpomocą dwóch łyżeczek do herbaty formujemy kuleczki z ciasta (z ok. 1/2 łyżeczki porcji ciasta) i wrzucamy je na rozgrzany olej. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i oprószamy erytrolem w pudrze. Smacznego! Artykuł Orkiszowe frittelle di ricotta – mini pączki z ricotty bez cukru pochodzi z serwisu Just
Be Fit Be Strongpapierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta(60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temp. 190 stopni C przez około 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: -3/4 szklanki ksylitolu -5 białek -1/2 szklanki oleju słonecznikowego -2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (2x40g(...)miksując, by dobrze się rozpuścił. Cieniutką strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta, wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny(otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta(40%). Piec w temp. 190 stopni c przez ok.30-40 minut. Ja piekłam w temp. 180 stopni C przez
Smaczne Zdroweparę godzin robi się suche i nie jest już tak smaczne. Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z kaszy jaglanej z owocami bez cukru, bez glutenu, wegańskie Składniki: 300g suchej kaszy jaglanej 800ml mleka sojowego lub innego 3 łyżki ksylitolu 3 banany 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cynamonu około(...)olejem kokosowym, wyrównać. 3. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 170C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut. Podawać jeszcze trochę ciepłe z ubitym mleczkiem kokosowym lub jogurtem i owocami. Ciasto smakuje najlepiej świeże, jak postoi parę godzin robi się suche
Mała CukierenkaKiedy kilka lat temu odkryłem ciasteczka milanais , nie wiedziałem, jak wcześniej mogłem się bez nich obyć. Obok wszelkich pierniczków i cranberry no ë l jest to pozycja absolutnie obowiązkowa. Ciasteczka nie tylko pięknie wyglądają, ale i cudownie smakują - są delikatne, kruchutkie, maślane i pięknie pachną cytrusami. W oryginalnej wersji dodaje się wyłącznie skórkę cytrynową, jednak uważam, że pomarańczowa świetnie dopełnia(...)aromat. Dodatek maku to polski akcent, który odkryłem u Bei i który świetnie się wpisał w świąteczną tradycję kulinarną. Gorąco zapraszam do pieczenia. Nie pożałujecie! Składniki: 250 g miękkiego masła 225 g cukru szczypta soli 3 jajka otarta skórka z 1 cytryny i 1 pomarańczy (pamiętaj, by nie były to owoce woskowane) 500 g mąki 1 płaska łyżeczka
Food Squarekrótko zmiksować. Łaciaty sernik wygląda jak niejedna łaciata na łące. Jest to przepyszne ciasto zwłaszcza dla wielbicieli serników i makowców. Makowiec zawsze lubiłam, lecz sernik dopiero później przypadł mi do smaku. Po prostu pewnego dnia skosztowałam niesamowicie puszysty i sernik i doszłam do wniosku, że takie ciasto właśnie lubię. Łaciaty sernik z makiem jest puszysty, lekko słodki i robi wrażenie(...)serowa wychodzi dosyć rzadka ale taka ma być. Nastaw piekarnik na 175ºC. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie rozprowadź w postaci kleksów część masy makowej. Wylej jedną trzecią masy serowej między kleksami masy makowej. Ponownie rozprowadź masę makową i serową. Zakończ ciasto masą serową i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 70 minut. Ciasto na środku powinno
codojedzeniaplacek. ;) http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470 + jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem + pół kostki masła do smażenia Jeśli chodzi o grzyby, w tym daniu, jak i w wypadku pierogów z podobnym nadzieniem, wolę używać tych suszonych. Tym razem pod ręką miałam jednak tylko świeże i też wyszło pysznie. ;) Wyrabiamy ciasto drożdżowe z podanych składników tak, jak nam wygodnie. (bo właściwie(...)Farsz gotowy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około pół centymetra (uniwersalnie), po czym wykrawamy kształty i wielkość odpowiednie do naszej wizji wyglądu pasztecików. Ja robię po dwa takie same prostokąty ciasta; na jednym układam duuuużo farszu, drugim go przykrywam. Całość "zamykam" posługując się widelcem, spłaszczając nim brzegi gotowych pasztecików. Na koniec po wierzchu smarujemy każdy rozmąconym jajkiem i pieczemy
Kuchenna Kontrrewolucyadobry, że można go jeść bez dodatków! Spróbujcie z oliwą wymieszaną z octem balsamicznym i dodatkowym suszonym pomidorem, smakuje bajecznie! Przepis na chleb na zakwasie jest jak zwykle, prosty i nie wymaga większych umiejętności. Wystarczy wymieszać składniki przed pójściem spać, a następnego dnia rano lub po południu, to zależy, kiedy macie czas na pieczenie wymieszać pozostałe składniki(...)Author Anna Ingredients Składniki na zaczyn 100 g zakwasu 350 g wody 70 g mąki żytniej razowej grubej 200 g mąki orkiszowej 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej Składniki na ciasto właściwe 220 g mąki pszennej zwykłej 8 g soli 150 g wody 8 połówek połówek suszonych pomidorów 30 g nasion słonecznika Instructions Wieczorem przed pójściem spać wymieszać składniki na zaczyn
SprawdzonaKuchnia.plmożna wziąć nawet dwie dokładki bez żadnych wyrzutów sumienia :) CZEKOLADOWA BABKA NA JOGURCIE (W WERSJI LIGHT) przepis autorski // forma z kominem na babkę o śr. 21cm lub większa ~200g mąki pszennej ~40g proszku budyniowego czekoladowego ~3 czubate łyżeczki kakao ~120g fruktozy / 240g cukru ~4 jajka ~250g jogurtu naturalnego ~lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia ~łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)otręby do formy. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego należy wyjąć je ok. 2h przed pieczeniem z lodówki (mowa tu o jajkach i jogurcie :)) Piekarnik rozgrzać do 180*C. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować z fruktozą / cukrem, stopniowo dodawać mąkę, miksować po tym jeszcze ok. 20s i powoli wlać jogurt
chili & sugarbędą pełne smaku i aromatu. Ten przepis jest sprawdzony i wykonywałam go już wiele razy, jest to moje ulubione ciasto z jabłkami , dlatego też postanowiłam podzielić się tym przepisem z Wami. Plastry soczystych jabłek, w towarzystwie ciasta i płatków migdałowych. Ciasto upieczone do perfekcji, sprawia, że ciężko oprzeć się temu deserowi. Jabłko jest bogate w takie witaminy(...)odstaw na bok. Do miski wlej jogurt, mleczko kokosowe, wanilię, budyń i erytrytol. Za pomocą miksera połącz składniki. wsyp proszek do pieczenia i mąkę. Miksuj aż składniki się połączą. Wcześniej pokrojone jabłka przełóż do ciasta. Wymieszaj łyżką. Formę o wymiarach 24×24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto. Posyp płatkami migdałowymi. Piekarnik nastaw
Zdrowy Styl Joanny