bez rafinowanego cukru, glutenu, tłuszczów trans, itp., należy jeść sporadycznie. Przy okazji jej wykonywania przypomniała mi się pewna historia. Otóż będąc w ciąży umieściłam na moim profilu facebookowym zdjęcie owego jabłecznika. Kilka znajomych mam skomentowało, bym piekła póki mam czas, bo przy dziecku już nie będę zaglądać do piekarnika. Oooooj, jak bardzo się myliły. Nigdy nie gotowałam, piekłam(...)Dzielimy na 3 części. Jabłka ścieramy na tarce, a rabarbar kroimy na małe kawałki. Mieszamy, dodajemy wanilię i cynamon. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem kokosowym. Do formy wykładamy pierwszą część ciasta. Na ciasto nakładamy połowę jabłek i 1/2 rabarbaru. Następnie nakładamy drugą część ciasta. Wykładamy pozostałe jabłka. Przykrywamy ostatnią warstwą ciasta. Równomiernie polewamy
Jeść, by żyć w zdrowiuKochani! Z tej okazji, że dziś rozpoczynamy kolejny nowy rok chciałybyśmy życzyć Wam wszystkim aby przyszłe miesiące były dla Was pełne pozytywnych zmian w kierunku szeroko
Candy Pandasstopni (góra-dół). Wymieszaj suche składniki. Następnie dolej olej i wodę. Dokładnie wymieszaj aż do momentu uzyskania żelowej konsystencji. Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na górę ciasta połóż arkusz papieru do pieczenia. Rozwałkuj ciasto tak, aby zajmowało całą powierzchnię blachy. Zdejmij górny arkusz i włóż do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw(...)Instructions Nagrzej piekarnik do temperatury 150 stopni (góra-dół). Wymieszaj suche składniki. Następnie dolej olej i wodę. Dokładnie wymieszaj aż do momentu uzyskania żelowej konsystencji. Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na górę ciasta połóż arkusz papieru do pieczenia. Rozwałkuj ciasto tak, aby zajmowało całą powierzchnię blachy. Zdejmij górny arkusz i włóż do nagrzanego piekarnika
ZGruntuFitIdealny, letni deser - Cytrynowy Puch, czyli delikatna, puszysta, mocno cytrynowa pianka z chrupiąca, kokosową kruszonką... Ciasto jest intensywnie cytrynowe, bardzo orzeźwiające i znika błyskawicznie z talerzyków 🍋😍 Cytrynowych Puch przygotujecie szybko i bez problemow, to naprawdę wyjątkowo łatwy deser. Nie potrzeba tu specjalnych umiejętności kulinarnych, tylko... odrobinę cierpliwości, ponieważ masa musi dobrze stężeć w lodówce. Przepis zaczerpnęłam z bloga(...)polecam "Delfiko") - zimnego SKŁADNIKI NA KOKOSOWĄ KRUSZONKĘ: 2 łyżki masła 3 lyżki cukru 200 g wiórków kokosowych DODATKOWO: 20 dag herbatników (typu Petitki) WYKONANIE: Spód prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 38 x 25 cm wysmaruj delikatnie masłem. Na to ułóż herbatniki. MASA CYTRYNOWA: Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do całkowitego wystudzenia. (Aby było zdecydowanie szybciej
Słodko-Słony Świat Ilonypierniczki Lebkuchen Niemieckie pierniczki Lebkuchen to szybkie pierniki bez wycinania foremkami - idealne do przygotowania z dziećmi. Są słodkie i cytrusowe, bardzo aromatyczne. Przygotowanie Lebkuchen jest banalnie proste - wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką lub mikserem, krótko schłodzić, a następnie formować kuleczki. Alergików ucieszy fakt, że są to pierniki bez jajek - smakiem dorównują jednak klasycznym pierniczkom. Pierniki Lebkuchen(...)masła, 200 ml płynnego miodu (u mnie prawdziwy), 3 łyżeczki przyprawy do piernika (u mnie domowa; jeśli używacie sklepowej, koniecznie wybierzcie przyprawę dobrej jakości, bez mąki w składzie), łyżeczka cynamonu, łyżeczka proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej pół szklanki kandyzowanej skórki cytrynowej/pomarańczowej lub skórka starta z 2 cytryn na lukier (to tradycyjny dodatek do lebkuchen, który
Lekcje w kuchnimąki pszennej 1/2 szkl cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta soli parę kropel esencji waniliowej Masa serowa: 300 g sera twarogowego, kremowego np. Mój Ulubiony 1/3 szkl cukru 60 g masła 2 jajka kl M 3 i 1/2 łyżki budyniu Waniliowego w proszku bez cukru 50 ml mleka Dodatkowo dżem z czarnej porzeczki(...)najmniejszych obrotach aż całość się połączy. Następnie przesiewamy obie mąki razem z proszkiem do pieczenia, dolewamy esencję waniliową i mieszamy całość już nie miksera a szpatułką albo łyżką ! 2. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem, wykładamy ciasto i rozsmarowujemy równo. Pieczemy w 180 stop. przez 15-20 minut. Nie dopuśćmy aby brzegi
Gotowanie...to proste !Proste bułeczki odrywane zaledwie z kilku podstawowych składników, które wykonasz w chwilę. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, zostawić do wyrośnięcia i piec. Bułeczki wychodzą puszyste i mięciutkie. Polecam Ci przepis na bułeczki odrywane, idealne na śniadanie lub kolację. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 8 g suchych drożdży ¾ szklanki ciepłej wody 4 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki drobnego cukru do posypania czarnuszka(...)zaparzyć drożdży. Przykrywam miskę bawełnianą ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, jeśli nie – potrzymaj je jeszcze kilka minut dłużej. Po tym czasie wyrabiam ciasto lekko podsypując je mąką, formuję bułki, mniejsze lub większe. Formuję bułki, u mnie wielkości pomarańczy, układam w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na 15 minut. Przed wstawieniem do piekarnika bułki smaruję delikatnie niewielką
Zasmakuj Kuchnidodatkami możecie oczywiście kombinować, ja postawiłam znowu na wersję wegetariańską. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 2 kulki mozzarelli 15 czarnych oliwek bez pestek 8 suszonych pomidorów pół pęczka bazylii 1 łyżki suszonego oregano 1 łyżka ketchupu sól pieprz (przepis na około 25 sztuk) Ciasto rozwijamy, ja je dodatkowo lekko rozwałkowałam, smarujemy cienko ketchupem. Wykładamy na nie startą na największych(...)oczkach mozzarelle, poszatkowane pomidory i oliwki, posypujemy całymi liśćmi bazylii, oregano i solą. Ciasto ściśle zwijamy (wzdłuż dłuższego boku) i kroimy w cienkie plasterki (ok. 1 cm). Ślimaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie za blisko siebie) i pieczemy około 15-20 minut w 200 stopniach – ciasto musi się przyrumienić. Artykuł Ślimaki z ciasta francuskiego
KardamonovyBez grama mąki. W sumie od początku chciałam uzyskać ciasto podobne do zakalca – coś jak brownie. Poszperałam w internetach i znalazłam masę przepisów np. na ciasto z czerwonej fasoli. Już dawno chciałam spróbować je robić. I tak oto jest. Każdy kto próbował tego ciasta, nie wierzył, że jest z fasolą. Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 4 jajka(...)łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru (lub więcej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Odcedzoną fasolę wrzucamy do robota kuchennego i miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niej jajka i olej, chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy sypkie produkty i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy
Kardamonovymąkę z proszkiem, ucieramy krótko, ale dokładnie. Połowę ciasta wlewamy do keksówki. Do pozostałej drugiej połowy wsypujemy kakao, miksujemy i wylewamy na ciasto jasne. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na drugą półkę od dołu. Pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka. Jeśli po włożeniu w babkę jest wilgotny, przedłużamy pieczenie. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika przez(...)foremki na deseczkę. Posypujemy cukrem pudrem - elegancko prezentuje się z białą posypką :) Wypiek idealny na spotkanie przy kawce z kimś, komu możemy poświecić sporo czasu. Można babeczkę kroić bez wyrzutów, plaster po plastrze, spotkanie przedłużając. Praktyczną będąc - doradzam : kawa do dzbanka, cała babka na półmisek obok. I tylko pozostaje dokrajać i dolewać, od stołu nie wstając. Do ostatniego
Kronika PiekarnikaCiasto podwójnie "cukiniowe" - pyszne, wilgotne blaty ciasta z cukinią przekładane musem, również z dodatkiem cukinii. Dodatek cukinii jest niewyczuwalny, ciasto jest wilgotne i smaczne nawet bez przekładania, pozostawione w formie ciasta babkowego. Mus jednak podkręca smak oraz dzięki niemu ciasto pięknie prezentuje się na stole. Do upieczenia ciasta użyłam mąki Szymanowskiej T480 Polskie Młyny , która w domowych wypiekach(...)cukinii 1/2 łyżeczki soli 4 jajka 150 g cukru 200 g oleju np. rzepakowego 500 g mąki pszennej (użyłam mąki Szymanowskiej T480 Polskie Młyny ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Mus z cukinii: 300 g cukinii 100 ml wody 1 opakowanie galaretki o ulubionym smaku (u mnie malinowa) Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru sok z cytryny
Kocham..lubię..gotuję..Drożdżowe gofry z jagodami to propozycja dla osób, którym marzą się domowe jagodzianki, a którzy nie mają dostępu do piekarnika. Gofry a’la jagodzianki przygotowuje
365 dni dookoła kuchniBardzo szybki i łatwy w wykonaniu. Bez wyrabiania ciasta. Miękkie i smaczne ciasto. Jeśli lubisz taki chlebek, ten przepis jest dla Ciebie. SKŁADNIKI: - mąka pszenna (500 g) 2 i 1/2 szklanki - drożdże (u mnie suche) (8 g) - cukier - 2 łyżeczki (12 g) - sól - 2 łyżeczki - woda, ciepła ok. 500 ml (2 szklanki) WYKONANIE(...)Wymieszaj składniki suche, dolewaj stopniowo wodę i wymieszaj wszystko razem, do połączenia wszystkich składników i uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw pod przykryciem około 30 min. Po tym czasie wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz w 180 stopniach C, przez około 50 min (grzałka góra dół). Do chleba możesz również dodać, słonecznik, płatki
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasskładniki 350 g mąki tortowej 200 g serka waniliowego lub innego smaku 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki
Moje Wyroby