okna..... Ale prognozy są obiecujące :) SKŁADNIKI: 175 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g miękkiego masła 175 g drobnego cukru 1 łyżka świeżo startego obranego imbiru 3 jajka roztrzepane 400 g gruszek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie plasterki 1 łyżka brązowego cukru A jak to zrobić(...)sodą. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło, cukier, imbir oraz jajka. Całość dokładnie utrzeć przy pomocy miksera na gładką masę. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć gruszki i posypać brązowym cukrem. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez 35-40 minut. Najbardziej smakuje, gdy jest jeszcze lekko ciepłe
Kuchnia w opałachTutti frutti to pyszny owocowy deser z budyniem. Owoce i śmietana dają mu kwasowości i poczucia orzeźwienia, natomiast dzięki budyniowi i dżemom jest on słodki. Tutti
Bardzo Gruby SmokCoś pysznego, coś zdrowego, coś wyjątkowo prostego i też coś na szybko? W tym sezonie to stanowczo musi być koktajl truskawkowy! Palce lizać! Przygotujecie raz i
Bardzo Gruby SmokNiby proste a jednak inne, niby zdrowe a jednak smaczne może na drugie śniadanie albo podwieczorek? Jogurt z dodatkami to bardzo pyszny deserek. {"@context":"http:\/\/schema.org
Bardzo Gruby SmokKasztany jadalne to kolejny z symboli jesiennej aury. Pojawiają się stoiska z prażonymi kasztanami jadalnymi, które pachną kilometr dalej. Lubię bardzo ten czas. Chcieliśmy zrobić podobne
W kuchni Karmel-itkiRóżowe ptasie mleczko z malinami. Edyta Guhl. Lekki, delikatny deser, łatwy do przyrządzenia i co najważniejszy- zdrowy, ponieważ nie zawiera żadnych chemicznych substancji barwiących. Pewnie zastanawiacie
dolcevitainmykitchenBiszkopt upiekłam na potrzeby tortu z okazji naszej rocznicy ślubu. Jeżeli tort mi wyjdzie, podzielę się z Wami przepisem. Zaletą tego biszkoptu jest to że jest bez żadnych spulchniaczy (proszku do pieczenie czy sody) i jest bardzo puszysty. [:Listonic] Składniki na formę o średnicy 26 cm lub 28 cm na 19 cm: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 niecała(...)mąkę i kakao do ubitych jaj, delikatnie wymieszać szpatułką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 st. około 35 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około
moj przepis naBiszkopt upiekłam na potrzeby tortu z okazji naszej rocznicy ślubu. Jeżeli tort mi wyjdzie, podzielę się z Wami przepisem. Zaletą tego biszkoptu jest to że jest bez żadnych spulchniaczy (proszku do pieczenie czy sody) i jest bardzo puszysty. [:Listonic] Składniki na formę o średnicy 26 cm lub 28 cm na 19 cm: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 niecała(...)mąkę i kakao do ubitych jaj, delikatnie wymieszać szpatułką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 st. około 35 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około
moj przepis naBiszkopt upiekłam na potrzeby tortu z okazji naszej rocznicy ślubu. Jeżeli tort mi wyjdzie, podzielę się z Wami przepisem. Zaletą tego biszkoptu jest to że jest bez żadnych spulchniaczy (proszku do pieczenie czy sody) i jest bardzo puszysty. [:Listonic] Składniki na formę o średnicy 26 cm lub 28 cm na 19 cm: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 niecała(...)mąkę i kakao do ubitych jaj, delikatnie wymieszać szpatułką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 st. około 35 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około
moj przepis nawierzchnią warstwą na następnie nacinamy i przekręcamy. A taki makowiec na cieście francuskim w kształcie choinki smakuje całkiem dobrze – w końcu kto nie lubi ciasta francuskiego? I wygląda też zacnie na świątecznym stole. To co, robicie w tym roku? I bez żadnych wymówek. A resztę ciasta pozostałego z wykrawania choinki, z pewnością wykorzystacie na zwykłe ciastka posypane choćby(...)/2017\/12\/makowiec.jpg","recipeIngredient":["2 opakowania gotowego ciasta francuskiego\r","1 puszka masy makowej\r","1 jajko do smarowania"],"name":"Szybki makowiec na cie\u015bcie francuskim \u2013 choinka","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Ciasto rozwijamy i rozwa\u0142kowujemy odrobin\u0119.\r","przenosimy jeden p\u0142at ciasta na papier do pieczenia.\r","Wycinamy kszta\u0142t choinki
Mieszam w GarnkuWiem, że nie pogardzi słodkim małym co nie co:) Zresztą, nie bez powodu poszłam w tym kierunku...:) W zasadzie to powinny nazywać się Rogaliki dla Wojtka, ale z konfiturą jagodową też brzmi dobrze (i smakuje). Możecie z powodzeniem zastąpić konfiturę jagodową innym słodkim nadzieniem - do ciasta pasują różne farsze, nawet warzywne czy mięsne (tak tak!). Zatem do dzieła(...)mąkę siekamy z masłem, dodajemy drożdże i resztę składników na ciasto, wyrabiamy aż odejdzie od ręki; w razie potrzeby dodajemy mąki; odstawiamy na 2 godziny pod przykryciem, by urosło; po tym czasie rozwałkujemy cienko, wycinamy kółka (zasada jak na pierogi) i faszerujemy, zlepiamy, smarujemy żółtkiem; pieczemy w temp. 180C bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez 20-25 minut
Zasmakuj Kuchniniewielkiej modyfikacji przepisu na keto gorącą czekoladę (z połowy porcji mleka kokosowego, reszta składników bez zmian). I nikomu nie przeszkadzał fakt, że nie można ich określić mianem churros… Przy tej okazji wpadłam zresztą na inny pomysł… Skoro mamy do czynienia z keto ciastem ptysiowym, to wyjdą z niego pyszne keto profiterolki lub eklerki…! Są one następne(...)minuty. Odstawić ciasto na ok. 15 minut. Po tym czasie przełożyć do rękawa cukierniczego. Wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia paski o długości kilku centymetrów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni w trybie termoobiegu. Piec ok. 15 minut aż wierzch się lekko przyrumieni. Wyłączyć piekarnik i pozwolić im ostygnąć w środku bez otwierania drzwiczek. Sos czekoladowy
Modern Cave GirlNiewątpliwie zrobię je jeszcze niejeden raz, zwłaszcza, że to ciasto z jabłkami . Uwielbiam jabłka, a jeszcze bardziej jabłka w wypiekach . Ciasto wiewiórka Składniki: prostokątna forma 22 cm x 35 cm 250 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu 4 jajka 160 g cukru 120 g stopionego masła 100 g włoskich orzechów(...)robota, który pokroił je na drobno. Dodaj orzechy, czekoladę, rodzynki i jabłka do masy. Delikatnie wymieszaj i przełóż do formy wyłożonej papierem. Ciasto jest gęste ale takie ma być. Wygładź powierzchnię i wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 35-40 minut. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź. Przygotuj karmel i lekko przestudź. Posmaruj ciasto ostudzonym karmelem
codojedzeniaDzisiaj polecam sernik z rosą Składniki na ciasto 300g maki pszennej 100g cukru pudru 130 g masła jajko 2 żółtka (białka zostawić ) łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie Z podanych składników zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Wykładamy formę (25x35cm) ciastem i pieczemy przez ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa kg sera z wiaderka szklanka cukru(...)spód i piec ok 45 minut. Piana z 6 białek. Białka ubić na sztywną piane na koniec dodać małymi porcjami 220 g drobnego cukru. Na upieczoną warstwę serową wyłożyć ubite białka, dokładnie wyrównać i piec jeszcze ok 15 minut w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie piana się lekko zetnie, nie należy jednak wysuszać tak jak bezę. Poczekać
Pomysłowa kuchnia