ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1043/2544)

Ciasto marchewkowo-korzenne z orzechami 113

tego lenistwa. Zróbmy sobie całą blachę ciasta marchewkowego. Będziemy je jeść i obejrzymy sobie wszystkie odcinki Gry o tron , które wyciekły do internetu. Chociaż bez Renliego i Oberyna to już nie to samo… Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu(...)olej, cały czas miksując. Mąkę przesiejcie do miski, dodajcie sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i kardamon – wymieszajcie dokładnie, dodajcie do utartych jajek i zmiksujcie. Na koniec dodajcie marchew, orzechy, migdały i rodzynki. wymieszajcie szpatułką. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, wylejcie na nią ciasto i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni

GRUBY WAŁEK
Proste ciasto drożdżowe bez jajek i mleka 55

Proste domowe ciasto drożdżowe, które świetnie smakuje w towarzystwie kawy, herbaty lub kakao. Puszyste, mięciutkie, lekko słodkie. Jest to ciasto drożdżowe bez jajek i mleka , ale niczego mu nie brakuje! Idealnie nadaje się dla alergików, jak i wegan. Proste ciasto drożdżowe bez jajek i mleka Do mojego ciasta dodałem dropsy gorzkiej czekolady oraz kandyzowane owoce(...)rękawy i zabrać się za pieczenie. W końcu dzisiejsze wegańskie ciasto drożdżowe samo się nie zrobi! Ciasto drożdżowe – KĄCIK PORAD Użyłem mleka sojowego, ale nada się również każde inne. Ciasto dzielę na 8 kulek, żeby po upieczeniu ładniej wyglądało. Jeśli chcesz, możesz dać ciasto w całości do foremki. Artykuł Proste ciasto drożdżowe bez jajek i mleka pochodzi

Blendman
Śnieżna rolada biszkoptowa wg Aleex 62

zrobię. I zrobiłam. Wiedziałam od początku, że kokosowa rolada biszkoptowa będzie im smakować. A ponieważ lekkość ciasta i delikatność kremu przypominała mi puszysty śnieg, nazwałam ją śnieżną. Chłopcy tylko popatrzyli, gdy wyjęłam ją z lodówki i poszli po talerzyki. Po chwili połowy ciasta nie było. Drugą połowę rolady zostawiłam na dziś do kawy. Na pewno też będzie świetnie smakować. Polecam(...)Ubijać białka jak na bezę, długo i dokładnie. Piana ma być lśniąca i bardzo gęsta. 3. Do białek dodać żółtka. Powoli wmieszać do piany. 4. Na masę jajeczną przesiać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. 5. Delikatnie wymieszać na jednolitą masę. 6. Na blachę z piekarnika położyć papier do pieczenia. Wyłożyć ciasto i rozsmarować równą warstwą

W mojej kuchni
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na drożdżach 178

Wierzch możecie posypać dowolnymi nasionami czy płatkami lub pozostawić chleb bez zbędnych dodatków. Chleb możemy piec zarówno na blasze jak i w garnku żeliwnym czy innym żeliwnym naczyniu, które przed użyciem należy bardzo mocno nagrzać przez ok 25-40 min. Ja piekłam chleb na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanej ilości składników, wyjdzie 1 spory bochenek. Drukuj(...)kminek. Wyrabiamy ciasto ok 10 min. Na koniec kilkukrotnie składamy ciasto, aby wszystkie dosypane składniki porządnie się wymieszały. Odstawiamy do wyrośnięcia na 5h, przy czym po 10 min i 1 h rozciągamy i składamy chleb w bochenki. Ciasto najlepiej odkładać do lekko wysmarowanej olejem miski i przykryć ściereczką lub folią. Po ok 5 h od wymieszania, ciasto powinno wyraźnie zwiększyć

Mieszam w Garnku
Pleśniak z wiśniami 139

smakują, że postanowiłam upiec na ich bazie klasyczne polskie ciasto - pleśniak. Kwaskowatość tych owoców idealnie pasuje do słodkiej bezy i smaku kakao. Duża kwasowość wiśni sprawia, że pleśniak musi być w inny sposób słodzony. Składniki (na formę (20 x 26) cm): 500 g mąki pszennej 9 g proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 12 łyżeczek cukru(...)pieczenia. Żółtka dodać do suchych składników. Masło pokroić na kawałki i dodać do suchych składników. Wyrobić kruszonkę. Podzielić ją na 3 części, przy czym jedna z nich może być mniejsza od pozostałych. Odłożyć ją do lodówki. Włączyć piekarnik na 200 stopni C. Jedną częścią kruszonki wyłożyć na papier do pieczenia, którym należy wyłożyć formę do pieczenia. Kruszonkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Tartaletki rabarbarowo-truskawkowe 118

zimne posiekane masło oraz żółtka. Zagniatamy ciasto, które odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki. Potem rozwałkowujemy i przekładamy do foremek tartaletkowych. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Zdejmujemy papier z grochem i podpiekamy jeszcze 5 minut.Studzimy. krem: Rabarbar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki(...)minutach zrobia się gęste i zwarte). Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Ozdabiamy nią wierzch tartaletek. Bezę można przypalić palnikiem gazowym lub wstawić tartaletki do piekarnika 120 stopni na 20 minut, a potem jeszcze na 5 minut podwyższamy temperaturę do 150 stopni,aby bez się lekko przyrumieniła. (dokładny opis ze zdjęciami wykonania bezy włoskiej znajdziecie np. tu ) Inspirację do tego

Bon appetit mon amie
Ptasie mleczko na biszkopcie 160

kontynuując ubjanie. Mąke przesiać przez sitko, połączyć z proszkiem do pieczenia. Żółtka wymieszać łyżką tak aby połączyły się w jednolitą całość. Do ubitych białek dodawać naprzemiennie małe ilości raz mąki raz żołtek, mieszając delikatnie łyżką. Ciasto wylać na formę do pieczenia uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 30 minut. Masa : Śmietanę(...)sztywnej masy dodać pokrojone w mniejsze kawałki czekoladki ptasie mleczko. Wymieszać. Złożenie ciasta : Biszkopt przekroić wzdłuż. Na spód nałożyć masę, przykryć drugą połówką ciasta. Po górze możemy ciasto polać czekoladą. Ptasie mleczko na biszkopcie O czym warto pamiętać przygotowując ciasto ptasie mleczko. Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary 21 na 31 centymetrów. Ja skusiłam się

mecooks
PUSZYSTY SERNIK ŚMIETANOWY, BEZGLUTENOWY 299

migdałów - kilka kostek czekolady z odrobiną kremówki do polania W miseczce umieścić kilka łyżeczek pudru, dodać aromat i dolać kremówkę, dokładnie wymieszać, masa musi być bez grudek. Polewę przygotowujemy bezpośrednio przed polaniem ciasta. W misie miksera ubić śmietanę, przełożyć do mniejszej miseczki. Do misy wbić jajka, dodać ksylitol i ksylitol z wanilią i ubić na gładką, puszystą masę(...)delikatnie mieszamy. Wsypujemy pokrojone na małe kawałki morele i mieszamy. Masę wylewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki posmarowane masłem), wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C, pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.90-95 minut. Następnie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwi i pozostawiamy nasz sernik na ok.15-20 minut. Mój niestety pękł (już

Smaczne Zdrowe
Strudel drożdzowy z truskawkami 165

mąki pszennej 5 dag masła 2  łyżki cukru trzcinowego brązowego Sposób wykonania: Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wsypać cukier oraz cukier z wanilią,  szczyptę soli i suche drożdże wymieszać, wbić jajka wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, dodać ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagnieść , przykryć ciasto ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny. Masa serowa: Twaróg(...)rozetrzeć w palcach-kruszonka ma pozostać sypka. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokątny płat ciasta, smarujemy masą serową, posypujemy pokrojonymi truskawkami, boki rolujemy do środka, formując strudel, umieszczamy na pergaminie w prostokątnej formie keksowej-ja miałam o długości 40 cm, posypujemy kruszonką, odstawiamy na 25 minut aby ciasto podrosło, po czym pieczemy w 180*c  około 35-40 minut, gdyby

Wanilia i Kardamon
Ciasto czekoladowe z marchewki i bakalii. 168

wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy około godziny, nie mniej niż  50 min i nie więcej niż godzina. Ciasto jest ciemne, a więc nie widać jak łapie kolor.  Po 10 minutach od wyłączenia piekarnika, należy  ciasto wyjąć z formy. Główne składnik, a więc  bakalie i marchewka(...)daje sporo wilgoci i to może być powodem odparowania się ciasta. Ciasto jakie jest? Mocno czekoladowe, to przez kawę i kakao. Delikatne, słodkie, wilgotne i dzięki bakaliom bez konserwantów Helio   zdrowe i wzbogacone o dobre cukry i błonnik. Kilka razy już  powtarzałam, jak grzeszyć to w dobrym towarzystwie

Dieta moja pasja
Sernik na kruchym spodzie ze śliwką 217

pieczenia. Dokładnie wypełniamy spód i boki do pełnej wysokości formy.  Ser: - 1 kg mielonego sera z wiaderka - 2 łyżeczki esencji waniliowej - 1 szklanka cukru pudru - 2 jajka + 3 białka które zostały z ciasta - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 karton mleka zagęszczonego niesłodzonego 500 ml ( 1/2 szklanki należy odlać do polewy) Dodatkowo: - 20 dag suszonych śliwek bez(...)mleko, cukier, wanilię, żółtka oraz mąkę ziemniaczaną i mieszamy mikserem do połączenia składników. Następnie dodajemy pianę oraz śliwki i mieszamy łyżką, masę serową wylewamy do formy wyłożonej ciastem. Czas pieczenia ok. 90 minut w 160 C. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z tortownicy aby odparował. 3. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i wylewamy na wierzch ciasta, układamy też śliwki i odstawiamy

Apetyczna babeczka
Budyniowa Szarlotka z dużą ilością jabłek 188

dużą ilością jabłek Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 190g jasnego, brązowego cukru trzcinowego nierafinowanego (można użyć białego) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g lub cukru wanilinowego 12g 250g masła lub margaryny 1 jajko 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% Masa jabłkowa: 3 opakowania budyniu bez cukru – użyłam dwóch(...)mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać pokrojone masło i wymieszać mikserem, aż powstaną sypkie okruchy ( patrz FILM , można również masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką i następnie zagnieść krótko palcami). Dodać żółtka, jajko, śmietanę i wymieszać mikserem, aż powstanie ciasto. Następnie krótko zagnieść rękoma. 2. Gotowe ciasto podzielić

Mała Cukierenka
Ciasto francuskie z jajkiem 92

Przygotowałam przepis na absolutnie rewelacyjne śniadanie . Ciasto francuskie z jajkiem, które w środku skrywa jeszcze inne pyszności . Chrupiące ciasto, płynne żółtko jajka oraz parmezan tworzą wyjątkowy smak. Jest to tak naprawdę przepis bazowy, ponieważ możecie wykorzystać dowolne warzywa lub dodać dodatkowo żółty ser lub mozzarellę. Spróbujcie, a na pewno pokochacie ten przepis . Drukuj Ciasto francuskie z jajkiem Przygotowanie(...)Układaj kwadraty na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż je do nagrzanego piekarnika i piecz 14 minut w temperaturze 200 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Po tym czasie wyjmij blaszkę i każdy kwadrat ponakłuwaj widelcem. Następnie na każdy kwadrat wbij jajko i posyp solą. Włóż delikatnie do piekarnika i piecz jeszcze 6 minut (obserwuj, żeby białko się

Przepisy na widelcu
Ciemny chleb żytnio-orgiszowy na zakwasie 231

przygotowania:  ciasto - 2 dni pieczenia -  50 minut Składniki: Zaczyn: 250 g zakwasu żytniego *  (dokarmionego  8 godz. wcześniej), 200 g mąki orkiszowej ciemnej, 170 g mąki żytniej 720, 300 ml letniej wody do ciasta 150 ml gorącej wody do namoczenia ziaren, 60 g czarnego sezamu, 40 g pestek dyni. Ciasto właściwe: 200 g mąki żytniej(...)foremek silikonowych nie trzeba ich smarować. Ciasto przełożyć do foremek, nakryć ściereczką, odstawić  w ciepłe miejsce  do wyrastania na 3-4 godziny.  Piekarnik nagrzać do 220 stopni w trybie "dół-góra" bez termoobiegu, na górnej półce można postawić naczynie napełnione wrzącą wodą (1/4 szklanki). Piec 30 minut, później zmniejszyć temperaturę do 200 stopni

SzczyptaSmaQ