Chałka drożdżowa 166masło wyrobić gładkie i elastyczne ciasto , powinno odstawać od brzegów miski. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub troszkę dłużej, aby wyrosło. Rodzynki zalać ciepłą wodą lub alkoholem i odstawić na czas wyrastania ciasta. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i odgazować je uciskając(...)wyrastania ciasta. Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i odgazować je uciskając dłonią całą powierzchnię, następnie podzielić na dwie części, na jedną z nich rozłożyć namoczone rodzynki, które wcześniej trzeba osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego z nadmiaru płynu i obsypać odrobią mąki,część ciasta z dodatkiem rodzynek złożyć kilka razy, aby zatopiły się w cieście. Każdą z porcji ciasta podzielić
SprawdzonaKuchnia.pl
MURZYNEK - PRZEPIS (DUŻA BLACHA) 598zachwalam, i sama chciałaby spróbować upiec takie ciasto... 😂 No cóż, podałam jej więc mój sprawdzony przepis na murzynka i... kazałam jej kilka razy otworzyć piekarnik podczas pieczenia 😈😎 Ale nie martwcie się, ten przepis jest super sprawdzony, murzynek zawsze wychodzi świetny, wystarczy cierpliwie poczekać, aż się upiecze (bez otwierania drzwiczek!). Jest wysoki i mięciutki(...)suche składniki, wymieszaj. Na koniec dodaj pianę z białek w 3 - ch turach i wymieszaj dokładnie, ale delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. Masę przelej do przygotowanej formy i piecz ciasto przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka . Po upieczeniu wysuń lekko ciasto w piekarniku, uchyl dość mocno drzwiczki i pozostaw je jeszcze na jakieś 15 minut
Słodko-Słony Świat Ilony
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI 233sięgnąć po dokładkę , bez obaw o „zasłodzenie się”. Ahhh … czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl? SKŁADNIKI: CIASTO: * ser biały dwukrotnie mielony – 1 kg * masło – 175 g * cukier – 1 szklanka * żółtka – 8 szt * białka – 8 szt * olejek cytrynowy do ciast – 1 op * brzoskwinie – 1 puszka * budyń waniliowy – 2 opakowania BEZA: * białko – 4 szt * cukier(...)masy serowej. Mieszamy bardzo delikatnie łyżką. Wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy pokrojone i odsączone na sitku cząstki brzoskwiń. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w 170C. BEZA: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Masę bezową wykładamy po 50 minutach pieczenia na gorący ser i zapiekamy jeszcze 10 minut
Ostra na Słodko
Przekładaniec z malinami 586Ciasto trochę pracowite, ale za to zachwycające swoim smakiem i wyglądem. Świetny jest też fakt, iż można maliny zastąpić dowolnymi miękkimi owocami :D Składniki: Biszkopt (x2): 100 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 100 g masła w temperaturze pokojowej 4 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe bez cukru(...)jednym żółtku. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować na wolnych obrotach do połączenia się z masą. Masę przełożyć do foremki (20×30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecw 180*C przez ok. 20-25 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Drugie ciasto upiec tak samo. Krem: Połowę mleka zagotować z cukrem
Malinowo w kuchni
Mazurek z zieloną herbatą 227przepisy napisane, zdjęcia porobione, to wrzucić jest mi ciężko 😜 Na pierwszy ogień idzie mazurek z herbatą matcha. Byłam w szoku, jak zobaczyłam ile pochłonął mój młodszy syn. Jadł go bez opamiętania, a przyznam Wam szczerze, że z całej trójki był najmniej słodki! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name(...)białe pokruszone bezy do dekoracji Sposób przygotowania Ciasto: Wszystkie składniki siekamy ze sobą, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy w folię spożywczą i chowamy do zamrażalnika na ok 45 minut. Po tym czasie wałkujemy na prostokąt odrobinę większy od blaszki, tak by ciasto naszło na boki formy. Nakłuwamy, obciążamy fasolą wysypaną na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika
Kuchnia w czekoladzie
Mazurek z miodowym serkiem i owocami | Miody Pasieki Rodziny Sadowskich 182solą. Siekamy z masłem, po czym rozcieramy palcami tworząc drobną kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z brzegów formujemy falbankę tworząc wyższy rant (jeśli zostanie nam ciasta po wycięciu równego prostokąta, możemy(...)upiec małe ciasteczka do ozdoby). Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy kuleczkami do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut, w zależności od piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy z miodem i smarujemy nim wystudzony spód. Wierzch ozdabiamy owocami i kwiatami. Smacznego :) Miód z czarnuszką i czarnym bzem dodałam do budyniu jaglanego z jagodami
Mienta blog
Tori no Karaage 109znaczy smażony.Natomiast pierwszy człon, jest dość niejasny… Ale, bez paniki. Są dwie interpretację: 1. Kara zapisana — 唐 — oznacza — Dynastię Tang — co oczywiście jasno dowodzi na chińskie pochodzenie tegoż dania. 2. Kara zapisana — 空 — oznacza — pusty — co podkreśla tylko brak ciasta, przy smażeniu, pieczeniu, jak choćby w przypadku — tempury. Kiedyś, kiedyś nie używano przy smażeniu żadnych przypraw
RafalCook
Sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką 103Pyszny i delikatny sernik, który gościł na moim Wielkanocnym stole. Połączenie sera, kruchego ciasta, brzoskwiń z zalewy i bezy sprawdza się jak zawsze idealnie. Samo przygotowanie sernika jest również bardzo proste. Sernik można upiec na mniejszej blaszce, której wymiary podaję lub na większej. SKŁADNIKI Ciasto kruche: 400 g mąki pszennej tortowej 200 g masła 5 żółtek 80 g cukru pudru(...)waniliowego skórka starta z 1 cytryny 1 duża puszka brzoskwiń Beza: 5 białek szczypta soli 200 g cukru WYKONANIE Kruche ciasto: Mąkę i cukier puder wsypać do miski. Następnie dodać żółtka, posiekane zimne masło i zagnieść jednolite ciasto. 1/4 ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Pozostałym ciastem wylepić spód formy o wymiarach
Passions hobbies life
Strucla makowa – przepis 149łyżeczkę soli i łyżeczkę olejku waniliowego, wszystkie składniki mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe, możemy to robić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie, sprężyste oraz łatwo będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, następnie dzielimy na dwie równe części. Jedną(...)miejsca, następnie ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę Zrolowane ciasto układamy na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Analogicznie postępujemy z drugą połową ciasta tworząc drugą roladę. Obie strucle pozostawiamy w brytfannie na 20 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte strucle pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 0 C przez 25min (Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termo
Księga-Smaku
Białoruski zaparzany chleb żytni ze słonecznikiem i kminkiem 186mąki pszennej typ 650 + ciepła woda do miękkiej konsystencji, dodawana podczas zagniatania ciasta Składniki zagnieść na jednolite ciasto, ok 10 minut ręcznie lub trochę krócej mikserem. Przykryte w misce ciasto zostawić do fermentacji na ok.75-90 minut w temperaturze ok. 29-30°C. Ciasto przełożyć do 2-3 foremek, u mnie jedna foremka 25 cm i druga większa 30 cm. Wyrastanie(...)około 60-70 minut. Posmarować wierzch chlebów rzadkim ciastem i posypać obficie słonecznikiem (około 50 g słonecznika na posypkę). Pieczenie: 230°C 7 minut 200°C 7 minut 180°C 45 minut na koniec dopiec boki i spód chleba ok. 5-10 minut bez foremki na termoobiegu Smacznego chleba
Przepisy na domowy ser i chleb
Gołąbki Bez Zawijania 170(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gołąbki bez zawijania Nie znam osoby, która nie lubiłaby domowych gołąbków, szczególnie tych z młodej kapusty. Znam jednak osoby, które nie lubią
Przepiski.pl
Sernik z mlekiem skondensowanym 166jajek L 100 gram masła lub margaryny 2 budynie śmietankowe bez cukru czekoladowe herbatniki do wyłożenia spodu blaszki do wykończenia ciasta użyłam polewy czekoladowej i dwóch garści wiórek kokosowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: na spód blachy o wymiarach 36×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyłam herbatniki, Białka jaj wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę
Blog kulinarny S9.PL
Ekspresowe rogaliki z masą makową 130zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok 300 g, rozmrożonego Farsz: 200 g maku zmielonego 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów duża garść rodzynek lub żurawiny Mak zalać(...)każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka mm z każdego bolku wolnego miejsca. Zawijać każdy rogalik od podstawy, do wierzchołka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 min w 200 st. z termoobiegiem, lub 220 st bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier: pół szklanka cukru pudru
moj przepis na
Ekspresowe rogaliki z masą makową 127zrobicie w godzinkę. Są od razu gotowe do zjedzenia, na ciepło. Rogaliki są idealne na niedzielne śniadanie, są pożywne, lekko słodkie, pyszne nawet następnego dnia. Składniki 12 rogalików: Ciasto: 1 opakowanie ciasta francuskiego, ok 300 g, rozmrożonego Farsz: 200 g maku zmielonego 200 g masy marcepanowej 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów duża garść rodzynek lub żurawiny Mak zalać(...)każdy trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka mm z każdego bolku wolnego miejsca. Zawijać każdy rogalik od podstawy, do wierzchołka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 min w 200 st. z termoobiegiem, lub 220 st bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier: pół szklanka cukru pudru
moj przepis na
Ciasto pomarańczowo migdałowe 121choć uwielbiam tworzyć ciasta pełne pysznych warstw, to czasem nachodzi mnie ochota na coś prostego, bez tych wszystkich kremów, bez i podobnych dodatków i z takiej to okazji upiekłam to ciacho migdałowe inspirowane przepisem Agnieszki Maciąg. Jeśli popatrzycie na zdjęcia pomyślicie ot ciasto jak ciasto, ale uwierzcie mi jeśli go spróbujecie, będziecie jak ja piekli je potem
Cynamonowe szczęście
Ciasto Malaga 211inspiracji moim ulubionym napojem, czyli kawą : ) Ciasto bogate w smaku, miękkie, z nutką miodu. Takie „stefankowe”, ale bez masy grysikowej, za to z kawowym przytupem, powidłami śliwkowymi i wykończeniem z mlecznej czekolady. Przez gości zostało określone jako ciasto „ na bogato” J Smak całości, (pewnie dzięki powidłom) jak cukierek „malaga”. Zapraszam do pieczenia wielbicieli małej czarnej
Domowe ciasta
Ekspresowe rogaliki z masą makową 198trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka mm z każdego bolku wolnego miejsca. Zawijać każdy rogalik od podstawy, do wierzchołka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 min w 200 st. z termoobiegiem, lub 220 st bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier: pół szklanka cukru pudru
moj przepis na
Bagietki ziołowo - czosnkowe 177domu i brak drożdży w wielu sklepach, musiałam zrobić bagietki bez ich użycia. Postanowiłam je zrobić z sodą i proszkiem do pieczenia, trochę jak proziaki czyli popularne bułeczki na sodzie. Bagietki wyrosły pięknie i wyszły naprawdę bardzo smaczne. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki
Waniliowe Improwizacje
Ciasto owocowy Gaj 200Ciasto owocowy Gaj Ciasto na biszkopcie z masą na bazie jogurtów, bez dodatku cukru. Ciasto jest leciutkie i bardzo dobre. Forma 24 cm x 24 cm Składniki na biszkopt: · 6 jajek · ¾ szklanki cukru · 5 łyżek mąki pszennej(...)łyżek mąki ziemniaczanej · 1 łyżeczka proszku do pieczenia · 2 łyżki kakao Składniki na poncz: · 1 kieliszek wódki · Olejek cytrynowy · Szczypta cukru · Trochę soku
Kulinarna Chwila
Tarta bolońska 114podsmażyłam mięso razem z pokrojoną w kostkę cebulą, pokrojonymi pomidorami (bez gniazd nasiennych) oraz papryką. Doprawiłam do smaku solą, bazylią i oregano. Wyłożyłam podsmażony farsz na podpieczone ciasto. W kubeczku rozkłóciłam jajka ze śmietaną 30% i zalałam tym farsz mięsny. Oprószyłam tartym żółtym serem. Piekłam do zarumienienia się sera przez ok. 20 minut. Zanim pokroiłam
Pieprzyć z Fantazją
Tarta bolońska 148podsmażyłam mięso razem z pokrojoną w kostkę cebulą, pokrojonymi pomidorami (bez gniazd nasiennych) oraz papryką. Doprawiłam do smaku solą, bazylią i oregano. Wyłożyłam podsmażony farsz na podpieczone ciasto. W kubeczku rozkłóciłam jajka ze śmietaną 30% i zalałam tym farsz mięsny. Oprószyłam tartym żółtym serem. Piekłam do zarumienienia się sera przez ok. 20 minut. Zanim pokroiłam
Pieprzyć z Fantazją
Czekoladowe ciasto z wiśniami 182Znalazłam ostatnio doskonały przepis na szybkie i smaczne ciasto do przygotowania bez pomocy miksera. Wystarczy duża miska i łyżka:) Ciasto jest wilgotne, lekko maziste, i, co cieszy mnie w nim najbardziej, jego słodycz przełamują kwaśne owoce. Bardzo lubię takie połączenia. Jeśli Wy również, zachęcam do pieczenia. Ciasto jest tak proste, że wydaje się, iż niczego nie można
Smaki Na Talerzu
CIASTECZKA DWA SERCA 158folię spożywczą i schładzamy w lodówce, ok 30 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie rozwałkowujemy je na podsypanym mąką blacie na ok 3-4 mm grubości. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy ok 10-12 minut w 185ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia się brzegów. Wyjmujemy ciastka z piekarnika
Słodki Pomysł
Wielkanocna baba parzona 257piekarniku niesamowicie wyrosło, niemalże z górką. Polecam, aby w trakcie pieczenia, przykryć wierzch ciasta papierem. Baby po upieczeniu są leciutkie, puchate, pachnące i niesamowite w smaku! x) Masło klarowane jest niezastąpione dla osób z alergią na białko mleka. W trakcie klarowania, pozostaje czysty tłuszcz bez kazeiny i laktozy. Dodawane do ciast, sprawia, że wypiek dłużej jest świeży
Leśny Zakątek
Tarta cytrynowa z kremem brzoskwiniowym 179bardzo orzeźwiające i pyszne ciasto. Pierwsze skrzypce gra tu bez wątpienia cytryna, a krem brzoskwiniowy dodaje ciastu jedynie słodyczy. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 260 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 70 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa cytrynowa: 3 jajka 2 cytryny 2 budynie waniliowe z cukrem
Passions hobbies life
Świąteczny niezbędnik: przyprawy i przetwory 160naszych domach zacznie się kulinarne świąteczne szaleństwo. Będziemy pichcić, piec, gotować i smakować ! Natomiast już dziś chciałam Was zachęcić do przygotowania kilku bardzo prostych przepisów na przyprawy i przetwory bez których nie powstaną nasze tradycyjne świąteczne dania. Syrop piernikowy Syrop korzenny Piernik dojrzewający- przygotowanie ciasta Skórka pomarańczowa w syropie Esencja pomarańczowa Przyprawa do piernika II Domowa
Kulinarne przygody Gatity
Pyszny sernik z czekoladową masą budyniową 236Trudno wyobrazić sobie ważną uroczystość rodzinną czy święta bożonarodzeniowe bez przepysznego sernika na stole. Niezwykle smaczny jest nieco inny od tradycyjnego, sernik z budyniem czekoladowym. sernik z masą budyniową Sernik to smaczne ciasto znane w kuchni od dawnych czasów. Już nasze babcie często piekły przepyszne serniki po wiedeńsku. Prócz tradycyjnych serników, których głównym składnikiem jest zmielony ser z kostki
sierotka maRysia w kuchni
Bułeczki drożdżowe z grzybami 228ściereczką i upiekę je w drugiej turze. Pieczenie: Przed pieczeniem, brzegi bułeczek (ciasto), maluję mlekiem, możemy pomalować wodą lub roztrzepanym jajkiem. Blachę z bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na środkową półkę i piekę około 25 minut, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić w zależności
Uwaga Babcia Piecze Chleb
Tarta z serem feta i kurczakiem 255Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Aby ranty ciasta nie przypaliły się przy pieczeniu, boki formy zasłonić folią aluminiową, tak aby tylko dół się swobodnie piekł. Podpiec ok 15-20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu . Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie
Grunt to przepis!
Galette – ciasto kruche na oliwie – z serem, cebulą i porem 301WSZYSTKO RAZEM Piekarnik rozgrzewamy do 180°C – grzanie góra-dół, bez termoobiegu . Wyjmujemy ciasto z lodówki i na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto w duży (36-40cm) okrąg grubości około 4-5mm, nie cieniej. Przenosimy ciasto rolując je na wałku na papier do pieczenia . Ciasto pośrodku smarujemy połową roztrzepanego jajka i posypujemy połową startego twardego
Karo in the Kitchen
Ciasto cappuccino z malinami 660pieczenia i wylać ciasto. Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec 25-30 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Po wyjęciu z ciasta musi być suchy. Upieczone ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia. Poncz do nasączania biszkopty – zaparzyć kawę odrobiną wrzącej wody, przecedzić. Kawa musi być czysta bez fusów. Do kawy dolać rum, wymieszać. Jak biszkopt
Kuchnia Pokoleń
Tarta szpinakowa z kurczakiem i pieczarkami 288Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Aby ranty ciasta nie przypaliły się przy pieczeniu, boki formy zasłonić folią aluminiową, tak aby tylko dół się swobodnie piekł. Podpiec ok 15-20 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, środkowy poziom piekarnika, bez termoobiegu. Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie
Grunt to przepis!
Kruche ciasto z jabłkami i budyniem 219startymi, a do tego pyszny waniliowy budyń i oczywiście cynamon, bez którego nie mogłabym się obejść. Ciacho jest wyśmienite! Zapraszam 😉 Składniki: ciasto: mąka pszenna 3,5 szklanki, cukier kryształ 3,4 szklanki, masło 200 g, jajko 1 szt, śmietana 12% 2 łyżki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, skórka z pomarańczy starta 1 łyżeczka, dodatkowo: budyń waniliowy 2 opakowania
kulinarne odsłony pati
Tort śliwkowo-czekoladowy i 5 urodziny bloga 215szczyptą soli. Następnie partiami wsypywać cukier i mieszać aż powstanie gładka beza a cukier będzie mało wyczuwalny. Wówczas dodawać po jednym żółtku. Na końcu wsypywać partiami mąkę i wymieszać za pomocą szpatułki na jednolite ciasto. Przelać je do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez
My simple kitchen
drożdżowe owocowe... 183margarynę letnią, wbić jajka i hakiem wyrabiać z 10 minut jabłka bez skóry zetrzeć na tarce grubsze oczka, dodać słoiczek przecieru jabłkowego lub innego dżemu jaki lubimy, dodać cynamon, mąkę ziemniaczaną i wymieszać ciasto po 1 godzinie mocno wyrosło blacha 34x25 cm, wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozłożyć w blaszce, na cieście rozsmarować owoce kruszonka: 100 gra, miękka
W Mojej Kuchni Lubię
Kołacz (kołocz) śląski z serem 360ciasto podawano na wszystkich uroczystościach rodzinnych, weselach, odpustach, roznoszone w paczkach sąsiadom i rodzinie przez młodą parę przed weselem. Kołacze piecze się na dużych blachach i zasadniczo jest dość niskie. Mój kołaczyk jest wyższy, ponieważ upiekłam go na mniejszej blaszce (25x30 cm). Osobiście nie potrzebuję żadnej szczególnej okazji, by delektować się tym pysznym ciastem, bo smakuje cały okrągły rok. Piekłam(...)połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i przy pomocy szpatułki wmieszać do masy serowej wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 2 części. 2/3 ciasta rozwałkować na cienki placek wielkości blaszki, drugi placek podobnie grubszy placek ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gęsto ponakłuwać go widelcem, by nie urósł za bardzo podczas pieczenia. Wyłożyć na ciasto masę serową
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowe kruche babeczki z owocami 739Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Smarujemy foremki tłuszczem. Wyrobione ciasto można rozwałkować i wyciąć za pomocą szklanki kółeczka. Ja wybieram szybszą opcję formowania kuleczki i rozprowadzenia jej ręcznie na foremce. Piec w temp. 190 st. przez ok. 20 minut (u mnie z termoobiegiem bez górnej grzałki) do uzyskania złotego koloru. Pamiętaj, by przed włożeniem babeczek
Mojewlasne.pl
Chleb. 232rozgrzewamy razem z naczyniami żaroodpornymi do 225 st.C Z wyrośniętego ciasta zagniatamy chleby i czekamy na piekarnik :) Gdy jest 225 st. wyjmujemy naczynia, wkładamy chleb, smarujemy pomadą *** nacinamy, posypujemy makiem, wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy :) 1/2 h pod przykryciem i 1/2 h bez przykrycia...10 min/225 st., 10 min/200 st., 40min/185 st Po wyjęciu
chleba naszego
Jabłecznik bez ucierania 197To ciasto to chyba najłatwiejsze jakie kiedykolwiek robiłam. Żadnego ucierania, ani ubijania, tylko wsypać składniki na blaszkę i piec. Bardzo kruchy jabłecznik. Składniki suche wymieszać dokładnie
Kuchnia Pokoleń
Ekspresowe rogaliki z masą makową 280trójkąt nałożyć farsz, dość grubą warstwę, równomiernie rozłożyć na powierzchni ciasta, zostawiając po kilka mm z każdego bolku wolnego miejsca. Zawijać każdy rogalik od podstawy, do wierzchołka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20-25 min w 200 st. z termoobiegiem, lub 220 st bez termoobiegu. Wyjąć z piekarnika, polukrować. Lukier: pół szklanka cukru pudru
moj przepis na
Ciasto Wuzetka 275drodze konkursu zostało wyłonione nowe – Beza Zygmuntówka. Więcej o bezie, gdy ją upiekę. Składniki: Ciasto • 6 dużych jajek • 1 szklanka cukru • 1/2 szklanki oleju • 50 g mąki ziemniaczanej • 100 g mąki pszennej • 2 łyżki kakao • 1/2 łyżeczki sody • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietanowy • 1 litr śmietany 30% • 1 szklanka cukru pudru
To co kocham
Chleb z naczynia- szybko i pysznie 734będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Przykręcić piekarnik do 200C i p iec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut - w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 20 minut - chleb upieczony jest wtedy, gdy po postukaniu wydaje
Kubki smaku
Mini rogaliki z masą orzechową 209ułożyłam łyżeczkę masy orzechowej. Rozsmarowałam na prawie całej powierzchni zachowując margines bez smarowania. Zawinęłam ciasto na rogach od szerszej strony do środka a następnie zwijałam w rulonik i na końcu ukształtowałam rogalik. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Gotowe rogaliki układałam na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia zachowując odstępy, ponieważ podczas pieczenia rogaliki trochę podrosną.. Wstawiłam
Kuchnia u Krysi
Torcik bezowy z figami 150przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe bezy na papierze do pieczenia. Piec bezy a właściwie suszyć około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni. Wystudzić. Kremówkę ubić razem z cukrem pudrem. Ułożyć bezy na spodzie patery tworząc okrąg, wyłożyć połowę kremu, przykryć drugą połową kremówki. Ciasto udekorować owocami. Podawać od razu
Magiczne Życie Marty
Jagodzianki z kruszonką 235palcami aż powstaną drobne okruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto. Wierzch wyrośniętych drożdżówek posmarować za pomocą pędzelka żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka (fot.3) i posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką (fot.4) . Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC (grzanie góra - dół bez termoobiegu). Źródło: kwestiasmaku.com drukuj przepis
Świat Ciasta
Chleb z garnka z jagodami goji w Czerwcowej Piekarni 258będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Przykręcić piekarnik do 200C i p iec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut - w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne 20 minut - chleb upieczony jest wtedy, gdy po postukaniu wydaje głuchy
Grunt to przepis!
Placki z kwiatów czarnego bzu 198czarnego bzu. Składniki na 7 placków z kwiatów czarnego bzu: 7 kwiatów czarnego bzu 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej rzepakowy do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie bezowych placuszków : Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i za pomocą trzepaki łączymy wszystkie składniki, można to zrobić mikserem. Kwiaty bzu zanurzamy w cieście, trzymając
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pełnoziarniste placuszki ryżowe bezglutenowe :) 182mąki pełnoziarnistej ryżowej (PRO-BIO) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 ml napoju roślinnego, u mnie ryżowo-kokosowe (PRO-BIO) Dodatki: nerkowce (PRO-BIO) borówki Przygotowanie: Wszystkie składniki (bez dodatków!) wymieszać w misce za pomocą łyżki. Patelnię dobrze nagrzać. Nalać porcję ciasta i przewrócić placuszka, kiedy powierzchnia pokryje się mnóstwem pęcherzyków. Podawać
Zdrowie na języku :P
Finally my own bread rolls!! 214oraz ilości, aby powstał bezglutenowy, bez laktozowy, ale również bez drożdżowy przepis. Wiele przepisów za mną, niestety w większości nieudanych. Robiłam zakwasy, ale mimo iż one pięknie wyrastały, ciasto nie chciało być pyszne. Jednak ostatnio natrafiłam na przepis na bułeczki z proszkiem do pieczenia. Zrobiłam już trzy wersje i każdą z nich ulepszam, aby dotrzeć
Lajtkraft food intolerance
BATONIKI CYTRYNOWE 196cukru pudru Z podanych składników zagniatamy ciasto jak na kruszonkę. Wylepiamy nią formę (u mnie ok. 20x30cm i nie może być większa przy tej ilości składników) i dociskamy. Pieczemy około 15 minut w temp 170 stopni z termoobiegiem lub 200 bez termoobiegu. 1szklanka cukru 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 roztrzepane jajka 2 łyżki soku
WYSPA SZCZĘSLIWA
Kremówka z truskawkami i bezą kokosową 223ciasta z tymi wspaniałymi owocami. Ciasto: Biszkopt kakaowy z 4-5 jajek upieczony według dowolnego przepisu, (blaszka 26x34). Beza kokosowa: 4 białka 1 i 1/4 szklanki cukru 20 dag kokosu Białka ubić na sztywno z cukrem, wymieszać z kokosem. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 140 stopni przez
Praktyczna pl
Pyszna Babka z Kawałkami Czekolady 302składniki się połączą dodaję czekoladę i całość delikatnie mieszam. Pieczenie babki : Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wysmarowanej tłuszczem(masłem lub margaryną). Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę Babkę piekłam około 50 minut w piekarniku ogrzewanym od dołu i góry bez używania termoobiegu. Jeżeli babka podczas pieczenia bardzo zbrązowieje
Uwaga Babcia Gotuje
Co podać w Sylwestra? Szybkie przepisy sylwestrowe - zestawienie. 226nawet tylko odgrzać w piekarniku bezpośrednio przed podaniem. Jeżeli chodzi o ciasto, to ja uwielbiam te na zimno. Nie da się takiego zepsuć a i w przygotowaniu są zazwyczaj błyskawiczne. Największą popularnością na blogu w tej kategorii niezmiennie cieszą się: biały maxi king i szarlotka bez pieczenia z mascarpone jednak zajrzyjcie do całej zakładki tutaj A już
Poezja Smaków - blog kulinarny
Popękane ciasteczka z gorzką czekoladą 203czasie wyciągamy z lodówki i za pomocą łyżeczki porcjujemy ciasto, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki układamy w odległości 2-3cm od siebie. Pieczemy w 160 stopniach 10-11 minut na termoobiegu. Bez termoobiegu około 2 minuty dłużej. Studzimy i gotowe! :) *PS. Wiecie
Czerwona Porzeczka
lukrowana jabłkowa strucla 210jabłkowych powideł, zostawiając z każdego brzegu ciasta, po pięć centymetrów bez warstwy powideł. Teraz jabłkową masę posypujemy cynamonem, ciasto rolujemy wzdłuż dłuższego boku, nadając mu kształt rolady, przekładamy je na wyłożoną pergaminem blachę i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 185 stopni. Struclę pieczemy w tej temperaturze przez 45-50 minut
Miód i pieprz
Zdrowe ciasteczka owsiane 193zmielonym na puder ksylitolem do białek dodajemy pozostałe składniki, mieszamy ostawiamy ciasto na około 5 minut, żeby masa spęczniała z powstałej masy formujemy ciastka (słabo się kleją więc wymagają cierpliwości, choć mi poszło bez problemu, wykorzystałam mniejszą półokrągła miarkę) wykładamy ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w temp 200 stopni przez około 15 minut (aż się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Faworki (ale nie chrust!) 161też robić mniejsze ilości (rzadko:)). Można oprószyć cukrem pudrem (my wolimy bez). Składniki: 4 szkl. mąki 1 i 1/4 szkl. kwaśnej śmietany (18%) 1/4 szkl. cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko olej do smażenia Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Nawet jeśli początkowo nie będzie się kleić należy wyrabiać dalej zamiast
Kolorowy Przepisownik
Chleb dyniowy z mąką kukurydzianą 216tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Do blaszki wyłożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Piekarnik rozgrzać do 200C piekarnika i wstawić wyrośnięty chleb. Piec ok 30 min. w 1/3 wysokości piekarnika, w opcji góra-dół, bez termoobiegu - jeśli chleb od góry zbyt mocno się przypieka, przykryć go folią aluminiową
Grunt to przepis!
Bułki wrocławskie. Bułki z przedziałkiem. 229ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ponownie zagniatamy ciasto i formujemy 10 bułeczek. Układamy je na blaszce podsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu tępą stroną noża robimy przedziałek. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni bez termoobiegu i pieczemy 12-15 minut. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, lekko chrupiące. Gdy ostygną
Aga w kuchni
Współpraca z Barmar :) 250POMIDORY na słońcu w oleju żółte w oleju z przyprawami całe bez skórki czerwone w oleju - WARZYWA papryka grillowana w oleju słonecznikowym papryka pieczona paski w oleju słonecznikowym oliwki zielone w zalewie naturalnej kapary w zalewie naturalnej - HERBATA - KAWA - ZDROWA ŻYWNOŚĆ Bio musli Adama Czekoladowe ciasto Adama Bio dżem truskawkowy Adama - OLEJE - SOKI 100% NATURALNE
Zdrowie na języku :P
Orzechowe szaleństwo 699Bierzemy się za pieczenie kruchego ciasta. Blachę wykładamy folią aluminiową i wykładamy jedną część ciasta. Można posłużyć się wałkiem, lub rękoma. Po prostu ciasto ma się stykać w każdym miejscu z blachą. Widelcem nakłuwamy ciasto. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika (170 C) i pieczemy przez ok 20 minut. Tą czynność wykonujemy z drugą częścią ciasta. 3. Krem(...)miski wlewamy śmietanę (schłodzoną) i wsypujemy cukier. Miksujemy do uzyskania konsystencji bitej śmietany. 4. Reszta: Na blaszkę (tylko już bez foli aluminiowej) kładziemy jedną warstwę ciasta kruchego. Wykładamy całą bita śmietanę i wygładzamy. Kładziemy na to drugą warstwę ciasta. wylewamy masę kajmakową i posypujemy orzechami. Prawda że proste? Ciasto gotowe :) Mój kawałek to : Metronomy
Gotuj Z Muzyką