Ciasto ze śliwkami węgierkami z orzechami włoskimi 215szklanki orzechów włoskich 2 łyżki miodu 2 duże szklanki śliwek węgierek już bez pestek(około 400 - 500 g) Ciasto: 1 cytryna 115 g masła 2 łyżki creme fraiche lub gęstej słodkiej śmietany 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki mąki 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenie 3/4 szklanki cukru pudru Kruszonka 60 g masła 3 łyżki brązowego cukru
Delusional Trine
CIASTECZKA DLA BALETNICY – maślane ciastka z miodem 158folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie rozwałkowujemy je na podsypanym mąką blacie na ok 3-4 mm grubości. Wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 12-15 minut w 180ºC (bez termoobiegu), aż do zarumienienia […] Artykuł CIASTECZKA DLA BALETNICY – maślane ciastka
Słodki Pomysł
Najlepsze przepisy we wrześniu 150Ranking wrześniowy przedstawiający TOP 10 najbardziej popularnych przepisów na mojej stronie. Z lekkim opóźnieniem, ale jest. Co miesięczny ranking najchętniej czytanych przepisów na mojej stronie we
zdrowo i aktywnie
Całonocny chleb na drożdżach 326całą noc w temp. pokojowej do fermentacji, w sumie 12 h. Rano ciasto wyłożone na oprószony mąka blat i uformowane w bochenek, wyrastało 1 h w koszyku w temp. pokojowej. Piekłem 40 minut w garnku żeliwnym, 20 minut 230oC z pokrywą i 20 min 190oC bez pokrywy. Smacznego
Przepisy na domowy ser i chleb
Babka śnieżna 222wiadomo co począć. Można oczywiście zrobić z nich bezy czy upiec Pavlową , ale to może się znudzić. Dobrym pomysłem na „pozbycie” się białek jest również ciasto anielskie – biszkopt na białkach . Problem z białkami istniał już od dawna, szczególnie w czasach gdy pieczono ogromne ilości wspaniałych bab drożdżowych , do pieczenia których zużywało się wielkie ilości żółtek. Przepis na babkę śnieżną
królestwo garów
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZARNUSZKĄ 211części, po około 80 g każda. Z każdego kawałka, zawijając ciasto pod spód, formujemy w dłoniach zgrabną bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Luźno przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do napuszenia. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C bez termoobiegu. Wyrośnięte bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut
cool and minty
Sernik na zimno z galaretką 169galaretką – prosty, błyskawiczny w przygotowaniu i, co najważniejsze, niezwykle pyszny! Ciasto to jest moją propozycją przygotowaną z okazji Światowego Dnia Pieczenia z Kasią. Główną ideą akcji jest własnoręczne przygotowanie i wręczenie bliskiej osobie słodkości, wykorzystując jako pretekst ważną okazję lub wręcz przeciwnie – robiąc to bez jakiejkolwiek okazji. Podziękuj w słodki [...] Artykuł Sernik na zimno z galaretką pochodzi
Pogotujmy.pl
Szybkie rogaliki z kremem orzechowo-nugatowym 217lekko go rozsmarowując po środku. Zwijamy rogaliki zaczynając od szerszego końca (ciasto łatwo uformować na kształt rogalików nawet jak nam coś nie wyjdzie ). Rogaliki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (układamy je w odstępach). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można na chwilę włączyć termoobieg, aby rogaliki ładniej się
Słodkie okruszki
Najlepsze przepisy we wrześniu 216Ranking wrześniowy przedstawiający TOP 10 najbardziej popularnych przepisów na mojej stronie. Z lekkim opóźnieniem, ale jest. Co miesięczny ranking najchętniej czytanych przepisów na mojej stronie we
Zdrowie i pysznie na talerzu
Kruche babeczki z kremem i owocami 226godz. w lodówce. Takim ciastem wykładać foremki, robię to bezpośrednio, rwę ciasto na niewielkie kawałki i wykładam nimi foremki ostrożnie dociskając do środka. Nakłuć widelcem dno foremki. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez około 15 minut grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu delikatnie wyjąć z foremek odwracając
Zasmakuj Kuchni
Babka cytrynowa 203mleka, 4 jajka, pół kostki masła, 3 małe kisiele bez cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka masła i 2 łyżki tartej bułki do formy. Sposób przygotowania babki cytrynowej: Masło i jajka dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki tak, żeby osiągnęły temperaturę pokojową – wtedy ciasto się nie waży. Miękkie masło ucieram z cukrem
Gotuj Się Kto Może
drożdżówka bez wyrabiania z całymi jabłkami... 192pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, powkładać obrane i wydrążone jabłka, posypać cynamonem i cukrem w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół piec około 50-60 minut, ciasto wystudzić w formie w kąpieli wodnej roztopić czekoladę gorzką ze śmietaną cały czas mieszając ciasto polać czekoladą i posypać skórką pomarańczy, zostawić do zastygnięcia polewy w chłodnym miejscu - bez
W Mojej Kuchni Lubię
BUŁKI POZNAŃSKIE NA PODMŁODZIE 190conajmniej podwoić objętość. W połowie czasu wyrastania możecie ciasto odgazować. Wyrośnięte ciasto przełóżcie na blat, lekko zagniećcie i podzielcie na 9 równej wielkości bułek. Każdą uformujcie, w środku zróbcie przedziałek. Ułóżcie na blasze do pieczenia i odstawcie na pół godziny. Nagrzejcie piekarnik do 230 st bez termoobiegu, zaparujcie go. Bułki posmarujcie wodą, wstawcie do piekarnika. Pieczcie około
OliveandThyme
Sernik wiedeński 234smaków. Ale był też i sernik. Taki, jaki lubię najbardziej - czyli bez ciasta. Sernik wiedeński - klasyka, która nigdy się nie znudzi, do której lubię powracać. Sernik najlepiej smakuje po 2 dniach, wtedy wydobywa cały swój smak, swoją "sernikowość", ma idealną konsystencję. Jeśli więc planujecie pieczenie sernika, lepiej upiec go nieco wcześniej (np. na niedzielny obiad najlepiej piec
Obiad gotowy