Ciasto kruche z jabłkami i budyniową pianką 2699wcześniej wykładam papierem do pieczenia. Po starciu całego ciasta lekko je dogniatam ręką i podpiekam w 80 stopniach około 20 minut. Dodatkowo: 1,3 kg jabłek cynamon cukier puder do posypania ciasta 1. Jabłka obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach, odciskam sok, jeśli są bardzo soczyste. Rozkładam je na podpieczone, ostudzone ciasto, posypuję cynamonem. Jeśli jabłka(...)białkami delikatnie strużką wlewamy olej i mieszamy, ja zrobiłam to na zmniejszonych obrotach. 3. Ubitą pianę z budyniami wykładamy na jabłka. Na pianę ścieramy drugą, mniejszą część ciasta. Ciasto pieczemy w 180 stopniach jakieś 40 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego
kruche babeczki
Przepis #40 Żytnie ciasteczka w czkoladzie 259południowej herbaty lub kawy. Są lekkie i aromatyczne dzięki mące żytniej. Do tego bez białego cukru i utwardzanych tłuszczy:) Składniki: - 250 gram mąki żytniej - 2 jajka - 20 gram cukru kokosowego - 40 gram oleju kokosowego - 1 łyżka jogurtu - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie - powidła śliwkowe Polewa - 40 gram gorzkiej czekolady - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie Na stolnicę(...)mąkę. Robimy wgłębienie, w które wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej jogurt oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie zagniatamy. Tak powstałe ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy. Następnie wycinamy dowolne kształty. W środek ciastka nakładamy powidła, po czym zlepiamy brzegi. Układamy na blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 20 minut. Po tym czasie wyciągamy
Health-Fit-Life
Chałka z kruszonką 233niestety, musiałam się śpieszyć, w przeciwnym razie w ogóle nie miałabym co fotografować. Trzeba pamiętać, zresztą tak jak przy każdym cieście drożdżowym, aby składniki, poza mlekiem i wodą, miały temperaturę pokojową. Ostateczne wyrastanie uformowanej już chałki odbywa się bez przykrycia, ponieważ w tym czasie kilkakrotnie smarujemy ją mieszaniną jajka, mleka i cukru. Mieszaninę przygotowujemy sobie godzinkę wcześniej, wówczas podczas(...)jeszcze bardzo ważna rzecz – trzeba jej pozwolić spokojnie wyrosnąć tyle, ile tylko zdoła, w przeciwnym razie popęka podczas pieczenia. Warkocz zaplotłam z czterech wałeczków posiłkując się filmikiem na youtube. Laptop był wprawdzie cały w mące, ale jakoś się udało J CIASTO: 450 g mąki pszennej tortowej + jak najmniejsza ilość do podsypania 100 ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody
Kuchenne zapiski Edyty
Wielkanocne ciasteczka jajeczka z lemon curd 105zagniataj ciasto . Kruche ciasto wymaga możliwie najkrótszego zagniatania, żeby nie zdążyły się wytworzyć wiązania glutenowe. Dlatego, gdy tylko zauważysz, że składniki się połączyły i zaczyna tworzyć się jednolita masa, uformuj z ciasta kulę, przełóż do folii i włóż do lodówki. I w ten płynny sposób przechodzimy do kolejnego punktu… Kruche lubi chłód . W przeciwieństwie do ciepłolubnego ciasta drożdżowego, kruche(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na ok. 15-20 minut. Powtórz te czynności z drugą partią ciasta. Wstaw pierwszą blachę do piekarnika rozgrzanego do 170 °C i piecz przez 15 minut. Powtórz z drugą blachą. Przełóż ciastka na kratkę do wystudzenia. Ciasteczka z dziurką posyp cukrem pudrem. Na ciastka bez dziurki wyłóż solidną łyżeczkę
Na-talerzu.pl
Bułeczki cebulowe z oregano wg Aleex 113prażoną cebulkę, oregano, cukier i sól. Wyrobić ciasto, można to zrobić mikserem lub ręcznie. 4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 5. Wyrobione ciasto przełożyć podzielić na 10 równych kawałków (ok. 90 g każdy). Ja odrywam porcje ciasta i ważę. Z ciasta formować bułki, ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze do pieczenia, lekko spłaszczyć, włożyć do zimnego piekarnika(...)czasie rozgrzać piekarnik do temp. 185°C w opcji góra-dół bez termoobiegu z włożonymi do środka bułkami. 7. Piec 30 min (185°C) od momentu włączenia piekarnika. 8. Cebulowe bułeczki z oregano studzić na kratce, podawać z wybranymi dodatkami, na ciepło lub po ostudzeniu. Smacznego
W mojej kuchni
Faworki z mascarpone (kruche i delikatne) 136faworki są tak kruche, że łamały się jak próbowałam po upieczeniu ułożyć jedne na drugich... Sekret w pysznych chruścikach jest ciągle ten sam- odpowiednie napowietrzenie ciasta i bardzo cienkie rozwałkowanie. Ja przez swoje rozwałkowane ciasto widziałam linie papilarne palców, więc możecie się domyślać jak cienko to było ;) Składniki na 2 duże talerz: 4 żółtka 250g serka mascarpone szczypta soli(...)lodówce przez minimum godzinę. Ciasto dzielimy na 3-4 części. Każdą wałkujemy bardzo cienko (ok 1mm) najlepiej na macie silikonowej, bez podsypywania mąką (jeśli już musimy podsypać, to naprawdę jednorazowo i delikatnie). Jeśli nie macie maty silikonowej i korzystacie z drewnianej stolnicy, to ciasto wałkujcie pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej lub papieru do pieczenia. Gdy ciasto jest odpowiednio
Kuchnia w czekoladzie
Jak przygotować ciasto francuskie 103Ciasto francuskie jest ciastem listkowym, podobnie jak ciasta półfrancuskie. Jego listkowanie jest jednak bardzo ważne i wielowarstwowe. Tworzy się w wyniku kilkukrotnego (co najmniej czterokrotnego)wałkowania ciasta podstawowego z tłuszczem. jest ciastem listkowym, podobnie jak ciasta półfrancuskie. Jego listkowanie jest jednak bardzo ważne i wielowarstwowe. Tworzy się w wyniku kilkukrotnego (co najmniej czterokrotnego)wałkowania ciasta podstawowego z tłuszczem. Ciasto(...)wałkowania ciasta z tłuszczem, należy najpierw oba te składniki doprowadzić do jednakowej temperatury. Następnie ciasto podstawowe wałkuje się, nakłada tłuszcz i zwija w ciasto podstawowe w sposób zależny od metody produkcji Poniżej przedstawiam dwa filmy jak składać ciasto francuskie Wyroby z ciasta francuskiego formuje się zawsze z rozwałkowanego blatu. Aby uniknąć zniszczenia warstwowej struktury wskutek wielokrotnego zagniatania ciasta pozostałego
Pomysłowa kuchnia
Kakaowe makaroniki z czekoladowym nadzieniem 153być jeszcze bardziej czekoladowego? Delikatne, a jednocześnie intensywne w swym czekoladowym smaku. Wbrew pozorom nie są tak trudne do przygotowania, jak może się wydawać. Wystarczy odrobina ostrożności przy mieszaniu bezy, a reszta zrobi się niemal sama. Składniki: 150 g mąki migdałowej 100 g cukru pudru 150 g drobnego cukru 40 g ciemnego kakao białka z czterech jaj (koniecznie w temperaturze(...)koniec ubijania powoli dosypuj biały cukier (najlepiej po jednej łyżeczce). Tak przygotowaną bezę dodawaj stopniowo do masy kakaowej. Przede wszystkim użyj do tego szerokiej szpatułki i mieszaj na tyle delikatnie, by białka nie opadły. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem, po czym wykładaj na niego niewielkie porcje ciasta makaronikowego. Można w tym celu użyć szprycy cukierniczej lub też robić
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jabłecznik z orzechami i rodzynkami 155samym będziemy mogli zjeść nie tylko pyszne ciasto, ale także zrobić bez problemu kolejne zdjęcia. Udostępnij Jabłecznik z orzechami i rodzynkami – składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny 2 jajka 3 / 4 szklanki cukru 4 łyżki śmietany 18% 3 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 1 1 / 2 kg jabłek 2-4 łyżki cukru
niecodziennikpary
Ekspresowe bułki bez drożdży (na proszku do pieczenia) 142łyżeczka soli Ponadto: olej do posmarowania bułek Ekspresowe bułki bez drożdży - przygotowanie: W jednej misce wymieszać jajko, mleko i olej, a w drugiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Następnie wszystko razem połączyć i dokładnie wyrobić na jednolitą konsystencję. (Polecam mikserem z hakiem.) Ciasto podzielić na 6 równych części. (Ciasto jest odrobinę klejące, więc dłonie co jakiś czas
Di gotuje
Orkiszowe gofry z jarmużem, szalotką i czosnkiem 161rzeżuchy. Składniki 100 – 150 g jarmużu – waga samych liści, bez łodyżek 2 szalotki – około 50 g 2 ząbki czosnku 30 g masła do ciasta + 15 g do obsmażenia jarmużu 3 jaja 250 ml mleka 300 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz olej do smarowania gofrownicy Wykonanie Liście jarmużu myjemy, suszymy, drobno
Tajemnice Smaku
Kruche ciasteczka i kilka słów na Nowy Rok 169polecam gorąco) mam zamiar pisać na blogu na ile mi starczy czasu. Nie oczekujcie jednak skomplikowanych przepisów kuchni fusion ani jakichś wymyślnych receptur, gdyż moje kucharzenie i pieczenie opiera się teraz na prostych, nieskomplikowanych pomysłach opartych o produkty dobrej jakości (w dużej części z moich upraw ogrodowych) ... no chyba że.... Jak widzicie kilka lat zajęło mi "oswojenie się(...)komuś dopomogę, a może ktoś mi....... choćby miłym słowem. Dziś o wypiekach. Piekłam sporo w okresie przedświątecznym, bo wiele osób, przyjaciół przyzwyczaiło się do tego, że spróbują mojego świątecznego ciasta. W tym roku upiekłam sporo wariantów piernika przekładane masą orzechową a także pierników na daktylach (bez cukru) dla tych którzy mają z cukrem kłopot. Oprócz tego upiekłam
Gotuj Sam!
Wieniec cynamonowy – kringel estoński 119rulon na pół i złóż naprzemiennie w warkocz tak, aby rozcięte ciasto było na wierzchu. Z warkocza uformuj okrągły wieniec. Gotowe wieńce ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż wieńce do nagrzanego piekarnika i piecz je 20 minut w temperaturze 180 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Po wyjęciu możesz dodatkowo posypać wieńce cukrem pudrem albo polać
Przepisy na widelcu
Paluchy wiedźmy 209cukru pudru 1 jajo 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego ok. ½ szklanki migdałów bez skórki* Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Odstawić na bok. Masło utrzeć z cukrem na bardzo puszystą masę. Dodać po kolei jajo, ekstrakt, mąkę z solą i proszkiem. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Odrywać porcje ciasta
Pełny talerz
Placuszki z ananasem. 159waniliowy 3 łyżki cukru 1 szklanka mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia półtorej szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 5 krążków ananasa w syropie Dodatkowo: olej do smażenia: Wykonanie pysznych placuszków: 1. Ciasto: Składniki na ciasto, oprócz ananasa przekładamy do miski, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Krążki ananasa wyjmujemy z syropu, kroimy na małe kawałki, wrzucamy
Izabelawkuchni