ciasta bez pieczenia - 38147 przepisów (strona:1022/2544)

Pizza na ziemniaczanym spodzie 66

pieczenia i wyłożyłam na środek ciasto rozsmarowując je na kształt koła o średnicy ok. 24cm.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki obrałam i starłam na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrałam, poszatkowałam i zeszkliłam na łyżce oleju. Kabanosy i szynkę pokroiłam na mniejsze kawałki. Na cieście ziemniaczanym rozłożyłam wędlinę, starte pieczarki i zeszkloną cebulę. Pizzę wstawiłam do piekarnika i piekłam(...)piekłam do jego roztopienia. Pizzę należy podawać na gorąco z dodatkiem ketchupu lub sosu czosnkowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pizze, np.: pizza z mięsem mielonym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-miesem-mielonym.html), pizza z patelni bez drożdży (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-patelni-bez-drozdzy.html), pizza z patelni na drożdżowym cieście (link do przepisu

Waniliowe Improwizacje
Chleb z siemieniem i słonecznikiem na miodzie 107

składniki były połączone). Zostawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Długą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia (30 cm; ja użyłam dodatkowo poszerzanej, ale zwykła też jest ok). Ciasto uderzamy, aby się odgazowało i przekładamy do formy. Zwilżamy dłoń i mokrą wyrównujemy ciasto chlebowe w foremce. Zostawiamy na kolejne 40 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 210ºC (lub 200ºC(...)termoobiegiem). Do środka wstawiamy osobną dowolną foremkę lub naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem (można np. wstawić na dno piekarnika – para wodna sprawi, że chleb będzie bardziej chrupiący). Bez pary chleb także się uda. Wstawiamy wyrośnięty chleb i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie (uwaga na wylatującą parę podczas otwierania!) wyjmujemy go z formy, usuwamy naczynie z parą

Poezja smaku
Góra lodowa z wiśniami 77

ciasto o nazwie Góra Lodowa. Zrobiłam swoją wersję tego ciasta w połączeniu z wiśniami. Moim gościom bardzo smakowało, więc mam nadzieję że Wam również. Składniki blaszka 23 /33 : Biszkopt:  jajka 6 szt, cukier 1 szklanka, mąka pszenna 1 szklanka,  mąka ziemniaczana 1 łyżeczka,  proszek do pieczenia 1 łyżeczka,  Krem: mleko 1 litr, budyń waniliowy bez(...)Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru, następnie dodawać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 170 st, C przez 30 min, do suchego patyczka. Upieczony odstawić do ostygnięcia

kulinarne odsłony pati
Bułeczki z malinami 182

byle nie dodać zbyt dużo mąki. Wyrabiać ciasto około 10 minut. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę przykryte ściereczką. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie delikatnie zagnieść ciasto. obsypać stolnicę mąką i rozciągnąć ciasto na grubość około 1,5 cm, na kształt prostokąta. Wyłożyć maliny na całej powierzchni i zawinąć prostokąt wzdłuż dłuższego boku. Pokroić je na bułeczki(...)blaszki w sporych odstępach. Pozostawić do wyrośnięcia na około pół godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180C (góra-dół bez termoobiegu). Każdą z bułeczek można posmarować mlekiem. Piec około 15 minut, aż będą złote na wierzchu. Wyciągnąć z piekarnika, delikatnie ostudzić i przenieść na kratkę lub drewnianą deskę. Przechowywać w zamkniętym pojemniku. marcelina

Czerwony Gupik
Babka z mikrofalówki 70

powstała babka z mikrofalówki. Super proste ciasto, super proste składniki i super szybkie pieczenie Składniki: 50 g stopionego masła 2 jajka ½ łyżeczki cukru waniliowego ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru 50 g czekolady ¼ brzoskwini (mogą być również inne owoce) Przygotowanie: Masło, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę i cukier miksuję w misce(...)ciasta i delikatnie mieszam. Czekoladę kroję w kostkę i dodaję do ciasta. Mieszam delikatnie i wykładam ciasto do naczynia, które nadaje się do mikrofalówki. U mnie to głęboki talerz, ponieważ nie miałam pod ręką akurat niczego innego Na ciasto wykładam brzoskwinie pokrojone w paseczki lub w kostkę. Talerz z ciastem wstawiam do mikrofalówki. Moc nastawiam na 700 W i piekę

Słodki sentyment
Maczek z jabłkami 73

polewy czekoladowej, tym razem takiej tradycyjnej domowej. Bardzo prosto i przepysznie, także bez zbędnego rozpisywania zapraszam na przepis.  Ciasto (blaszka 23x33 cm): 5 jajek 150 g (3/4 szklanki) cukru 120 g (1 szklanka) mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku (suchego, nie trzeba go mielić) szczypta soli oddzielamy

Cynamonowe szczęście
Chlebek bananowy 76

przygotowania chlebka bananowego nie używamy miksera, wystarczy widelcem rozgnieść banany, a następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto bananowe pięknie wyrasta, pysznie pachnie i długo zachowuje świeżość. Można je spokojnie przechowywać nawet 3-4 dni. U mnie najprostsza wersja ciasta bananowego , bez dodatków. Jeśli macie ochotę trochę poeksperymentować, proponuję dodać do chlebka garść orzechów i żurawinę lub inne ulubione bakalie(...)łyżką do połączenia się składników. 4. Piekarnik nastawić na 170 stopni góra-dół, bez termoobiegu. 5. Foremkę o wymiarach 10×25 i wysmarować odrobiną masła i obsypać bułką tartą. Ciasto bananowe przełożyć do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Chlebek bananowy piec około 50-55 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawić

Gotuj z Prezesem
Tartaletki z pomidorami 66

Tartaletki z pomidorkami to bardzo smaczna i ładnie wyglądająca przystawka lub przekąska w ciągu dnia. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybkie tartaletki z ciasta francuskiego oraz kilka porad. Tartaletki z pomidorami SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego – 300 g 1 małe jajko 100 g tartego żółtego sera 15 kolorowych pomidorków, u mnie żółte i czerwone sól, pieprz, lubczyk, zioła(...)który odlej. Wyjmij z lodówki ciasto francuskie i pokrój je wzdłuż na pół. Następnie podziel ciasto na 10 równych prostokątów. Każdy kawałek ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp je równomiernie tartym serem i ułóż posiekane w plasterki pomidorki, obsyp przyprawami. Tartaletki piecz przez 20 minut w temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Upieczone tartaletki udekoruj świeżą

Zasmakuj Kuchni
MAZUREK WIELKANOCNY 76

MAZUREK WIELKANOCNY Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodkiego, kruchego ciasta jakim jest mazurek. Zapraszam wiec do wypróbowania go w wersji kajmakowej z porzeczkową nutą. Składniki: - 1 szklanka mąki krupczatki  - 2 szklanki mąki pszennej np Szymanowskiej - 1 kostka masła  - 0,5 szklanki cukru pudru  - 3 żółtka  - 1 łyżka śmietany  - 140 g dżemu porzeczkowego(...)rozwałkowanego ciasta przykładamy wcześniej przygotowaną formę np w kształcie jajka i odkrajamy ciasto wystające poza nią. 8. Z odkrojonych kawałków robimy rulonik i formujemy brzegi na jednym kawałku ciasta. 9. Oba kawałki ciasta przekładamy na płaską blaszkę i nakłówamy widelcem by ciasto nie rosło. 10. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu az się zarumieni

Kulinarnie z Polką na Kresach
Fit deser – zdrowy i pyszny 94

żywienia. Błędnym jest myślenie, że pieczenie słodkich deserów idzie w parze z ogromem kalorii, który w chwili słabości dostarczamy organizmowi. Pieczenie ciast nie zawsze musi skutkować dodatkowymi kilogramami. To oczywiste, że własnoręcznie przyrządzane zdrowe desery wcale nie muszą być cechować się większą kalorycznością. Warto poznać składniki , które pozwolą utrzymać zgrabną sylwetkę bez rezygnowania ze słodkiego co nieco

Słodkie okruszki
SZARLOTKA i nic więcej nie trzeba pisać :) polecam upiec bo jest przepyszna 542

puder, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz masło i miksuję, tak aby powstały grudki przypominające kruszonkę. Następnie dodaję jajka i jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby składniki się połączyły. Na koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przez chwilę zagniatam i formuję kulkę, z której odcinam około 1/4 ciasta. Oba kawałki ciasta wkładam do woreczków i duży(...)foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyklejam ciastem. Następnie ciasto posypuję połową kaszy manny i układam jabłka. Górę jabłek posypują pozostałą kaszą. Zamrożone ciasto ścieram na tarce o grubych oczkach i posypuję jabłka. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 45 minut, tak żeby szarlotka

Uwaga Babcia Gotuje
Desery z grilla? Czemu nie! 64

patelnię, na której usmażymy, czy raczej ugrillujemy naleśniki, a także gofrownicę, na której bez trudu upieczemy gofry. Na wymiennym kamieniu do pizzy marki Weber możemy upiec nie tylko pizzę, lecz także chleb, a ponadto ciasto. Do jego przyrządzenia przydatny może być również ruszt do pieczenia drobiu. Deser z grilla - pomysły Grill z systemem GBS to tak naprawdę zastępstwo

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto z 2 jaj 109

blaszce 22 x 25 cm. Składniki na ciasto 2 jaja 200 g masła 2 szklanki mleka 2 szklanki cukru cukier waniliowy skórka otarta z 1 cytryny 4 szklanki mąki pszennej 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia + 2 łyżki gorzkiego kakao Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier, jaja cukier waniliowy, skórkę cytrynową oraz mleko miksujemy(...)WYKONANIE: Blachę wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Najpierw wykładamy ciasto białe: potem ciemne:    robimy patyczkiem „esy-floresy” ( aby ciacho miało w środku ładne przejścia kolorystyczne) a następnie wygładzamy wierzch.    Pieczemy ok. 50 minut w temp. 175 stopni ( góra- dól, bez termoobiegu)- lub do suchego patyczka ( mi pieczenie

Domowe ciasta
Tort mleczno-porzeczkowy 90

będzie szklista i lśniąca. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z kakao i delikatnie, łyżką, wymieszać z masą jajeczną. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać biszkopt. Ciasto piec ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić i przekroić na 3 krążki. Masa: Mleko zagotować z cukrem i ekstraktem waniliowym, ostudzić. Miękkie masło utrzeć(...)górę i brzegi. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Czekoladę rozpuścić z olejem w mikrofali lub kąpieli wodnej. Polać brzegi tortu tak aby czekolada spływała. Tort udekorować dowolnymi pralinami, ciasteczkami, bezami i makaronikami

Smakołyki Asi
Prosty domowy chlebek 73

ciasto, w trakcie dosypując te 2-3 łyżki mąki. Ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie miękkie i elastyczne. Uwaga! Ciasto będzie się lekko lepić. Gotowe ciasto umieszczamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Chlebek pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 40 minut (najpierw góra-dół bez

Słodkie okruszki
Chleb z "garnka" 139

ciasto, można zrobić to za pomocą robota z hakiem i ponownie odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 220° wraz z garnkiem (bez plastikowych elementów) lub naczyniem żaroodpornym. Ciasto po wyrosnieciu przekładamy do gorącego naczynia, zwilżamy dłonie wodą aby ciasto się nie przyklejało, zwilżamy również wodą ciasto. Wkładamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę na 200 ° i pieczemy

Pelusiowa Kuchnia
Brownie na białkach 89

wersja brownie, brownie na białkach, to fajna propozycja na wykorzystanie białek oraz dojrzałych bananów . Zamiast kolejnej bezy można wyczarować super czekoladowe ciacho. Bardzo łatwy przepis, szybko i przepysznie Składniki: 4 białka 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady ciemnej 100 masła 1/3 szklanki cukru 2 dojrzałe banany 100 g mąki tortowej Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam(...)Białka ubijam na sztywną pianę, następnie powoli dodaję cukier i dalej ubijam, jak na bezę. Do ubitych białek dodaję banany i czekoladę i całość miksuję na najniższych obrotach. Na koniec dodaję mąkę i mieszam ciasto delikatnie łopatką. Blaszkę 30 x 35 cm wykładam papierem do pieczenia, na blaszce rozprowadzam równomiernie ciasto i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika

Słodki sentyment
Oreo fudge – słodki deser 95

Oreo fudge to szybki i bardzo prosty w wykonaniu słodki deser dla fanów oreo.Ten smakołyk zawsze się udaje, nawet początkującym. Miękkie ciastka bez pieczenia

Olcia gotuje!
FOCACCIA 84

ciasto odchodzące od dłoni. Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Możesz je wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, np. do temp. 30 st. C, nie wyższej. Po tym czasie ciasto przełóż do większej, prostokątnej formy wysmarowanej 3 łyżkami delikatnej oliwy. Rozciągnij dobrze ciasto, tak by wypełniło formę. Ciasto odstaw na 40 minut. Następnie porób w cieście(...)upieczeniu nabierze ładnego, złotego koloru. Pomidorki przekrój na pół i powtykaj je w ciasto tak jak na zdjęciu poniżej. Także posiekane na plasterki zielone oliwki. Piekarnik nagrzej do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu (z termoobiegiem temp. 190 st. C). Focaccię piecz przez około 25 minut do ładnego, złotego koloru. Od razu wyjmij z piekarnika

Zasmakuj Kuchni
Galaretka z herbaty Earl Grey z truskawkami, śmietaną i domowym wafelkiem tuille 97

Latem najlepiej sprawdzają się chłodne desery. Zimne galaretki z owocami wyciągnięte z lodówki, to przyjemne zakończenie letniego obiadu. Proponuję domowej roboty galaretkę z herbaty Earl Grey

Moja Delicja
Ekspresowe,chrupiące ciasteczka z masłem orzechowym+FILM 156

orzechowego, kremowego -2 jajka -250ml mleka -1 szklanka cukru -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -3 łyżki miodu -140g miękkiego masła -ok 4,5 szklanki mąki pszennej tortowej +trochę do podsypania Do miski dajemy masło orzechowe, jajka, mleko, proszek do pieczenia, cukier, masło, miód i wszystko miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy ok 3 szklanki mąki, wszystko(...)zagniatamy ciasto. Jeśli się klei podsypujemy mąką. Ma być gładkie i nie klejące się do rąk. Następnie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Urywamy mały kawałek ciasta, robimy z niego kulkę wielkości ok orzecha włoskiego, i robimy kratkę widelcem. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy ok 15 min na złoty kolor w temp 180 stopni grzanie gra-dół bez termoobiegu. Upieczone

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto malinowy obłoczek 131

Ciasto malinowy obłoczek to ciasto, które przygotowałam z myślą o sobie Dawno nie jadłam tego typu ciasto, bo zawsze zawierało ono śmietanę, której niestety jeść nie mogę. W tym cieście śmietanę zamieniłam na jej kokosowy zamiennik Dzięki temu mogą go jeść osoby na diecie bezmlecznej Jeśli nie macie malin, możecie zamienić je na inne owoce Oczywiście możecie zamienić świeże owoce(...)mrożone Ale nigdy nie zapominajcie o schłodzeniu śmietany kokosowej. Bez tego ciasto się nie uda Ciasto malinowy obłoczek przepis na blachę o wymiarach 38 cm x 34 cm BISZKOPT: 5 jaj 2/3 szklanki cukru szklanka mąki tortowej płaska łyżeczka proszku do pieczenia Białko ubij z cukrem i szczyptą soli. Do ubitej na sztywno piany dodaj żółtka, cały czas

365 dni dookoła kuchni
Mus malinowy z mascarpone z sałatką z letnich owoców (przepis krok po kroku) 112

Wreszcie za oknem mamy piękne lato, a ja mogłam wyjść z aparatem do ogrodu! :) Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszny deser bez pieczenia

Chilli Czosnek i Oliwa
Jabłkowe Marzenie 96

Jabłkowe Marzenie Ciasto na upalne dni, bez masy, szybciutko się robi i szybko znika. Ciasto kakaowe z jabłkami, mascarpone, polane rozpuszczoną czekoladą. 16 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: ·        4 ½ szklanki maki pszennej ·        2 łyżki proszku do pieczenia ·        1 szklanka

Kulinarna Chwila
Sakiewki z nektarynami 104

jedynie z jednego ciasta francuskiego, ale można ją podwoić wykorzystując dwa ciasta francuskie i 6 nektaryn. Pozostałe składniki (jajko, cukier) pozostaną bez zmian. SKŁADNIKI 1 duże ciasto francuskie 3 nektaryny 1 jajko 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Do małej miseczki wbić jajko

Passions hobbies life
Babka wielkanocna z jagodami 64

musi być. Może skusicie się na moją bezglutenową babkę – bez mleka, laktozy i jajek. Ciasto jest niesamowicie smaczne i puszyste. Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 250 ml mleka roślinnego – 50 g oleju roślinnego – 100g mąki gryczanej – 200g mąki z migdałów – proszek do pieczenia – 1 banana – sok z cytryny

Szybko Tanio Smacznie
Słodkie kluseczki z kaszy manny 111

link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/torcik-z-kaszy-manny.html), kluski kładzione z kaszy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/kluski-kadzione-z-kaszy-manny.html), ciasto z kaszy manny i jogurtu (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciasto-z-kaszy-manny-i-jogurtu.html), placek z kaszy manny z morelami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/placek-z-kaszy-manny-z-morelami.html), placki z kaszy manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/placki-z-kaszy-manny.html), kaszowiec bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/kaszowiec-kaszak-ciasto-z-kaszy.html) i inne. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Kruche ciasto z malinami, waniliową pianką i kruszonką 164

folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno prostokątnej formy (około 22 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 13 minut, aż będzie lekko złote. Odstawić, aż ostygnie. Waniliowa pianka: Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka. Białka(...)kruszonkę przekładamy do miseczki i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 35 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Kruche ciasto ananasowo – kokosowe z kruszonką → Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą → Kruche ciasto z rabarbarem, daktylami i kruszonką → Pleśniak z truskawkami → Szarlotka z bezą

Oryginalny smak
Świąteczne pierniki 115

mąki 2 żółtka 6 łyżek wody 4 łyżeczki sody Na robienie pierników najlepiej przeznaczyć ok. trzech dni. Pierwszego i drugiego idzie dość szybko, ale na pieczenie warto przeznaczyć cały dzień. Przygotowanie ciasta na pierniki Pierwszego dnia przygotowuję bazę do pierniczków. Uwielbiam tę część, choć zawsze kończę z poparzonymi palcami i językiem. Nie wiem czemu, ale zawsze włożę palec albo(...)masę przekładam do makutry. Ucieram, aż masa będzie gładka, bez grudek. Ewentualne grudki, których nie uda nam się rozetrzeć można zjeść. Utartą masę łączę z mąką, żółtkami, wodą i sodą, pomagając sobie pałką. Gdy otrzymam nierówne ciasto przekładam je na stolnicę i ugniatam, aż będzie gładkie i twarde. Frajda pieczenia świątecznych pierników Trzeci dzień poświęcamy na pieczenie

Figa S-makiem
Torcik z kremem jogurtowym dla Gosi 129

przez sitko do masy jajecznej i wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 6. Część masy na biszkopt odłożyć do innej miski i do niej przesiać kakao. Jeśli podczas mieszania masa będzie zbyt sucha, dołóż jeszcze trochę masy jasnej. 7. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. 8. Łyżkami wykładać na przemian masę białą i kakaową

Candy Pandas
Chleb z sezamem na zaczynie biga (drożdżowym) 160

przy 2 składaniu (można nie dodawać) Po 20 godzinach w lodówce wyjąć ciasto i ogrzać w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę. Następnie uformować bochenek, dać do koszyka, wyrastanie w cieple ok. 60 minut. Piekłem w garnku żeliwnym, 20 min z pokrywą, 25 minut bez pokrywy. Temperatura pieczenia 230-->180oC. Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb

Proponowane wyszukiwania