ciast - 9500 przepisów (strona:169/634)

Babkowa Pani Dynia 172

strasznej słodkości moim dzieciom. Tym razem upiekłam dyniową babkę.  W niedziele dorośli delektowali się dyniowo-orzechową krajanką, a dzisiaj dzieci cieszą się z Babkowej Pani Dyni. Piecząc to ciasto chciałam również sprawdzić nową foremkę Wiltona Dynia 3D. Spisała się wyśmienicie, ciasto ładnie urosło i samo wyskoczyło z formy!! Niestety, nie miałam oka co do ilości składników, więc ciasta troszkę(...)dyniowa wyszła idealnie słodka, piernikowo-dyniowa, z lekką pamaranczową nuta, prawie świateczna)). Babka jest delikatna jak biszkopt, puszysta i wilgotna. Polecam! Przepis, troszke zmodyfikowany ze strony Kasia Moje Ciasto Babkowa Pani Dynia Sładniki na podwójną dyniową foremkę Wiltona:  • 230 g miękkiego masła • 1 szklanka drobnego cukru • 6 jajek • 320 g mąki pszennej • 80 g mąki ziemniaczanej

Mia Cucina Sofieta
Tort kawowo-orzechowy pokryty lukrem plastycznym 273

przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po łyżce mąki. Na koniec dodać kakao. Delikatnie i dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Piec ok. 35-40min w temp. 180st, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na trzy części.       Krem: 200g(...)utrzeć do białości, stopniowo dosypywać cukier. Dodać kolejno żółtka. Następnie stale ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać cappuccino i orzechy laskowe. Dokładnie utrzeć. Pierwszy blat ciasta mocno nasączyć likierem zmieszanym z wodą, posmarować cienką warstwą dżemu oraz grubą warstwą kremu. Przykryć drugim blatem. Ponownie nasączyć ponczem, posmarować dżemem oraz kremem. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć

Z miłości do słodkości
Dokladke poprosze ;) 309

Kilka razy w zyciu jadlam takie desery, po ktore z wielka checia siegnelabym ponownie.Gdy wczoraj podalam moje eksperymentalne koszyczki z ciasta filo z przepysznym nadzieniem z maskaropne i bialej czekolady, uslyszalam pytanie czy przewiduje dokladke. Zalowalam, ze tej dokladni nie przewidzialam, bo bez watpienia siegnelabym po kolejna porcje. Jak sie okazuje nie tylko ja mialam ochote na wiecej.Zanim zabralam(...)przygotowania w kuchni dlugo zastanawialam sie czy moim gosciom posmakuje ten deser. Moj Maz za to zastanawial sie jak z ciasta cienkiego jak paier mozna wyczarowac deser. Na odpowiedz nie musial dlugo czekac, ja z reszta tez nie.Moje dzielo wygladalo bardzo zachecajaco, efektowny koszyczek, a w nim piekne, soczyste maliny (swoja droga prosto z zamrazalki) i bielutki, dosc tajemniczy krem.Bo

Przysmaki Karolki
Sernik królewski, czyli sernik z kakaową kruszonką 3936

chciałam powtórzyć smak, który pamiętam. Po konsultacjach z mamą zabrałam się do przygotowań i powiem Wam, że jestem bardzo zadowolona z efektu.W wielu przepisach do tego sernika przygotowuje się ciasto kruche, mój przepis zawiera natomiast klasyczną kruszonkę powstałą na bazie mąki, masła i cukru, z dodatkiem smakowym w postaci kakao. W zależności od użytego twarogu, sernik będzie trochę inaczej smakował(...)schłodzić całą noc w lodówce, dzięki temu łatwiej będzie go porcjować (ciepła kruszonka jest delikatna i kruszy się).Polecam również przepisy na sernik czekoladowy oraz sernik na kruchym cieście. Sernik królewski, czyli sernik z kakaową kruszonkąSkładniki:kruszonka200g mąki pszennej110g masła100g cukru3 łyżki kakaomasa serowa500g twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego2 jajka50g masła100g cukru1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

Smakołyki Bereniki
Babka piaskowa, cytrynowa 383

Bardzo lubię ciasta piaskowe. Chciałam upiec ciasto, które w smaku przypominałoby te które można spotkać w niektórych sklepach/cukierniach. Poniższy przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" (wyd. 1983 r.). Babka jest bardzo smaczna, pulchna, maślana i cytrynowa. Na taką właśnie miałam ochotę. Wg uznania można dodać rodzynki lub skórkę pomarańczową. Babkę polałam lukrem z dodatkiem soku z cytryny a całość ozdobiłam skórką(...)pomarańczową. Najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy ciasto rozsypuje się w ustach jak piasek. :) Serdecznie polecam! Babka piaskowa, cytrynowaPRZEPIS(żródło: Kuchnia polska, wyd. 1983 r)Temperatura piekarnika: 170ºC  | Czas pieczenia: 1h 30 min. (piekarnik gazowy)   Ciasto 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 200 g masła lub margaryny (użyłam masło stołowe, tradycyjne) 200 g cukru pudru

coolinarnastrefa.blogspot.com
Orzechowiec z brzoskwiniami bardziej znany jako " Kora drzewa " 406

cóż za smak i piękny zapach orzechowo-brzoskwiniowy. Ciasto to jest również znane pod nazwą "kora drzewa" Efekt końcowy zaskoczył mnie samą ;) nie spodziewałam się , że będę nim tak zachwycona :) Nie znacie ? to koniecznie wypróbujcie . Naprawdę warto :)Foremka : 25 x 40Składniki:Ciasto: 1/2 szkl. cukru 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g zmielonych dowolnych orzechów 100 g wiórków kokosowych(...)cukrem ( użyłam bez cukru ) 2 łyżki cukru Ponadto: 2 małe paczki delicji pomarańczowych 2 op. galaretki brzoskwiniowe spirytus do nasączenia ( dodałam rumu ) tłuszcz do blaszki papier pergaminowy Sposób przygotowania:Ciasto : Białka ubijamy na sztywna masę. Ciągle ubijając dodajemy cukier i żółtka  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , rodzynkami, orzechami i wiórkami. Wsypujemy do białek i mieszamy. Ciasto wylewamy

Słodkości i nie tylko
Sernik na ciemnym spodzie 333

przepyszny. Niezwykle kremowy i nie czuć w nim twarogu, czego w sernikach nie lubię.Wymiary blaszki : 24 cm x 29 cmTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : ok. 1 godziny Składniki:Ciasto 1,5 szkl. mąki 120 g margaryny 2,5 łyżki cukru pudru 2 żółtka 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia  zapach rumowy Masa serowa(...)twarogu z kubełka 6 jajek 150 g masła 1 szkl. cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj margarynę, zapach i posiekaj. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć. Wstaw do lodówki na 30 minut. Masa serowa: Masło rozpuść i ostudź. Jajka rozbij, oddziel żółtka

Słodkości i nie tylko
Sernik z pierniczkami 304

wanilia z piernikową nutą i skórką pomarańczową daje nam niepowtarzalne wrażenia zapachowe i smakowe. Podczas pieczenia po domu roznosi się śliczny i niezapomniany zapach. Zatem zachęcam do spróbowania tego ciasta. Dobry humor podczas Świąt zapewniony :)Wymiary foremki : 24 x 29 cmTemp. pieczenia: 180 CCzas pieczenia : 50 - 60 minut Składniki:Ciasto: 125 g margaryny 1/4 szkl. cukru 2 żółtka(...)cukru 130 g masła 5 jaj 2 białka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 budyń waniliowy aromat waniliowy skórka pomarańczowa pierniczki nadziewane w czekoladzie Sposób przygotowania:Ciasto: Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykleić nim dno foremki i włożyć do lodówki. Masa serowa: Żółtka utrzeć z cukrem . Gdy się połączą dodawać stopniowo masło

Słodkości i nie tylko
Miodowa stefanka 373

Szybka stefanka i bardzo smaczna z kremem marcepanowym od święta jak i na co dzień. Kto lubi marcepan będzie zachwycony. Ciasto miodowe lubi sodę oczyszczoną , ale nie przesadzajmy z jej ilością :)Wymiary blaszki : 25 x 37 cm ( ja piekłam w takiej , ale polecam zrobić w większej )Czas pieczenia : 15 minutTemp. pieczenia : 180 C SkładnikiCiasto: 250 g mąki jajko 2 łyżki(...)szkl. cukru pudru Na wierzch: cukier puder i kakao do posypki Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier i miód, wszystko wymieszać i ostudzić. Połączyć z mąką , sodą i jajkiem. Ciasto wyrobić i włożyć do lodówki na 30 minut . Ciasto rozwałkować na blaszkę prostokątną ( jak największą bo ciasto po upieczeniu nabiera wysokości i gdy mamy  je później  pokroić

Słodkości i nie tylko
Rolada serowa z wiśniami 251

przeglądnięciu moich zapasów owocowych z zamrażarki powstała rolada serowo wiśniowa :) Składniki:Ciasto- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej- 2 żółtka- 3 łyżki oleju- 1/2 szklanki letniej wody- szczypta soliNadzienie- 40 dag wiśni (ja użyłam mrożonych, które wcześnie rozmroziłam i odsączyłam z soku)- 2 żółtka- 1 jajko- 1/2 szklanki cukru- 50 dag mielonego twarogu- 1 budyń waniliowyPrzygotowanie(...)podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Następnie przygotowyjemy masę serową. Żółtka i jajko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania małymi porcjami dodajemy twaróg oraz budyń. Ciasto rozwałkowujemy i ostrożnie rozciągamy na opruszonej mąką stolnicy następnie przekładamy go na lnianą ściereczkę. Na cieście rozsmarowujemy masę serową a na niej układamy

Zainspirowana w kuchni
Mazurek z marcepanem, prażonymi orzechami i czekoladą 188

Cudownie kruche ciasto, mocno przyprażone orzechy i marcepan. Ten mazurek to idealny poziom słodkości, odstaje więc trochę od tradycyjnego w założeniu ulepku. Polecam nie tylko na Wielkanoc, jest przepyszny! Ciasto: 250 g mąki 80 g cukru pudru 150 g masła jajko 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaWierzch:80 g masy marcepanowejtabliczka czekolady gorzkiejgarść orzechów ziemnych5 łyżek masła(...)Składniki na kruche ciasto sprawnie zagniatamy ze sobą w kulę i chłodzimy przez 40 minut. Rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinamy równy prostokąt. Skrawki zagniatamy i formujemy brzeg, przyklejamy. Wykałaczką robimy wgniecenia lub ozdabiamy w inny sposób. Tak przygotowane ciasto wkładamy ponownie do lodówki na 30 minut, po czym przekładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy

sama złodycz
Borówkowa tarta z kremem z białą czekoladą 200

śmietany 30%250 g serka mascarpone100 g białej czekolady3 łyżki mielonych migdałów300 g borówek kilka jeżynZe składników: mąki, margaryny,żółtka, łyżki cukru pudru oraz szczypty soli zagnieść ciasto, jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię    i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć(...)formy na tartę, ponakłuwać widelcem. Ciasto piec w rozgrzanym do 200 C piekarniku na złoty kolor ok 20 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić. Serek maskarpone wymieszać szpatułką i porcjami dodawać bitą śmietanę. Potem do masy dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę oraz mielone migdały, cały czas delikatnie mieszając szpatułką. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto, udekorować

Monia miesza i gotuje
Mazurek orzechowo-czekoladowy 175

Bardzo słodki i prosty mazurek. W tamtym roku na święta było moje pierwsze spotkanie z tym ciastem. Moja wersja jest prosta no i bardzo słodka ale raz na jakiś czas, czyli na święta można sobie pozwolić:)składniki:250 mąki pszennej100 g cukru pudru150 g  masła lub margaryny 2 żółtka 2 łyżki kakao 50-100 g gorzkiej(...)czekolady3 łyżki mleka400 g masy krówkowej orzechowejMąkę wymieszać z kakao i cukrem pudrem. Dodać masło lub margarynę i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wylepić  nim formę. Uzyłam foremki o wymiarach 25x28. Wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut

Monia miesza i gotuje
Sernik z masą krówkową 790

Pyszny łaciaty serniczek z dodatkiem masy krówkowej na kruchym cieście. Prosty i do tego ładnie się prezentuje. Masę serową wykładałam po kilka łyżek ciemnej i kilka łyżek jasnej, dlatego wyszły takie ładne łatki. Jeśli masę będziemy wykładać na przemian po dwie łyżki wyjdzie wtedy ładny pasiasty wzorek a'la zebra. Do serniczka użyłam serka Wieluń który otrzymałam do testowania(...)smaku kakaowym lub czekoladowym3 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki pszennej1 łyżka cukru waniliowegoszczypta soliMąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać margarynę,posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Potem ciastem wylepić formę (28x25) wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika i piec ok 20 minut

Monia miesza i gotuje
Mazurek z jasną masą waniliową 174

żółtka 100 g białej czekolady3-4 łyżki mleka400 g masy krówkowej waniliowejMąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać masło lub margarynę i posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto uformować w kulę zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i wylepić  nim formę, ponakłuwać na dnie widelcem. Wstawić do piekarnika i piec(...)minut na 175 C. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto. Mazurka dowolnie udekorować-ja użyłam pisaków, małych ciasteczek w polewie czekoladowej, żurawiny i płatków migdałowych. Najlepiej przygotować go dwa dni wcześniej wtedy ciasto zmięknie, nie będzie takie twarde i nie będzie się kruszyło podczas jedzenia

Monia miesza i gotuje