ciast - 9500 przepisów (strona:167/634)

jabłecznik pospolity 191

Zapach jaki roznosi się po mieszkaniu podczas pieczenia ciasta z jabłkami  nie ma sobie równych. Pachnie pięknie...Będzie to jabłecznik na kruchym cieście, takim prawdziwym.Przepis mam od szefa kuchni z Tyrolu Freddiego N.- 300 g mąki pszennej- 200 g masła- 100 g cukru pudru- cukier wanilinowy op.- jajkoMąkę z cukrem mieszamy.Wysypujemy na stolnicę i robimy dziurkę na jajko.Mas(...)żeli nie mamy alergii dodajemy orzeszki piniowe.Nie podaję tutaj dokładnych ilości, gdyż każdy z Nas lubi inaczej.Mniej lub więcej cukru, cynamonu czy bułki tartej.Po minimum godzinie wyjmujemy nasze kruche ciasto z lodówki, odpalamy piekarnik na 200 stopni Góra-Dół.Połowę ciasta wraca z powrotem do lodówki, a drugą połowę wałkujemy i wykładamy na blaszce, czy średniejtortownicy, wcześniej wyłożonej papierem

Pasje Jolki
Torcik waniliowy z malinami 267

jeszcze można znaleźć świeże owoce w sklepach czy na rynku. Wielu z was na pewno mrozi owoce i dla tego torciku wyciągnijcie je z zamrażarek i do działa. Ciasto w wykonaniu jest bardzo proste i pyszne, żeby nie czas chłodzenia to można powiedzieć - ciasto w 15 minut ale swoje musi odstać w lodówce. Warto poczekać, zrobić kawę i delektować(...)sztywną pianę, dodajemy żółtka cały czas ubijając. Następnie dodajemy  mąkę, cukier i proszek do pieczenia.  Masło roztapiamy, lekko ostudzamy i dodajemy do masy.  Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wymiarach 30 x 40 cm, wyrównujemy i pieczemy przez 4-7 minut. Ostudzamy i kroimy na 3 równe części. kremW garnuszku ubijamy

Niezły Młynek
Pychotka orzechowa z masą śmietanowo kawową. 396

Pychotka orzechowa z masą śmietanowo kawową.Zbliża się niedziela i wiadomo trzeba coś upiec , ostatnio był sernik to dzisiaj postanowiłam zrobić ciasto orzechowe z kremem kawowym , powiem wam że wyszło pyszne :) ani za słodkie ani za mdłe .Jeśli macie ochotę na takie ciacho to serdecznie zapraszam :) Składniki na ciasto orzechowe :4 jajka5 łyżek zmielonych orzechów laskowych i migdałów(...)łyżek cukru3 łyżki mąki tortowej1 łyżeczka proszkuWykonanie ciasta:Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym .Żółtka wymieszać mikserem , dodać orzechy z migdałami ( można dodać same orzechy ).Mąkę z proszkiem przesiać do żółtek i wymieszać.Do masy orzechowej dodawać po łyżce piany i delikatnie mieszać.Formę o wym 24/24 posmarować tylko spód i wysypać bułką tarta .Przełożyć ciasto.Piec w temp

Sama słodycz i szczypta chili
Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami 220

domu: mąkę, masło i jogurt, na farsz zawsze coś się znajdzie.Z tym przepisem poradzi sobie każdy, nawet laik, który ma dwie lewe ręce. Jedynie zwijanie rogalików, trzeba poćwiczyć.Do ciasta dodałam 1 łyżkę cukru, ale robiłam już rogaliki dietetyczne bez cukru. Rogaliki są na zewnątrz kruche i mięciutkie w środku, mają bardzo słodki farsz za sprawą marcepanu i słodkich rodzynek.Bardzo(...)limonkisiekane migdały do posypaniaMasło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną w kostkę masło i gęsty jogurt grecki, wyrabiamy hakiem robota. Oczywiście ciasto można zagnieść ręcznie. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Ciasto dzielimy na 2 części, każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie koła, może też to być prostokąt,  z każdego koła wycinamy 12 trójkątów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zygzakowata babka makowa 227

godziny do wyrośnięcia.Do miski ze zmielonym makiem dodaj cukier, skórkę z cytryny, cynamon, migdały i żółtka, wszystko wymieszaj i dodać ubite białka.Ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na owalny placek, posmaruj masą makową i zwiń w roladę, czynność powtórz aby były trzy roladki. Po kolei wkładaj je do formy(...)wsmarowywanej i obsypanej bułką tarta.Układając roladki, lekko je dociśnij, aby nie powstały puste miejsca.  Odstaw formę, aż ciasto wyrośnie ok 15 minut.Babkę wstawić do rozgrzanego piekarnika na 190 C i piec przez 45 - 55 minut. Smacznego

Niezły Młynek
Puszysty sernik klasyczny z 10 jaj na dużą blachę 1907

Puszysty sernik klasyczny – taki wiejski, kremowy i pyszny. Bogaty – na śmietanie i jajach (do masy serowej idzie ich 10, a do całego ciasta 12!). Moja rodzina oszalała na jego punkcie. Jako, że składniki podane są na dużą blachę, idealnie sprawdza się na święta, imieniny, rodzinne spotkania czy parapetówki. Polewa czekoladowa jest dopełnieniem jego smaku – a jeśli lubimy(...)cukru szczypta soli Polewa czekoladowa: 75 g masła 4 łyżki gęstej śmietany (np.18%) 3 łyżki gorzkiego kakao 1/2 szklanki cukru Spód sernika: Ze wszystkich składników na spód zagniatamy kruche ciasto (białka pozostałego po żółtku nie wyrzucamy). Ja po prostu wszystkie składniki wkładam do malaksera i pulsacyjnie łączę w okruchy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia (piekę

Poezja smaku
papierówkowo-rabarbowy ucieraniec... 150

tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki jajka, miękka palma, cukier utrzeć mikserem z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem i utrzeć mikserem na dość gęste ciasto tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem i na dno dać ciasto na wierzch ciasta lekko wciskając położyć cienkie ósemki papierówek, rozsypać ze szklanki rabarbar(...)cynamonem i można też z 2 łyżeczki cukru jeśli nie lubisz cynamonu to posyp tylko cukrem i np. wanilinowym czy waniliowym.... piec w 200C około 40-45 minut i ciasto wyjąć z blaszki wystudzone ciasto jest smacznie owocowe............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowe z malinami 149

Kochamy je na śniadanie, do kawy, na piknik...idąc na targ świeże owoce wręcz krzyczą do nas, żeby je zabrać:) Ciasto drożdżowe i świeże owoce...mnóstwo radości...dzisiaj malinowej radości;)Składniki; 5 łyżek cukru, 180 ml mleka, 3 dkg świeżych drożdży, 35 dkg mąki, szczypta soli, jajko, 6 łyżek miękkiego masła, 1 kg malin, Kruszonka; 10 dkg masła(...)cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże. Nastepnie dodajemy masło i mieszamy żeby sie rozpuściło.Masę z jajkiem dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy na 2 godz.  Maliny przepłukujemy zimną wodą. Po 2 godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszzce na 15 minut. W tym czasie robimy kruszonkę. Masło rozcieramy z mąką

Anioły w kuchni
Prosty drożdżowy przekładaniec. 185

Drożdżowy przekładaniec. Ciasto 50 dkg. mąki pszennej30 g drożdży4 łyżki śmietany 18%3/4 szklanki cukru pudru1 jajko2 żółtka250 dag masła-1 łyżkę zostawić do wysmarowania formy Masa orzechowa.20 dag posiekanych lub grubo zmielonych orzechów włoskich2 białka3 łyżki cukru pudruBiałka ubić z cukrem i wymieszać z orzechami. Przełożenie daktylowe.1 szklanka posiekanych daktyli1/2 szklanki dżemu daktylowego lub morelowegoDaktyle wymieszać z dżemem(...)Przygotować ciasto drożdżowe. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną, dodać resztę składników i dokładnie wyrobić.Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na placki wielkości formy do pieczenia.Pierwszy placek ułożyć w wysmarowanej masłem formie i wyłożyć masę orzechową.Przykryć drugim plackiem , wyłożyć daktyle i przykryć trzecim plackiem.Piec około 50-60min w temp.170stop.Upieczone ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.P.s. Ciasto utrzymuje

Kulinarny karnet Christophera
Czekoladowo - cytrynowa rolada z pistacjami 324

Dawno jej nie robiłam i w sumie zapomniałam trochę ile to skręcanie sprawia frajdy. Z każdym przepisem można coś zmienić, urozmaicić a i tak będzie wyglądała świetnie. Ciasta czekoladowe chyba każdy lubi więc dzisiaj najważniejsze są dodatki :) a dodatki są nieziemskie :D  Składniki: ciasto 8 jajek 100 g cukru pudru 30 g kakao 30 g mąki ziemniaczanej(...)czas ubijając dodajemy pozostałe składniki. Gotową masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym o wymiarach 28 x 32 cm - placek pieczemy przez 8-9 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto szybko zroluj i owiń zwilżoną ściereczką.  W rondelku umieść marmoladę, starkowaną skórkę z cytryny - podgrzewaj na małym ogniu, aż marmolada kompletnie się rozpuści. Lekko ostudź dodaj koniak i wymieszaj

Niezły Młynek
Bezglutenowy tort cytrynowo - bananowy (bez glutenu, mleka i jajek) 241

Lekki tort z pianką z cytrynowej galaretki i  bananów.  Składniki: Ciasto:margaryna bezmleczna  100 g mąka bezglutenowa mix uniwersalny (lub na ciasto biszkoptowe) 1 szklanka mąka ryżowa 1 szklanka mąka kukurydziana 0,5 szklanki cukier puder 0,5 szklanki mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 1,5 szklanki proszek do pieczenia  2 łyżeczki otarta skórka(...)cytryny  1 łyżeczka Pianka cytrynowo - bananowa: mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 2 szklanki banany  2 szt galaretka cytrynowa 1 torebka żelatyna  1 łyżka Przygotowanie: Ciasto: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.  Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną.  Dodać mleko, aromat

głodny alergik
Brownie z solonym karmelem 321

Brownie to ciasto które chyba nigdy mi się nie znudzi J Maksymalnie czekoladowe, rozpływające się w ustach. Nie ma co przy nim liczyć kalorii, lepiej po prostu skupić się na delektowaniu każdym kęsem. Ta wersja brownie podbija serce każdego kto miał okazję jej skosztować. Piekę to ciasto regularnie i za każdym razem znika z zawrotną szybkością. Myślę że każdy(...)solonym karmelem Składniki: 200 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 4 jajka 80 g mąki pszennej ½  szklanki cukru pudru (można dać trochę więcej jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta)* ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1 puszka masy kajmakowej 4 łyżki masła orzechowego 2 batoniki Snickers (opcjonalnie) 200 g orzeszków ziemnych solonych 1,2 łyżeczki soli Przygotowanie: Czekoladę

Mania Gotowania
Fale dunaju 178

kilka kropelkakao 2 łyżkidowolne owoce z kompotu lub świeżemargaryna 1 kostkamąka ziemniaczana 2 łyżkimąka pszenna 2 łyżkimleko 0,5 Lcukier 0,5 szklcukier waniliowy 1 opakgotowa polewa 1 opakPRZYGOTOWANIE:CIASTO Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem i ubitą pianę z białek, lekko wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części Pierwszą część wyłożyć na blachę wysmarowaną(...)tłuszczem, do drugiej części ciasta dodać kakao i dwie łyżeczki wody. Wyłożyć na jasne ciasto. Na wierzchu dość gęsto ułożyć owoce, piec w 180 stop.45 minut KREM Z mleka,cukru waniliowego, cukru, mąki ugotować budyń, ostudzić, stopniowo dodawać budyń do roztartej margaryny, utrzeć. Na ostudzone ciasto nałożyć krem i polać polewą czekoladową

Kuchnia Danusi
95. Jabłuszkowy zawrót głowy: czyli cynamonowe bułeczki półfrancuskie z prażonymi antonówkami. 299

naleśników, gorącej herbaty czy jabłecznika.. A najlepiej smakują na ciepło, dlatego też tym razem naszych przesmażonych antonówek nie schowałyśmy do słoików, ale ukryłyśmy je w bułeczkach z ciasta półfrancuskiego, dzięki czemu powstał świetny, mocno cynamonowy deser. Nie bez powodu umieściłyśmy tu przepis na te pyszności, a to dlatego, że piękna jesień niestety już niedługo zapewne nas opuści i będziemy(...)musieli poradzić sobie sami.. Dodatkowo ciasto półfrancuskie nie jest aż tak pracochłonne jak francuskie i nie ma się tu naprawdę czego obawiać.. Zresztą przekonajcie się sami, zapraszamy! Składniki: (na 9 sztuk) 200g mąki tortowej + odrobina do podsypania 1 żółtko 200g zimnego masła + 1 łyżka do wysmarowania naczynia żaroodpornego 180g białego, półłustego sera  (my wybrałyśmy

Symfonia Smaków
Szarlotka z brzoskwiniami 220

margaryna,  4 jabłka słodkie,  6 brzoskwiń,  2 łyżki śmietany kwaśnejPrzygotowanie:  Z mąki, cukru, proszku do pieczenia , jajek, śmietany i miękkiej margaryny  zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy na 30 min do lodówki. W tym czasie jak nam się chłodzi obieramy jabłka ze skórki i usuwamy gniazda nasiennie, z brzoskwiń wyjmujemy pestki. ścieramy jabłka i brzoskwinie. Następnie gotujemy(...)małym ogniu, ok 20 minut.  Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 2 części. Jedną część wykładamy na posmarowaną blachę, tak by zakryło nam całe dno blachy,  na to wylewamy nasz mus z jabłek i brzoskwiń. Z drugiej części ciasta wycinamy paski i układamy na cieście na ukos tworząc wzorek. Pieczmy ok 30 min w 180 stopniach

Aga w kuchni