kilku wersjach z różnymi dodatkami, tak aby każdy z gości znalazł coś dla siebie. Tylko zróbcie ich naprawdę sporo, bo znikają w mgnieniu oka! :) SKŁADNIKI (ok. 30 sztuk) ciasto 3,5 szklanki mąki + ok. 0,5 do podsypywania 1,5 szklanki letniej wody 1 opakowanie suchych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru sos curry(...)sosu bolońskiego) salami, oliwki, papryka szalotka szynka drobiowa, pieczarki, świeży tymianek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wymieszać z cukrem, solą, drożdżami i oliwą. Stopniowo dolewać letnią wodę i zagniesć elastyczne ciasto (trwa to kilka minut, ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki). Odstawić na minimum 40 minut. Jogurt wymieszać z curry, pieprzem cayenne, oraz sosem worchestershire i odstawić na kilkanaście minut aby smaki
DefinicjaSmakuKażdy kto piecze zna problem białek pozostających po wypiekach. :-) Kiedyś je wyrzucałam, teraz nauczyłam się zbierać je i zamrażać. A kiedy mam już odpowiednią ilość - piekę ciasta, które nie mają w składzie żółtek. Oto jedno z nich, pyszne, świąteczne ciasto na białkach z dodatkiem maku, przekładane powidłami. Samo w sobie nie jest słodkie, dlatego można nie szczędzić mu lukrowej polewy(...)Białka ubijamy na sztywną pianę, nadal ubijając dodajemy cukier puder. 3. Miksując na najwolniejszych obrotach miksera, do piany dodajemy kolejno: mąkę, mak, masło, sok z cytryny. 4. Ciasto przekładamy do formy keksowej, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. 5. Po wystudzeniu ciasto kroimy na pół (wszerz), przekładamy powidłami. składamy. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie wody, gotowym
Szefowa kuchnistało się, mamy wakacje :) Na sezon letni polecam numer 1 wypieków wakacyjnych w moim domu: pyszne, lekkie, zdrowe i nie wymagające ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi. Ciasto, które obowiązkowo powinno wejść do wakacyjnej karty deserów ;) . W tym przepisie z czereśniami ale mogą też być inne owce, wiśnie, śliwki, morele, brzoskwinie... Lato i wakacje nierozłącznie kojarzą mi się z kwitnącymi lipami(...)letni olej, sok i skórkę z połowy cytryny, delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Dodać jogurt i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać. Ciasto wylać na owoce, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (funkcja góra-dół) na ok. 40 minut lub dłużej (do suchego patyczka). Jeśli ciasto będzie
SzczyptaSmaQKruche ciasto, którego nie trzeba zagniatać i wałkować, do tego budyń śmietankowy, warstwa truskawkowa a całość zwieńczona delikatną bezą posypaną chrupiącymi ziarenkami i płatkami migdałowymi. Brzmi zachęcająco? Ja zapewniam, że jest pysznie :) SKŁADNIKI: (forma 24x34) Ciasto: 300 g mąki pszennej 125 g masła 100 g cukru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Budyń: 2 budynie śmietankowe 1 l mleka(...)pieczenia wymieszać ze sobą aż powstanie kruszonka (ja zrobiłam to w malakserze ale można ręcznie), wysypać wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ugnieść palcami równą warstwę ciasta. Ponakłuwać widelcem. Piec do lekkiego zrumienienia ok 15-17 min w 200*C (grzanie góra-dół). Wyjąć i przestudzić. 2. 2 budynie ugotować według przepisu na opakowaniu. Wylać gorące na ciasto
Kto ugości moich gości?różowy. Nie pytajcie dlaczego, domysły i domniemania zostawcie na potem, bo to nieistotne. Najważniejszy jest wygląd i ... smak. Shrek na różowo zyskuje nowy wymiar. To niemal już klasyczne zielone ciasto, znane i lubiane przez wielu nie musi być zawsze zielone ! Hmmm.... tylko teraz może powinno nazywać się inaczej? Pani Shrekowa, Shrekusia ? Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki(...)Upieczony biszkopt wyjąc z blachy, odstawić do ostygnięcia. Z ostygniętego biszkoptu odkroić wierzchnią "skórkę" i ponownie umieścić biszkopt w blasze. Uprzednio blachę zabezpieczyć folią spożywczą, żeby uniknąć metalicznego posmaku ciasta. Warstwa 1: 900 ml soku przecierowego w kolorze czerwonym ( np. Kubuś z truskawką ) 3 budynie śmietankowe 2 opakowania delicji wiśniowych Sok wlać do garnka, zostawiając 3/4 szklanki . W odlanym soku
kolorowotorcikowoCiasto rośnie jak na drożdżach, chociaż to nie drożdżowe:) Znalazłam go na blogu z cukrem pudrem , a że lubię szybkie i łatwe ciacha, postanowiłam go wypróbować i nie żałuję, zagości na stałe u nas. Będę kombinować z owocami…Polecam go Wam :) Jest to łatwe ciasto z owocami, robi się szybciutko, jeszcze szybciej zjada, Zbyś kroił jeszcze gorące! Pachnie(...)pieczenia przesiewam do miski. Dodaję do jajek, partiami, raz mąkę, raz płyn, na przemiennie, cały czas miksując. Kruszonka : Masło rozcieram palcami z mąką i cukrami. Gęste ciasto wykładam do blaszki (35 x 24), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układam , odszypułkowane truskawki. Wysypuję na nie równomiernie kruszonkę. Piekę
Takie tam pichceniePyszne, puszyste ciasto z truskawkami i kruszonką. Niezwykle proste, w smaku lekko przypomina ciasto drożdżowe. Truskawki wspaniale się komponują z ciastem a dodatek kruszonki sprawia, że ciężko mu się oprzeć :) SKŁADNIKI: (forma ok 23x33 cm) 2 jajka 1 szkl cukru 1 szkl maślanki 1/2 szkl oleju 2,5 szkl mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 6 łyżek masła(...)się sklejać w grudki. 2. Żółtka oddzielić od białek. 3. Żółtka utrzeć z cukrem na puch. Dodać olej i mąkę i zmiksować tylko do połączenia składników. 4. Do ciasta wsypać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. 5. Białka ubić, wymieszać delikatnie z ciastem. Całość przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać kruszonką. Piec ok 40 minut
Kto ugości moich gości?jest niezwykle łatwa i szybka! Jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki i na imprezę. Gwarantuję , że tak jak ta z truskawkami ( TA ) będzie znikać w błyskawicznym tempie. Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * masło – 100 g * mąka – 170 g * cukier – 90 g * żółtko – 1 szt MASA: * mascarpone – 250 g * żółtko – 2 szt * cukier – 2 łyżki * laska(...)wanilii – 1 szt * skórka cytrynowa – 1 łyżka DODATKOWO: * czereśnie – ok. 200 g * galaretka wiśniowa – 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO : Wszystkie składniki ze sobą siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy i wylepiamy formę do tarty ( 26 cm ), pieczemy ok. 20 minut / 200 C. MASA: Żółtka ubijamy
Ostra na Słodkołyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany Składniki na masę jogurtową: 3 duże jogurty greckie ( po 400g każdy), 2 budynie śmietankowe, 7 białek, ¾ szkl. cukru Cukier puder do posypania ciasta. Wykonanie: Spód: Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę o średnicy 36x24 wysmarowanej margaryną. Pieczemy 10 minut w 180C. Resztę ciasta wkładamy(...)małych obrotach z cukrem i budyniami. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą jogurtową. Gotową masę serową wylewamy na podpieczony spód. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy 50 minut w 170C. Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Passion of CookingLato, lato a jak lato to mnóstwo świeżych owoców dlatego aby nie marnować tego okresu w roku to mamy dla Was kolejną tartę z czarnymi malinami Składniki na ciasto: - 250 g mąki pszennej - 100 g masła - 80 g cukru pudru - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - kilka czarnych malin do koloru Składniki na masę: - 2 serki homogenizowane waniliowe - 80 g cukru(...)pudru - 200 g śmietany 30% - 200 ml gorącej wody - 2 łyżki żelatyny Dekoracja: - 250g malin - cukier puder Zaczynamy od ciasta. Do robota wrzucamy mąkę, cukier, jajko, śmietanę i mieszamy. Następnie dorzucamy maliny – ilość malin zależy od tego jaki kolor ciasta chcemy osiągnąć. Na końcu dodajemy masło i wyrabiamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę
Kuchenne Wariacjektórym pojawiły się dwie nasze tarty. Jedną z nich jest tarta migdałowa z gruszkami, z której przepisem się dzisiaj z Wami dzielimy :) Pełny przepis drugiej już wkrótce Składniki na ciasto: - 160 g mąki pszennej - 60 g mielonych migdałów - 70 g cukru pudru - 125 g masła - 1 żółtko Składniki na farsz: - 1,5 kg gruszek - 5 łyżek cukru - 1 łyżka kardamonu(...)łyżka cynamonu - 25 g mielonych migdałów Dekoracja: - 25 g prażonych migdałów - cynamon Forma do tarty 20 cm. Najpierw robimy ciasto. Do robota wrzucamy mąkę, migdały i cukier i wszystkie składniki razem mieszamy. Następnie dodajemy żółtko i mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło i wyrabiamy ciasto w robocie. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Teraz
Kuchenne WariacjeWczoraj był ostatni dzień szkoły. W przyszłym tygodniu jeszcze projekt, w następny poniedziałek egzamin, ale wczoraj po raz ostatni mieliśmy zajęcia w piekarni. Było ciasto duńskie i francuskie, birkes i croissanty, tarty z truskawkami i temperowanie czekolady. A potem siedzieliśmy na ławkach przed szkołą, piliśmy colę i rozmawialiśmy o planach na przyszłość. Na końcu opróżniłam szafkę, i tak jakoś(...)się z kwaśnym rabarbarem i słodką czekoladą. Całość jest wyborna, C. całkowicie oszalał na jej punkcie i wyjadał, kiedy ja już dawno spałam. Polecam Wam ogromnie - to naprawdę wyjątkowe ciasto. Tarta z rabarbarem, kremem z białej czekolady i konfiturą lilakową Składniki: (na formę do tarty 34x9 cm) spód: 160 g mąki pszennej 30 g cukru pudru 60 g zimnego masła
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitajcie. Dziś znów propozycja ciasta - tym razem sezonowego z truskawkami. To pyszne ciasto biszkoptowe z truskawkową śnieżką i orzeźwiającą galaretką. Polecam! Składniki: Biszkopt (blaszka 24x28cm) : 4 jajka niepełna szklanki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Śnieżka truskawkowa: 1 śnieżka 200 ml zimnego mleka 1 szklanka pokrojonych truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 szklanki wrzątku Galaretka: plasterki truskawek(...)wierzch galaretka agrestowa +400 ml wrzątku Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielić od białek, ubić, dodać cukier, a potem żółtka. Na końcu wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na małą blaszkę i piec w 180 st. C przez 30-40 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. 2. Przygotowujemy masę śnieżkową: galaretkę truskawkową w połowie szklanki gorącej
Kuchnia domowa Aniwrażenie, że słowo „sernik” nie bardzo tutaj pasuje. Co prawda przypomina on swoją fakturą tradycyjnie serwowany na polskich stołach twarogowy deser, ale na tym kończy się podobieństwo obu tych ciast. Jednak nawet jeżeli jesteś tradycjonalistą, proszę, nie odwracaj głowy, ponieważ jaglarnik jest skierowany nie tylko do roślinożerców. Jestem w dużej mierze przekonana, że Ci posmakuje. A to dzięki naprawdę pysznej(...)spoczywającej na przyjemnie chrupiącym owsiano-migdałowym „fundamencie”, a z wierzchu posypanej orzechowymi płatkami. To pierwszy jaglarnik na moim blogu, chciałam więc umieścić przepis podstawowy. Zamysł był taki, aby upiec ciasto bazowe o waniliowym aromacie i w dalszej kolejności tworzyć na jego podstawie inne, bardziej wymyślne wersje. Odnoszę wrażenie, że nie do końca mi się to udało; olej kokosowy, którego użyłam
Roślinna - blog wegański