wymieszać z kakao,białka ubić na sztywno,dodając cukier,żółtka - ciągle ubijając.Przygotowaną masę jajeczną przelać do mąki,delikatnie mieszając łączyć składniki,wlać miód,na końcu śmietanę.Wyrabiać by ciasto miało jednolitą konsystencję.Ciasto wyjdzie kleiste i rzadkie..takie ma pozostać.Należy je przykryć,odstawić na 24h w chłodne miejsce,ale nie do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto(...)stolnicę wysypaną mąką i ugniatamy.Możemy dosypać mąki,ale ciasto ma pozostać lepkie,inaczej nie będzie można go dobrze skleić. wałkujemy ciasto na ok 3 mm,wycinamy serca,gwiazdki...kładziemy na nie powidła i przykrywamy pustym sercem,bądź gwiazdką,lekko dociskamy i dokładnie sklejamy.Pieczemy ok 10 min w 180stC. Pierniczki są miękkie przez cały czas,chodź im dłużej leżakują
Niespełnione zdolności kulinarnektóre - o zgrozo! - przynoszę do domu. Po pierwsze sypię mąką na prawo i lewo, nie myśląc o tym, że ktoś ( ja ) będzie to musiał posprzątać. Codziennie wałkuję tyle kruchego ciasta, że w głowie się nie mieści, podsypując je hojnie mąką. Sięgam po nią całymi garściami, i to, że część ląduje na podłodze czy fruwa po okolicy, denerwując okularników, nie zaprząta(...)specjalnie głowy. Wczoraj, wałkując ciasto na pierniczki w domu, tak właśnie uczyniłam... Po czym złapałam się za głowę; co ja wyrabiam...? Ale nie to było najgorsze. W pracy, gdy się czymś ubrudzę, a natychmiast potrzebuję czystej dłoni, po prostu wycieram ją w fartuch. I tak po tych ośmiu godzinach idzie do prania; czekolada, mąka, cukier puder czy lukier lądują
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJuż w XIV wieku za sprawą piekarza Niclosa Czana pojawiły się pierwsze wzmianki o piernikach. Legendy mówią, że powstały przez przypadek. Do mąki i miodu, czyli składników popularnego ciasta zwanego miodownikiem, omyłkowo dodano przyprawy korzenne. Pierniki to nie tylko ciasta i ciasteczka. Piernikowy może być też chleb, a aromatu dodadzą mu orzechy laskowe. Składniki 250 g mąki pełnoziarnistej(...)uprażyć, aby zeszła skórka. W dużej misce mieszamy suche składniki - mąkę, przyprawę do piernika, cynamon, suche drożdże, cukier trzcinowy lub ksylitol, sól i posiekane orzechy. Dodajemy wodę i wrabiamy ciasto, które powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy dowolny
My Chcemy Jeśćprzygotowaniu a o stokroć lepsze niż te z sklepu. Polecam serdecznie, szczególnie, że już za moment podam Wam przepis na najlepszy Wigilijny barszcz! Składniki (na 40 uszek): Ciasto: 220 gram mąki pszennej 110 ml gorącej wody 30 gram masła 1/2 łyżeczki soli Farsz z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami: 1/2 porcji z tego przepisu na kapustę z grzybami(...)żurawiną Farsz przygotowujemy według podanego przepisu, dzień lub nawet dwa dni wcześniej, będzie najsmaczniejszy. Masło rozpuszczamy. Do przesianej mąki dodajemy sól, gorącą wodę, rozpuszczone masło i wyrabiamy gładkie ciasto przez kilka minut (około 5-6). Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie dzielimy przygotowane ciasto na 3-4 części. Każdą część wałkujemy cienko i wykrawamy
Mango Papajałyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem mikserem na białą masę. Dodajemy syrop lub miód oraz mąkę wymieszaną z sodą. Mieszamy lub miksujemy do momentu, aż otrzymamy ciasto jak na kruszonkę. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej z nich formujemy rulonik o długości ok. 20 cm (tak jak szerokość blaszki mniej więcej) Rulony(...)ciasta układamy obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy palcami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy ok. 15-18 minut, aż ciasto będzie złote. Po tym czasie wyjmujemy blaszkę z pieca i ostrym nożem kroimy gorące ciasto na paski (ukośne lub prostokątne). Blaszkę wsuwamy z powrotem do piekarnika (już
bistro mamaJest to ciasto bez pieczenia, budyniowy przysmak. Warstwa pierwsza – ciastka pokruszyć, masło roztopić dodać czekoladę, podgrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodać kakao, rodzynki, orzechy pokruszone ciastka i dżem, dokładnie wszystko wymieszać. Rozłożyć masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę lekko przygnieść i wstawić do lodówki na godzinę. Warstwa druga – ugotować budyń z dwóch paczek. Odstawić(...)wrzącej wody i odstawić tak długo, aż zacznie tężeć. Gęstniejącą galaretkę wymieszać z zimnym budyniem. Najlepiej użyć malaksera, blendera lub thermomix. Musi być dokładnie rozmieszane , następnie rozłożyć na górze ciasta. Wstawić do lodówki. Blaszka o rozmiarach
Kuchnia Pokoleńwystarczy... Bardzo się pomyliłam ;) Teraz robię już całą partię i na drugi, czy trzeci dzień wrzucam na chwilę do mikrofalówki - są jak prosto wyjęte z pieca :) SKŁADNIKI Na ciasto: 700 g mąki pszennej 70 g cukru 1/2 łyżeczki soli 21 g drożdży instant (lub drugie tyle świeżych) 100 g masła 400 ml mleka 1 jajko Na nadzienie(...)masła 100 g brązowego cukru 2 czubate łyżeczki cynamonu kilka kropelek aromatu waniliowego Dodatkowo 1 jajko do posmarowania PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy ciasto- mieszamy w misce mąkę, cukier, sól oraz drożdże. Masło roztapiamy i mieszamy z mlekiem i jajkiem. Wlewamy wszystko stopniowo do mąki i mieszamy. Następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na pół i każdą część wyrabiamy (oprószamy ręce i ciasto mąką
Moje Kuchenne Rewelacjeciekawość Stasia ” a jaki kolor wyjdzie jak połączę ten i ten” jest nieposkromiona. Ale malujemy. I tak dwie niedziele z rzędu robiliśmy dekoracje z masy solnej. Na ciasto : Szklanka mąki pszennej Szklanka soli 125 ml wody ( jeśli masa nie będzie się kleić dolać jeszcze wody) Składniki umieścić w misce, wyrobić do połączenia i gotowe. Stolnicę podsypać mąką(...)gotowej masy wycinać dowolne kształty : u nas gwiazdki, choinki, skarpetki, serduszka i dzwonki. Jeśli chcecie dekorować np. pestkami z jabłek to należy to robić przed wysuszeniem ciasta – wystarczy powtykać pestki w ciasto. Jeśli chcecie malować to według mnie lepiej już na przesuszonym cieście. Ciasto można suszyć w piekarniku w niskiej temperaturze 50-70 stopni przez około
Niebieski kubek z kawaKurczak KFC Składniki : 80 dag fileta z kurczaka szczypta słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki soli Gęste ciasto naleśnikowe: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 - 1/4 szklanki mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki soli 2 szczypty słodkiej papryki Panierka: mąka pszenna do panierowania Dodatkowo: olej do smażenia Przygotowanie : Mięso umyć , osuszyć(...)papierowym ręcznikiem. Pierś z kurczaka pokroić w grubsze paski. Następnie do miski wsypuję przyprawy, dokładnie mieszam i obtaczam mięso. Ciasto naleśnikowe : Wszystkie składniki na ciasto, przekładam do miski, miksuję. Do przygotowanego gęstego ciasta, wkładam mięso, dobrze mieszam łyżką, aby każdy pasek mięsa był dobrze zanurzony w cieście. Za pomocą widelca, wyciągam po kawałku mięsa do głębszego pojemniaka
Kuchnia Danusiolej do smażenia (u mnie ryżowy) cukier puder do posypania Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, drożdże, cukier oraz oliwę, a następnie powoli wlewaj ciepłe mleko, mieszając ciasto drewnianą łyżką do momentu, aż stanie się elastyczne (5 minut powinno wystarczyć). Miskę przykryj ściereczką i odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jedną godzinę. Jabłka obierz, pokrój(...)gniazda nasienne i pokrój w półcentymetrowe plastry. Przełóż je na patelnię, dodaj rodzynki oraz syrop klonowy i podsmaż całość przez około dwie minuty, aby jabłka odrobinę zmiękły. Wyrośnięte ciasto delikatnie połącz z gotowymi jabłkami. Stolnicę lub dużą deskę oprósz mąką; z ciasta odrywaj teraz mniejsze kawałki (powinno wyjść 15 sztuk), delikatnie uformuj w zgrabne placuszki i układaj na przygotowanej
Roślinna - blog wegańskiBardzo, bardzo proste ciasto z jabłkami (które można też zastąpić innymi owocami). Szybko się robi, szybko znika - czego chcieć więcej? SKŁADNIKI (na foremkę 16x29 cm) 180 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 g cukru 2 jajka 125 g roztopionego masła 2 duże jabłka 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni(...)termoobiegiem). Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia miksujemy z resztą składników. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Układamy na cieście (lekko dociskamy) i oprószamy cynamonem. Pieczemy przez około 40 minut. Wystudzone ciasto obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeszybkie bułeczki zarówno na pyszny podwieczorek, jak i słodkie śniadanie. Są popularne i bardzo lubiane na Wyspach Brytyjskich. Podaje się je podczas tzw. tea time . Tradycyjnie w cieście można znaleźć także suszone owoce, np. rodzynki lub żurawinę. Wczoraj zakupiłam mąkę kukurydzianą, a po chlebku dyniowym pozostał mi caaały słoik gęstego p ur é e . No i jak tu się powstrzymać(...)przed ich wykorzystaniem? :D Tak więc postanowiłam poszperać coś niecoś w internecie i poszukać jakichś inspiracji... znajdowałam przepisy na różnorakie ciasta, muffinki, placuszki i inne cuda, aż w końcu... tak, to jest to! Dyniowe bułeczki - bez użycia drożdży i bez zakwasu. W wersji ekspresowej. To scones - okrągłe ,,ciastka" z mąki, masła, mleka i proszku do pieczenia. W oryginalnym przepisie
Kuchnia EllieTrdelnik jest tradycyjnym ciastem pochodzącym ze Słowacji, z miasta Skalica. Wykonany z walcowatego ciasta, które tradycyjnie owija się wokół kija, a następnie grilluje i obsypuje cukrem i cynamonem. Historia mówi, że sprowadził go na Słowację w XVIII wieku węgierski generał József Gvadányi, a dokładniej jeszcze, stało się to za sprawą jego kucharza, który pochodził z Transylwanii. Rumuńskim i bułgarskim odpowiednikiem(...)Trdelnika jest Kürtőskalács lub kürtős kalács i oznacza „ciastko z paleniska”. Zwane są również ciastem kominowym, gdyż po zdjęciu z wałka mocno parują, wręcz bucha z nich para ! Świeżutkie Trdelniki są miękkie i bardzo delikatne w środku, a chrupiące z zewnątrz. Niesamowicie pachną cynamonem! Możecie je dodatkowo obsypać posiekanymi orzechami, migdałami … albo po upieczeniu oblać pyszną mleczną
Ostra na Słodkojajko 1,5 łyżeczki soli dodatkowa mąka do podsypania Przygotowanie: Puree z dyni wymieszać z ziemniakami, solą, jajkiem, parmezanem i mąką - na początek proponuję 200 g, jeśli ciasto będzie zbyt miękkie dodać więcej. Jeśli puree jest wodniste, warto je wcześniej odparować trochę na patelni, albo odcedzić trochę wody na sicie. Zagnieść gładkie ciasto. Partiami formować z ciasta wałeczki(...)średnicy ok. 2 cm. Trzeba ciasto podsypywac mąką, bo jest kleiste. Pokroić wałek na centymetrowe plasterki. Każdy z nich docisnąć lekko widelcem, aby powstał wzór. Zagotować wodę, dodać do niej sól - woda powinna być wyraźnie słona. Na bulgoczący wrzątek wrzucać po 15-20 kluseczek. Kiedy kluski wypłyną na wierzch trzeba je pogotować jeszcze przez ok. 30 sekund
Kulinarne Inspiracje