ciast - 9500 przepisów (strona:181/634)

Pszenny chleb nocny 178

letniej wody łyżeczka soli łyżeczka cukru żółtko do posmarowania wierzchu łyżeczka sezamu lub maku Wykonanie: Mąkę przesiewamy, mieszamy z drożdżami, cukrem, solą. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Po 8 minutach ciasto powinno osiągnąć formę elastycznej kuli. Ciasto dzielimy na 3 kule. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do środka 3 kule z ciasta, obok(...)siebie. Całość przykrywamy folią spożywczą lub otulamy czystą ściereczką i wkładamy do lodówki na noc (ok.12 godzin). Następnego dnia, rano, wyciągamy formę z wyrośniętym ciastem i zostawiamy na 20-30 minut w cieple. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch chleba nacinamy w kratkę ostrym nożem i smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Posypujemy makiem (albo sezamem, otrębami, płatkami owsianymi). Chleb wkładamy do piekarnika

dom-agi.pl
Ślimaczki z budyniem i malinami 151

Bardzo lubię drożdżowe wypieki. Najchętniej zjadam je jeszcze gorąco, chociaż wiem, że to nie zdrowe. Drożdżowe ciasto poza czekaniem przygotowuje się błyskawicznie i bardzo rzadko kiedy się nie udaje. Chciałam przygotować wersję taką, żeby można było łatwo wziąć w rękę, czy to w domu, czy dla dzieci do szkoły. Ciasto wyszło łatwe do formowania i niezwykle lekkie jak na drożdżowe(...)bardzo smakowało. Ja użyłam mrożonych malin, nie rozmrażałam ich wcześniej i sok z nich rozlał się na bułeczki, ale kwaskowaty smak przełamywał doskonale słodycz bułek, budyniu i kruszonki. Składniki: Ciasto drożdżowe: - 4 dag drożdży; - 8 łyżek cukru; - 0,5 kg mąki; - 250 ml ciepłego mleka; – 1 jajko; - 10 dag masła; - 1 opakowanie cukru wanilinowego; Drożdże utrzeć z łyżką cukru

dom-agi.pl
Bułeczki śniadaniowe (nocne) 143

ogromna. Ciepłe bułeczki prosto z piekarnika stawiają na nogi nawet największych śpiochów. W domu nasza mała córeczka budzi nas dość wcześnie i od rana nie mam czasu na zagniatanie ciasta oraz wyrabianie, dlatego przygotowanie ciasta na bułki wieczorem jest na prawdę wygodne, a mi sprawia wiele radości. Kiedyś piekłam pszenny chleb nocny i często do niego wracam, dlatego postanowiłam upiec(...)można im pomóc rozgniatając je i mieszając łyżeczką). Do mąki dodać łyżeczkę soli, mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszać łyżką, aż do połączenia się składników. Następnie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagnieść przez około 5 minut (gdy się klei do rąk, podsypać jeszcze mąką). Przykryć miską i zostawić na następne 5 minut. Po odpoczynku, wyrobić jeszcze

dom-agi.pl
Tarta na oleju z białą kiełbasą 153

Wariacja na temat tarty. Raczej rzadko zdarza mi się przygotować wypieki w wersji wytrawnej, ale mając delikatne białe kiełbasy i pomysł na ciasto na tartę bez dodatku masła postanowiłam spróbować. Pomyślałam, że jak się nie uda, lub gdyby była niesmaczna po prostu Wam tego przepisu nie pokaże, ale wyszła smaczna, sycąca, bardzo aromatyczna. Biała kiełbasa kojarzy mi się ze Świętami(...)zupy Wielkanocne, ale można ją w łatwy sposób wziąć w rękę i zjeść, do tego jest bardzo sycąca. Tak powstała tarta na oleju z białą kiełbasą.   Składniki na ciasto: - 200 g mąki pszennej - pół szklanki oleju rzepakowego - 1 żółtko - 2-3 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki na kruchy spód umieścić w misce i szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć

dom-agi.pl
Kokosowe ptysie na oleju rzepakowym 151

ptysie bym zjadła wpadła mi w ręce puszka mleczka kokosowego i uznałam, że urozmaicę ich smak właśnie jego dodatkiem. Zrezygnowałam również z masła, które najczęściej jest w przepisach na ciasto parzone i zastąpiłam je olejem rzepakowym, który jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego bez wahania wiem, że mogę podawać takie domowe wypieki wszystkim domownikom. Wyszło pysznie, słodko(...)mnie czereśnie truskawki, brzoskwinie, itp.; Wykonanie: Mleko, wodę i olej rzepakowy zagotować w rondelku, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól cały czas mieszając aż ciasto zacznie odstawać od brzegów. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto wystygnie dodawać po jednym jajku cały czas ubijając. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na blasze wysmarowanej olejem nakładać porcje ciasta

dom-agi.pl
Kremówki z owocami i nutą mięty 206

Składniki: ciasto: 3 jajka 2 żółtka 0,5 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 0,5 kostki masła Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 175'C.  jajka w skorupkach wkładamy do miski z jak najcieplejszą wodą z kranu. Dzięki takiemu trikowi jajka po ubiciu będą dłużej puszyste i nie klapną po dosypaniu mąki(...)cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły.  Rozkładamy ciasto biszkoptowe do 2 keksowych foremek.  Pieczemy przez 20-25 minut, aż ciasto stanie się lekko brązowe i sprężyste. krem: 2 budynie z białą czekoladą Delecta kostka niesolonego masła 1 litr mleka

Luźna Kuchnia
Ciasteczka czekoladowe z karmelowym nadzieniem 173

jajka Przygotowanie: jajka ucieramy z cukrem muscovado, czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pomalutku dolewamy do masy jajecznej mąkę z proszkiem przesiewamy, dosypujemy kakao Wszystko razem szybko mieszamy Ciasto owijamy folią, wkładamy na pół godziny do lodówki. Każdy cukierek przekrawamy na pół. Ciasto rozdzielamy na części, łyżką stołową, do środka wklejamy po kawałku cukierka. ciasto jest luźne(...)klejące:) Z ciasta formujemy kuleczki, które spłaszczamy. Formujemy dłońmi tak, aby cały cukierek był pokryty ciastem. Układamy na wyłożonych papierem blaszkach.  Pieczemy około 10 minut w temperaturze 175'C. Ciepłe oprószamy cukrem pudrem. Pozostawiamy do wystygnięcia na blaszkach, inaczej połamią się przy przekładaniu. SMACZNEGO! P.S. Karmelki mogą być w różnych smakach, wtedy ciasteczka nabiorą innego charakteru, a z karmelkami

Luźna Kuchnia
Maślankowe bułki pszenne 220

siemienia lnianego - według uznania, ja nie posypywałam Do miski wlewamy maślankę, delikatnie podgrzane mleko, cukier i drożdże Wszystko mieszamy do momentu rozpuszczenia składników Dodajemy jajko, mąkę, sól i wyrabiamy ciasto Aby ciasto nie przyklejało się do dłoni, możemy je lekko posmarować oliwą z oliwek. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce na ok. jedną godzinę, pod ściereczką, do wyrośnięcia  Następnie ciasto(...)wałkujemy na prostokąt o długości ok. 50 cm i szerokości ok. 20 cm Ciasto smarujemy roztopionym masłem i składamy na trzy: najpierw jedną część do środka, a następnie drugą nakładamy na tę pierwszą. Powstanie płaski rulon Dzielimy go na 10 równych bułeczek, które układamy na blaszce, na papierze do pieczenia Przykrywamy je ściereczką i odstawimy na kolejne 45 minut

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pierogi z kapustą i grzybami. 169

Pierogi goszczą na moim wigilijnym stole od wielu lat. Podaję je z pysznym sosem grzybowym. Ciasto na pierogi przygotowuję z dodatkiem utłuczonych ziemniaków moim zdaniem to najlepsze ciasto. SKŁADNIKI: ciasto: 2 jajka 4 średnie ugotowane i utłuczone ziemniaki około szkl. mąki szczypta soli ewentualnie trochę mleka (gdyby ciasto było za twarde) WYKONANIE:  wszystkie składniki wymieszać, dosypywać mąkę i wyrabiać(...)ciasto będzie odchodzić od ręki(czasem potrzeba więcej mąki wszystko zależy od ziemniaków), wykrawamy koła nakładamy farsz i zlepiamy pierogi, Ja przygotowuję pierogi wcześniej, dlatego po ich przygotowaniu rozkładam na tackach, zamrażam pojedynczo  i zamrożone wkładam do woreczków,  gotuję tuż przed podaniem na stół, około 5 min. (2-3 minuty po wypłynięciu). farsz: 40-50 g suszonych leśnych

Kuchnia Beaty
Chlebek bananowy 403

Chlebek bananowy, a właściwie ciasto z dodatkiem bananów, to przysmak, który przywędrował do nas ze Stanów Zjednoczonych i to właśnie tam nosi nazwę chleba (banana bread). Chlebek przygotowuje się podobnie jak muffiny - bez użycia miksera, mieszając składniki suche ze składnikami mokrymi. Do jego upieczenia najlepiej nadają się mocno dojrzałe banany, więc należy wykazać się cierpliwością, odkładając kupione owoce na kilka(...)szukać w sklepach bananów z czerniejącą skórką. Jest to ciasto, które posmakuje osobom lubiącym banany, gdyż dominują one w smaku wypieku. Wielbicielom tych żółtych owoców ciężko będzie poprzestać na jednym kawałku upieczonego chlebka. Po przepis sięgnęłam do źródeł, czyli na amerykańskie strony z przepisami i skorzystałam z wspaniałej receptury z  Simply recipes , wprowadzając niewielkie zmiany. Do upieczenia chlebka użyłam

Smakołyki Bereniki
Naleśniki bez mleka 330

oleju olej do smażenia Ze wszystkich składników ucieramy puszystą masę (najlepiej blenderem). Jeśli dodamy wody gazowanej lub ubijemy osobno z białek jaj pianę naleśniki będą bardziej puszyste.  Z ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Nalewam ciasto wielką łyżką (chochlą do zupy) z jednej strony patelni i przechylając powoli patelnię rozprowadzam ciasto. Przewracam na drugą stronę(...)brzegi ciasta się zarumienią. Przed nalaniem kolejnej porcji ciasto trzeba zamieszać i ewentualnie dolać na patelnię parę kropel oleju

prawdziwe jedzenie
Mini torciki à la Sacher 221

Choć walentynki już za nami, zawsze jest pora na mega czekoladowe ciasto. Mini torciki Sacher z marcepanem, doskonale nadają się na zwieńczenie każdej romantycznej kolacji J Nie przepadam za ciężkimi, potwornie słodkimi tortami. Ale te torciki polecam z czystym sumieniem. Dobrze nasączony, kakaowy biszkopt, przełamany dżemem brzoskwiniowym i aromatycznym marcepanem, a wszystko zamknięte w czekoladzie: białej lub gorzkiej- po prostu(...)zastąpić kakao, gorzką czekoladą. Mini torciki à la Sacher Składniki na torcik o wymiarach 18x 23 cm, z którego można wykroić 9 trójkątnych torcików o wymiarach boku 6 cm: Ciasto: 60g masła 120 g mąki 3 łyżki dobrego, ciemnego kakao 150 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki wody sok z ½ cytryny 1 łyżeczka cukru Nadzienie

Mia Cucina Sofieta
Bounty z ananasem smażone w głębokim tłuszczu 182

czwartek zabieram się za smażenie pączków i faworków.Żeby nie było, tradycja musi być ;) Jednak tak dla urozmaicenia dzisiaj proponuję  bounty w cieście smażone w głębokim tłuszczu. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson. Składniki: ok 2 l oleju 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200-225 ml wody gazowanej 8 małych batoników bounty W garnku do głębokiego(...)smażenia nagrzejcie olej, aż niemal zacznie dymić. Mąkę wymieszajcie w misce z proszkiem do pieczenia, ubijcie  ze 175 ml gazowanej wody, tak by powstalo ciasto. Jeżeli będzie zbyt gęste dodajcie więcej wody.Najprościej sprawdzić, czy jest dobre, zanurzając batonik - jeżeli ciasto przylega, ma odpowiednią konsystencję. Zanurzajcie batoniki w cieście i smażcie w gorącym oleju około 3 minut, aż ciasto

noteskulinarnyfiga
Słodkie różyczki na Dzień Chłopaka... 150

łyżeczka cukru wanilinowego odrobina zielonego barwnika w proszku Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy szczyptę soli oraz masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest taka potrzeba można dodać łyżkę zimnej wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy ok godziny w lodówce. Po tym czasie wyciągamy, oddzielamy niewielką część ciasta(...)zostawiamy na listki. Stolnicę podsypujemy lekko mąką, i rozwałkowujemy większą część ciasta na grubość ok 2-3 mm. Foremną lub szklanką wykrawamy kółka. Po 3 lub 4 kółka układamy na sobie tak aby częściowo zachodziły na siebie. Smarujemy po wierzchu białkiem, a następnie zwijamy luźno zaczynając od kółka na wierzchu. Każdy rulonik kroimy w połowie tworząc dwie różyczki.  Stawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Groszek ptysiowy 164

dodajemy masło. Całość podgrzewamy, mieszając aż do rozpuszczenia masła. Następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli, gotujemy i mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Takie ciasto, gdy lekko ostygnie, przekładamy do miksera, wbijamy stopniowo po jednym jajku i miksujemy aż jajka połączą się z ciastem i ciasto będzie gładkie. Przygotowane ciasto przekładamy do szprycy(...)mnie woreczka strunowego, z którego odcinam 1 róg) i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia małe porcje ciasta.   Pieczemy ok 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki