ciast - 9500 przepisów (strona:188/634)

Domowy rosół z domowym makaronem 349

makaronem.Składniki na makaron:około 40 dkg. mąki,2 całe jajka,4 żółtka,płaska łyżeczka soli.Mąkę przesiewam do miski. Wsypuję sól i wbijam jajka. Zagniatam ciasto. Kiedy będzie już jednolite, przekładam na stolnicę i wyrabiam podsypując lekko mąką, żeby się nie przyklejało. Musimy je bardzo dokładnie połączyć, aż stanie(...)się elastyczne. Trwa to mniej więcej 10 minut. Wyrobioną dokładnie kulkę ciasta pozostawiamy na stolnicy przykryte miską lub przekładamy do woreczka. My odpoczywamy przed dalszą pracą, a ciasto przed wałkowaniem ;) Po około 20 minutach zabieramy się do wałkowania. Ja nie posiadam żadnej maszynki, wiec wszystko robię tradycyjną metodą.Odkrawam kawałek ciasta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami z dodatkiem lodów 213

ciasto robię "od zawsze". Przepis mam zapisany w zeszycie, który założyłam mając chyba 11 lat :) Dziś przepisy mam najczęściej zapisane w komputerze lub wydrukowane, jednak największym sentymentem darzę właśnie te z zeszytu - najstarsze i ponadczasowe, nie poddające się modom.Składniki:kostka margaryny,około pół kilograma mąki,4 żółtka,3 łyżki cukru,2 budynie (ja użyłam(...)smaku krówki),3 łyżki masła,4 białka,3/4 szklanki cukru pudru,dowolne owoce.Mąkę przesiać, dodać margarynę, żółtka i cukier. Zagnieść sprężyste ciasto. Zawinąć w woreczek i odłożyć do lodówki na około pół godziny. Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na grubej, jarzynowej tarce 2/3 schłodzonego ciasta. Upiec w temperaturze 180 stopni

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza z otrębami żytnimi - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 155

dziesiątkę! Wszyscy w domu zajadali się nią ze smakiem. Krucha, ale jednocześnie delikatna i miękka. Musicie jej spróbować :) Przepis nieco zmodyfikowałam, ale myślę, że Aggie nie obrazi się ;)Składniki ciasta na dwie duże pizze:5 dkg drożdży,3 łyżki oleju lub oliwy,1 łyżka cukru,1 szklanka ciepłej wody,3 szklanki mąki tortowej,1 czubata łyżeczka soli,1 łyżka(...)akurat takie miałam pod ręką ;)Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać oliwę i wodę - wymieszać.Resztę składników (sypkich) wymieszać w oddzielnym naczyniu. Wlać do nich płynne składniki i dokładnie zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać (wraz z blachą, na której będzie się piekła pizza) do temperatury 250 stopni. Połowę ciasta dłońmi nasmarowanymi olejem, rozłożyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi - moja miłość 172

chociaż nie wychodzi mi to tak sprawnie jak mojej mamie czy babci, bardzo chętnie zabieram się do pracy. Zanim nauczyłam się wykonywać super elastyczne oraz rozpływające się w ustach ciasto wypróbowałam kilkanaście przepisów. Podaję Wam dwa, moim zdaniem, najlepsze przepisy. Farsz to indywidualna sprawa, dla mnie najlepszy to z dużą ilością smażonej cebulki i na równi wyczuwalny smak ziemniaków(...)obiad to będzie dobry dzień!Smacznego!                      Ciasto na pierogi nr 1 : tutaj znalazłam - Wielkie Żarcie przepis  użytkownika behemotka84w ilości - na dwie uwielbiające jeść pierogi osoby (ok. 30 - 40 szt. dużych, pełnych farszu pierogów) 0,5 kg mąki

NA MOIM TALERZU
Naleśniki z beszamelem 137

chrupiące naleśniki według przepisu mojej babci z doskonałym farszem na bazie beszamelu z dodatkiem pieczarek, boczku (lub szynki) i zielonej pietruszki. Więcej chyba pisać nie trzeba. Zapraszam do wypróbowania. ;)Ciasto naleśnikowe*:4 jajka2 szklanki mąki1/2 szklanki oleju lub klarowanego masła1 szklanka wody gazowanej1 szklanka mlekaszczypta soliWszystkie składniki na ciasto włożyć do misy lub garnka i ubić mikserem. Ciasto po zanurzeniu(...)łyżki powinno z niej spływa, a jednocześnie pokrywać jej powierzchnię. Naleśniki smażymy na suchej teflonowej patelni (w razie potrzeby można ją skropić oliwą).*Ciasto naleśnikowe zazwyczaj robię na oko tak, aby uzyskać żądaną konsystencję. Podane ilości są przybliżone. Jeżeli ciasto wyjdzie za gęste, dodajcie mleka lub wody, gdy za rzadkie - mąki. Sami będziecie wiedzieć.Farsz (wystarcza na około 20 dużych

Food Square
Sernik tradycyjny 211

być twaróg gotowy )-1 szklanka cukru-4 jajka-5 dkg margaryny lub masła-aromat śmietankowy-2 łyżki maki ziemniaczanej-dżem z czarnej porzeczki lub agrestu lub śliwek - do wyboruNa ciasto:-1,5 szklanki mąki pszennej-10 dkg margaryny-0,5 szklanki cukru pudru-1 jajko-łyżeczka proszku do pieczenia-2 łyżki kakao-aromat śmietankowy   Zagniatamy kruche ciasto(...)początku bez kakao.Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 i 1/3.Do części 2/3 dodajemy kakao.   Ciemne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę.Na ciasto nakładamy cienką warstwę dżemu.   Przygotowujemy masę serową.Oddzielamy żółtka od białek.Do żółtek dodajemy tyle cukru aby pozostało nam 2 łyżki, które dodamy do ubitych białek.Miksujemy.Dodajemy twaróg i miksujemy.Dodajemy roztopioną

Maminek kulinarny
Babeczki z grzybowym farszem 174

Babeczki można wypełnić dowolnym farszem.My dziś wykorzystamy farsz grzybowy.Składniki na ciasto:-3 szklanki mąki-10 dkg margaryny-2 solidne łyżki kwaśnej śmietany-2 żółtka i jedno całe jajko-rozczyn z 2 dkg drożdży, 1/4 łyżeczki cukru i 2 łyżek ciepłej wody-szczypta soliSkładniki na farsz:-40 dkg odciśniętych, obgotowanych grzybów ( my wykorzystaliśmy ubiegłoroczne, zamrożone opieńki, ale mogą to być(...)olej Jeszce 1 roztrzepane jajko do smarowania babeczek.   Do mąki dodajemy 2 żółtka i jedno jajko, margarynę, śmietanę, szczyptę soli,  przygotowany rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto. Zawijamy  w folię spożywczą i wkładamy do lodówki  do czasu przygotowania farszu.   Dowolnie kroimy cebulę i świeże pieczarki.   Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy

Maminek kulinarny
Paszteciki z grzybami 166

pasztecików.   Składniki na farsz:-70 dkg obgotowanych grzybów-5 dkg grzybów suszonych-1-2 cebule-pieprz, warzywko-olej do smażenia       Składniki na ciasto:-3 szklanki mąki-10 dkg masła-2 żółtka oraz 1 całe jajko-2 łyżki kwaśnej śmietany-1 dkg drożdży-1/2 łyżeczki cukru-szczypta soli-1 łyżka wody   Drożdże(...)cukier i mąkę mieszamy.Drożdże nie muszą rosnąć.   Wszystkie składniki ciasta razem z drożdżami mieszamy i zagniatamy ciasto.   Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówcena czas przygotowania farszu.   Cebulę kroimy w grube plastry.Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie a następnie odciskamy.Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy ją z patelni,pozostawiając

Maminek kulinarny
Naleśniki z grzybowym farszem 245

aromatyczny farsz grzybowy.   Składniki na farsz:-40 dkg odciśniętych gotowanych grzybów -5 dkg grzybów suszonych-3 cebule-sól, pieprz-pieprz ziołowy-olej   Składniki na ciasto naleśnikowe:-1,5 szklanki mąki pszennej-2 szklanki mleka-1/4 łyżeczki cukru-1 łyżka oleju-2 jajka-bułka tarta   Grzyby suszone moczymy.Cebulę kroimy w grube półplastry(...)wody.   Grzyby i cebulę mielimy w maszynce.   Przekładamy na patelnię, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym i podsmażamy do delikatnego zrumienienia.   Przygotowujemy ciasto naleśnikowe.Składniki miksujemy.   Smażymy placki naleśnikowe.   Nakładamy porcje farszu.   Zawijamy naleśniki.     Jeśli pozostało trochę ciasta naleśnikowego, dolewamy odrobinę mlekaa jeśli

Maminek kulinarny
Pizza z gruszką, orzechami włoskimi i kozim serem 225

Składniki na ciasto:1/2 szklanki ciepłej wody1/2 łyżki soli2 szklanki mąki1/2 łyżeczka cukru15g drożdży1 łyżka oliwy Dodatki do pizzy:1 gruszkaorzechy włoskieser kozi lub inny ser o intensywnym smaku, może być pleśniowyłyżka miodupieprzkilka listków mięty Przygotowanie:W misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem, solą. Po kilku minutach dodajemy oliwę. Następnie dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto(...)stanowić będzie zwartą, sprężystą masę odkładamy je w ciepłe miejsce na około pół godziny. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy, następnie wykładamy na blaszkę (wyłożoną pergaminem lub wysmarowaną oliwą). Na cieście układamy gruszkę pokrojoną w plastry, orzechy włoskie, ser i delikatnie polewamy miodem i posypujemy grubo mielonym pieprzem. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 220 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Pierniczki 178

rondlu podgrzewamy masło z miodem i cukrem, aż składniki się połączą. Do miski wsypujemy wszystkie pozostałe sypkie składniki. Następnie do mąki dodajemy przestudzone masło z miodem i jajko. Zagniatamy ciasto. Gdyby ciasto było zbyt suche dodajemy stopniowo po łyżce mleka. Z ciasta formujemy gładką kulę, owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto wyjmujemy(...)lodówki i zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej, aby nieco zmiękło. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wycinamy ulubione wzory. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 10 minut. Gotowe pierniki dekorujemy lukrem, czekoladą. Pierniki przechowujemy w szczelnym pojemniku. Z upływem czasu robią się bardziej miękkie i aromatyczne

Smakowity Blog Kulinarny
Lebkuchen 340

miód i masło, do momentu, aż masło się roztopi. Lekko przestudzamy.Do suchych składników wlewamy ciepłą masę miodowo-maślaną, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i  cytryny i mieszamy mikserem. Ciasto będzie bardzo lepkie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, wtedy ciasto zgęstnieje. Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszkach wyłożonych(...)papierem do pieczenia, w dużych odległościach od siebie. Każdą kulkę spłaszczamy łyżką. Ciasto jest bardzo klejące, dlatego przed formowaniem kulek dobrze jest zwilżyć dłonie wodą. Łyżkę którą spłaszczamy kulki także zwilżamy wodą.Pierniczki pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Lebkuchen wyciągnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać kilka minut, potem przenieść je na kratkę

Smakowity Blog Kulinarny
Pierogi brokułowo- fasolowe 163

smakowały. Tylko następnym razem poleje tłuszczykiem z cebulką.Pierogi brokułowo- fasolowe SKŁADNIKI:CIASTO40 dag mąka2 łyżki olej1 szt jajko1 szkl woda ciepłasólFARSZmały brokułfasola Jaś - 1,5 szklsólkoperekPRZYGOTOWANIE:CIASTO Z mąki, jajka, oleju , szczypty soli i wody zagnieść ciasto. Przykryć ciasto aby nie obsychało. FARSZ Fasolę opłukać, namoczyć na kilka na kilka godzin w wodzie(...)samej wodzie co się moczyła do miękkości, osolić, odcedzić. Brokuła opłukać, podzielić na różyczki, ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.5 minut, następnie odcedzić i ostudzić. Ciasto rozwałkować na placki, specjalną foremką do pierogów, wykrawać krążki, układać na krążkach ciasta fasolę i różyczki brokuła, zlepiać dobrze pierogi. Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, przez 5 minut

Kuchnia Danusi
Indonezyjskie samosy z jogurtowym sosem miętowym 204

zdrowe i doskonale rozgrzewają w chłodne dni. Jednym z tych dość czasochłonnych dań są samosy, czyli indonezyjskie pierożki wegetariańskie lub z mięsnym farszem. Klasycznie używa się do nich ciasta filo, które dostępne jest w dobrych supermarketach. Można jednak zrobić ciasto samemu. Ja postanowiłam użyć gotowego.Potrzebne(...)Poza tym:- czubata łyżeczka papryki słodkiej                    - opakowanie ciasta filo- pieprz, sól

W poszukiwaniu inspiracji
Urodzinowy tort malinowo- kokosowy 270

Jako, że mój mężczyzna obchodził ostatnio urodziny, uparłam się na własnoręczne przygotowanie tortu. Przygotowałam się więc psychicznie, że spędzę pół dnia w kuchni. Miało być cudownie. I było :) Ciasto wyszło idealnie wilgotne, a smaki łączyły się w smakowitą całość. Nie był ani za słodki, ani mdły, po prostu boski. Proponuję ciasto przygotować dzień wcześniej, gdyż jest to deser raczej pracochłonny(...)dodawać po 1/3 miksując po kilka sekund po każdej porcji. Nagrzać piekarnik do 170 stopni, Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki zostawić odsłonięte i nie posmarowane. Przelać ciasto do tortownicy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec około 40 minut, do suchego patyczka. Od razu wyjąć biszkopt do ostudzenia, po 10 minutach odwrócić do góry dnem i postawić

W poszukiwaniu inspiracji

Proponowane wyszukiwania