ciast - 9500 przepisów (strona:175/634)

Tort "kwiatek" 168

już nieco wolniej. A na samym końcu wsypywać stopniowo maki i delikatnie mieszac najlepiej drewnianą łyżka. Tortownice o średnicy 26cm. wyłozyc papierem (samo dno) i wlac do niej ciasto. Włożyc do nagrzanego piekarnika do 190C i piec do tzw. suchego patyczka. Z takich samych składników należy zrobić kolejne ciasto jednak tym razem upiec je w metalowej misce o przybliżonej(...)pół. Jeśli chcemy aby biszkopty były cieńsze wtedy kroimy tak aby było 5 krążków. Jeśli miska w której piekliśmy biszkopt jest nieco mniejsza niż tortownica wtedy po ułożeniu ciast na siebie delikatnie scinamy dolny placek (ten z tortownicy) aby blaty miały ta samą srednice. Najpierw ponczujemy ciasto z tortownicy. Pierwszy krązek ponczujemy, następnie smarujemy dżemem a na niego wykładamy część

Radość kipiąca uśmiechem.
Orzeszki z kremem "Bueno" 557

batoników Kinder Bueno. Wypróbowałam kilka przepisów znalezionych w sieci, coś dodałam, czegoś ujęłam i powstał najbardziej mi odpowiadający smak. Krem można wykorzystać do ciast, deserów czy innych ciasteczek. Z podanych składników na ciasto powinno wyjść  ok. 80 całych orzeszków. Są to proporcje dla mega cierpliwych, bo jeśli nie posiadamy dużej ilości foremek lub specjalnego urządzenia(...)orzechy, cukier waniliowy i zmiksować. Przestudzić. Dodać śmietanę i znowu zmiksować. Na końcu wsypać mleko w proszku i miksować jeszcze aż masa wyraźnie zgęstnieje i zrobi się kremowa. Ciasto: 20 dkg masła (ewentualnie  margaryny do pieczenia) 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 2 żółtka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 0k. 60 dkg mąki pszennej szczypta soli Oraz

Maślane ciasteczko
Szarlotka z bezą! 197

październik to jabłuszka i gruszki. A ja ogrom jabłek to musicie zrobić szarlotkę. Przepisów na szarlotkę cała masa. Ja Wam polecam ten sprawdzony z tamtego roku. Fajne kruche ciasto, beza delikatna, kruszonka i smak jabłek przełamany dżemem jeżynowym. Sprawdźcie sami! Pamiętacie ten przepis? Składniki: 1. na ciasto kruche: - 300 g mąki - 2 małe jajka - 180 g masła - 100 g cukru(...)szczypta soli - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Zagniatamy szybko ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie jest już gotowe do wylepiania formy. 2. masa z jabłek: 1 kg jabłek kwaskowatych, obieramy i kroimy na paseczki, mieszamy z 5 łyżkami cukru, cynamonem i opakowaniem cukru waniliowego. Wykładamy na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego pieca na 15 minut

SMYKWKUCHNI
Ciasto bananowo - czekoladowe. 239

piękny i słoneczny .... cieszmy się tymi ciepłymi dniami póki są .  A gdy już przyjdzie taki chłodny , jesienny , ponury czas to na poprawę humoru i wewnętrzne rozgrzanie proponuje dzisiejsze ciasto. Jak wiemy czekolada poprawia nastrój :) A do tego słodkie  banany . Ciasto dzięki dodatkowi tych owoców jest wilgotne i bogate w smaku.Dlatego też jeśli zostało nam kilka bananów i stały(...)malutkim ogniu. Gdy całość już jest jednolita zdjąć z ognia i przestudzić. Banany rozgnieść widelcem. Wbić do masy jajka ,dodać banany , przesiać pozostałe składniki i utrzeć całość na jednolite ciasto. Wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec ok 50 min w 180'C ( do momentu tzw suchego patyczka) Wystudzić. Czekoladę gorzką  połamać do miseczki, wlać

Malinowa Kawiarenka
Pizzerinki z kurczakiem i serem w brzegach. Małe pizze z kurczakiem i pomidorami 250

małą odmianę i zamiast jednej dużej upiekły się cztery małe z serem ukrytym w brzegach i sosem z pomidorami, kukurydzą i kurczakiem. Pyszne i bardzo sycące. Jak to pizza:) Ciasto (na 4 pizzerinki o śr. ok. 15cm) ok. 30dkg mąki ok. l80 ciepłej wody 12,5 świeżych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek (może być też olej) łyżeczka(...)szklanki wody, łyżki mąki, cukru i drożdży zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 min. Resztę składników umieścić w misie, w której będzie wyrabiane ciasto. Dolać wyrośnięty rozczyn drożdży i wyrabiać min. 15 minut końcówką typu "hak". Ciasto powinno odchodzić od ścianek i dna misy. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. ( w tym czasie zrobić

Maślane ciasteczko
Swojskie bułeczki 179

łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 8 g drożdży instant Wykonanie: W wodzie rozpuszczamy cukier, wsypujemy drożdże dokładnie mieszamy. Do miski wykładamy pozostałe składniki, wlewamy drożdże, wyrabiamy ciasto około 10 min. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Po wyrośnięciu ciasta formujemy małe bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko

kgwjanczewo
Szarlotka 252

Lubię jak w domu pachnie ciastem, dlatego dzisiaj postanowiłam przygotować pyszną szarlotkę  - typowo jesienne ciasto.   Składniki: 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru 4 białka 1 kisiel cytrynowy szczypta soli 3 szklanki mąki 4 żółtka 1 margaryna 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok i dodajemy kisiel. Białka ubijamy(...)sztywną pianę ze szczyptą soli i cukrem. Ubitą pianę dodajemy do jabłek i mieszamy. Ciasto zagniatamy z mąki, żółtek, margaryny i szczypty soli. Dzielimy je na dwie części i schładzamy w lodówce. Blaszkę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą. Na dno blaszki ścieramy na tarce pierwszą część ciasto, wykładamy jabłka i ścieramy drugą część ciasta.  Szarlotkę pieczemy ok. godziny

Salonik smaków
Chleb z twarogiem i jogurtem 147

kiedyś z pieczywem z serem feta - Chleb pełnoziarnisty z serem feta . Tym razem postanowiłam wykorzystać inny typ sera, a mianowicie twaróg i domieszać jogurt naturalny , jako kolejny nietypowy dodatek. Ciasto chlebowe wyszło dość zwarte, ale przez to łatwo formowalne w zgrabny, owalny bochenek. Sam chlebek ma smaczną, półtwardą skórkę oraz bardzo miękki i delikatny środek. Chlebek wcale nie jest ciężki(...)się właśnie na drożdżach suchych.   W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki, drożdże, sól, cukier. Dodać składniki płynne: mleko, masło, jogurt naturalny. Na końcu wkruszyć twaróg.  Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Gdy mikser będzie się już

Grunt to przepis!
Dietetyczny sernik 278

swoim czasie jak już ochłonę i zbiorę się do kupy aby coś takiego napisać. Przechodząc już do "części właściwej" wpisu, chciałam was zaprosić na przewspaniałe, a jakże banalne ciasto - Tiramisu. Jednak jest pewne ALE! (jak zawsze ;) ) Poza umiejętnościami i wiedzą, do domu przywiozłam również kilka kilo tu i ówdzie więcej... także niestety Tiramisu pojawi się kiedy indziej, a dzisiaj zapraszam(...)soli 3/4 szklanki cukru (ja nie użyłam w ogóle, bo lubię również niesłodkie wypieki, poza tym jak fit to fit ;) ale generalnie dla tych co wolą chociaż trochę słodkie ciasta polecam dodać)  + kilka kostek gorzkiej czekolady Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a następnie (cały czas ubijając) dodajemy stopniowo cukier, następnie budynie i potem jogurty.  Taką masę

Jedzeniomania
Pizza z bryndza, cebula i kaszanka, Lucznicy i Rycerze 190

Pieśni w rożnych stron świata wyśpiewane przepięknymi głosami dziewczyn. CUDO! Ale miało być o pizzy... w niedzielę ledwo żywa po późnym powrocie do domu nadrabiałam zaległości w pieczeniu chleba, ciasta i pizzy właśnie. Przepis wyszperany w książce "Kipi kasza" podbił nie tylko moje serce ale również Małżona, który cebuli wcale nie lubi... Połączenie nie jest może zaskakujące ale niebywale smaczne(...)owszem. No i mało pizzowe :) Pizza z bryndza, cebula i kaszanka ciasto ulubione pizzowe (u mnie z 500 g mąki) nałożenie: 150 g bryndzy 3 łyżki gęstej śmietany (u mnie jogurt grecki) 2 kawałki kaszanki 2 cebule 4 ząbki czosnki pieprz Ciasto przygotowujemy wg ulubionego przepisu, odstawiamy do wyrośnięcia i przygotowujemy nadzienie. Nagrzewamy piekarnik do 240 st.C. Bryndzę ucieramy

Dzieje kuchennej Wiewióry
bułki razowe 180

wyrośnięcia, zaczyn musi podwoić swoją objętość. Do miski z wyrośniętym zaczynem wsypujemy mąkę, oraz dodajemy szczyptę soli i resztę wody. Całość mieszamy, na początku nożem, a później wyrabiamy ciasto rękami. Następnie formujemy ciasto w kule, smarujemy ją olejem i nakrywając wilgotną ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę. W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej dwukrotnie. Wyrośnięte(...)ciasto dzielimy na osiem części, każdą zagniatamy w kształt bułki i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 130 stopni i wkładamy do niego wyrośnięte ciasto, piekąc je w tej temperaturze przez pierwsze dziesięć minut (niższa temperatura na początku pieczenia pozwala lepiej wyrosnąć drożdżom). Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni, i dopiekamy bułki przez

Miód i pieprz
Pide z cukinią i fetą 181

Razem ze mną tureckie placki przygotowały Sianko , Mirabelka , Panna Malwinna oraz Shinju .  Pide z cukinią i fetą przepis z książki "Istanbul" Rebecca Seal Składniki (na 4 sztuki): na ciasto: 1 łyżka suszonych drożdży 350 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy 500 g mąki pszennej typ 650 lub mąki chlebowej 2 łyżeczki soli semolina lub kaszka kukurydziana(...)cukier, oliwę i 100 ml wody. Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce w celu aktywacji drożdży.  W dużej misce wymieszaj mąkę z płynnymi drożdżami. Następnie zagniatając ciasto stopniowo dodawaj resztę ciepłej wody. Być może nie będziesz potrzebować całej jej ilosci. Zagniataj ciasto przez ok. 10 minut aż stanie się elastyczne i po naciśnięciu palcem "wróci". Uformuj ciasto

Chilli Czosnek i Oliwa
Buleczki, Marchewkowe Slimaczki i Uciekajacych dni pare, Slodki Czwartek odc.88 239

drożdżówek. U nas część z cukrem i cynamonem, a druga z jagodami i malinami oraz drobinkami pistacji. Przepis autorstwa Marty Dymek, znaleziony w sierpniowej KUCHNI. Bułeczki, Marchewkowe Ślimaczki ciasto: 3 szkl. mąki pszennej, u mnie pól na pół pszenna i orkiszowa 630 100 ml mleka (roślinnego lub innego ulubionego) 25 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli(...)Łączymy w misce mąkę, mleko, drożdże, cukier i sól, wyrabiamy minutę. Dodajemy po łyżce puree i wyrabiamy ok 3 minut. Sukcesywnie dolewamy olej i dalej wyrabiamy ok 5 minut. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na ok godzinę by wyrosło. nadzienie: kilka garści owoców, jagód, malin czy porzeczek

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto nie tylko do kawy 216

wszystkie marzenia się spełnią, kiedyś taki właśnie poranek przeżyję, z kawą nawet - w końcu zasady są po to, żeby je łamać, prawda...? Dla tych, co kawę pijają tylko do ciasta, mam ciasto. Na które w zasadzie może być już za późno, choć, jeśli lubicie zachowywać skarby lata, powinno się udać. Delikatny sernik na zimno, pełen truskawek, użytych do dekoracji(...)polewy i ukrytych w formie galaretki, imitującej sernikowe serce. Całość pachnie nie tylko tymi czerwonymi skarbami, ale również kwiatami czarnego bzu, z których sokiem osłodziłam masę serową. Ciasto wywołało szereg ochów i achów u koleżanki, do której je zabrałam. Przyznała mi się później, że późnym wieczorem zjadła jeszcze jeden kawałek, bo po prostu nie mogła się powstrzymać! A musicie wiedzieć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki pszenne na jogurcie 152

szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Masło roztapiamy. Do mąki dodajemy sól, jajko, ciepłe mleko, jogurt i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy masło i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, olej, resztę wody(...)zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy przez chwilę. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z których formujemy bułeczki. Kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 25 min. Po wyrośnięciu bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem

e-PrzepisyKulinarne