chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:14/181)

Spiralne frytki z piekarnika 156

Chrupiące i zakręcone ziemniaki na patyku z rozmarynową solą. ziemniaki do pieczenia tej samej wielkości oliwa pół łyżeczki soli kilka igiełek rozmarynu Ziemniaki myjemy i nabijamy na namoczony patyczek. Dobrze naostrzonym nożem kroimy spiralę obracając patyczek w ręku, delikatnie rozciągamy na patyczku.  Sól i rozmaryn ucieramy w moździerzu. Nacieramy ziemniaki solą i oliwą. Pieczemy

AZgotuj!
ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI 132

Zupę ogórkową z ziemniakami zdjąć z ognia. Spienioną śmietanę zahartować gorącą zupą i wlać do zupy ogórkowej, energicznie mieszając, aby śmietana nie zważyła się. Zupę ogórkową z ziemniakami podajemy z chrupiącym pieczywem. Sprawdź jeszcze przepis na rozgrzewającą rosyjską soliankę z mięsem<< < I koniecznie zobacz przepis na szybkie i pyszne śniadanie<< < Smacznego

Moja Książka Kucharska
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami 176

komponuje się z drobiem i owocami morza – polane roladki zyskają nowego oblicza! Gotowe roladki z kurczaka podaję z rozmaitymi rodzajami sałat, młodą kapustą , burakami tartymi, mizerią, koniecznie ziemniakami, tymi pieczonymi chrupiącymi , smażonymi, gotowanymi, ryżem ugotowanym na żółto – z kurkumą lub przyprawą curry i wymieszanym z przesmażoną na maśle posiekaną papryką czerwoną lub zielonym groszkiem (piękne kolory na talerzu

Zasmakuj Kuchni
Skrzydełka pieczone w pikantnej pomidorowo-miodowej marynacie z opiekanymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym 139

sposób: można w domu przygotować takie jedzenie, które będzie piknikową namiastką. Ja przygotowałam skrzydełka w pikantnej, lekko pomidorowej marynacie i upiekłam je w piekarniku. Do tego chrupiące łódeczki z ziemniaków i sos czosnkowy. Jestem pewna, że takie skrzydełka będą pyszne także z grilla, ale trzeba je piec koniecznie na specjalnych tackach, żeby marynata nie kapała na palenisko. Składniki marynaty

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ziemniaczana zapiekanka (Gratin di patate) 238

startym parmezanem i kontynuujemy pieczenie przez 20-25 minut. **** Togliete l'alluminio, cospargete con il parmigiano grattugiato e continuate la cottura per altri 20-25 minuti. Upieczone ziemniaki powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. **** Le patate devono essere croccanti fuori e morbide all'interno. Smacznego! Buon appetito

La grande e la piccola cuoca
Pierś kurczaka z pomidorami i mozarellą 288

Kurczaka i ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 30 minut. Danie jest gotowe, kiedy z kurczaka po przekłuciu wypływa przeźroczysty płyn a ziemniaki powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku

Jacob Tastes
Pieczony kurczak z warzywami - przepis 226

Coraz rzadziej można spotkać kury hodowane w gospodarstwach domowych, więc warto kupować ekologicznego kurczaka bez antybiotyków i innych dziwnych cudów.  Tak przygotowanego kurczaka, podajemy z ryżem, pieczonymi ziemniakami lub kromką chrupiącego chleba. Smacznego

Basia w kuchni
Gratin dauphinois– po francusku, klasycznie 192

zagotowanym mlekiem, posypcie delikatnie startym serem i pieczcie około 1,5 godziny. Tak cienko pokrojone ziemniaki jak u mnie piekłam 1h30m. Z wierzchu ma się utworzyć przypieczona, chrupiąca skórka. Jeśli Wasze ziemniaki będą się za bardzo przypiekać, przykryjcie je folią aluminiową.   Wyłączcie piekarnik i dajcie zapieczonym ziemniakom odpocząć w nim 5-10 minut, po czym wyciągnijcie na stół

Karo in the Kitchen
Pulpety w sosie pomidorowym 165

Dobre z kaszą, z makaronem, z ziemniakami. Dobre z chrupiącą bagietką i w towarzystwie sałaty. Dobre dla dużych i dla małych. Zwyczajnie, po prostu - DOBRE ! Składniki: 350 g mięsa  wieprzowego ( np. z łopatki ) 1 jajko 1 nieduża cebula 2 łyżki kaszy manny 500 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku sól, pieprz oregano suszone olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Mięso

kolorowotorcikowo
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 260

pomidorowego (opcjonalnie) i zagęszczamy sos mąką rozmieszaną w odrobinie zimnej wody (opcjonalnie). 7. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie jeszcze tymiankiem. Wołowinę po burgundzku podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ciepłą, chrupiącą bagietką. I koniecznie z kieliszkiem czerwonego, wytrawnego wina! Bon appétit

W kuchni Katie
Ziemniaki - kilka wskazówek i porad. 156

mundurkach, należy wodę osolić wtedy łupiny nie popękają.  Jeśli zaraz po ugotowaniu ziemniaki w mundurkach przelejemy zimną wodą , łatwiej dadzą się obierać.   Pieczone ziemniaki w plastrach będą chrupiące jeśli przed położeniem ich na rozgrzany tłuszcz oprószymy lekko mąką.  Smak ziemniaków nabierze walorów , jeśli podcas gotowania dodamy ząbek czosnku lub odrobinę suszonego kopru.  Młode ziemniaki włożone

Przepisy i porady kulinarne
Eskalopki z polędwiczek wieprzowych w pikantnym sosie pomidorowym 159

Mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C na ok. 40 min. Ja na ostatnie 10 min załączam termoobieg, a ziemniaki staja się chrupiące i ładnie zarumienione. Smacznego

kulinarnyJa
Piersi z kurczaka w aromatycznym sosie 212

polewamy pozostałym ze smażenia tłuszczem, zalewamy sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 150 st.). Wyjmujemy, gdy wierzch się lekko zarumieni a boki będą odstawały od formy. Podajemy z ziemniakami puree lub chrupiącymi frytkami

Gorący kąsek
Grillowane ziemniaki otulone boczusiem 179

Pieczone na ruszcie ziemniaki przesiąknięte smakiem aromatycznego, chrupiącego wędzonego boczku to świetny dodatek do grillowanego mięsa. Składniki: 8szt młodych średnich ziemniaków 8 plastrów wędzonego boczku przyprawa do ziemniaków oliwa z oliwek pieprz i sól Wykonanie: 1. Młode ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować. 2. Ziemniaki skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. 3. Ziemniaki otulić boczkiem i każdy ziemniak owinąć

Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa krem z ziemniaków 227

Zapraszam po przepis na dziecinie prostą w przygotowaniu, gęstą, sycącą i pyszną zupę krem z  ziemniaków z dodatkiem żółtego sera i chrupiącego boczku. W przepisie podałam orientacyjną ilość bulionu, wszystko zależy od tego jak gęstą zupę preferujecie.  Zupa krem z  ziemniaków Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 800 g ziemniaków 1 duża cebula ok. 1 litra bulionu(...)Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w słupki i przesmażamy na suchej patelni, do momentu, aż będzie chrupiący. Boczek zdejmujemy z patelni, a na wytopionym tłuszczu szklimy cebulę. Do większego garnka wlewamy bulion, dodajemy ziemniaki i zeszkloną cebulę. Gotujemy, aż  ziemniaki będą miękkie. Zupę blendujemy i przyprawiamy. Podajemy posypaną żółtym serem i boczkiem

Kulinarne przygody Gatity