chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:18/181)

Pałki kurze po Ciechocińsku 166

Przepis pochodzi z bardzo starej książki kucharskiej. Kurczak wyszedł bardzo soczysty. Serwować go z podpieczonymi ziemniakami lub frytkami. Pałki kurze oczyścić, umyć i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem. Obsypać ziołami prowansalskimi. Majonez z keczupem wymieszać razem. Posmarować ze wszystkich stron kurczaka masą z majonezu i keczupu. Lekko podważyć skórę i posmarować również pod skórą. Nie musicie całkowicie, tylko tam gdzie(...)godzinę. Nagrzać piekarnik do 200 C piec mięso przez 40-50 minut. Podczas pieczenia polewać wytworzonym sosem i odwracać co jakiś czas. Mięsko musi być upieczone i chrupiące. Podawać z podpieczonymi ziemniakami

Kuchnia Pokoleń
Sałatka ziemniaczana z bobem 148

Sałatka ziemniaczana z bobem Pyszna sałatka, która idealnie pasuje do mięska pieczonego na grillu albo w piekarniku. Ziemniaki i bób w towarzystwie chrupiących ogórków oraz rzodkiewek, lekkiego sosu czosnkowego i aromatycznego koperku. Palce lizać!     Składniki: 0,5 kg ziemniaków 0,5 kg bobu – surowego albo mrożonego 3-4 ogórki małosolne pęczek rzodkiewek pół pęczka koperku 1 łyżka

Blog z Apetytem
DUFINKI Z SEREM + FILMIK 123

Dufinki to pyszne kuleczki przygotowane z ziemniaków i usmażone na oleju. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Polecam jak dodatek obiadowy lub przekąskę.  SKŁADNIKI : 1 kg ziemniaków zważonych po ugotowaniu  2 jajka 100 g tartego żółtego sera sól, pieprz do smaku  1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków 50 g masła  2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka

Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem 275

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem...Warstwy ziemniaków przełożone zeszkloną cebulą i chrupiącym boczkiem.Oblane kremowym, lekko kwaśny sosem czosnkowym.Całość oprószona majerankiem.Pycha!Składniki:1,2 kg ziemniaków;100 g wędzonego boczku;0,5 kg białej cebuli;1 ząbek czosnku;400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;Olej do smażenia;Sól;Pieprz;Majeranek.Sposób przygotowania:Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w talarki.Boczek

Gospodyni Miejska
Młode ziemniaczki z grilla 173

uwielbiam ziemniaki z grilla, a w szczególności młode ziemniaki! Przyprawiam je "po naszemu" i już możemy grillować! Podaję je z sałatka warzywna z kawałkami chrupiącego kurczaka;) Składniki:6 dużych ziemniaków, 6 łyżek oliwy z oliwek, łyżka ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki kminku, szczypta czosnku granulowanego,szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz.PrzygotowanieZiemniaki wyszorować, ugotować w mundurkach, tak były na pół surowe na pół

Z miłości do słodkości
Złociste pieczone ziemniaki 228

ziemniaki Pieczonych kartofelków u mnie w domu nigdy dość :) Pieczone w całości, w talarkach, w księżyce, forma nie ma znaczenia, ważne by było dużo.  Tym razem ziemniaki wyszły mocno czosnkowe, chrupiące z zewnątrz,a wewnątrz rozpływające się w ustach...Akurat miałam na stanie sporo małych ziemniaczków (na skutek tego, że nie cierpię ich obierać i stale odrzucam te najmniejsze(...)duże też mogą być, tylko trzeba je pokroić) 5-6 ząbków czosnku kilka gałązek rozmarynu kilka gałązek kocanki włoskiej (można pominąć) sól kolorowy pieprz kilka łyżek oleju Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać. Nie kroić. Wrzucić do zimnej wody, lekko osolić. Gotujemy tylko do momentu zawrzenia wody i ewentualnie 2 minuty dłużej. Od razu ziemniaki odcedzić i dokładnie odparować. Jeszcze ciepłe oprószyć

na moim stole...
Burger party: cheeseburgery i chipsy z fioletowych ziemniaków 135

już dzisiaj wracając z pracy kupcie wszystkie potrzebne składniki, a jutro czekać będzie na Was prawdziwa uczta! Dzień wcześniej możecie przygotować również ten pyszny kaparowy sos i chrupiące chipsy z fioletowych ziemniaków (jeśli ich nie znajdziecie to młode polskie ziemniaki też będa jak znalazł). * SKŁADNIKI dla 4 osób Burgery: ok. 600 g wołowiny, np. antrykotu 1 żółtko 1 łyżka musztardy

Food Square
Pierś z kaczki szpikowana wędzoną słoniną z puree ziemniaczanym i smażonym koperkiem 208

ziemniaczane z chrzanem / smażony koperek / mus z mirabelek / świeża pomarańcza. Składniki: - 2 filety z kaczki ze skórą - 1 pęczek koperku - 25 g wędzonej słoniny z dzika - 1 pomarańcza - 4 ziemniaki - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki chrzanu - sól, czarny pieprz - mus z mirabelek - 50 ml śmietanki 36% Porcja dla 2 osób. Skórę na piersi kaczki nacinamy a do środka wkładamy(...)stopni i pieczemy ok. 5-7 minut. Z pomarańczy wycinamy segmenty bez błon. Na głęboki olej wrzucamy same szczyty koperku i smażymy przez chwilkę. Koperek wychodzi nam chrupiący. W międzyczasie gotujemy ziemniaki, odcedzamy i blendujemy je z dodatkiem, soli, śmietanki, chrzanu oraz obranymi ząbkami czosnku które smażyły się wcześniej wraz z kaczką. Wydrylowane i obrane ze skóry mirabelki miksujemy

Kuchenne Wariacje
Pyszny chleb foremkowy. 232

Domowy chleb foremkowy z makiem. Chleb z mąki typ 650 z gotowanymi ziemniakami, jest pulchny, świeży i z chrupiącą skórką :)  Dwa chleby upieczemy z 1 kg mąki, dodatkowo... 3 ziemniaki, pół kostki drożdży, łyżeczkę cukru,  łyżkę soli, szklankę ciepłej wody, garstkę maku do posypania, ciut mleka do posmarowania.... Zaczyn nastawiamy z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, wody, łyżki mąki

chleba naszego
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową 270

posiada, staram się ją przyrządzać możliwie jak najczęściej i pod wieloma postaciami. Był już makaron z fasolką i fasolka z kurkami, przyszła kolej na sałatkę z ziemniakami, fasolką i pomidorami z dodatkiem chrupiącego boczku. Do jej przygotowania wykorzystałam olej rzepakowy Rapso. Składniki:4 ziemniaki, 250g fasolki szparagowej, 700g pomidorów, ząbek czosnku, cebula, 200g wędzonego boczku, olej rzepakowy Rapso, sól, pieprz

Z miłości do słodkości
Pierś z gęsi sous vide z ulubionymi dodatkami 156

kapustą, do której dla urozmaicenia dodałam jeżyny. W międzyczasie przyszło mi do głowy, że fajnie byłoby wykorzystać nadmiar gęsiej skórki do zrobienia chrupiących chicharronów. Usmażyłam je na 100% oleju rzepakowym Wielkopolskim . Do tego purée z fioletowych ziemniaków i granat, bo nie mogłam się oprzeć kolorom, idealnie pasowały mi do modrej kapusty ;) No i brakuje jeszcze sosu, zrobiłam go na bazie(...)łyżki czerwonego wina i dodajemy jeżyny (ja użyłam mrożonych), dusimy jeszcze około 10 minut. Gęsią skórkę solimy i smażymy w głębokim oleju, aż uzyskamy chrupiące chicharrony (coś w rodzaju chipsów).  Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie przeciskamy przez praskę i mieszamy dokładnie ze śmietaną. Wyjmujemy pierś gęsią z woreczka. Resztę jego zawartości, razem z czarnym czosnkiem przelewamy na patelnię

Quinoa Raz!
Pieczony filet z dorsza z pesto rosso i kruszonką 181

bardzo apetycznie, a ja pozbywam się niechcianego pieczywa. Tu polecam pesto  rosso  w słoiczku od Monini. Gdy szykuję w tygodniu obiad dla całej rodziny, poza rybą jeszcze ziemniaki i warzywa, zwyczajnie nie mam czasu na miksowanie domowego pesto. W taki sposób możecie przygotować praktycznie wszystkie filety rybne. Bardzo lubię polędwiczki z dorsza, dobrej jakości mięso, ale jednak(...)posmaruj czubatą łyżką pesto rosso , a następnie obsyp ¼ posypki.  Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 15-20 minut, aż ryba będzie upieczona, a posypka lekko chrupiąca. Podawaj np. z ziemniakami i kolorową sałatką. ➤ Rada: W ten sam sposób możesz przygotować także inne gatunki ryb, np. łososia, mintaja czy mirunę.  Wpis powstał we współpracy z  Monini

Chilli Czosnek i Oliwa
Szaszłyki z frytkami z batatów 160

oleju do smażenia kotletów i głębokiego tłuszczu do przygotowania frytek :) Bataty to inaczej słodkie ziemniaki - puszyste i bardzo uniwersalne ... są o wiele zdrowsze niż nasze rodzinne ziemniaki.     Składniki na 8 szaszłyków, czyli 4 porcje: ok. 1/2 kg mięsa mielonego sól, pieprz, ostra papryka przyprawa do mięsa mielonego 2 jajka 1 duża cebula ząbek(...)ulubioną surówką lub sosem na bazie jogurtu naturalnego...jeżeli ma być dietetycznie. Frytki możemy troszkę posolić. PS. Bataty w wersji frytek nie są tak chrupiące jak ze zwykłych ziemniaków.       Aby przyśpieszyć przygotowanie dania...pieczarki i kotleciki możemy wcześniej delikatnie podsmażyć na oliwie

Alutka-Gotuje
Opiekane, chrupiące ziemniaczki po angielsku 117

votes ) Opiekane, chrupiące ziemniaczki po angielsku Pyszne, mega chrupiące, aromatyczne i banalnie proste do przyrządzenia. Jedyny haczyk w tym przepisie to tłuszcz, powinien być kaczy lub gęsi. Inaczej ziemniaki nie będą miały swojego charakterystycznego smaczku i chrupkości. To znaczy, będą chrupiące, nawet jeśli użyjesz smalcu wieprzowego, tylko inaczej, mniej spektakularnie.. No i zmieni się smak, jednak tłuszcz ptactwa wodnego(...)smaku 1 łyżka, słodkiej, mielonej papryki biały pieprz do smaku   Ziemniaki obierz i przekrój na pół. Wlej do garnka zimną wodę, dodaj cukier, wymieszaj do rozpuszczenia. Nie bój się ziemniaki nie wychodzą słodkie, ten zabieg jest jednak bardzo istotny, gdyż zapewnia chrupkość po upieczeniu . Wsyp do wody ziemniaki i ugotuj do momentu gdy zaczną być miękkie ale jeszcze się

Ogrodnik w podróży
Pieczone ziemniaki, wege kiełbaski oraz zapiekana soczewica i kasza jaglana 196

wrzątek wrzucamy nasze pokrojone ziemniaki i gotujemy około 7-8 minut. Odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni (grzanie góra-dół z termoobiegiem). W miseczce mieszamy oliwę z przyprawami. Ziemniaki przekładamy do dużej miski, polewamy naszą prostą marynatą i mieszamy za pomocą dłoni, tak by każdy kawałek ziemniaki był otoczony oliwą i przyprawami. Dużą(...)papierem do pieczenia i wykładamy nasze ziemniaki (nie mogą leżeć jeden na drugim). Ziemniaki pieczemy przez około 40 minut (czas może być różny w zależności od piekarnika i użytego rodzaju ziemniaków, ziemniaki należy obserwować). W między czasie warto obrócić ziemniaki z 2 razy, aby upiekły się równomiernie. Ziemniaki powinny być złote i chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Kiełbaski

Słodkie okruszki
Podsumowanie roku 2019 131

boczkiem w sosie gorgonzola Wiejska zapiekanka z młodych ziemniaków Tortille z sezamowym kurczakiem Bułeczki do odrywania z jagodami Pomodorowa surówka z porem i jabłkiem surówka z kalarepą Chrupiące paluszki z kurczaka + pieczone ziemniaki Pomidorowa sałatka z fetą i sosem czosnkowym Ziemniaki z roszponką, jajkiem, boczkiem i pieczarkami Omlet ze szparagami i szynką parmeńską Langosze Placki ziemniaczane z potrawką drobiowo-pieczarkową

Smaki Na Talerzu