chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:13/181)

Pieczone udka z kurczaka / Baked Chicken Drumsticks 79

dlatego to świetny wybór, jeśli dopiero zaczynacie przygodę z gotowaniem :) Pieczone udka z kurczaka wspaniale komponują się z pieczonymi ziemniakami lub innymi warzywami. Możecie wrzucić je na blaszkę z kurczakiem lub piec na osobnej - jeśli chcecie, by ziemniaki były mocno chrupiące i zrumienione z każdej strony, najlepiej przełożyć je na drugą blachę. Pokrojone na małe kawałki upieką się(...)skórka jest bardziej chrupiąca, ale można też użyć zwykłego masła z odrobiną oleju), 3-4 rodzaje ulubionych ziół do kurczaka- u mnie 3/4 łyżeczki majeranku i po 1/2 łyżeczki oregano, tymianku i rozmarynu, 3/4 łyżeczki słodkiej papryki, opcjonalnie, 3/4 łyżeczki granulowanego czosnku, sól (u mnie 1/2 łyżeczki soli na 500 g mięsa), pieprz opcjonalnie ziemniaki plus kilka łyżek oleju

Lekcje w kuchni
RÖSTI Z BOCZKIEM - SZWAJCARSKI PLACEK ZIEMNIACZANY 128

pora podzielić się nim również z Wami na Blogu... ❤ Oryginalnie Szwajcarzy przygotowują rösti na dwa sposoby - z gotowanych lub z surowych ziemniaków. Ja uwielbiam obie wersje, ale dziś mam dla Was tą z gotowanych ziemniaków, z dodatkiem chrupiącego boczku i złocistej cebulki. Trzy główne składniki wystarczą, by wyczarować na talerzu genialne, sycące danie. Jeśli jesteście na diecie, to na pewno

Słodko-Słony Świat Ilony
Langosz 174

można kupić w każdym barze szybkiej obsługi lub po prostu na ulicy. Wśród składników oryginalnego langosza widnieją ziemniaki i taki właśnie przepis chciałam dzisiaj polecić. Placek z dodatkiem ziemniaków jest zachwycający, chrupiący z zewnątrz i mięciutki w środku. Jak smakuje? Coś pomiędzy racuchem, a pączkiem? Najmniej smakował nam z tartym żółtym serem, ale z sosem czosnkowym i rzodkiewkami to prawdziwa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piknikowa sałatka ziemniaczana 217

zapakowania w pojemnik na wyprawę w plener. Można ją przechowywać przez kilka godzin poza lodówką i nie traci smaku, ani się nie psuje. Sałatka jest połączeniem kremowych ziemniaków (koniecznie sałatkowych), chrupiących, kwaśnych ogórków oraz aromatycznej dymki i koperku. Wymieszana jest z niewielką ilością lekko pikantnego sosu i mocno przyprawiona świeżo mielonym pieprzem. Sałatka ziemniaczana doskonale nadaje się jako dodatek

Codziennik Kuchenny
PLACKI Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW 188

Pierwsze w tym roku, pysznie chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków.  Są zdecydowanie delikatniejsze w smaku niż te robione ze starych, a starte na oczkach po upieczeniu są chrupiące i nie nasączone olejem:)) Pokusiłam się podać je tym razem z prostą sałatką z pomidora, ogórka kiszonego i cebuli. Podobną wypatrzyłam przy przepisie na placki u Margarytki(...)dotąd placki jadałam bez dodatków albo tylko z cukrem.Sałatka bardzo fajnie komponuje się z plackami i stała się uzupełnieniem całkiem pożywnego obiadu ...  Składniki: 1.5kg młodych ziemniaków 2 jajka 2 małe cebule 2-3 łyżki mąki sól olej Wykonanie:Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Nadmiar soku odciskamy. Cebulę ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy mąkę, jajka

Walijskie Pichcenie
Faszerowane piersi z kurczaka 377

filet nabiera głębokiego aromatu a grube ziarnka gorczycy przyjemnie chrupią pomiędzy zębami.Roztopiona mozzarella łamie intensywny smak musztardy i sprawia , że danie nabiera delikatności.Wszystko to zapieczone w chrupiącym plastrach boczku.Ziemniaki smażone z czosnkiem niedźwiedzim to kropka nad I , której w tym przypadku nie mogło zabraknąć!SKŁADNIKI:* filet z kurczaka – 2 szt* mozzarella – 100 g* musztarda gruboziarnista(...)długimi wykałaczkami.Owijamy 3 plastrami boczku i wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę wyłożoną folią aluminiową.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.25 minut.Podajemy gorące z ziemniaczkami!ZIEMNIAKI :Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki podgotowujemy kilkanaście minut , a następnie smażymy kilka minut w głębokim obficie posypując czosnkiem niedźwiedzim i szczyptą soli

Ostra na Słodko
Okrasa łamie przepisy: Zimą nad morzem (odc. 149) 446

patelni z roztopionym smalcem obsmażamy plasterki ziemniaków z obu stron na złoty kolor. Podlewamy odrobiną wody, przykrywamy pogiętym, zmoczonym pergaminem i dusimy na najmniejszym ogniu przez 10 minut. Ziemniaki powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Mlecz i filety śledziowe moczymy w mleku przez 1 godzinę, osuszamy. Mlecz kroimy drobno, po czym ucieramy w misce z cukrem(...)ogórka pokrojone w kostkę, posiekane kapary. Wszystko łączymy z kwaśną śmietaną, majonezem i posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Dobrze mieszamy składniki. Na talerze układamy ciepłe plasterki ziemniaków, na to sałatkę śledziową, przykrywamy drugą warstwą ziemniaków, dekorujemy szczypiorkiem. Dobra rada: solone śledzie z beczki, z mleczem czy ikrą, dostaniemy w dobrych sklepach rybnych   Łopatka wieprzowa w weku

WojnaNaSmaki.pl
Rosti buraczane z wędzonym łososiem i kremem chrzanowym 202

buraków, lubię połączenie słodkiego z kwaśnym. Ten sposób ich przygotowania doskonale pasuje do wędzonego łososia. Rosti te aby były smaczne muszą być dobrze dosmażone i dzięki temu chrupiące. Składniki: 2 ziemniaki (łącznie około 450g) 1 burak, obrany i starty na tarce z grubymi oczkami 1 ząbek czosnku, wyciśnięty 5 łyżek oliwy 4 plastry wysokiej jakości wędzonego łososia(...)dekoracji Wykonanie:Ziemniaki wrzucamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy mniej więcej 12 minut, następnie odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki i ścieramy do dużej  do dużej miski. Dorzucamy startego buraka, jajko, wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem; dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na cztery części i formujemy

Gorący kąsek
Domowe frytki z piekarnika z kolorowych ziemniaków 97

pozytywny wpływ na wzrok, pamięć oraz poprawę stanu skóry. Natomiast ziemniaki czerwone po obraniu skórki praktycznie niczym się nie różnią od ziemniaków klasycznych. Po obróbce termicznej są lekko słodkie i kremowe. To kto się skusi na porcję domowych frytek? Domowe frytki z piekarnika z kolorowych ziemniaków - składniki: 6 kolorowych ziemniaków (dużych) Przyprawy: 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 papryki ostrej(...)Piec około 25-30 minut w 180 stopniach. (Czas pieczenia zależy od ziemniaków oraz rodzaju piekarnika - u mnie gazowy. Gotowe frytki powinny być miękkie w środku oraz zarumienione z zewnątrz.)    Domowe frytki z piekarnika z kolorowych ziemniaków - dodatkowe informacje:   (*) Jeśli chcecie mieć bardziej chrupiące frytki to po pokrojeniu ziemniaków należy je szybko włożyć do bardzo zimnej wody

Di gotuje
Warsztaty z Frosta – relacja 164

kilka nowych, warzywnych produktów: bataty z marchewką w maśle z rozmarynem, pieczarki z cebulą w maśle z tymiankiem, kalarepa z brokułem w maśle z dzikim czosnkiem i soczewica z ziemniakami i marchewką w maśle z dzikim czosnkiem. Na szczęście tym razem warsztaty zostały zorganizowane w sobotę, dzięki czemu nie musiałam brać urlopu a i dojazd komunikacją miejską miałam niezły. Doświadczenie(...)czarnej soczewicy, w pomidorach i pieczonym czosnku/ jajko poche z topinamburem/ palone masło i czosnek niedźwiedzi Lasagne z batatami/ karmelizowane pory z chrzanem/ sałatka ze smażonych pieczarek Chrupiące kulki z ziemniaków i łososia/ siekany sos ziołowy/ majonez pietruszkowy/ frytki z kalarepy w tempurze Dorsz smażony w ziołowym maśle/ soczewica z serami pleśniowymi/ sos jabłkowo-waniliowy/ chipsy z batatów Po wszystkim

karmelowy
Ziemniaki otulone boczkiem 105

zestawieniu mdły ziemniak, ostry smak musztardowy chrupiącego boczku i aromatyczny tymianek wzajemnie się dopełniają i czynią zwykłego ziemniaka niezwykłym i niecodziennym. Świetnie pasują jako dodatek do mięsnego obiadu, my jedliśmy na kolację jako samodzielne danie. Składniki: • 12 małych ziemniaków • 12 plastrów wędzonego boczku • 6 łyżeczek musztardy sarepskiej • sól do smaku • świeży tymianek Wykonanie: • Ugotować

To co kocham
Dorada po śródziemnomorsku – soczysta, lekko pikantna, pieczona na warzywach 238

obojętnie. Te dorady po zawinięciu w cieniutkie plastry bekonu wylądowały w piekarniku, na podkładzie z blanszowanych ziemniaków, pomidorów, kaparów i oliwek. Są nieziemskie! Połączenie wszelkich tekstur – jednocześnie chrupiące i miękkie przypieczone ziemniaki, chrupki jak chipsy bekon. Soczyste mięso białej ryby w akompaniamencie kwaśnych kaparów i słodkich pomidorów. Całość skąpana w najlepszej jakości oliwie z oliwek, z dodatkiem ziół i przypraw

Karo in the Kitchen
Ziemniaczki pieczone 278

Żeby urozmaicić trochę podanie ziemniaków przygotowałam pyszne i chrupiące plasterki ziemniaczane w przyprawie" Przekąska  Kibica Kamis". Idealna kompozycja smakowa. Ziemniaki bardzo smaczne, aromatyczne i już nie musiałam dodawać żadnych przypraw. Najlepsze jest to, że wkładamy je do piekarnika i same się pieką. Możemy je podać jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę z sosem czosnkowym lub ketchupem. Składniki

Ala piecze i gotuje
Gulasz kukurydziany 140

zupę, ale w trakcie gotowania zmieniłam zdanie i powstał ten gulasz. Jedliśmy go z pieczonym udkiem kurczaka. Kukurydza, papryka, cukinia i ziemniaki to podstawa tego chrupiącego dania.   Składniki: • 3 kolby kukurydzy • 2 czerwone papryki • 1 zielona papryka • 3 duże ziemniaki • 2 marchewki • 1 średnia cukinia • 2 czerwone cebule • 2 ząbki czosnku • 1 papryczka(...)ziemniaki, zalać taką ilością wody, aby warzywa były przykryte, i gotować na wolnym ogniu przez następne 15 minut. Jeśli kukurydza jest jeszcze twardawa to pogotować dodatkowe 10 minut. Posolić do smaku. • Jako ostatnią dodać cukinię, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą i słodką, i dusić ok. 5-10 minut. Warzywa mają być chrupiące. • Śmietanę

To co kocham
Pieczone podudzia miodowo-musztardowe 267

Pieczone kurczaki pasują praktycznie do każdej surówki, sałatki, makaronów, kasz, ziemniaków, pieczywa, ryżu. Chrupiące z zewnątrz, soczyste i mięciutkie w środku. Idealne. Złociste. Dziś połączenie smaków słodko - ostrych, czyli to co raz na jakiś czas bardzo lubimy zjeść. Jeśli skusicie się na mięso w któryś dzień tygodnia zapraszam do tego wpisu:) Choć częściej wybieram smaki ostre, słonawe niż słodkie(...)piekę w temp. 190C grzaniem góra - dół bez termoobiegu przez godzinę, od czasu do czasu polewam powstałym sosem. Gotowe dekoruję zielonym akcentem - natką, rukolą. Podałam je z pieczonymi ziołowymi ziemniakami polanymi powstałym sosem z pieczenia drobiu, sosu miodowo-musztardowego. Smacznego

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania