chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:7/181)

chrupiące placki na oleju rzepakowym ze śledziem w śmietanie... 209

podzielone na mniejsze kawałki dobrze zmiksować w pojemniku blendera razem z cebulą masę zmiksowaną przełożyć na drobne sito aby nadmiar wody z ziemniaków odciekł - placki będą bardzo chrupiące z sita ziemniaki dać do miski i wymieszać łyżką z jajkiem, mąką, papryką, vegetą na gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy - placki są bardzo chrupiące bardzo

W Mojej Kuchni Lubię
Poniedziałek: Sałatka z młodymi ziemniakami 121

sałatka ziemniaczana” pewnie niektórym z Was kojarzy się z ciężkim, unurzanym w majonezie, kleistym daniem z jakiegoś rodzinnego przyjęcia. Musimy zmienić to skojarzenie. Nasza sałatka z młodymi ziemniakami jest lekka, kremowa i chrupiąca(...)zarazem. Czas : Tyle ile trzeba na ugotowanie ziemniaków plus 5 minut Poziom trudności : Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 W sałatce z młodymi ziemniakami doskonale sprawdzą się szparagi Sałatka z młodymi ziemniakami, rzodkiewką, fasolką szparagową i prosciutto to idealna równowaga smaków i tekstury: młode, słodkie ziemniaki doskonale komponują się z kwaskowym winegretem, a chrupiąca rzodkiewka i rukola stanowią wspaniałe tło

Niedzielny kucharz
Ziemniaki pieczone w mundurkach po włosku! 354

Pieczone młode ziemniaki w mundurkach! Chrupiące ale zarazem mięciutkie. Niby tak proste danie, a jednak potrafi przysporzyć wiele problemów. Niejednokrotnie byłam podpytywana jak robię te ziemniaczki, że są tak pyszne. Dzisiaj zdradzam całą moją wiedzę na ten temat. Moim faworytem są pieczone młode ziemniaczki po włosku. Z zielonymi oliwkami, sporą ilością czosnku i młodego kopru. Ziemniaki lubią masło i dobrą(...)tego naczynia są pyszne, ale również sprawdzą się tutaj wszystkie żeliwne, emaliowane brytfanny z pokrywkami, w ostateczności naczynie do zapiekania i folia aluminiowa do przykrycia. Ziemniaki bowiem musimy przykryć aby się upiekły - były chrupiące, i aby się uparowały- czyli były mięciutkie zarazem.   SKŁADNIKI: - 1,5 do 2kg ziemniaków młodych - 1/2 kostki masła - 6 łyżek oliwy z oliwek z dodatkiem

SMYKWKUCHNI
Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków, roszponki, rzodkiewki w sosie cytrynowo-czosnkowym 275

Prosty przepis na lekką, chrupiącą sałatkę z młodych ziemniaków, rzodkiewki i roszponki. Całość uzupełnia idealnie świeży, ale też i aromatyczny sos cytrynowo-czosnkowy. Sałatka ziemniaczana wcale nie musi być ciężka – wystarczy dobrać odpowiednie towarzystwo dla ziemniaków – dodać świeże, wiosenne warzywa – chrupiącą rzodkiewkę, ogórki gruntowe, roszponkę, szczypiorek. Kremowy i aromatyczny sos fajnie rozpieszcza kubki smakowe. Koniecznie wypróbujcie, dopóki

Eat me! Fit me!
Pierwszy tchnienie Świąt. I ciasteczka marcepanowo-cytrynowe 145

sztukami... I już wypatrzyłam jednego z rozciąganą szyją, który zasili moje reniferowe zastępy w przyszłym roku. Po powrocie do domu na obiad był flæskesteg , czyli pieczeń wieprzowa z chrupiącą skórką, ziemniaki gotowane i takie w karmelu (i nie, nie krzywcie się; ziemniaki w karmelu to naprawdę genialny wynalazek), czerwona kapusta i sos. A na deser - ciasteczka. Marcepanowe, w wyraźną nutą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe chipsy ziemniaczane. 168

czasu lubię sobie pochrupać :) Ziemniaki pokroiłam specjalnym nożykiem dlatego wyszły mi falowane :) Możecie pokroić zwykłym nożem, albo zetrzeć na tarce do ogórków. Im cieniej pokroicie tym bardziej będą chrupiące. Składniki: ziemniaki olej przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra, oregano) Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plastry. Usmażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Wyciągać na ręcznik papierowy

Agusiowe smakołyki
placuszki z cukinią i ziemniakami 162

Witam Kochani Jako, że rozpoczął się sezon na cukinię, chciałabym Wam przedstawić przepis na bardzo smaczne placuszki z cukinią i ziemniakami. Są chrupiące, sycące i bardzo smaczne. Można je podawać z sosem jogurtowo -czosnkowym, lub z ketchupem. Idealne na obiad. No to zaczynamy SKŁADNIKI -1 kg obranych ziemniaków -600g cukinii, bez pestek, ja używałam żółtej -6 kopiastych łyżek mąki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pieczone młode ziemniaki z camembertem 131

upieczone ziemniaczki to dowód na to że aby było pysznie to nie potrzeba wyszukanych składników. Chrupiąca skórka ziemniaka mięciutki w środku, wyrazisty w smaku ser camembert oraz duża ilość kopru. Co tu dużo pisać pyszota :) 6 sztuk średniej wielkości młodych ziemniaków 1 ser camembert koper według uznania grubo mielony pieprz 4-5 łyżek oliwy lub oleju Ziemniaki umyć i ugotować

Andzia Pichci
Idealne placki ziemniaczane 209

ziemniaków tartych na tzw. "papkę" niż tych tartych na wiórki. Moje placki przypominają trochę bardziej rösti, czyli szwajcarską potrawę narodową, ale dużo bardziej cenię sobie te złociste, chrupiące wiórki ziemniaków niż jednolita masę. Kwestia zasadnicza: co podawać do placków? Zalecam jogurt naturalny, zdecydowanie mniej kaloryczny niż powszechnie stosowana śmietana, do jogurtu można dodać zioła, czosnek i całość udekorować pomidorkami

Słodki Kompromis
Ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym 248

piekarnika i ponownie nasmarować oliwą  /ok. 1 łyżka/wymieszaną  z papryką proszku. -Ponownie wstawić do piekarnika i zapiec ok.10 min./skórka powinna być chrupiąca,  a ziemniak  wewnątrz upieczony/. W międzyczasie: -Rozgrzać na patelni pozostałą oliwę , wsypać  pokrojoną cebulę, delikatnie zeszklić. -Dodać drobno pokrojoną  marchewkę  ,seler i listki szałwii. -Całość podsmażyć kilka

Zakamarki mojej kuchni
Placki z dyni i batatów . 273

Mamy sezon na dynię więc dzisiaj zapraszam na placuszki dyniowo - batatowe , jeśli nie macie batatów to oczywiście możecie użyć zwykłych ziemniaków . Pyszne , chrupiące w sam raz na obiad , do tego dowolny sos lub jogurt naturalny . Do smażenia użyłam Oleju kokosowego Olejowy(...)Składniki : 1 cebula 3 duże bataty lub zwykłe ziemniaki 2 szklanki startej na małych oczkach dyni piżmowej sól, pieprz , szczypta chilli do smaku 2 jajka 1.2 łyżki mąki w zależności od jakości ziemniaków Olej kokosowy do smażenia  Kawałek pora 1 łyżka siemienia  lnianego mielonego  Ziarenka do posypania , siemię lniane , słonecznik

Sama słodycz i szczypta chili
Ziemniaki zapiekane w boczku 216

Prosto. Są dania, które wymagają minimalnego wysiłku i 3-4 składników, są szybkie, proste i wzbudzają zachwyt. Ziemniaki zapiekane w boczku to senne marzenie każdego wielbiciela mięska. Chrupiący, wędzony bekon, ziemniaki ugotowane w łupinkach, do tego sos chrzanowy i odrobina szczypiorku. Plus polega na tym, że można ugotować ziemniaki dzień wcześniej, gdy jeszcze nie mieliśmy ochoty wysadzać własnego miasta(...)stopni. Ugotowane ziemniaki owijamy szczelnie boczkiem, nie solimy, bo boczek ma swoją słoność. Owinięte ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym, między ziemniaki możemy wrzucić kilka ząbków czosnku. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu, aż boczek będzie chrupiący i złocisty. W międzyczasie mieszamy chrzan i śmietanę, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Proste, szybkie i bardzo dobre 🙂 Jeśli nie lubicie sosu

ladykitchen
Wołowina po burgundzku 181

wytrawne ze średniej półki cenowej będzie dobre. Dodałam bułgarskie, bo akurat takie miałam w zapasach i wołowina wyszła bardzo smaczna. Tak przygotowaną wołowinę, najlepiej podawać z puree z ziemniaków lub z chrupiącą bagietką i kieliszkiem czerwonego wina. Składniki: (na 5 - 6 porcji) 1 kg karku wołowego 250 g boczku wędzonego 300 g pieczarek (najlepiej małych) 3 marchewki 1 łyżka przecieru(...)jeśli jest jeszcze twarde, to zwiększyć czas pieczenia. Taką wołowinę można również przyrządzić, dusząc ją odpowiednio długo w garnku lub w szybkowarze. Wołowinę po burgundzku podawać z chrupiącą bagietką lub puree z ziemniaków

Kuchcik gotuje
Dorada z limonkowym puree z listkami brukselki 202

Szybki obiad. Aromatyczna ryba z dodatkiem limonkowego puree z ziemniaków i chrupiących listków brukselki. Brukselka po wycięciu mini głąbów i zblanszowaniu zachowuje żywe kolory, jędrność i nabiera delikatnego smaku. Polecam :) Czas przygotowania:20 minutPorcje: 2   Składniki:2 wypatroszone i oskrobane dorady,4 ziemniaki,500 g brukselki,1 papryczka chili,1 limonka,1 łyżeczka cukru,1 łyżeczka mielonej

SzczyptaSmaQ
KOTLETY Z ZIEMNIACZANE 162

Pulchne i delikatne kotlety z tłuczonych ziemniaków. Z chrupiącą panierką na zewnątrz i mięciutkim środkiem. Doprawione podsmażoną cebulką i czosnkiem oraz posiekanym koperkiem i opcjonalnie także różowym pieprzem. Do ich przygotowania najlepiej użyć ziemniaczanego puree pozostałego z obiadu. Jeśli jednak gotujecie ziemniaki specjalnie do tego dania, pamiętajcie o ich dokładnym wystudzeniu przed formowaniem. Zimne i zbite puree zagwarantuje odpowiednią

cool and minty