chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:10/181)

Smacznie w "Rybnej chacie" 235

który jest regularnie wymieniany. Pewnie dlatego w powietrzu nie unosi się smrodek przepalonego oleju, który niestety czuć w większości smażalni rybnych. Do ryb możemy zamówić frytki lub chrupiące podpiekane ziemniaki. Przed daniem głównym można tez spróbować pikantnej zupy rybnej, idealnej na nadchodzące chłody. W menu jest też sandacz i łosoś w galarecie oraz ryba  po grecku. Bardzo

Kulinarne przygody Gatity
Ziemniaki zapiekane w majonezie z czosnkiem 1014

oleju 1 ząbek czosnku  1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz 1/4 łyżeczka cukru  Przygotowanie: Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na ok. 2-3 cm kawałki. Aby pieczone ziemniaki były bardziej chrupiące delikatnie je podgotuj w osolonej wodzie, do momentu aż będą w pół miękkie (ok. 6 minut). Ugotowane ziemniaki odcedź i odstaw, aby trochę się ostudziły. Następnie ostudzone ziemniaki(...)pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piecz ok. 30 minut do momentu, kiedy skórka będzie przyrumieniona i chrupiąca.  W międzyczasie do majonezu dodaj majeranek, wyciśnięty czosnek, pieprz, cukier i wymieszaj. Gdy ziemniaki będą gotowe pokryj je od góry majonezem. Postaraj się, żeby każdy ziemniak był dokładnie pokryty mieszanką.  Piecz jeszcze przez

wegujemy
Placki ziemniaczane 152

proponuje placki ziemniaczane, proste i szybkie w wykonaniu a przecież tak dobre.  Uwielbiam placki ziemniaczane, a jeszcze bardziej takie chrupiące i dobrze odsączone z tłuszczu. Tak proste danie a tak smaczne. :)  Przepis: Składniki: około 1 kg ziemniaków 2 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy(...)Możemy zetrzeć pół na pół, jedną część na małych oczkach drugą na masę. Ja tym razem tylko starłam i dzięki temu placki były na prawdę  chrupiące.  2. Starte ziemniaki odsączamy dokładnie z wody 3. Do odsączonych ziemniaków dodajemy 2 jajka, i po 3 łyżki z każdej mąki. Doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy.  4. Smażymy

Mój pomysł na
Placki z młodych ziemniaków, selera naciowego i cukinii 184

Placki z młodych ziemniaków ,selera naciowego i cukinii Wspaniałe , chrupiące ,placki ziemniaczane z młodych ziemniaków z dodatkiem selera naciowego , to samo zdrowie na talerzu . Dodatkowo są pyszne , stanowią alternatywę dla nudnych już ziemniaków z wody . Takie szybkie dania są jednym z najlepszych sposobów, na obiad w tygodniu , kiedy tempo życia nie pozwala ,na zbyt dużą kreatywność w kuchni Cóż nawet

Ogrodnik w podróży
Foccacia z ziołami i ziemniakiem 147

zaspokoić pierwszy głód. Przepisów na ten rodzaj pieczywa jest wiele, ja dziś proponuję z aromatycznymi ziołami, dobrą oliwą i startym ziemniakiem ze skórką. Po upieczeniu foccacia jest przyjemnie chrupiąca z wierzchu, ziemniak zamienia się   w aromatyczny chips , a środek jest mięciutki. Doprawiona przyprawą zatar i płatkami soli. Poezja smakowa :)  Choć potrzebuje trochę czasu bo ciasto leżakuje całą

Wanilia i Kardamon
Smażone ziemniaczki z serem, koperkiem i przyprawami 209

ziemniaki. Posypujemy po wierzchu słodką czerwoną papryką, doprawiamy granulowanym czosnkiem, suszoną bazylią, solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość smażymy na większym ogniu, co jakiś czas delikatnie obracając ziemniaki, aby były chrupiące z każdej strony. Pod koniec smażenia posypujemy ziemniaki startym żółtym serem i posiekanym koperkiem. Zostawiamy na chwilę, aby ser się stopił. Ściągamy patelnię z ognia i od razu

Słodkie okruszki
Pieczone ziemniaki 167

cebulą. Wtedy stanowią jedno danie, które podaję najczęściej z kefirem lub maślanką i sałatą masłową z jogurtem lub śmietaną przygotowaną na słodko. Dziś u nas pieczone ziemniaki, delikatne, domowe, lekko chrupiące, pyszne. Składniki: 1 kg ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka mielona, lubczyk, oregano olej Przygotowanie: Ziemniaki obieram, kroję na 6, mniejsze na cztery. Układam na blaszce do pieczenia

Zasmakuj Kuchni
Hasselback – ziemniaki po szwedzku 175

ziemniaki hasselback? To proste ziemniaki, które piecze się w całości. Przed przyrządzeniem ziemniaki trzeba jednak naciąć ale nie do końca. Poza tym ziemniaki można posypać tartą bułką, przyprawami i ziołami. Tak przygotowane ziemniaki wędrują do piekarnika. Na jak długo? To zależy od ich wielkości. Tak mniej więcej wyglądają tradycyjne hasselback. Mój przepis na ziemniaki hasselback jest nieco inny. Oczywiście ziemniaki(...)tymianek i pietruszka. Z przypraw użyłam czarnego pieprzu i pieprzu kajeńskiego. Ziemniaki są świetnym dodatkiem do mięsa. Smakują super polane ostrym chili sosem . Poza tym polecam ziemniaki z sosem winegret … Oh, ziemniaki można przyrządzić na mnóstwo sposobów! Szwedzkie ziemniaki hasselback 4 – 6 porcji Składniki: 1 kg ziemniaków 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli 2 łyżki posiekanej

codojedzenia
Pieczone ziemniaki z piekarnika 244

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczone ziemniaki z piekarnika Świetny sposób na urozmaicenie naszych potraw to zastąpienie zwykłych ziemniaków z wody, pysznymi doprawionymi ulubionymi przyprawami, pieczonymi ziemniakami z piekarnika. Chrupiące, aromatyczne i zdecydowanie zdrowsze od frytek smażonych na głębokim oleju. Pieczone ziemniaki z piekarnika. Składniki porcja dla 4 osób: 700g ziemniaków (około 6 średnich ziemniaków) Olej Sól Papryka Przyprawa włoska Pieczone ziemniaki

Księga-Smaku
Ziemniaki jak z ogniska 561

Ziemniaki jak z ogniska....Chrupiąca skórka. Miękkie wnętrze.I smak...... ziemniaków pieczonych w ognisku.Smacznego! Składniki:1,5 kg ziemniaków;2 czubate łyżki mąki pszennej;1 czubata łyżka soli;1/2 łyżeczki słodkiej papryki.Sposób przygotowania:Mąkę, sól i paprykę dokładnie ze sobą wymieszać.Ziemniaki umyć, nie obierać. Jeszcze mokre obtaczać w panierce z mąki, soli i papryki.Tak przygotowane ziemniaki

Gospodyni Miejska
Francuski krem z pora 192

długiej zimie w końcu nastała piękna wiosna;) Wtedy też nasze posiłki stają się lekkie, kolorowe i takie wiosenne... Dzisiaj polecam Wam pyszną zupkę-krem z pora i ziemniaków z dodatkiem chrupiących grzanek... Składniki:1l rosołu, 30og pora,500g ugotowanego mięsa z kurczaka, 500g ziemniaków, 2 łyżki masła lub margaryny, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, liść laurowy, szczypta gałki

Z miłości do słodkości
Frytki – najlepszy przepis na chrupiące frytki! 639

jemy je od czasu do czasu :) Najbardziej smakują mi z domowym sosem czosnkowym lub z sosem farmerskim , na które przepis również znajdziecie na blogu. Jeśli szukacie sposobu na extra chrupiące frytki , to koniecznie przeczytajcie ten przepis poniżej. Jak zrobić frytki oraz jakich błędów unikać przy ich przyrządzaniu? Oto kilka najpowszechniejszych błędów, których warto unikać: zbyt słabo rozgrzany olej(...)powinny być tej samej wielkości, by równo się smażyły; zły gatunek ziemniaków – najlepsze frytki uzyskamy z gatunków ziemniaków wysokoskrobiowych. Składniki na domowe frytki: ok. 1 kg ziemniaków ok. 1 litr oleju sól do podania: ketchup, sos tysiąca wysp , sos czosnkowy , sos farmerski Jak zrobić pyszne i chrupiące domowe frytki? Ziemniaki obrać. Pokroić na słupki, najlepiej podobnej wielkości. Pokrojone

Kulinarne Przeboje
SZYBKIE DANIA JEDNOGARNKOWE - 3 inspirujące przepisy: TEST patelni WOLL 181

młode ziemniaki z kaszanką i jajkiem sadzonym. Smażone młode ziemniaki z kaszanką i jajkiem sadzonym. Przepis na najlepsze młode ziemniaki smażone z kaszanką i jajkiem sadzonym z patelni. Proste i pyszne młode ziemniaki z kaszanką, cebulką i jajkiem sadzonym to wyjątkowe danie, które przygotujecie naprawdę szybko. Przekonacie się, że smaczny obiad można zrobić nie mając dużo czasu. Młode ziemniaki(...)Ziemniaki dokładnie wyszorować, oskrobać i opłukać. Następnie pokroić na kawałki o boku ok. 1,5cm. Kaszankę pokroić na kawałki o boku ok. 2 cm. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Krok 2. Rozgrzać dobrze patelnię i wlać oliwę, rozłożyć równomiernie ziemniaki i smażyć na silnym ogniu przez ok. 5 minut, lub do czasu, aż ziemniaki będą miały chrupiącą skórkę. Następnie

Moja Książka Kucharska
Ziemniaki pieczone po szwedzku. 418

tylko odrobiną morskiej soli. Ziemniaki tak przygotowane zostały pierwszy raz w Szwecji, dokładniej w restauracji Hasselback (pod nazwą hasselback też można je spotkać). Jakie są tak przygotowane ziemniaki? Miękkie w środku a chrupiące na zewnątrz - prawie jak ziemniaki z ogniska :) Są świetnym uzupełnieniem obiadu - pasuje do nich wyrazista surówka i np. karkówka w ketchupie .  Zapraszam też do zapoznania się

Poezja Smaków - blog kulinarny
Szybkie,zdrowe,kolorowe... 174

ważne. Ziemniaki odcedzamy.Dajemy na patelnie z masłem MASMAL, lekko szczypiorek po wierzchu, kto lubi. Delikatnie obsmażamy. Ziemniaki zrobione w ten sposób na masełku będą smakowały jak młode ziemniaki i będą miały lekko chrupiącą skóreczkę. Wykładamy na talerz ziemniaki, marchewkę, dodajemy pokrojone papryki, trochę ogórka, oliwki. Wszystko skrapiamy oliwą MONINI Koperek i ścieramy po wierzchu parmezan lub grana padano. Nie zapominamy

Z Kuchni Do Kuchni