chrupiące ziemniaki - 2705 przepisów (strona:10/181)

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE KOPERKOWYM: najlepszy, wypróbowany przepis 147

zrobić najlepsze polędwiczki w sosie koperkowym? Zobacz wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie polędwiczek wieprzowych w sosie krok po kroku. Polędwiczki w sosie koperkowym można podać z tłuczonymi ziemniakami i chrupiącymi, pikantnymi ogórkami z chilli >>> Przepis na polędwiczki wieprzowe  w sosie koperkowym. Oto składniki i przyprawy na polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym: 2 polędwiczki wieprzowe

Moja Książka Kucharska
Pstrąg w rozmarynie pieczony na ziemniakach z salsą z pieczonej papryki 153

owoców morza w zupełności wystarczy,  można dodać jeszcze odrobinę soli morskiej i już ! Pstrąg ma smaczne chude mięso i doskonale nadaje się do pieczenia, podany na chrupiących pieczonych ziemniakach z dodatkiem wspaniałej salsy z pieczonej papryki  to propozycja na obiad z piekarnika. Pachnie obłędnie w całym domu po wyjęciu z pieca. I nie trzeba robić specjalnie wielkich

Wanilia i Kardamon
Restaurant Week - Powidok - Restauracja autorska 141

towarzystwie tak aromatycznego demi glace podkręconego anyżem i cynamonem po prostu rozwala system! Wspaniała tekstura mięsa i udane połączenie dodatków, pasował tu i szpinak i boczniak. Forma podania ziemniaka w chrupiącej kuleczce z dodatkiem gorczycy zaskakująca i zachwycająca! Taki prosty, ale chrupiący dodatek kojarzył mi się nieco z daniami fast foodowymi, ale jego poziom był o klasę wyższy

Cooking Monster
KURCZAK PIECZONY Z ZIEMNIAKAMI 221

najlepiej rękami :). Teraz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kawałki kurczaka i ziemniaki-dużo i gęsto. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180C z termoobiegiem.Pieczemy ok.50-60 min. Kiedy ziemniakichrupiące a mięsko soczyste danie jest gotowe.Podajemy z ulubioną surówką. Ja podałam z moją ulubioną sałatką z kapusty pekińskiej . SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Maakouda, marokańskie placki ziemniaczane 199

Całkiem inne niż nasze placki ziemniaczane, te marokańskie są pyszne, mięciutkie, robione z gotowanych ziemniaków. Mają chrupiącą skórkę a tylko wnętrze mięciutkie. Marokańczycy upychają te placki w bułki razem z jakąś sałatką i zajadają bez obaw że przytyją. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Maakouda czytaj makuda . Maakuda, marokańskie placki ziemniaczane. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pieczone ziemniaki z chrupiącym filetem z kurczaka 233

moje córki były małe zajadały go z równie wielkim apetytem. Nie ma przy nim za dużo pracy a smaku i aromatu mnóstwo. Zapraszam zatem na pyszny obiad. Pieczone ziemniaki z chrupiącym filetem z kurczaka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bakłażanowe roladki z paprykowym mielonym mięsem 189

roladki mają dość dużo wody, która jednak szybko zostaje wchłonięta przez mięso. Wystarczy po wyjęciu z piekarnika pozostawić na kilka minut przed nałożeniem na talerz. Podawać z ryżem, ziemniakami lub chrupiącym pieczywem. Ja dodatkowo przygotowałam dip paprykowy. Składniki dipu paprykowego: ok. 130 g sera typu feta (to jest ok. 1/2 standardowego opakowania) 200 g kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżeczka słodkiej

Codzienna kuchnia niecodzienna
pyszne pieczone ziemniaki w piekarniku... 189

poukładać ziemniaki, posypać resztą sera i piec około 40 minut w 200 C, grzanie góra/dół, następnie z 5 minut na termoobiegu - przed podaniem posypać czosnkiem niedźwiedzim, ziemniakichrupiące, aromatyczne............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Piersi z kurczaka pieczone z ziemniakami i papryką. Szybkie danie 2w1 z piekarnika. 304

niej obtaczam. Tak przygotowane piersi układam na blaszce pomiędzy ziemniakami i papryką. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę 40-45 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Kiedy ziemniakichrupiace, a mięso zarumienione, ale jeszcze soczyste potrawa jest gotowa. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Lekko wilgotny chleb ziemniaczany 159

nowa. Wreszcie jestem zadowolona i z czystym sumieniem mogę Wam podać przepis, piekłam go już dwukrotnie i wychodzi bez zarzutu. Miękisz sprężysty i pięknie wyrasta, skórka rumiana i chrupiąca, dodatek ziemniaka sprawia , że jest chleb szybko nie wysycha i długo utrzymuje świeżość. Składniki na dwie średnie keksówki: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka mleka 25 dag ugotowanych ziemniaków 1 jajo

Apetyczna babeczka
Rozmarynowy kurczak z morelami 204

wirtuozem a klasyczny schaboszczak nie cieszy jak dawniej. Przygotowanie dania zajmie ci 5 minut. Potem tylko siup na grilla lub do piekarnika i gotowe. Danie możesz podać z chrupiącym pieczywem, ziemniakami czy ryżem w każdej odsłonie, z warzywami lub bez towarzystwa. Daj znać jak smakował, bo jestem ciekawa czy u Ciebie w domu też zrobi taką furorę. Składniki: Pomysł

Wielki apetyt
Schab duszony w keczupie z cebulą i czosnkiem 454

zetrzeć na wierzch mięsa żółty ser i zrumienić go. Ja tym razem obyłam się bez sera. Podawać jako danie obiadowe lub na gorącą kolację. Pasują do takiego mięsa ziemniaki lub chrupiąca bułka. Danie jest dość pikantne i aromatyczne, a keczup nadaje mięsu niezwykłej kruchości. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pan ziemniak na bogato 321

pieprzę i krótko podsmażam dodaję do tego gałązkę pomidorów, którą sole oraz pieprze -- tak przygotowany szpinak i pomidorki układam na talerzu - na szpinaku kładę przygotowany ziemniak ma chrupiącą skórkę, ciągnącą się ser  a jajko w środku jest półpłynne -- podaję go z łyżką śmietany - szybko znika z talerza Smacznego

Basia w kuchni
Smacznie w "Rybnej chacie" 232

który jest regularnie wymieniany. Pewnie dlatego w powietrzu nie unosi się smrodek przepalonego oleju, który niestety czuć w większości smażalni rybnych. Do ryb możemy zamówić frytki lub chrupiące podpiekane ziemniaki. Przed daniem głównym można tez spróbować pikantnej zupy rybnej, idealnej na nadchodzące chłody. W menu jest też sandacz i łosoś w galarecie oraz ryba  po grecku. Bardzo

Kulinarne przygody Gatity
Ziemniaki zapiekane w majonezie z czosnkiem 1009

oleju 1 ząbek czosnku  1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz 1/4 łyżeczka cukru  Przygotowanie: Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na ok. 2-3 cm kawałki. Aby pieczone ziemniaki były bardziej chrupiące delikatnie je podgotuj w osolonej wodzie, do momentu aż będą w pół miękkie (ok. 6 minut). Ugotowane ziemniaki odcedź i odstaw, aby trochę się ostudziły. Następnie ostudzone ziemniaki(...)pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piecz ok. 30 minut do momentu, kiedy skórka będzie przyrumieniona i chrupiąca.  W międzyczasie do majonezu dodaj majeranek, wyciśnięty czosnek, pieprz, cukier i wymieszaj. Gdy ziemniaki będą gotowe pokryj je od góry majonezem. Postaraj się, żeby każdy ziemniak był dokładnie pokryty mieszanką.  Piecz jeszcze przez

wegujemy
Placki ziemniaczane 147

proponuje placki ziemniaczane, proste i szybkie w wykonaniu a przecież tak dobre.  Uwielbiam placki ziemniaczane, a jeszcze bardziej takie chrupiące i dobrze odsączone z tłuszczu. Tak proste danie a tak smaczne. :)  Przepis: Składniki: około 1 kg ziemniaków 2 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy(...)Możemy zetrzeć pół na pół, jedną część na małych oczkach drugą na masę. Ja tym razem tylko starłam i dzięki temu placki były na prawdę  chrupiące.  2. Starte ziemniaki odsączamy dokładnie z wody 3. Do odsączonych ziemniaków dodajemy 2 jajka, i po 3 łyżki z każdej mąki. Doprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy.  4. Smażymy

Mój pomysł na
Placki z młodych ziemniaków, selera naciowego i cukinii 178

Placki z młodych ziemniaków ,selera naciowego i cukinii Wspaniałe , chrupiące ,placki ziemniaczane z młodych ziemniaków z dodatkiem selera naciowego , to samo zdrowie na talerzu . Dodatkowo są pyszne , stanowią alternatywę dla nudnych już ziemniaków z wody . Takie szybkie dania są jednym z najlepszych sposobów, na obiad w tygodniu , kiedy tempo życia nie pozwala ,na zbyt dużą kreatywność w kuchni Cóż nawet

Ogrodnik w podróży
Foccacia z ziołami i ziemniakiem 141

zaspokoić pierwszy głód. Przepisów na ten rodzaj pieczywa jest wiele, ja dziś proponuję z aromatycznymi ziołami, dobrą oliwą i startym ziemniakiem ze skórką. Po upieczeniu foccacia jest przyjemnie chrupiąca z wierzchu, ziemniak zamienia się   w aromatyczny chips , a środek jest mięciutki. Doprawiona przyprawą zatar i płatkami soli. Poezja smakowa :)  Choć potrzebuje trochę czasu bo ciasto leżakuje całą

Wanilia i Kardamon
Smażone ziemniaczki z serem, koperkiem i przyprawami 205

ziemniaki. Posypujemy po wierzchu słodką czerwoną papryką, doprawiamy granulowanym czosnkiem, suszoną bazylią, solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość smażymy na większym ogniu, co jakiś czas delikatnie obracając ziemniaki, aby były chrupiące z każdej strony. Pod koniec smażenia posypujemy ziemniaki startym żółtym serem i posiekanym koperkiem. Zostawiamy na chwilę, aby ser się stopił. Ściągamy patelnię z ognia i od razu

Słodkie okruszki
Pieczone ziemniaki 163

cebulą. Wtedy stanowią jedno danie, które podaję najczęściej z kefirem lub maślanką i sałatą masłową z jogurtem lub śmietaną przygotowaną na słodko. Dziś u nas pieczone ziemniaki, delikatne, domowe, lekko chrupiące, pyszne. Składniki: 1 kg ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka mielona, lubczyk, oregano olej Przygotowanie: Ziemniaki obieram, kroję na 6, mniejsze na cztery. Układam na blaszce do pieczenia

Zasmakuj Kuchni
Hasselback – ziemniaki po szwedzku 171

ziemniaki hasselback? To proste ziemniaki, które piecze się w całości. Przed przyrządzeniem ziemniaki trzeba jednak naciąć ale nie do końca. Poza tym ziemniaki można posypać tartą bułką, przyprawami i ziołami. Tak przygotowane ziemniaki wędrują do piekarnika. Na jak długo? To zależy od ich wielkości. Tak mniej więcej wyglądają tradycyjne hasselback. Mój przepis na ziemniaki hasselback jest nieco inny. Oczywiście ziemniaki(...)tymianek i pietruszka. Z przypraw użyłam czarnego pieprzu i pieprzu kajeńskiego. Ziemniaki są świetnym dodatkiem do mięsa. Smakują super polane ostrym chili sosem . Poza tym polecam ziemniaki z sosem winegret … Oh, ziemniaki można przyrządzić na mnóstwo sposobów! Szwedzkie ziemniaki hasselback 4 – 6 porcji Składniki: 1 kg ziemniaków 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli 2 łyżki posiekanej

codojedzenia
Pieczone ziemniaki z piekarnika 239

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczone ziemniaki z piekarnika Świetny sposób na urozmaicenie naszych potraw to zastąpienie zwykłych ziemniaków z wody, pysznymi doprawionymi ulubionymi przyprawami, pieczonymi ziemniakami z piekarnika. Chrupiące, aromatyczne i zdecydowanie zdrowsze od frytek smażonych na głębokim oleju. Pieczone ziemniaki z piekarnika. Składniki porcja dla 4 osób: 700g ziemniaków (około 6 średnich ziemniaków) Olej Sól Papryka Przyprawa włoska Pieczone ziemniaki

Księga-Smaku
Ziemniaki jak z ogniska 557

Ziemniaki jak z ogniska....Chrupiąca skórka. Miękkie wnętrze.I smak...... ziemniaków pieczonych w ognisku.Smacznego! Składniki:1,5 kg ziemniaków;2 czubate łyżki mąki pszennej;1 czubata łyżka soli;1/2 łyżeczki słodkiej papryki.Sposób przygotowania:Mąkę, sól i paprykę dokładnie ze sobą wymieszać.Ziemniaki umyć, nie obierać. Jeszcze mokre obtaczać w panierce z mąki, soli i papryki.Tak przygotowane ziemniaki

Gospodyni Miejska
Francuski krem z pora 188

długiej zimie w końcu nastała piękna wiosna;) Wtedy też nasze posiłki stają się lekkie, kolorowe i takie wiosenne... Dzisiaj polecam Wam pyszną zupkę-krem z pora i ziemniaków z dodatkiem chrupiących grzanek... Składniki:1l rosołu, 30og pora,500g ugotowanego mięsa z kurczaka, 500g ziemniaków, 2 łyżki masła lub margaryny, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz, liść laurowy, szczypta gałki

Z miłości do słodkości
Frytki – najlepszy przepis na chrupiące frytki! 634

jemy je od czasu do czasu :) Najbardziej smakują mi z domowym sosem czosnkowym lub z sosem farmerskim , na które przepis również znajdziecie na blogu. Jeśli szukacie sposobu na extra chrupiące frytki , to koniecznie przeczytajcie ten przepis poniżej. Jak zrobić frytki oraz jakich błędów unikać przy ich przyrządzaniu? Oto kilka najpowszechniejszych błędów, których warto unikać: zbyt słabo rozgrzany olej(...)powinny być tej samej wielkości, by równo się smażyły; zły gatunek ziemniaków – najlepsze frytki uzyskamy z gatunków ziemniaków wysokoskrobiowych. Składniki na domowe frytki: ok. 1 kg ziemniaków ok. 1 litr oleju sól do podania: ketchup, sos tysiąca wysp , sos czosnkowy , sos farmerski Jak zrobić pyszne i chrupiące domowe frytki? Ziemniaki obrać. Pokroić na słupki, najlepiej podobnej wielkości. Pokrojone

Kulinarne Przeboje
SZYBKIE DANIA JEDNOGARNKOWE - 3 inspirujące przepisy: TEST patelni WOLL 175

młode ziemniaki z kaszanką i jajkiem sadzonym. Smażone młode ziemniaki z kaszanką i jajkiem sadzonym. Przepis na najlepsze młode ziemniaki smażone z kaszanką i jajkiem sadzonym z patelni. Proste i pyszne młode ziemniaki z kaszanką, cebulką i jajkiem sadzonym to wyjątkowe danie, które przygotujecie naprawdę szybko. Przekonacie się, że smaczny obiad można zrobić nie mając dużo czasu. Młode ziemniaki(...)Ziemniaki dokładnie wyszorować, oskrobać i opłukać. Następnie pokroić na kawałki o boku ok. 1,5cm. Kaszankę pokroić na kawałki o boku ok. 2 cm. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Krok 2. Rozgrzać dobrze patelnię i wlać oliwę, rozłożyć równomiernie ziemniaki i smażyć na silnym ogniu przez ok. 5 minut, lub do czasu, aż ziemniaki będą miały chrupiącą skórkę. Następnie

Moja Książka Kucharska
Ziemniaki pieczone po szwedzku. 411

tylko odrobiną morskiej soli. Ziemniaki tak przygotowane zostały pierwszy raz w Szwecji, dokładniej w restauracji Hasselback (pod nazwą hasselback też można je spotkać). Jakie są tak przygotowane ziemniaki? Miękkie w środku a chrupiące na zewnątrz - prawie jak ziemniaki z ogniska :) Są świetnym uzupełnieniem obiadu - pasuje do nich wyrazista surówka i np. karkówka w ketchupie .  Zapraszam też do zapoznania się

Poezja Smaków - blog kulinarny
Szybkie,zdrowe,kolorowe... 169

ważne. Ziemniaki odcedzamy.Dajemy na patelnie z masłem MASMAL, lekko szczypiorek po wierzchu, kto lubi. Delikatnie obsmażamy. Ziemniaki zrobione w ten sposób na masełku będą smakowały jak młode ziemniaki i będą miały lekko chrupiącą skóreczkę. Wykładamy na talerz ziemniaki, marchewkę, dodajemy pokrojone papryki, trochę ogórka, oliwki. Wszystko skrapiamy oliwą MONINI Koperek i ścieramy po wierzchu parmezan lub grana padano. Nie zapominamy

Z Kuchni Do Kuchni