Wypiekanie na śniadanie w tym tygodniu to szybkie i pyszne bułeczki Jamie'go Olivera. Bułki znikają w błyskawicznym tempie. Mój wnusio zajadał aż Mu się
Moje Małe CzarowanieKrakersy mogą być wspaniałą przekąską w podróży, na pikniku, grillu, dodatkiem do humusu, albo po prostu zastępstwem dla występujących na rynku chipsów! Przepis dzięki uprzejmości
Przepisy na domowy ser i chlebS kładniki : 1 kg mięsa - szynki wieprzowej ( moze być też ogonówka lub od łopatki) 1 łyżeczka soli 30 ml octu jabłkowego, można dodać do tego ze
Proste PotrawyPRZEPIS Będziemy potrzebować -½ kg mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka) -½ kg surowego tłustego boczku lub podgardle czy pachwina -½ kg wątroby drobiowej lub wieprzowej -jedna pierś z kurczaka
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Jak nie mam za dużo czasu na peklowanie i oczekiwanie taka kiełbasa to skarb. Smakuje obłędnie, robi się szybko potem szybko znika. Polecam również wszystkim na
Moje Małe CzarowanieJeszcze jedna wersja mojego ulubionego mięska - karczku. Składniki : około 80 dag karczku łyżka gotowej przyprawy ziołowej
Proste PotrawyPieczeń z indyka to pyszne i bardzo uniwersalne danie. Sprawdzi się rewelacyjnie jako danie obiadowe lub pyszny dodatek do chleba. Pięknie prezentować się będzie pokrojona w plastry i ułożona na półmisku, nawet na uroczystym stole. Oczywiście muszę również wspomnieć o smaku, bo to największa zaleta tego dania, a za sprawa przypraw i dodatków, smaku w niej nie brakuje, Pieczeń jest(...)MIELONEGO PODUDZIA Z INDYKA OKOŁO 180 G PIECZAREK 2 ZĄBKI CZOSNKU 1 ŚREDNIA CEBULA 1 MARCHEW 1 DUŻA CUKINIA 2 JAJKA PIEPRZ I SOL DO SMAKU 1 1/2 ŁYŻKI ZIÓŁ PROWANSALSKICH OKOŁO 80 G BUŁKI TARTEJ 8 ŁYŻEK KECZUPU. BARDZO POLECAM KECZUP Z CUKINII. PRZEPIS NA MOIM KANALE YOU-TUBE OLEJ DO SMAŻENIA ZAPRASZAM RÓWNIEŻ DO OBEJRZENIA FILMU PRZEPIS
Pani M - kuchnia smakowitaSałatka fattoush – tradycyjne libańskie danie z czerstwym chlebem, delikatnym dresingiem i warzywami. Sycąca i orzeźwiające danie idealne na wiosnę! Sałatka fattoush – czyli libańska panzanella Panzanellę, czyli włoską sałatkę której podstawą jest czerstwy chleb, zna chyba cały świat. To danie wiejskiej biedoty trafiło do menu najlepszych restauracji i dzisiaj uważane jest za potrawę wykwintną. We wschodniej części basenu Morza Śródziemnego bardzo(...)świecie, było pieczywo – w tym przypadku chlebki pitta. Kiedy stawały się czerstwe, zaradne gospodynie łamały je na kawałki i przesmażały na oliwie, a potem mieszały ze świeżymi warzywami i ziołami, całość skrapiając orzeźwiającym dresingiem. Zestaw zieleniny może być rozmaity, ale za bazowe można uznać takie składniki jak sałata, czerwona cebula, pomidory i rzodkiewka. Ważnym składnikiem sałatki fattoush jest
Niedzielny kucharzdanie z czerstwym chlebem, delikatnym dresingiem i warzywami. Sycąca i orzeźwiające danie idealne na wiosnę! Sałatka fattoush – czyli libańska panzanella Panzanellę, czyli włoską sałatkę której podstawą jest czerstwy chleb, zna chyba cały świat. To danie wiejskiej biedoty trafiło do menu najlepszych restauracji i dzisiaj uważane jest za potrawę wykwintną. We wschodniej części basenu Morza Śródziemnego bardzo popularna jest nieco(...)było pieczywo – w tym przypadku chlebki pitta. Kiedy stawały się czerstwe, zaradne gospodynie łamały je na kawałki i przesmażały na oliwie, a potem mieszały ze świeżymi warzywami i ziołami, całość skrapiając orzeźwiającym dresingiem. Zestaw zieleniny może być rozmaity, ale za bazowe można uznać takie składniki jak sałata, czerwona cebula, pomidory i rzodkiewka. Ważnym składnikiem sałatki fattoush jest
Niedzielny kucharzOdsącz masło od serwatki i dokładnie wyciśnij nadmiar płynu. Opcjonalnie, możesz dodać odrobinę soli dla smaku. Twój domowy przysmak jest teraz gotowy do użycia. Możesz wykorzystać masło do smarowania chleba, dodawania do gorących potraw lub używać w kuchni według własnych pomysłów i przepisów. Faqs: często zadawane pytania Jak długo trwa proces ubijania masła? Czas ubijania masła zależy od wielu czynników(...)twoje doświadczenie. W ogólnym przypadku proces może trwać od 5 do 15 minut. Czy mogę dodać dodatki do masła? Oczywiście! Możesz dodać różne dodatki do masła, takie jak zioła, przyprawy, miód czy skórki cytrusowe, aby nadać mu dodatkowy smak. To świetny sposób, aby spersonalizować masło do swoich upodobań. Jak przechowywać domowe masło? Domowe masło przechowuj w lodówce, w szczelnie
Ania i Marcin gotująpreferujemy gryczaną i jaglaną, stąd też będzie różnorodność przepisów z tymi kaszami w rolach głównych. Wszyscy też ograniczyliśmy pszenicę, w domu jest tylko chleb żytni na zakwasie, ale jedzą go tylko chłopaki, bo ja z Moniką jesteśmy bezglutenowe po ostatnich badaniach alergicznych. Ja oprócz glutenu mam uczulenie na jajka, kurczaka, wołowinę(...)jajka • sól, pieprz, zioła prowansalskie • natka pietruszki • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. • Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce. • Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek, pokrojone pomidorki, pieczarki i poddusić, aż odparuje płyn. • Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi
To co kochamkremówki – 1 cebulę – czosnek (wg uznania, ja dałam 3 małe ząbki) – odrobina tłuszczu do smażenia – przyprawy: pieprz cytrynowy, curry (bardzo dużo), płatki chilli, sól – zioła: kolendra Mięso umyć, wykroić wszelkie błonki, tłuszcze i pokroić na kawałki. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu wrzucić pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Smażyć chwilę aż całość będzie szklista(...)prużyć. Dodać śmietanę i sok z brzoskwiń. Wymieszać. Pokroić brzoskwinie w kostkę i dodać pod sam koniec gotowania (żeby się nie rozgotowały). Podawać z ryżem, kaszą jaglaną, kuskusem lub chlebem. Ja do naszej wersji dorzuciłam kaszę jaglaną i gotowałam z sosem
Szybko Tanio SmacznieDobrych sałatek tak jak dobrego chleba nigdy dość. Tym razem pod nóż poszedł ser z białą i niebieską pleśnią który idealnie pasuje do fig, potem tylko dressing i sałatka gotowa. Zapraszam do wypróbowania. Jesienna sałatka z figami. Składniki: 150 g sera Bavaria blu ser z białą i niebieską pleśnią 2 świeże(...)rzodkiewki 4 plasterki imbiru marynowanego [ klik ] 1/2 główki sałaty rzymskiej Dressing: 1 łyżka octu cherry 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka ziół do sałatek 2 łyżki oliwy szczypta soli Sałatę rzymską pokroiłam w paseczki, ułożyłam na talerzu, figi pokroiłam w cząstki i również ułożyłam na talerzu. Ser pokroiłam w plasterki i wylądował
Moje Małe Czarowanietakimi ziołami lub przyprawami, które akurat macie pod ręką. Jak zrobić twaróg od podstaw opisałam całkiem niedawno i ten wpis znajdziecie TUTAJ Jeśli chcemy przygotować twaróg z ziołami, jak w tym przypadku to w trakcie wylewania sera na sito posypujemy warstwy twarogu co jakiś czas listkami tymianku i suszonymi pomidorami, aby tworzyły się kolorowe ziołowe warstwy(...)ziołowy podczas odsączania owinięty był w gazę i na końcu spięty gumką recepturką, aby po odsączeniu miał kulisty kształt. Gazę kupuję do wyrobów domowych w aptece. Potem wystarczy tylko chleb z masłem i ziołowy twaróg, możemy się nim zajadać ze smakiem Twaróg domowy nie jest jedynym serem, który przygotowuję, znajdziecie też inne przepisy na sery domowe:ser smażony z suszonymi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodstawiłam do wyrośnięcia. Potem trochę niecierpliwego oczekiwania, gdy pieczywko dopiekało się w piekarniku, a ja wygrzewałam zagrypione kości pod kołdrą w pokoju obok. I oto objawił się On! Chleb orkiszowy z oliwkami i przyprawami ! "Pychota!" - mruczy zaspokojone gastronomicznie choróbsko, po wciśnięciu we mnie gorącej jeszcze, pierwszej pajdy. Wyjątkowo się z nim w tej chwili zgadzam :) Efekty mojego piekarzenia dodaję(...)soli 25 gramów świeżych drożdży 1 i 1/2 łyżki oliwy 300ml letniej wody 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej przyprawy do sałatki greckiej - można zastąpić ziołami prowansalskimi 2 garście zielonych oliwek [ok 50g] - pokroić w plasterki sezam naturlany - do obsypania przed pieczeniem 1 żółtko - wymieszane z 1 łyżką wody; do posmarowania przed pieczeniem Mąki
Grunt to przepis!siłą rzeczy pojawić się trochę keto-przepisów. Ale mój Mąż i Przyjaciele nie są na doecie, więc będzie na pewno też coś węglowodanowego :) Na keto nie je się tradycyjnego chleba, a jednak fajnie jest chrupnąć od czasu do czasu jakiś wysokobłonnikowy zamiennik. Kupiłam sobie pyszne krakersy z siemienia lnianego w Pyszneeko i postanowiłam zrobić swoją domową wersję, która jest(...)filiżanki nasion babki płesznik 1/4 filiżanki pestek z dyni 1/4 filiżanki pestek słonecznika 4 łyżki nasion chia 2 łyżki nasion sezamuh 1 łyżka maku (opcjonalnie) 1 łyżka mieszanki ziół (u mnie mix grecki) 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu (opcjonalnie) 1 łyżeczka soli himalajskiej około dwóch filiżanek wrzątku Składniki suche mieszamy ze sobą. Dolewamy wrzątek i mieszamy aż wszystkie składniki się
Cytryna&Co.parmezan grzanki 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu zioła prowansalskie czosnek granulowany papryka słodka sól pieprz koperek Przygotowanie: Pokrój filety z kurczaka na małe kostki. Dopraw je ziołami prowansalskimi, czosnkiem, papryką słodką, solą i pieprzem. Podsmaż z każdej strony aż się kurczak zarumieni. Pokrój paprykę żółtą w kostki, tak samo zrób z cebulą. Przygotuj sos: wymieszaj(...)koperek. Do dużej miski wsyp mix sałat, na to paprykę, cebulę i kurczaka. Poukładaj na to grzanki, które możesz kupić gotowe, a jeśli takich nie lubisz przygotuj samemu , krojąc chleb w kostkę i podsmażając z każdej strony na patelni bez tłuszczu. Sałatkę polej sosem jogurtowym (najlepiej gdyby nie było go za wiele) i wymieszaj . Posyp sałatkę startym parmezanem. Gotowe! Sałatka
Rozdomowionasami. Kochamy ryby. Awokado i jajka też należą do naszej diety. Na Święta Wielkanocne przygotowałam przepyszne tartinki ze śledziem, pastą z awokado i jajkiem z przepiórki. 3 kromki chleba żytniego 3 filety śledzi matias SEKO 1 szt. awokado sok z cytryny 2 łyżeczki majonez 2 łyzeczki pieprz 5 jajek przepiórki ugotowane na twardo pieprz rzeżucha do posypania(...)pieprzu zrób pastę. ja użyłam blendera miksując pulsacyjnie, wtedy są wyczuwalne kawałki awokado. Posmaruj tartinki pastą na wierzch połóż kawałek śledzia i jajko. Zepnij wykałaczką. Posyp ziołami jakie lubisz
AZgotuj!innymi daniami nie ma problemu tak to co wyląduje na mojej kanapce stanowi czasami dla mnie wyzwanie. Dlatego eksperymentuję ostatnio z różnego rodzajami pastami i smarowidłami, którymi mogę posmarować chleb. Chciałabym się z wami podzielić przepisami na trzy proste bardzo proste pasty: o smaku śródziemnomorskim, pieczarkowym oraz groszkowym. Wszystkie przepisy znajdziecie poniżej. Pasta o smaku śródziemnomorskim Składniki(...)pieprz - bazylia, oregano - świeże lub suszone Wykonanie Do miseczki wrzucamy ser feta oraz jogurt. Całość blendujemy. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidorki. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Dokładnie mieszamy. P asta pieczarkowa Składniki - 240 g pieczarek - 4 jajka - szczypiorek - 1 łyżeczka oleju do smażenia - sól, pieprz, czosnek Wykonanie Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Następnie podsmażamy
Health-Fit-Lifesię po prostu zachwycać. Zjeść można wszystko - od owsianki, przez naleśniki, hamburgery aż do sushi. Każdy znajdzie coś dla siebie. A jeśli akurat nie jesteś głodny - kup przyprawy, świeże zioła, mięso, ryby lub ciasteczka. Nikt nie wyjdzie stamtąd głodny, a i wyjście z pustym rękami graniczy z cudem. Tak wyglądał nasz pierwszy dzień. Razem z koleżankami wybrałyśmy się(...)poszłyśmy wcześnie spać, żeby przygotować się na kolejny dzień. Tu bowiem zaczynała się prawdziwa zabawa - podzieleni na grupy, ruszyliśmy zwiedzać to, co nas najbardziej interesuje. Była więc największa fabryka chleba, jaką w życiu widziałam i hurtownia, w której każdy, kto interesuje się pieczeniem mógłby zamieszkać (ja bym mogła, w pokoju, w którym trzymają wanilię...). Ale o tym opowiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzemięcha wkładamy młodą cukinię, a do środka cukinii kolorowe warzywa. Efekt wizualny jest powalający :) w smaku zresztą też pyszne, na gorąco na obiad jak i na zimno do pajdy chleba :)Składniki:1 kg mięsa gulaszowego, wieprzowego (zmielonego)2 jajka + 1 białko1 młoda cukiniasłoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek zielony oraz marchewka)1 duża cebula2 ząbki czosnkususzony majeraneksuszony tymianeksól, pieprzok(...)tartejolej do smażeniaCebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Mięso mielone mieszamy z 2 jajkami, odrobiną bułki tartej, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, podsmażoną cebulką, solą, pieprzem oraz ziołami. Dokładnie mieszamy. Cukinii odcinamy końcówki i przy pomocy noża i łyżeczki wydrążamy miąższ. (Miąższ cukinii możemy wykorzystać do omletu). Następnie mieszankę warzywną mieszamy z białkiem i nadziewamy nimi cukinię
Bon Appetit Małgorzatypodsmażone mięso oraz marchew z miski. Wszystko doprawiamy solą i mieszamy.4. DUSZENIE (15-20 min)Do garnka dolewamy ciemnego, słodkiego piwa lub kwasu chlebowego, dodajemy majeranek lub inne ulubione zioła i dusimy bez przykrycia, na wolnym ogniu ok. 15 min – 20 min, aż większość płynu wyparuje a gulasz zgęstnieje i nabierze ciemno-brązowej barwy.5. ŚMIETANA (1 min)Wyłączamy(...)najpierw śmietanę zahartować czyli wymieszać w kubku z odrobiną gulaszu i dopiero wlać), mieszamy całość, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy.PODANIEGulasz świetnie smakuje z pyzami lub świeżą pajdą wiejskiego chleba. Dodaje krzepy na cały dzień i wcale nie musicie wykonywać zadań od Thekli, żeby go pałaszować. Jest tak smaczny, że gwarantujemy, iż będziecie chcieli wylizać po nim garnek
Nerds Kitchen