chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:78/130)

Sałatka makaronowa z ciecierzycą i indykiem 105

krótkich ogórków gruntowych 10 szt. małych pomidorków np. koktajlowych kilka gałązek koperku Sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej 1/4 szkl. oliwy sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Wykonanie Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli chcemy, to ciecierzycę podsmażamy na oliwie z dodatkiem ostrzejszych przypraw. To wariant opcjonalny. Cebulę, paprykę, ogórka, filet(...)kukurydzę i posiekany koperek. Polewamy sosem i mieszamy. Sos Składniki sosu wymieszać w miseczce, doprawić do smaku Artykuł Sałatka makaronowa z ciecierzycą i indykiem pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Zapiekanka chlebowa z cukinią 136

Dzisiejsza zapiekanka to z jednej strony sposób na cukinię, która rośnie jak szalona, a z drugiej strony sposób na wykorzystanie resztek z lodówki i czerstwego pieczywa. Dodatek świeżych ziół nadaje zapiekance letniego posmaku, a sery - konieczny efekt ciągnięcia. Składniki (na 4 porcje przygotowywane w keksówce o długości 30 cm): resztka czerstwego pieczywa (użyłam 12 kromek) 2 cukinie 2-3 ogórki(...)plastry żółtego sera mozzarella 4 gałązki majeranku 4 gałązki bazylii Pieczywo pokroić na kromki, cukinie pokroić na plastry, ogórki w kostkę, a cebulę w piórka. Wyłożyć dno keksówki chlebem. Na chlebie ułożyć 2 plastry sera, plastry cukinii, posypać je połową cebuli i listkami bazylii. Ułożyć kolejną warstwę chleba, a na niej 2 plastry sera, ogórki, resztę cebuli i listki majeranku

Weekendy w domu i ogrodzie
Bogaty w smaki wieczór z bakaliami HELIO 134

desce. Świetnie sprawdzą się na desce serów marynowana papryka, dynia, ogórki, najlepiej takie mniejsze, pikle w różnych zalewach, np. klasycznej lub musztardowej. Koniecznie suszone pomidory w oleju z ziołami, ewentualnie karczochy. PASTY, PESTO ZIELONE I CZERWONE Domowej roboty dipy rządzą, np. u mnie sprawdzają się pomidorowy, czosnkowy, ajwar, ziołowy, tatarski. Pasta z tuńczyka, hummus, guacamole, pesto czerwone, zielone(...)rodzajami pieczywa. GRISSINI, BRUSCHETTY, INNE Polecam włoskie paluszki – grissini, tu dowolność z sezamem, czosnkiem, oliwą z oliwek, papryką. Bułeczki, bruschetty, tosty, chlebki pita, pokrojone tortille, grzanki posmarowane pesto, domowy chleb z oliwkami. U mnie sprawdzają się także wszelakich rozmiarów i kształtów przekąski z ciasta francuskiego, np. z serem, pastą pomidorową i oliwkami posypane sezamem lub makiem. WSZYSTKO TO W DOBRYM

Zasmakuj Kuchni
Tosty figowe z szynką i serem Brie 119

tost): 2 kromki pszennego chleba 1 łyżka dżemu z fig 0,5 łyżki musztardy Dijon trochę sera brie 1-2 plasterki szynki 1 łyżka masła Przygotowanie: 1) Obie kromki chleba posmarować po jednej stronie masłem. Następnie jedną z nich z drugiej strony posmarować dżemem z fig, a drugą musztardą. 2) Na kromce z dżemem ułożyć ser pokrojony w plasterki oraz(...)Obsmażyć z obu stron po 2-3 min na rozgrzanej patelni grillowej cały czas mocno dociskając łopatką. 4) Gotowe tosty można podawać z odrobiną zieleniny (sałatą lub ziołami

Fitsweet.me
Tatar z łososia – testuję noże Gerlach 213

zrobimy to wyjątkowo szybko. Nóż w codziennym użytkowaniu dobrze się spisuje – mimo jego długości świetnie leży w dłoni i jest bardzo wygodny. Nóż uniwersalny (symbol ryby, warzywa i chleba) jest średniej długości – ma 5 cali i jest bardzo wszechstronny. Możemy nim kroić wszystko lub przeznaczyć go wyłącznie np. do ryb czy jarzyn. Sieka się nim szybko(...)jest przeznaczony do jarzyn (symbol warzyw). Szczególnie wygodnie obiera się nim warzywa i owoce. Lubię nim siekać drobno czosnek (posiekany jest lepszy niż wyciśnięty), a także kroić na drobno zioła. Na pewno często zdarza się Wam kroić pomidory. Gdy są miękkie, trudno jest przekroić skórkę. Można nożem dyndać i dyndać, a zamiast pomidorowych plastrów uzyskujemy zmiażdżoną pulpę. W przypadku

Poezja smaku
Sos tzatziki 166

dzięki zielonemu ogórkowi świeży i pachnie latem. Uwielbiamy go wspólnie kosztować przy grillu, gdzie wspaniale pasuje do grillowanej karkówki czy drobiu. Ostatnio wypróbowałam go do grillowanej cukinii i chleba, cudo:) Jeśli lubicie smażone na patelni krążki warzyw, np. cukinii, bakłażana, krążków cebuli, czy papryki to podajcie je z takim sosem. Smakują wtedy ciekawiej, a sos znacznie podkreśla ich smak dodając(...)przygotowaniu, o czym za chwilę sami się przekonacie (jeśli jeszcze go nie robiliście, a jak robiliście to wiecie:). Możecie zamiast świeżego czosnku dodać sproszkowany, a zamiast koperku inne zioła. Składniki: 400 g jogurtu greckiego zielony ogórek 3 ząbki czosnku (lub sproszkowany do smaku) łyżka siekanego świeżego koperku lub natki pietruszki łyżka oliwy z oliwek łyżka octu winnego sól, pieprz

Zasmakuj Kuchni
Chleb wielkanocny ze świeżymi ziołami 116

jasne. Ten zapach, smak, aromat w całej kuchni! Faktycznie, poczułam Wielkanoc. I nie wiem czy większy wpływ miało to, że za kilka dni faktycznie jest Wielkanoc czy naprawdę ten chleb ma jakąś magię tych właśnie Świąt w sobie. W każdym razie polecam, najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam. Zaraz po 100% żytni na zakwasie, który jest moim number one! Składniki (na formę(...)gram masła 40 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 pęczek świeżego koperku 1 pęczek świeżej bazylii 3 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka kminku suszone zioła: po 1 łyżeczce majeranku, ziół prowansalskich Masło rozpuszczam w garnku, dodaję mleko i podgrzewam tylko kilka chwil by było letnie. Ściągam z ognia i rozpuszczam w mleku drożdże. W dużej

Mango Papaja
Klasyczna Tapenada 139

Tapenada to pasta z hiszpańskich oliwek doprawiona najczęściej czosnkiem i ziołami.  Tapanade to danie kuchni francuskiej wywodzące się z Prowansji, niemniej  jednak istnieje również w wersji hiszpańskiej i taką właśnie przekąskę wam prezentuję. Jej wykonanie jest banalnie proste, a smakuje rewelacyjnie!  Składniki:1 ząbek czosnku125g czarnych oliwek bez pestek7 suszonych pomidorów w oleju1 łyżka oliwy(...)oliweksól, pieprzkilka listków bazylii Przygotowanie: Wszystkie składniki pokroić a następnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na pajdzie świeżego chleba

Smakowity Blog Kulinarny
Schab pieczony w mleku 149

Schab gotowany w mleku , soczysty i aromatyczny znajdziecie pod linkiem a dziś schab który wypieka się w mleku, inny, równie pyszny. Tak przyrządzone mięso jest soczyste

Moje Małe Czarowanie
Pasta z wędzonej makreli 153

Pasta z ryby to jedna z moich ulubionych past. Tym razem wybrałam wędzoną makrelę bo wyglądała nadzwyczaj świeżo i pysznie. Zaraz powstała z niej przepyszna pasta

Moje Małe Czarowanie
Babeczki jajeczne z warzywami 106

cukru ,  słodki pieczony omlet z owocami ,  owsiane babeczki  czy proste  ciasta owsiane . W wersji wytrawnej z kolej moimi sprawdzonymi przekąskami są  tosty bez chleba , kawałek  domowego bezmięsnego pasztetu ,  pełnoziarniste bułeczki  czy warzywa z  domowym hummusem . Dzisiaj z kolej podrzucam jeszcze jeden przepis na ciekawą zdrową przekąskę, która świetnie sprawdzi się też(...)chodzi o ich skład to Wasza wyobraźnia i smak mają tutaj duże pole do popisu. Wybierzcie Wasze ulubione warzywa, dodajcie aromatyczne składniki jak wyraziste sery, oliwki, suszone pomidory czy zioła, żeby stworzyć wersję idealną dla siebie. Babeczki wychodzą pyszne, a najlepsze, że są dziecinnie proste i ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę. Resztę zrobi za Was piekarnik ;) Ponieważ głównym składnikiem

HealthyCreations
Aromatyczna oliwa (rozmaryn, tamaryndowiec, chili, kolorowy pieprz) 170

kawiorem. Trochę zapomniana w sierpniu kiedy gdyńskie upały dawały się we znaki (podstawą żywienia stały się wtedy arbuzy i papierówki), a berliński wyjazd pokrzyżował żywieniowe "zdrowe"plany. Wypiekanie chleba w zimne wrześniowe poranki przypomniały mi o lipcowym porządnym i oszczędnym gotowaniu we flamingowej komunie. A może po prostu tęsknię za gdańską oliwą? To co - robimy oliwę?  A raczej(...)liść tamaryndowca czerwony pieprz gałązka rozmarynu odpowiednie naczynie (najlepiej z ciemnego szkła) Wykonanie: 1. Znajdź odpowiednie naczynie. Wyparz je (zalej na kilkanaście sekund wrzątkiem) 2. Do środka upchaj ulubione zioła. 3. Zalej oliwą. 4. Zatkaj butelkę korkiem i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na kilka dni ( u nie to najczęściej 5-7dni). 5. Wcinaj z pieczywem, makaronami

Fiolka w kuchni
Kotlety mielone-nieco inaczej. 579

łopatki, które mielę na średnich oczkach. Zapewniam, że kotlety są  miękkie i bardzo smaczne. SKŁADNIKI:  0,8 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 bułka lub 2-3 kromki chleba 2- 3 łyżki bułki tartej 1 średnia cebula 4-6 średnich ząbków czosnku 4  łyżeczki majeranku 2 łyżeczki oregano 1 duże jajko sól,pieprz, papryka ostra olej do smażenia(...)wody na czas przesiąknięcia wybranego pieczywa wodą,Po tym czasie odcisnąć całkowitą zawartość wody z bułki/chleba, Dodać do mięsa.posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, Dodać wszystkie zioła, Wbić jajko, Doprawić solą i pieprzem, Wyrobić masę na jednolitą konsystencję, aby ta nadawała się do formowania, Z garści masy mięsnej formować spłaszczone kule. Smażyć na średnim płomieniu

Kuchnia Beaty
Focaccia czyli włoski chleb, z oliwkami i solą morską 157

Dziś dla odmiany coś wytrawnego. Pomysł podsunął mi kolega z Włoch:) Dla mnie to bardzo kuszący pomysł na rozpoczęcie przygody z focaccią…Focaccia jest jednym z najpopularniejszych i najstarszych chlebów Włoch i jest bardzo łatwa do wykonania. Podstawowe ciasto focaccia wymaga tylko pięciu składników, mąki, wody, oliwy z oliwek, sóli i drożdży.Wyobrażacie sobie leniwy jesienny wieczór z lampką wina(...)włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw

Anioły w kuchni
SOSY DO JAJEK. I nie tylko... 248

wystarczą na słoiczki o pojemności 350 ml.Sosy nadają się do mięs, wędlin i kiełbas, a także jako dodatki do warzyw, czy nawet(pasta z pomidorów suszonych) jako dodatek do chleba. SOS Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI. /autorski;/ puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu garść kaparów z zalewy Wszystkie składniki, prócz kaparów miksuję za pomocą blendera(...)być  przechowywany w zakręconym słoiczku nawet do 3 tygodni. PASTA SEROWA Z SUSZONYCH POMIDORÓW. /autorski;/ 1/2 kostka białego sera 150g jogurtu naturalnego (gęstego) słoiczek suszonych pomidorów z ziołami (u mnie Ole!) Pomidory wyjmuję ze słoiczka i odsączam na ręczniczku papierowym z oleju. Ser, pomidory oraz jogurt miksuję za pomocą blendera na pastę. Trwałość: około tygodnia. Równie dobrze

W kuchni Karmel-itki
Smoothie pomarańczowo-bananowy 94

Czas czytania: 2 min Smoothie pomarańczowo-bananowy to idealny początek dnia, duża dawka witamin i minerałów! Smoothie w tej wersji ma gęstą, niemalże kremową konsystencję co

SprawdzonaKuchnia.pl
Smarowidło z ciecierzycy i orzechów 161

  Niedawno kupiłam bardzo fajny hummus, właściwie to takie pudełko z dwoma smakami. Pychota! Stwierdziłam, że trzeba kiedyś taki zrobić. Oczywiście jak się zmobilizowałam, to musiałam

Szybko Tanio Smacznie
Żywieniowe podejście do otyłości 106

dziennie w podobnych odstępach czasowych. Posiłek zaczynaj od warzyw. Niech stanowią połowę Twojego talerza. Sięgaj po owoce sezonowe. Traktuj je jako zdrowy deser. Wybieraj pełnoziarniste produkty zbożowe np. grube kasze, chleb z mąki z pełnego przemiału. Spożywaj nabiał jak mleko, jogurt, kefir, twaróg. Dobrym wyborem będzie nabiał odtłuszczony ale nie 0%. Ogranicz mięso i jego przetwory. Możesz je zastąpić nasionami roślin(...)Smalec wymień na olej rzepakowy. Pij wodę małymi łykami przez cały dzień. Średnie zapotrzebowanie to 1,5-2 L wody. Ogranicz użycie soli w kuchni, zastąp ją świeżymi/suszonymi ziołami. Bądź aktywny. Staraj się robić 10 tyś kroków dziennie. Monika Stromkie-Złomaniec dietetyk kliniczny Z kaloriami na pieńku #PołowaSukcesu #PołowaTegoCoJemy #PolskieSuperowoce Artykuł Żywieniowe podejście do otyłości pochodzi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wędlina drobiowa z szynkowaru / Homemade Chicken Ham 105

Wędlina drobiowa z szynkowaru Wędlina drobiowa z szynkowaru to łatwa, domowa szynka z kurczaka. Jest o wiele lepsza niż wędliny ze sklepu, doskonale komponuje się ze świeżym domowym chlebem lub bułeczkami. Dzisiejsza wędlina drobiowa z szynkowaru jest przygotowana z udek kurczaka bez skóry i kości, dzięki czemu nie jest sucha i powinna posmakować wszystkim fanom ,,konkretnych" wędlin. Dzięki temu(...)przepisie jednak nie mielimy mięsa, ale kroimy na drobne kawałeczki, które są wyczuwalne w wędlinie. Jak doprawić domową wędlinę ? Ja użyłam w tym przypadku mieszanki ulubionych suszonych ziół - świetnie sprawdzi się na przykład majeranek, suszona bazylia czy zioła prowansalskie. Wybierzcie te, które najbardziej lubicie.  Wędlina drobiowa z szynkowaru może być przygotowana z użyciem soli peklującej lub bez niej

Lekcje w kuchni
Potrawka z kurczaka 82

Według zasady powinna być pomidorówka – no i jest. Powinno też być jakieś cudo z mięsa rosołowego – no nie ma. Gotowałam rosół na samych szyjach. Mięso znikło na chlebie z masłem. Zamrażalnik dość duży ma swoją zaletę. Potrafi zaskoczyć. Wygrzebałam ze spodu piersi z kurczaka. Ilość połówek nie była zadowalająca. Po wyrażeniu zgody przez rodzinę zrobiłam piersi z kurczaka(...)masłem. Miałam dwie połówki piersi. Wcześniej na maśle zeszkliłam malutką cebulkę. Jak już lekko mięso się obsmażyło, wlałam ok. 300 ml śmietany 18% . Wcisnęłam dwa ząbki czosnku i ulubione zioła i przyprawy. Dodałam sól, pieprz – małą ilość, zioła prowansalskie. Wszystko dusiło się pod przykryciem jeszcze ok. 15 min. Piersi nie trzeba długo dręczyć podczas smażenia. To dość

Pieprzyć z Fantazją
Gremolata. Ziołowa przyprawa 193

klasyczna ziołowa przyprawa ze skórki cytryny, czosnku i natki pietruszki, często dodaje się też oliwę i sól. Ale jadłam też gremolatę miętową i bazylikową przygotowaną ze świeżych listków tych ziół, czosnku i cytryny. Gremolata to charakterystyczny dodatek do włoskiego dania ossobuco (kość z dziurą), to gicz cielęca lub wołowa duszona w winie i pomidorach. Skład tej ziołowej mieszanki doskonale podkreśla(...)gremolatą świetnie smakuje też cielęcina, drób, królik czy ryby. Ale bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do lekkich dań z grilla, szczególnego smaku może też nadać zwykłej grzance z chleba. Przygotowując gremolatę należy pamiętać, że najlepsza jest świeża, więc polecam przygotowywać jednorazową porcję, chyba nie chcecie jeść mało apetyczną pietruszkową papkę? Składniki: 1 pęczek natki pietruszki 2-3 średniej wielkości

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa cebulowa z grzankami 155

 Rozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe dni. Delikatny aromat cebuli daje cudowne doznania naszym kubkom smakowym. I jeszcze te chrupiące grzanki... Mniam! Zupa cebulowa Składniki: 3

Tagebuch po polsku
Pasta z oleju kokosowego i miodu 162

Co zrobić z oleju kokosowego, którego świetność teraz wszyscy znają? Jedni używają go jako kosmetyk, inni tak jak ja w kuchni, wart jest najlepszych dań. Tym

Moje Małe Czarowanie
zupa krem ze świeżych pomidorów 178

ziół oraz wszelakich warzyw to doznania, których nie da się nie pokochać. One ciągle będą do nas wracać, dlatego teraz kiedy mamy sezonowo dostęp do wspaniałych pomidorów malinowych, do ziół z własnych upraw organicznych pachnących słońcem, warto pokusić się o taką pachnącą Półwyspem Apenińskim zupę pomidorową. Buon appetito !!! Składniki : 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 łyżki masła 2 cebule(...)malinowe 400 ml bulionu warzywnego 2 łyżki posiekanej bazylii 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżka startego parmezanu czarnuszka 3-4 kromki czerstwego żytniego pieczywa sól i pieprz Sposób przyrządzenia : chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju roślinnego do zrumienienia gotowe grzanki odkładamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym, by usunąć nadmiar tłuszczu cebule i czosnek kroimy

zobacz ich smak
Schab na parze w suszonych pomidorach i czosnku 177

Niedawno znalazłam ciekawy przepis na schab w ziołach gotowany na parze. Byłam bardzo ciekawa jego smaku, ponieważ nigdy nie przygotowywałam mięsa w taki sposób. A jednak schab wyszedł naprawdę dobry, wilgotny i kruchy, a aromaty tymianku i rozmarynu oraz sól przeniknęły całe mięso. Postanowiłam przy użyciu tej samej metody przygotować schab z dodatkami, które jeszcze bardziej odpowiadają moim smakom(...)Suszone płatki czosnku, wędzona papryka, suszone pomidory, bazylia - mięso przeniknięte takimi smakami jest fantastyczne. Zachęcam do wypróbowania. Idealna wędlina do chleba - bez chemii, bez pompowanej wody, bez barwników, a za to pełna smaku i aromatu. Składniki: 1 kg schabu - najlepiej wąski kawałek pozbawiony tzw. warkocza (mi akurat nie udało się takiego kupić tym razem :)) 3 łyżki czosnku w płatkach

Trzeci talerz
Chlebki Naan 168

Chlebki, za które zabierałam się już od dawna. Przepis dawno przepisałam sobie na kartkę wynajdując jeden z wielu w internecie. Chlebki Naan pochodzą z kuchni indyjskiej

dom-agi.pl
Pasztet bez mięsa - warzywny 209

Składniki : 3 szklanki startej cukinii 20 dag startego twardego, żółtego sera 1 i 1/2 szklanki bułki tartej lub kaszy manny ( ja dodałam pół na pół ) 4

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania