chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:71/130)

Ryba po grecku z czarniakiem 140

warzywa, zioła i przyprawy no i oczywiście ryba. Uwielbiam rybę po grecku na święta . Czasami jak już bardzo za nią zatęsknię to robię to danie na jakieś większe rodzinne uroczystości lub po prostu dla zaspokojenia ochoty. To danie z rybą można jeść na zimno i na ciepło. Przyznam, że bardzo lubię je na zimno ze świeżo upieczonym chlebem. Mój

codojedzenia
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 230

ziół, który jest nie do pomylenia z niczym innym. W każdym domu żur robi się inaczej – ja robię go dokładnie tak. Uwielbiam żurek. Na szczęście nie jestem osamotniona w tej miłości, bo tą zupę kocha również mój mężczyzna i… starszy kot. Tak tak, to on jest najlepszym domowym testerem tej zupy – szczególnie upodobał sobie ciemny, razowy chleb maczany w żurku

Karo in the Kitchen
Serduszkowe Masełko Czosnkowo - Ziołowe 111

Pyszne, Delikatne Masełko o smaku Czosnkowo - Ziołowym, to mój pomysł na inną odsłonę zwykłego masła. Idealne masełko dla tostów, chleba, mięsa i ryb.  Smacznego :) Masełko uformowałam w formie serduszek.    Masełko Czosnkowo - Ziołowe   Składniki: 1 Kostka Dobrego Masła 2 Ząbki czosnku  2 Łyżki suszonej Pietruszki  2 Łyżki Suszonego kopru 1 Łyżczeka soli i pieprzu(...)Ciekawa foremka ( ja dałam silikonową)  Sposób Przygotowania: Masło wyciągam z lodówki  - ok 30 minut  Czosnek kroję w kosteczkę Do masła dodaję czosnek, zioła, przyprawy Dokładnie mieszam Masło wkładam w foremki Foremki przykrywam folią aluminiową  Masełko wkładam do lodówki na minium 30 minut

Gotowanie Patki
Farmerska sałatka z kurczaka – sos ranch 280

towarzystwie czegoś chrupkiego, słodkiego i pikantnego. Ta sałatka ma w sobie multum smaków – idealnie sprawdzi się na lunch albo na piknik, zamknięta w tortilli albo między dwoma kromkami świeżego chleba. Dzień przed przygotowaniem sałatki kurczaka oczyszczamy, przyprawiamy i smażymy, gotujemy albo pieczemy – ja polecam Wam nieustannie TEN PRZEPIS na piersi pieczone w piekarniku, które zawsze zostają soczyste. Sałatka z kurczaka(...)tylko tyle, żeby całość zlepić i nawilżyć, kurczak nie powinien pływać w sosie. Mieszamy musztardę z majonezem i śmietaną, dodajemy sok z cytryny, granulowany czosnek, sól i pieprz. Zioła – szczypior i koperek – bardzo drobno siekamy, na mgiełkę. Wsypujemy do sosu i dokładnie mieszamy.   Ten gęsty sos ranczerski/farmerski możecie wykorzystać do każdego białego mięsa – kurczaka, indyka czy ryby. Świetnie

Karo in the Kitchen
Bezglutenowe gofry z bobu 203

zamiennika chleba i podać z wędliną lub serem. Ja czasem lubię przygotować sobie większą porcję gofrów, zrobić z nich kanapki i zapakować do pracy, jako drugie śniadanie Poeksperymentujcie i znajdźcie swoje ulubione połączenie Bezglutenowe gofry z bobu Składniki na 7 gofrów: 500 g ugotowanego bobu 70 g mąki ryżowej plaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 2 jajka łyżeczka ziół włoskich

365 dni dookoła kuchni
CHICKEN BURGER Z KURCZAKIEM - najlpepszy domowy fast food 459

zioła i przyprawy. Świetne jest curry, przyprawa do gyrosa, tymianek, oregano. Do sosu dodajcie posiekaną bazylię, a będzie on jeszcze lepszy. Domowe hamburgery, pełne warzyw i chrupiącego kurczaka - przepis na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 4 bułeczki hamburgerowe (lub grahamki) 300g mięsa z piersi kurczaka, zmielonego 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 1-2 kromki chleba tostowego

Moja Książka Kucharska
Zapiekanka syta i treściwa z ziemniaków, kapusty i mięsiwa :) 190

Właściwie tytuł posta mówi wszystko. Pyszna, bardzo treściwa, może trochę bardziej zimowa niż wiosenna ale to nic. Znalazłam ją u Magdy K. i powtórzę nie raz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zdrowe, wiejskie jedzenie w 2020 roku – tylko gdzie je kupić? 116

które dostarczą energii bez nagłych wahań insuliny we krwi. Zdrowy jest również chleb żytni na zakwasie - jest źródłem kwasu mlekowego, który poprawia metabolizm. W Pora na Pola znajdziecie wyłącznie domowe, prawdziwe chleby, które są wypiekane w tradycyjny sposób przez lokalnych producentów. Wspaniałym wyborem na śniadanie może być Chleb Trojden żytni razowy z siemieniem lnianym. W całości wyrabiany z ekologicznej mąki(...)wspomaga układ trawienny. Siemię lniane ma wiele właściwości zdrowotnych i wartości odżywczych. Zaliczane jest do superfoods . Kolejnym zdrowym i pysznym pieczywem jest chleb żytni Jagiełło z żurawiną i płatkami owsianymi. Przez dodatek żurawiny, ma niecodzienny w chlebie słodki posmak. Dzięki czemu jest wybierany przez wiele osób. Smakuje wyśmienicie nie tylko w wersji na słodko, ale również na słono. Wyśmienity

Kuchcik gotuje
Gulasz grzybowy z soczewicą puy 188

zioła i smaż przez 2 minuty. Wlej bulion i soję. Gotuj soczewicę przez 30 minut. Rozgrzej olej na patelni. Pokrój grzyby niezbyt drobno i smaż partiami. Oderwij liście jarmużu od twardych łodyg. Grubo pokrój i wraz z grzybami dodaj do soczewicy na 10 minut przed zakończeniem gotowania. Dopraw sos pieprzem, winnym octem i śmietaną. Podaj na ciepło z chlebem

codojedzenia
Polpette al sugo 190

ziół, szalotki i czosnku tworzą bardzo oryginalne smaczne danie o nazwie Polpette al sugo. Wystarczy dobry gatunek mięsa, kilka wymienionych składników, 25 minut wolnego czasu, dobrych chęci oraz 4 zgłodniałych gości. Składniki: 500 g zmielonej wołowiny (z dobrego źródła, najlepiej od zaprzyjaźnionego rzeźnika) 500 g passaty pomidorowej 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka - peperoncino 2 kromki chleba

Wino Francja Kuchnia
gęsia szyja nadziewana – gęsi pipek 188

zioła. Doprawić do smaku. Ubić białko i dodać razem z bułką tartą do utartej masy. Farszem wypełnić skórę z gęsich szyjek, zaszyć z obu stron. Ułożyć w gęsiarce, wlać 300 ml bulionu ( tego, który gotowaliśmy na szyjkach gęsich), wino i dusić pod przykryciem około godziny. Podawać z sosem z duszenia. Można podać z baką ziemniaczaną. Ja podałam z chlebem

królestwo garów
Piersi z kurczaka a'la Bruschetta 328

ziół "Bruschetta" i parmezanem.Skończyło mi się trochę przypraw, więc ruszyłam do ulubionego sklepu, który w przyprawy jest rewelacyjnie zaopatrzony. Grzebiąc w półkach zauważyłam kilka nowych mieszanych ziołowych, a wśród nich:W skład mieszanki wchodzą: płatki suszonych pomidorów, czosnek, bazylia, oregano, papryka.Mieszankę tę można wykorzystać do przyrządzania spaghetti, jajecznicy, przyprawiania mięs czy choćby tyko do posypania świeżego chleba

Codzienna kuchnia niecodzienna
FOCACCIA Z ROZMARYNEM I OLIWKAMI 162

Focaccia jest specjałem kuchni włoskiej.Jest to rodzaj pieczywa / ciasta , które może byc jednocześnie podstawą pizzy ( ale bez sosu i dodatków ).Każdy region Włoch może się

Ostra na Słodko
Poniedziałek: Sałatka z kaszy jaglanej z nasionami dyni i słonecznika 124

produktem, łatwym do przyrządzenia. I bardzo zdrowym. Najstarszy opis receptury na chleb, który uchodzi za najzdrowszy, a wśród składników jest właśnie kasza jaglana znajdziecie w Biblii (w Księdze Ezechiela): „Weź sobie pszenicy, jęczmienia, bobu, soczewicy, kaszy jaglanej: włóż je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb”. Kiedyś musimy tego spróbować! Dzisiaj natomiast polecamy Wam dziecinnie prosty przepis(...)danie wegetariańskie. Choć kasza nie gra w tej sałatce pierwszych skrzypiec, to jest doskonałą bazą. Aromatu i smaku dostarczają zaś podprażone nasiona dyni i słonecznika oraz kolendra – nasze ulubione zioło. Całość dopełnia bardzo prosty dresing. Jak łatwo ugotować kaszę Metod gotowania kaszy jest mnóstwo i na pewno znacie zasadę o proporcjach wody do kaszy. My proponujemy Wam inny patent

Niedzielny kucharz
Naan z patelni z ziołowym masłem 137

pasty, które można nabierać samym chlebem. Nie są potrzebne ani widelce ani noże tylko chęci upieczenia naan i pogoda. Ten chleb jest pyszny i sprawdzi się o każdej porze roku. Można go upiec na grillu latem, a zimą na suchej żeliwnej patelni. Przepis na naan jest prosty. Chleb można zamrozić. Lekko ciepły chleb warto polać ziołowym masłem. Przepis na naan(...)greckiego jogurtu 600 g pszennej mąki 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 100 g masła 1 czosnek solo 200 ml drobno pokrojonych ziół, pietruszki lub mieszanka różnych ziół Drożdże rozpuścić w podgrzanym i wodzie. Dodać 1 łyżkę miodu i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 20 minut. Rozczyn powinien dobrze się pienić

codojedzenia
Poniedziałek: Sałatka z kaszy jaglanej z nasionami dyni i słonecznika 147

produktem, łatwym do przyrządzenia. I bardzo zdrowym. Najstarszy opis receptury na chleb, który uchodzi za najzdrowszy, a wśród składników jest właśnie kasza jaglana znajdziecie w Biblii (w Księdze Ezechiela): „Weź sobie pszenicy, jęczmienia, bobu, soczewicy, kaszy jaglanej: włóż je do tego samego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb”. Kiedyś musimy tego spróbować! Dzisiaj natomiast polecamy Wam dziecinnie prosty przepis(...)danie wegetariańskie. Choć kasza nie gra w tej sałatce pierwszych skrzypiec, to jest doskonałą bazą. Aromatu i smaku dostarczają zaś podprażone nasiona dyni i słonecznika oraz kolendra – nasze ulubione zioło. Całość dopełnia bardzo prosty dresing. Jak łatwo ugotować kaszę Metod gotowania kaszy jest mnóstwo i na pewno znacie zasadę o proporcjach wody do kaszy. My proponujemy Wam inny patent

Niedzielny kucharz
Chleb pszenny wieloziarnisty 136

Prosty i mało pracochłonny chleb na drożdżach, wystarczy tylko wymieszać składniki i zostawić do wyrośnięcia. Upiec i gotowe. Domowy chleb bez żadnych zbędnych dodatków, który jest miękki przez kilka dni. Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej 500 ml letniej wody 25 g drożdży 3 łyżki otrąb pszennych lub innych 2 łyżki pestek z dyni(...)soli 1 łyżeczka cukru ewentualnie 1 łyżeczka ziół prowansalskich Do kubka rozkruszyć drożdże, zasypać je łyżeczką cukru i zalać kilkoma łyżkami letniej wody. Odstawić na kilka minut, aby drożdże zaczęły pracować. Do dużej miski wsypać obie mąki, wlać wodę i rozczyn drożdżowy. Wsypać wszystkie nasiona i otręby, a także sól i ewentualnie zioła prowansalskie. Drewnianą łyżką wymieszać dokładnie wszystkie

talerz przyjemności
Ser salami Serenada - testujemy ze Streetcom 160

chleba tostowego. Ser ma bardzo delikatny smak i zapach dzięki czemu dzieciaki go pokochały, wcinały go i na zimno i na ciepło. Dla osób które lubią czuć wyraźny smak sera może być za łagodny. Z racji tego, że lubimy próbować różnych smakołyków na pewno będziemy próbować smakowych wersji tego sera, a są dostępne 3 wersje smakowe: pomidor i bazylia, zioła

Państwo Wojtczuk gotują
Polenta, bezglutenowy dodatek do zup 163

chlebów. Mnie najbardziej smakuje polenta jako dodatek do zup. W takiej formie zaczęłam ją dodawać do zupy, gdy mój syn miał 6 miesięcy i objawy alergii pokarmowej. Kaszka kukurydziana jest produktem bezglutenowym więc doskonale nadaje się dla alergików. Dziecko ,,wyrosło" z alergii, a polenta weszła na stałe do naszego menu. Czasem urozmaicam jej smak dodatkiem ostrego żółtego sera albo ziół

Codziennik Kuchenny
Tradycyjne Jadło- chleb żytni z nutką rozmarynu podany z żurkiem na naturalnym zakwasie 149

wlać łyżkę wody na tackę piekarnika i szybko zamknąć drzwiczki. Wytworzy się para. Chleb po upieczeniu ,ostukiwany od spodu będzie wydawal głuchy dzwięk. To znak ,że jest idealnie wypieczony. Chleb jest ciężki, zbity i dwie cienkie kanapeczki zupełnie wystarczą. Ma lekko wyczuwalną nutkę rozmarynu. Podałam go z kiełbasą Bamberską Tradycyjne Jadło  , która idealnie pasuje do żurku z kiełbasa(...)naturalnym zakwasie. ...żurek znajdziecie w tym miejscu.... To co wyróżnia ten produkt to skład i jakość. I totalny brak chemii. Składniki: woda 40%, zakwas żytni 15% (mąka żytnia, woda, zioła i przyprawy naturalne), kiełbasa biała 26% (mięso wieprzowe, zioła i przyprawy naturalne, sól), ziemniaki 10%, boczek wieprzowy 5%, pozostałe 4%: zioła i przyprawy naturalne, mąka, sól. Składu

Z Kuchni Do Kuchni
Kostki nadziane 201

Chleb domowa piekarnia Piotra Kucharskiego.Ciasto robimy np.wieczorem i wkładamy do lodówki..tam w misce rośnie..potem tylko wyjmujemy z lodówki , zagniatamy i odstawiamy na 1,5 godziny , aby się ogrzało.Ciasto w lodówce można przechowywać 12-24 godziny. 240 ml wody 5 g drożdży 400 g mąki pszennej 30 g oliwy 10 g soli [ 1 łyżeczka] 0,5 łyżeczki ziół

Moje domowe kucharzenie