chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:68/130)

Chlebek ziołowy rwany 134

Chlebek ziołowy rwany to nic innego jak puszysty chlebek pieczony z masłem ziołowym. Najlepiej smakuje na ciepło i stanowi super dodatek np. do dań z grilla

Kulinarne Przeboje
Dip jogurtowo – ogórkowy 89

Czas czytania: < 1 min Fantastyczny dodatek do pieczonych warzyw, mięs, placków i innych przysmaków. Do przygotowana dipu wykorzystałam gęsty grecki jogurt, mieszankę świeżych ziół i

SprawdzonaKuchnia.pl
Kiełbasa z łopatki 255

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE - łopatka 7 kg -podgardle 1 kg - 8 mm maszynka nr.8 Po klasyfikacji łopatki uzyskałem : 1 kl- 3,5 kg - krojona nożem na około

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Odrywany chlebek ziołowy 297

Ten fantastyczny chlebek musiał znaleźć się również u mnie. Ciasto drożdżowe jest stałym punktem programu tego wypieku, ale to, czym posmarujecie chlebek to tylko Wasz wybór

MamaOskarka
PRZEPIS NA GULASZ Z CIECIORKĄ 150

pomidorami - zioła takie jak: oregano, bazylia,  - biała kiełbasa - olej - sól i pieprz Na oleju podsmaż posiekaną cebulę i czosnek, dodaj paprykę i marchewkę pokrojone w grubą kostkę, cieciorkę i dodaj szklankę wody, duś pod przykryciem przez 20 minut. Dodaj białą kiełbasę i pozostałe składniki i duś przez kolejne 20 minut.  Podawaj z chlebem i świeżymi listkami bazylii

SMYKWKUCHNI
Smażona cukinia 162

uwielbiam ją na chlebie z domowym keczupem . Można przygotować ją również bez panierki, smażąc na patelni grillowej . Cukinia do smażenia powinna być młoda, mieć miękką skórkę, która dodatkowo jeszcze zmięknie podczas przygotowywania. Dla mnie to najlepsze "letnie" kotlety jakie zawsze w wakacje przygotowuję. Spróbujcie! 1 młoda cukinia kilka jajek bułka tarta olej sól pieprz zioła prowansalskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Cukinię pokroić w niezbyt grube plasterki. Każdy plasterek posolić, posypać pieprzem i ziołami z obu stron. Odłożyć na tacę na 15 minut, żeby cukinia zmiękła. Przygotować panierkę - na talerz wsypać bułkę tartą, na drugi wybić dwa jajka, rozbełtać je widelcem i dodać pieprz oraz sól. Na patelni rozgrzać olej. Plasterki cukinii obtaczać w bułce, następnie w rozkłóconym jajku

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tebirkes - duńskie bułeczki maślane 185

W ramach Wypiekania na śniadanie można było upiec także bułeczki duńskie. Bułeczki są przepyszne, mocno maślane i znikają szybciutko. Ja swoje posypałam serem żółtym ale można

Moje Małe Czarowanie
PASTA ZIOŁOWA DO KANAPEK Z GRUSZKĄ 188

 Smaczna pasta do kanapek ,pachnąca mięta , majerankiem i GRUSZKĄ.Cudowne smaki zamknięte w ziołowym twarogu.Zdrowy,lekki,i fantastyczne smarowidło. Składniki na jedną porcję `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 10dag.twarogu 20ml.jogurtu

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Focaccia z Rozmarynem i Pomidorami 166

Witam serdecznie Tym razem pokażę jak upiec tradycyjną Focaccie w piekarniku, tak naprawdę Focaccia jest rodzajem zwykłego pieczywa wypiekanego we Włoszech z różnymi dodatkami takimi jak

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Kociołek sytości 162

Mamy bób świeży , mam też bób suszony. Z jego udziałem zrobiłam już pyszną pastę do chleba [ klik ] a dzisiaj proponuję dołożyć go do kociołka, będzie pysznie

Moje Małe Czarowanie
Pyszna pasta ŁOSOSIOWA 186

Pasty na chleb swoją prostotą i praktycznością zdobywają sympatię w Polskich domach. Szkoda tylko że najczęściej raczymy się gotowcami z marketów które po pierwsze: często mają

Kuchnia PROzdrowotna
Ślimaki z twarogu 225

Dziś będzie pół żartem, pół serio :), ot co miłe dla oka śniadanie! Jeśli codziennie widzisz kanapki, porwij się na szaleństwo. Pokrusz chleb, wymieszaj twaróg w naszych

Kuchnia PROzdrowotna
Polędwica dojrzewająca. 533

Przepis Składniki Przyprawy podane są na jedną sztukę Polędwiczki ,proponuje zrobić od razu 2-3 sztuki bo szybko znikają z talerza:) Cukier - jedna łyżka Sól kamienna/Morska

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ribollita, toskański sposób na jesienne rozgrzanie 162

zagęszcza, ale nadaje jej również mniej apetycznego wyglądu. Wolałam więc zrobić z chleba chrupiące grzanki na wzór tych wykorzystywanych do bruschetty al pomodoro . Można do niech wykorzystać czerstwy chleb zarówno biały jak i ciemny - natarty czosnkiem i skropiony oliwą będzie przepyszny. Ribollita - toskańska zupa z kapustą i fasolą Składniki / na 4 porcje: 1 średnia cebula 2 marchewki 3 łodygi selera(...)naciowego usuń białe końcówki i pokrój na plasterki. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę i wrzuć na nią warzywa. Dodaj posiekany czosnek oraz gałązki ziół (nie zdejmuj listków z łodyżek, bo potem zioła wyjmiemy z zupy). Smaż na średnim ogniu przez 10 minut, aż warzywa zmiękną i lekko się zrumienią. Fasolę z puszki odsącz z zalewy i wypłucz

Chilli Czosnek i Oliwa
KOTLETY MIELONE W WIOSENNEJ ODSŁONIE, BEZGLUTENOWE 186

Kotlety mielone z dodatkiem świeżych ziół i podprażonej cebuli z czosnkiem, to idealna propozycja na wiosenny obiad. Są delikatne, soczyste i bardzo aromatyczne, po prostu pycha. Do tego ziemniaczki z koperkiem, duszona młoda kapusta lub gotowana   i pyszny obiad gotowy. Z podanych ilości uformowałam 22 średniej wielkości klopsy. Tradycyjnie już od kilku lat moje mielone są bezglutenowe, nie dodaję(...)nich ani bułki tartej ani moczonej w wodzie. Takie są najlepsze. Przygotowuję od razu większą ilość, część zjadamy na obiad, część pozostaje jako dodatek do chleba. Składniki: - 1,2kg mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielona łopatka wieprzowa, ale można użyć dowolne mielone mięso) - 3 średnie jajka (gdy bazujemy na innym gatunku mięsa niż łopatka proponuję dodać 2 jajka) - 1 plaska

Smaczne Zdrowe
Krakersy na zakwasie wg Aleex 82

wykonywać ten piękny zawód.  Zbliża się także Międzynarodowy Dzień Chleba. Z tej okazji przygotowałam dla Was nowe przepisy. Ten dzień świętuję systematycznie, ponieważ przynajmniej raz w tygodniu piekę w swojej kuchni chleb. Różne są to chleby: na drożdżach, na zakwasie, mieszam różne rodzaje mąk. Przygodę z pieczeniem chleba zaczęłam na początku pandemii, tuż przed lockdownem w 2020 r. Wtedy(...)Bochen chleba. Dopasowałam go do swoich potrzeb i oto mam – domowe krakersy na zakwasie. Bardzo nam smakują. Częstujcie się, proszę.   Składniki:   • 200 g zakwasu żytniego  • 8 czubatych łyżek mąki pszennej  • oliwa z oliwek lub olej  • przyprawy wg uznania (ja użyłam słodkiej papryki, czosnku, suszonej cebuli, może być również tymianek, rozmaryn, suszone pomidory, bazylia, zioła

W mojej kuchni
Bułki na zapiekanki 81

u0142y\u017cki oleju,\r","2 \u0142y\u017cki granulowanego czosnku,\r","3 \u0142y\u017cki zi\u00f3\u0142 prowansalskich.\r","2 \u0142y\u017ceczki soli."],"name":"Bu\u0142ki na zapiekanki","recipeCategory":"chleby, inne, zapiekanki","cookTime":"PT0H30M","prepTime":"PT1H20M","recipeInstructions":["M\u0105k\u0119, wod\u0119, olej, dro\u017cd\u017ce, s\u00f3l i cukier wymiesza\u0107.\r","Zarobi\u0107 ciasto.\r","Podzieli\u0107(...)keywords":"bu\u0142ki,chleb,dro\u017cd\u017cowe,przepis podstawowy,zapiekanka","totalTime":"PT1H50M"} Drukuj Bułki na zapiekanki Czas przygotowania: 1 godzina, 20 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y Czas całkowity: 1 godzina, 50 minut/y Składniki: 1 opakowanie suszonych drożdży, 1,25 kubka ciepłej wody, łyżeczka cukru, 450g mąki, 3 łyżki oleju, 2 łyżki granulowanego czosnku, 3 łyżki ziół prowansalskich. 2 łyżeczki soli

Bardzo Gruby Smok
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 144

odwróconą blachę, jak chleby pita. Piekę 12 minut na złotobrązowo, bez nawiewu. Teraz zajmuję się drugą częścią ciasta, postępując z nią identycznie jak z pierwszą. Fougassy poznałam dzięki stronie chleb.info.pl. Troszkę tylko tamtejszy przepis zmodyfikowałam. Spróbujcie, na pewno nie będziecie żałować! Fougassy są jakby odpowiednikiem włoskiej focaccii, możecie pokusić się o dodawanie do ciasta różnych ziół czy posypywania listków przed

I tu będę miała takie te
Hummus 147

Hummus to pasta rodem z kuchni Arabskiej. Jej bazą jest ciecierzyca oraz sezam. Już nigdy nie zabraknie wam pomysłów na śniadanko. Podstawowy przepis zawsze możecie urozmaicić

prawdziwe jedzenie
Lawasz z nadzieniem na ciepło 95

dodać ulubione zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem i posmarować serkiem placek. A następnie rozłożyć na nim wędlinę i inne dodatki. Jeśli nie masz lawasz możesz go zastąpić tortillą i zrobić tortillę z patelni . Co to jest lawasz ? Lavash ( Lavaş , лаваш ) w wolnym tłumaczeniu to cienki placek. I taki jest lawasz, to przaśny biały chleb, nazywany także ormiańskim

Dieta moja pasja
Shakshuka 102

Bagietki, grzanki, bułki, chleb co lubisz Shakshuka jak ją przygotować Jest to banalnie proste. Jeśli masz już gotową pastę Zakuscă , wlej ją na dużą patelnię i podgrzej. Zrób otwory w sosie na jajka, wbij je, pokrusz fetę, zmniejsz temperaturę, przykryj patelnię pokrywką i zagrzej, aż jajka się zetną. Pieczywo zrób jak lubi. Użyłem pietruszki, ale dodaj zioła, jakie masz

RafalCook
Pasztet z czerwonej soczewicy i marchewki 199

ziołami. Po tym czasie dodajemy do nich ugotowaną soczewicę oraz czarnuszkę. Mieszamy wszystko dokładnie i doprawiamy do smaku sola i pieprzem.  Całość wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 35-40 minut. Pasztet jest tak pyszny, że smakuje podany z sałatką lub rozsmarowany na chlebie ze szczypiorkiem

ChilliJemy
Zielona fasolka z kiełbaskami. 116

sól, pieprz, zioła Kiełbasę pokrójcie w plastry i podsmazcie na średnim ogniu. Dodajcie posiekaną cebulę i gotujcie tak długo aż będzie szklista. Wrzucamy fasolę (wcześniej przepłukałam ją gorącą wodą) i pogurjemy ok 5 minut. Dodajemy bulion i gotujemy całośc ok 15 minut. Dodajemy drobno utarte ziemniaki i gotujemy dodatkowo ok 5 minut. Podajemy gorące z chlebem i np zimnym

Szybko Tanio Smacznie
Jak kupować tanio i zdrowo? 15 sposobów. 179

lodach), zioła (np. zalane wodą w kostkach do lodu), pieczywo, zupy (trzeba pamiętać, że zwiększają objętość) czy białka jaj. 13. NIE MARNUJ JEDZENIA Czasem z pozornie nieprzydatnych produktów można zrobić coś pysznego - wystarczy tylko odrobina kreatywności. Przykładowo: z natki marchewki można ukręcić pesto (potem dodajemy makaron, trochę warzyw/mięsa i obiad gotowy), z czerstwego chleba zrobimy grzanki, resztki warzyw

Powiedz dietom nie
Oszczędzanie przez gotowanie- 20 sprawdzonych trików jak zaoszczędzić na jedzeniu 142

zasadź własne zioła. Jest wiele odmian, które można z powodzeniem hodować przez cały rok. 9. Nie bój się sklepowych marek!-  Wiele osób myśli, że smakują inaczej albo są gorsze gatunkowo. Często okazuje się wręcz przeciwnie! 10. Gotowe sosy, dipy- naucz się przyrządzać je samemu. Gotowe są drogie i często zawierają wiele zbędnych konserwantów. 11. Suchy chleb, bułki

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania