Pora przystąpić do kolejnej akcji wspólnego pieczenia, czyli do październikowej piekarni organizowanej przez Amber ! Tym razem pieczemy chleb Moniki z bloga Gotuje bo lubi
Kulinarne przygody Gatitydrożdżowe są z założenia łatwe i szybkie do zrobienia, Aby polepszyć ich smak mieszam różne mąki i dosypuję do nich wszelkie ziarenka. Tym razem chleb jest z białych mąk - pszennej i żytniej z dodatkiem ziaren słonecznika. 700 g mąki (pół na pół żytniej i pszennej) 2 łyżeczki soli 25 g miękkiego masła 1 saszetka suchych drożdży
Z butelką mleczka w tleząbków czosnku 2-3 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki soli morskiej, kamiennej lub zwykłej 1 łyżeczka cukru 2 kromki chleba pieczonego na zakwasie żytnim lub razowym duży słój gaza do przykrycia gorąca
Apetyczna babeczkajest z pewnością mój chleb numer 1, niesamowicie prosty w wykonaniu, delikatny i z ogromną ilością różnych ziaren. Pieczony jest na proszku do pieczenia, więc wkłada się go do piekarnika natychmiast po wyrobieniu, bez czekania, aż wyrośnie. Od chwili, kiedy go zaczęłam piec, nie mam problemu z nadmiarem samych białek pozostających po wykorzystanych żółtkach, a uwierzcie mi, jest ich zawsze(...)ziaren sezamu Wykonanie: Wszystkie składniki dajemy do miski, mieszamy drewnianą łyżką rozkruszając najpierw biały ser lub mikserem za pomocą haka do dokładnego połączenia. Wyrabiamy dość krótko. Ciasto będzie zwarte, trochę lepiące i ciągnące. Przekładamy je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy 1 godzinę na funkcji góra – dół. Upieczony chleb wyjmujemy
Bułka z Chlebemkromki chleba tostowego pszennego 2 plasterki żółtego sera 2 plasterki ulubionej wędliny (np. szynki) 2 jajka klasy M 2 łyżki prażonych ziaren "Ziołowo mi!" Ziarenkowo szczypta cytrynowego pieprzu szczypta słodkiej papryki Przygotowanie Z 4 kromek chleba tostowego składamy dwie kanapki z serem i ulubioną wędliną. Ser i wędlinę układamy tak, aby nie wystawały poza brzegi kanapek (kroimy odpowiednio). Następnie
Słodkie okruszkikromki chleba tostowego pszennego 2 plasterki żółtego sera 2 plasterki ulubionej wędliny (np. szynki) 2 jajka klasy M 2 łyżki prażonych ziaren "Ziołowo mi!" Ziarenkowo szczypta cytrynowego pieprzu szczypta słodkiej papryki Przygotowanie: Z 4 kromek chleba tostowego składamy dwie kanapki z serem i ulubioną wędliną. Ser i wędlinę układamy tak, aby nie wystawały poza brzegi kanapek (kroimy odpowiednio). Następnie
Słodkie okruszkijeden duży bochenek chleba. Składniki: 150 g ugotowanych ziemniaków przepuszczonych przez praskę lub przetartych przez sito 300 g mąki pszennej 150 g maki orkiszowej 250 ml wody 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki soli 5 g suchych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek Kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paski Dodatkowo : 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka Ziarna do posypania Sposób(...)Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki ( u mnie duża keksówka) i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na 20 – 30 minut. Przed wstawieniem do piekarnika można chleb naciąć i posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka, posypać ziarnami. Piec najpierw 15 minut w temperaturze 230 stopni C potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec kolejne 20 minut. Po wyjęciu studzić
Na słodko lub wytrawniepieczenie chleba, sorgo stało się więc jego głównym składnikiem. I tak jak nie za bardzo smakowało mi gotowane sorgo, to chleb wyszedł pyszny. Smakuje zupełnie jak żytni razowy. Składniki: – 3 szklanki ugotowanego ziarna sorgo – 1 szklanka mąki gryczanej – 1 szklanka mąki bezglutenowej – dowolna mieszanka – 1 torebka suszonych drożdży(...)łyżka soli – 1 łyżeczka cukru – 2 szklanki gorącej wody Wykonanie: – Ziarna sorgo zalać wodą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie gotować 30 minut z łyżeczką soli, odcedzić. – 3 szklanki ugotowanego sorgo zalać 2 szklankami gorącej wody i zmiksować. Przestudzić, aby masa nie była gorąca. – Wymieszać wszystkie suche składniki
To co kochamZdrowy, pyszny i wartościowy chleb. Ciemny chlebek z mąki żytniej i gryczanej z mnóstwem ziaren. Bardzo sycący i długo utrzymujący świeżość. Czas wykonania: 4 h Ilość porcji: 1 bochenek (1,2 kg) Składniki: 215 g mąki żytniej 270 g mąki gryczanej 115 g razowej żytniej 50 g siemię lniane 50 g pestek dyni(...)Drożdże wymieszać z wodą i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Zaczyn: Mąki (w sumie 400 g – nie trzeba trzymać się konkretnych proporcji), ziarna i sól wymieszać ze sobą w dużym garnku. W wymieszanych produktach zrobić wgłębienie i wlać zakwas, który po wymieszaniu z odrobiną mąki stworzy zaczyn. Przykryć
KuchniaWeDwoje.plpłaty karkówki dość tłuściutkiej (z kością) 1 łyżeczka soli jodowanej przyprawy (2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka czubricy zielonej, kilka ziaren czarnego pieprzu) 1 łyżeczka suchej żelatyny 2 kromki chleba pełnoziarnistego musztarda do podania Karkówkę oczyściłam, wykroiłam kości i pocięłam w drobną kostkę. Wymieszałam z przyprawami, solą i żelatyną, i wstawiłam na godzinę do lodówki
bastalenabardziej potrzebny był chleb i z tych składników właśnie upiekłam pyszny bochen. Składniki na bochenek: 350 g mąki pszennej 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej, ( mnie mąka pytlowa) 75 g mąki kukurydzianej (nie skrobi!) 300 ml ciepłej wody- u mnie 350ml 7 g suchych drożdży łyżeczka soli (lub troszkę więcej) łyżka oliwy lub oleju łyżka płynnego miodu ziarna do posypania chlebka(...)czasie uformować 6 podłużnych bułeczek, ułożyć ściśle obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 min. Posypać ulubionymi ziarnami Piec w temp.210-220*C około 25 min. Ja piekłam chleb ok.45 min.- ciut za długo bo mi za bardzo zbrązowiał :) ,choć przykryłam go w połowie pieczenia folią aluminiową. Przepis znalazł am tutaj. "Chlebek Daktyla
Proste Potrawyrazowej mąki orkiszowej 470 g mąki orkiszowej typ 630 2 łyżki zakwasu (lub ciasta na chleb na zakwasie z poprzedniego pieczenia) 5 g soli ok. 280 ml soku z odciśniętej cukinii z solą ziarna słonecznika do posypania Wieczorem mąkę wymieszać z solą i zakwasem. Stopniowo dolewać sok z cukinii i mieszać ciasto drewnianą łyżką. Masa powinna mieć gęstą konsystencję(...)wyrabiania, wystarczy mieszanie). Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na noc. Rano przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać ziarnami słonecznika. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 1,5 - 2 godz. do ponownego wyrośnięcia. Wstawić chleb do piekarnika, nastawić go na 210 stopni C. Piec 15 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C. Chleb po upieczeniu
Weekendy w domu i ogrodziebardziej preferuję chleby pełnoziarniste: gryczano- orkiszowy (mój zdecydowany faworyt), owsiano-orkiszowy , żytni razowy , żytni jasny (z dodatkiem mąki pełnoziarnistej), ziarno przy ziarnie , orkiszowy na orkiszowym zakwasie , to na taką kanapeczkę niekiedy również się skuszę. Moja Rodzinka ten chleb wprost uwielbia. Z podanych składników wychodzi jeden duży chleb, pieczony w formie o wymiarach 30x12cm (lub dwa mniejsze). Po upieczeniu taki bochen
Smaczne Zdrowemielenie – są ciemniejsze, cięższe i mają wyczuwalną między palcami teksturę. MĄKI CHLEBOWE I NIECHLEBOWE To jasny podział użytkowy mąk. Do produkcji chleba czy ciast używamy mąk piekarskich – najczęściej pszennych i żytnich. Mąki niechlebowe to również mąki z ziaren zbóż, np. jęczmienna, owsiana, kukurydziana, ryżowa, ale też z innych roślin, np. soi, gryki, prosa, kasztanów, orzechów czy ziemniaków. Stanowią one tylko(...)ziaren pszenicy orkisz. Orkisz jest jednym z najmniej wymagających zbóż. Jest odpornym na warunki pogodowe, stabilnym zbożem, dającym się dobrze uprawiać na ubogich, kamienistych glebach. W zastosowaniu podobnie jak powyższe mąki: TYP 500 – mąka chlebowa, nadaje się również do klusek czy naleśników. TYP 650 – mąka orkiszowa jasna, nadaje się do biszkoptów, ciasteczek, naleśników, klusek. Świetna do pieczenia chleba
Karo in the Kitchenchleb tradycyjnie wypiekany po żniwach, w przeddzień święta Michała Archanioła (29 września). Do jego wypieku używano zazwyczaj wszystkich zebranych w ciągu roku ziaren i nasion, które były dostępne po zbiorach. Mi przypomina bardziej ciasto drożdżowe niż chleb, ale ja nie słodzę herbaty i kawy, to słodki smak odbieram nieco inaczej. W każdym razie do porannej kawy lub na słodkie tosty
Przepisy na domowy ser i chlebOstatnio popełniłam kilka chlebków. Ten jest naprawdę smaczny dlatego dzielę się z Wami przepisem. Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem. Składniki: 700 g mąki pszennej typ 480 3 łyżeczki soli 75 g siemienia lnianego 75 g ziaren słonecznika 80 g płatków owsianych 70 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3 szklanki letniej wody Mąkę przesiewamy z solą do dużej
Miksturownik