Smak upieczonego domowego chleba na zakwasie jest niepowtarzalny. Najbardziej popularny jest zakwas z mąki żytniej. Najważniejsze aby stosunek mąki do wody był 1:1. Dodatek ulubionych ziaren zapewni mu niepowtarzalny smak. Wyszedł lepki, puszysty i wilgotny. Polecam! Przepis na zakwas: 1/4 szklanki mąki żytniej 1/4 szklanki wody przegotowanej Wymieszać w słoiku litrowym. Odstawić w ciepłe miejsce. Wieczorem(...)czyli zakwas, można zabrać się za wypiekanie chleba. Składniki: Cały aktywny zakwas 1 kg. mąki żytniej 0,5 kg. mąki pszennej chlebowej Można użyć innych mąk np. orkiszowej, po pół kilograma na każdą. 4-5 łyżeczek soli 6 łyżek otrąb pszennych / owsianych /żytnich 6 łyżek płatków owsianych 6 łyżek ziaren dyni 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek słonecznika
potrawyregionalnechleb wyszedł wyśmienity – w środku jest wilgotny, a na zewnątrz ma chrupką skórkę. Możecie do niego też dodać swoje ulubione ziarna, tak jak ja to zrobiłam. Składniki na keksówkę: ½ kg mąki pełnoziarnistej – u mnie razowa mąką pszenna do wypieku chleba Melvit ½ szklanki łuskanego słonecznika ½ szklanki pestek dyni 1 łyżka cukru ½ łyżeczki soli – ja dałabym jednak ciut więcej
Fabryka pomysłówniedzielę eksperymentalnie upiekłam chleb bez mąki, bezglutenowy i wegański. zdjęcie przekroju jeszcze na ciepło, ale ciiii.... dzisiaj zjedzony z pietruszkowym pesto - omnomnom... chleb jaglany bez mąki Przepis: własny / 1 bochenek / składniki: 180 g ziaren słonecznika (lub inne orzechy w dowolnych proporcjach) 120 g kaszy jaglanej 2 i 3/4 szklanki wody (szklanka = około 250 ml) 200 g płatków jaglanych(...)przełożyć do keksówki z silikonu lub metalowej wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na minimum godzinę (do 24) w temperaturze pokojowej. Po tym czasie piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Chleb piec około 50 minut, po tym czasie chleb przełożyć na formę z silikonu lub metalową wyłożoną papierem do pieczenia i dopiec dół przez około 15-25 minut. Jeżeli wasz piekarnik
tost z dżememZachęcam do wypróbowania, bo nie dość, że jest bardzo prosty to smakuje świetnie! :) KUKURYDZIANY CHLEB NA MAŚLANCE lekko zmodyfikowany przepis z książki "Kuchnia polska bez pszenicy" // keksówka o dł. 20-25cm ~500ml maślanki naturalnej ~250g mąki kukurydzianej ~4 łyżki mieszanki ziaren "Ziołowo Mi" Ziarenkowo.com ~2 jajka ~łyżka soku z cytryny (ważny składnik, nie pomijajcie!) ~łyżeczka sody oczyszczonej(...)mąkę, ziarna słonecznika, sól i sodę / proszek do pieczenia. W drugiej zmiksuj jajka, sok z cytryny i maślankę. Do suchych składników w pierwszej misce dodaj "mokre" składniki i szybko wymieszaj na gładką masę. Przelej ciasto do keksówki o długości 20-25cm i wstaw do piekarnika uprzednio rozgrzanego do 200*C. Piecz przez 35-40 minut. Wyjmij chleb z piekarnika
chili & sugarkromka chleb Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oliwy z oliwek. Kromkę chleba kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy dwa krążki, usuwając ziarna nasienne. Parówki przecinamy wzdłuż na połowę, pozostawiając około 2 cm do końca. Rozkładamy ją od góry, odchylając połówki na zewnątrz ku dołowi, końce łącząc wykałaczką i formując serce, tak jak na poniższym zdjęciu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazwykłej pszennej. Z dużą ilością wody, więc jest wilgotny i ma świetne dziury; z chrupiącymi ziarnami słonecznika. C. był nim zachwycony, a i ja jestem wielce zadowolona. Jest bowiem szybki i łatwy w przygotowaniu, a smakuje naprawdę rewelacyjnie. Polecam Wam go ogromnie. Chleb orkiszowy ze słonecznikiem Składniki: (na keksówkę 11x24 cm) 400 g mąki orkiszowej 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinaczej smak jest rewelacyjny :) na drugi dzień skórka jest mniej chrupiąca ale za to smak chleba nabrał "głębi" :) następnym razem dołożę jeszcze kminek :) Składniki : - 1 kg mąki krupczatki - 50 g świeżych drożdży - 1 litr ciepłej wody - 6 łyżek siemienia lnianego - 6 łyżek ziaren słonecznika - 3 łyżki pestek dyni - 3 łyżki sezamu - 250 ml otrąb pszennych - 2 łyżki soli (płaskie(...)ciasto ponownie i wlać do wysmarowanych form ,najlepiej dwie keksówki ale ja miałam tylko jedną więc drugi chlebek upiekłam w okrągłym naczyniu żaroodpornym :) Odstawić na ok 20 minut ,chleb nie może wyrastać za długo bo się nie upiecze i będzie zakalec , poniżej widać na zdjęciu jak wyrósł Trzeba pamiętać aby odpowiednio szybciej włączyć piekarnik żeby się zdążył nagrzać
Wypieki Renealbo właśnie wróciłam z zakupów i orientuję się, że kupiłam wszystko, nawet kasztany, ale nie ma chleba :( W spiżarni zwykle są drożdże, mąka, cukier, sól, trochę ziaren
Na moim stolerazowej (u mnie typ 2000 i taki uważam za najlepszy) – ok. 100g 500 ml przegotowanej wody 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego dodatkowo: słoik, gaza, gumka recepturka opcjonalnie: kromka chleba razowego na zakwasie lub 1 łyżka soku z ogórków kiszonych (w celu przyspieszenia fermentacji) Zakwas na żurek – na zdjęciu poniżej dzień 1 :) Zakwas
Kulinarne PrzebojeTak jak Wam ostatnio pisałam, na egzamin musiałam przygotować dwa rodzaje pieczywa: jasne i ciemne. Oba na zakwasie, albo przynajmniej na jakimś starterze. I muszę przyznać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProsty pszenny chleb drożdżowy z serem Najprostszy pszenny chleb Chleb pszenno-żytni z musli Domowy pszenny chleb Chleb pszenny na płatkach owsianych Drożdżowy pszenny chleb półrazowy z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i prażonych ziaren słonecznika Pszenne bułki drożdżowe z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym Bułeczki z czarnuszką Bułeczki śniadaniowe Kajzerki Bułeczki orzechowe Bułki pszenno-kukurydziane Focaccia Drożdżowy wieniec serowy
Codzienna kuchnia niecodziennaprzepisem z Wami na blogu. Domowy zakwas na żurek Składniki: 1 szkl mąki żytniej 2000 3 szkl przegotowanej wody 3 ząbki czosnku 5 ziaren pieprzu 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego kromka chleba razowego Dodatkowo będzie potrzebny litrowy słój lub gliniany garnek, gaza lub materiał oraz sznurek lub gumka recepturka. Przygotowanie: W słoju wymieszaj mąkę
wegujemyskładniki zalewam oliwą i odstawiam. Na drugi dzień mam fantastyczne dodatki do sałatki oraz aromatyczną oliwę, którą można polać na kromkę razowego chleba. Lub użyć dowolnie według potrzeb i wyobraźni. Słoiczek drugi Ser feta Czarne oliwki Kilka ziaren kolendry Czosnek Listek bazylii Oliwa. Inne słoiczki możecie przygotować, jak chcecie, możecie dodać śliwki, papryczki chili, rozmaryn itd. Polecam takie słoiczki
Smaki Przyprawy i KoloryZamieszczam na blogu bardzo dużo przepisów na chleby. Są to chleby na zakwasie, na drożdżach i wiele ciekawych odmian z nadzieją że traficie w końcu na
Moje Małe Czarowanienależy dodać do kiszenia wiecej wody. Składniki: 200 g płatków owsianych 1 łyżka mąki 600 ml przegotowanej ciepłej wody 3-4 ząbki czosnku 3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy piętka lub skórka żytniego chleba najlepiej na zakwasie Wykonanie: Płatki owsiane zmielić w blenderze lun młynku do kawy. Płatki przełożyć do glinianego naczynia lub słoika, zalać wodą i wymieszać. Dodać
Mama Gotujeskładniki zalewam oliwą i odstawiam. Na drugi dzień mam fantastyczne dodatki do sałatki oraz aromatyczną oliwę, którą można polać na kromkę razowego chleba. Lub użyć dowolnie według potrzeb i wyobraźni. Słoiczek drugi Ser feta Czarne oliwki Kilka ziaren kolendry Czosnek Listek bazylii Oliwa. Inne słoiczki możecie przygotować, jak chcecie, możecie dodać śliwki, papryczki chili, rozmaryn itd. Polecam takie słoiczki
Kulinarna rozmowa