chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:53/170)

Pumpernikiel - styczniowa piekarnia 146

znam. Był zbyt puszysty a i smak za mało przypominał oryginał. Był też jak dla mnie zbyt słodki, mimo iż dałam znacznie mniej miodu. Bardzo dobrze sprawdził się jako chleb tostowy Może jeszcze kiedyś do tego przepisu wrócę.  cytuję za Amber: Pumpernikiel na zaczynie oryginalny przepis – klik! Zaczyn 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 4 łyżki mąki(...)wodzie i odstawić do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką na 1 godzinę. Wyrośnięte chlebki posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 190°C przez 1 godzinę. Dobrze jest też wstawić na dno piekarnika naczynie z wodą. Smacznego! W styczniu piekli: Bochen chleba Codziennik kuchenny Dom z mozaikami Gotuj zdrowo! Guten appetit! Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Dany

Stare Gary
Żytnio-orkiszowy chleb na zakwasie 162

tydzień nie musicie się martwić o pieczywo, bo gwarantuję, że odpowiednio przechowywany ( w bawełnianej lub lnianej szmatce) po tylu dniach jest nadal smaczny. Prezentowany chleb jest mniej kwaśny poprzez dodanie syropu klonowego i dodatkowo podrasowany ziarnem sezamu. Składniki na jeden wielki 2 kg lub dwa mniejsze” 500 g mąki żytniej typ 720 300 g mąki orkiszowej 350 g zakwasu(...)instrukcję, jak krok po kroku cieszyć się latami własnym zakwasem ) 600 ml wody w temp. pokojowej (używam przegotowanej lub mineralnej prosto z butelki) łyżka soli (20 g) 100 g ziaren sezamu (podprażyć na suchej patelni) 5 łyżek syropu klonowego lub innego płynnego wegańskiego słodu   Wszystkie składniki umieść w na tyle dużej misce aby po podwojeniu swojej objętości ciasto

greenscarf
Tarta z warzywami z ziarna teff (bezglutenowa, wegańska) 321

zawiera glutenu. Jest źródłem białka (zawiera go około 12%), błonnika, wapnia, magnezu, cynku oraz kwasu foliowego. Ziarna mają piękny, brązowy kolor, są bardzo małe a po ugotowaniu mają dość ciągliwą, klejącą konsystencję i wyrazisty smak. Wykorzystywać go można na przeróżne sposoby - można piec chleby, robić naleśniki (np. z mąką teff), przygotowywać farsze i tarty. Jeśli jeszcze go nie znacie

pyszne zdrowości
Sałatka z pomidorów z ziarnami 355

smaku solą i czarnym pieprzem, skropić oliwą z oliwek i obsypać 2 łyżkami mieszanki ziaren. Piotrek lubi posypać pokrojone pomidory siekaną cebulką zamiast ziaren. Sałatka jest gotowa. Prosta, ale bardzo smaczna. Takie pomidory można położyć też chlebie posmarowanym masłem i mamy proste letnie kanapki. Polecam też letnią sałatkę z pomidorów oraz inne moje przepisy na proste sałatki: Sałatka z buraka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasta ze słonecznika i pomidorów z dodatkiem curry 111

wrzątkiem, zająć się poranną toaletą, a potem zmiksować słonecznik z dodatkami i gotowe Pyszne i tanie smarowidło nie tylko do chleba. Świetnie sprawdzi się również na imprezowym stole jako dip do chipsów lub warzyw. Polecam! Składniki: 1 szklanka surowych ziaren słonecznika 1 dojrzały pomidor (130-150 g) 5 suszonych pomidorów z oleju 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju (ja lubię

Lamarida.pl
Chleb pszenno-orkiszowy 170

przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie przekładamy wyrośnięte ciasto do silikonowej keksówki i posypujemy ziarnami słonecznika. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po tym czasie wstawiamy wyrośnięty chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w 200 stopniach. Upieczony chleb studzimy na kratce. Smacznego

słodkie i nie tylko historie kulinarne
WEGAŃSKI HUMUS Z CIECIORKI I RZODKIEWKI 131

dealna wegańska pasta do chleba, zdrowa i smaczna. Jej podstawowym składnikiem jest cieciorka (ciecierzyca), dodatkowo wzbogacona o pastę tahini, pastę z ziaren sezamu, który zawiera mnóstwo łatwo przyswajalnego wapnia, dużo cenniejszego od tego, które znajduje się w mleku lub nabiale. Rzodkiewka, czosnek i kumin, ułatwiający trawienie, uzupełniają tę zdrową kompozycję. Możecie z powodzeniem podać tę pastę na wielkanocne śniadanie. Przygotowanie(...)rzodkiewkę, pokrój ją na cienkie plasterki, i wymieszaj z humusem. Podawaj humus z chlebem, bagietką lub chlebkiem pita. *Humus możesz oczywiście przygotować z suchej, ugotowanej cieciorki, podczas gotowania nie zapomnij dodać odrobiny sody oczyszczonej (ok.1/2 łyżeczki), która ułatwi trawienie. Nie dodawaj natomiast soli, która sprawi, że ziarna ciecierzycy będą twarde. **Pastę tahini znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością, można

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Prosty chleb z kaszy gryczanej niepalonej (Vege & Gluten free) 141

Wiecie, że nie lubię przywłaszczania i kopiowania przepisów, więc poniżej przepis na chleb z kaszy gryczanej w mojej wersji.  Składniki :  500 g kaszy gryczanej jasnej niepalonej  800 ml wody filtrowanej  1 płaska łyżeczka soli  opcjonalnie ulubione ziarna  Wykonanie :  1. Kaszę płuczemy wstępnie na sitku i przekładamy na dużej miski. Zalewamy wodą i odstawiamy(...)ewentualnie uzupełniamy tak by ziarna były cały czas przykryte. Ja określam to jak poziom na wysokość 1 palca. Ok 2,5 cm.  Zostawiamy.  3. Po wskazanym czasie kaszę lekko odsączamy na sicie ale nie płuczemy. Umieszczamy w malakserze i mielimy na gładko dodając jedynie sól.  Gładką masę umieszczamy w keksówce do pieczenia chleba. Wyrównujemy i umieszczamy

vaniliowoczekoladowa
Chleb wieloziarnisty 188

wcale się nie dziwię. Ja dostęp mam ale od czasu do czasu chlebek w domu upiekę, choćby ze względu na zapach pieczonego chleba. Ten chlebk jest na drożdżach ale za to ze sporą ilością ziaren. Mój tak rósł, że z jednej strony aż "wyszedł" z formy co widać po nierównym bochenku. :) Składniki: 500 g mąki pszennej ekologicznej(...)łyżka cukru 1 płaska łyżka soli himalajskiej ale-raj Przygotowanie: Mąkę przesiać do misy miksera. dodać sól, cukier, otręby, wodę, drożdże i zmiksować na jednolite ciasto. Dodać wszystkie ziarna i ponownie zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto będzie dosyć rzadkie ale nie dosypywać mąki. Misę przykryć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ciasto odgazować przełoży

Ala piecze i gotuje
Zakwas na żur 199

żurek w proszku bądź płynie, czy przygotowanie zakwasu samemu? Ja już wybrałam, teraz pora na Was. Potrzebne nam: - szklanka mąki żytniej - gruba kromka chleba razowego na zakwasie - 3-4 ząbki czosnku - 3-5 liści laurowych - 3 ziarna ziela angielskiego Poza tym: - litr gorącej przegotowanej wody - wielki słoik (około 2 litrowy) - gaza lub podziurawiona folia aluminiowa Przygotowanie:  Do słoika wsypujemy

W poszukiwaniu inspiracji
NIE-zwykły chleb 161

Poszperałam sobie po szafkach i znalazłam mąkę z pełnego przemiału, mąkę tortową 450 i mąkę 650. I postanowiłam upiec chleb wg.takiego schematu 1 kg mąki- wymieszałam wszystkie trzy rodzaje, tak by waga wskazała dokladnie 1 kg mieszanki 150 g ziaren Słoneczne Pola i Euforia od Ziarenkowo 500 ml wody 50 g świeżych drożdży 5 łyżeczek cukru 4 łyżeczki soli(...)miękkiego masła MASMAL 25 g białek Wyobrazcie sobie, ale...zapomniałam na śmierć o tych białkach. Chleb wyszedł pyszniutki nawet bez tych białek. Jaka w nich tajemnica to sobie to przeanalizuję następnym razem. Bez paniki, jak się nie da białek to będzie lux bez problemu! Oczywiście pomógł mi CCMajor Kenwood w tej całej robocie. Niesamowity jest hak do ciasta, miesza, kroi

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb "zdrówko" - bez wyrabiania 140

szklanki letniej wody  1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) 4 łyżki płatków owsianych (45 g) 4 łyżki ziaren słonecznika (50 g) 5 łyżek siemienia lnianego (50 g) 1 łyżka zwykłego cukru 1 łyżeczka soli *chleby przygotowałam w dwóch podłużnych foremkach (o średniej długości) Drożdże pokruszyć do miseczki i zasypać je cukrem. Całość rozetrzeć, aż do rozpuszczenia drożdży. Pozostałe sypkie

Ugotować
Chleb na zakwasie. Numer 1 na wigilijnym stole. 206

tego chleba słów kilka było TUTAJ . Na spory bochenek potrzebujemy: 300 g wody o temp. około 37 stopni 200 g zakwasu żytniego (mój z maki żytniej typ 2000 Gdańskie Młyny) 550 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 10 g świeżych drożdży (jeżeli zakwas jest młody, bądź zależy nam na szybszym wyrastaniu) 1 łyżka miodu pół filiżanki ziaren (do wyboru(...)koloru, ja dałam ziarna dyni i siemienia lnianego) Do miski wlewamy ciepłą wodę, zakwas i pozostałe składniki. Ciasto wyrabiamy ręcznie potrwa to około 12 minut, albo robotem kuchennym z końcówkami do ciasta drożdżowego, wtedy napracujemy się jakieś 8 minut. Ciasto jest dość luźne w swojej konsystencji ale nie trzeba nic dosypywać, nie martwcie się. ;) Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, najlepiej

MamaOskarka
Pasta z awokado ze słonecznikiem 173

Składniki : 1 duże awokado 1/4 szklanki ziaren słonecznika 5-7 pomidorów suszonych w oleju kilka łyżek oleju- najlepszy ten od pomidorów 2 gotowane żółtka pieprz czarny

Proste Potrawy
Chlebek z dynią na Światowy Dzień Chleba 149

ilością ziół; w połączeniu ze słonawym kozim serkiem i mięciutkim ciastem całość po prostu zachwyca. Oczywiście, zamiast mąki orkiszowej można użyć pszennej, a dobór ziół pozostawiam Waszym indywidualnym gustom. Chleby piekły dzisiaj również Mopsik , Mirabelka , Lejdi ,  Emilia  i Martynosia . Orkiszowy chlebek do odrywania z dynią i kozim serem Składniki: (na keksówkę o wymiarach 30x11 cm) 500 g mąki(...)kawałków. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Złożone kawałki ciasta układać pionowo w formie. Wierzch posypać ziarnami dyni i słonecznika. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piec w 180 st. C. przez 45 minut. Ostudzić. Smacznego! A Wy? Upiekliście dzisiaj chleb

Pożeraczka, czyli raz adobrze