chleb z ziarnami - 2548 przepisów (strona:55/170)

CHLEB ORKISZOWY Z GRUBĄ, CHRUPIĄCA SKÓRKĄ, BEZ WYRABIANIA 175

Chleba  oprócz moich tradycyjnych chlebków na zakwasie , które piekę przynajmniej raz w tygodniu, upiekłam także chleb z garnka żeliwnego, na drożdżach. Chleb, który już kiedyś bardzo zauroczył nas swym smakiem. Wtedy piekłam go jednak z ziarnami, dzisiejszy powstał tak jak i tamte na mące orkiszowej, tym razem jednak bez dodatku ziaren. To taki tradycyjny chlebek, tylko z dodatkiem mąki

Smaczne Zdrowe
Deser sojowy kokosowy oraz napój sojowy bananowy – Alpro 139

niedługo. Życzę Wam udanej niedzieli! 🐼 Nazwa: Deser sojowy kokosowy oraz napój sojowy bananowy Firma: Alpro Skład: Napój bananowy – Woda, obłuszczone ziarno soi (5,8%), cukier, sok bananowy (1,2%) z zagęszczonego soku, aromat, maltodekstryna, węglan wapnia*, stabilizatory (mączka chleba świętojańskiego, guma gellan), sól morska, regulator kwasowości (fosforany potasu), witaminy* (ryboflawina (B2), B12, D2), naturalny aromat. Deser kokosowy – Woda, cukier, mleko

Candy Pandas
Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką 237

długo, jak długo chcesz, byle tylko nie przypalić mąki. Im dłużej będzie prażona, tym bardzie będzie brązowa, a chleb ciemniejszy i z intensywniejszym aromatem. Nie oparłem się pokusie wzmocnienia aromatu dodatkiem czarnuszki. Dodałem też coś dla zdrowia - zmielone ziarna ostropestu. I jeszcze do miski z ciastem wpadł zmielony słód jęczmienny. Jednakże czarnuszka, ostropest i słód nie są obowiązkowe. Bez nich

Grahamka, weka i kajzerka
Szybka sałatka 308

Pyszną, aromatyczną ,optymistyczną. Składniki -mix sałat umytych i gotowych do spożycia -mix oliwek czarne i zielone+suszone pomidory -jajo na twardo -oliwa z oliwek -Słoneczne Pola od  ZIARENKOWO -chleb ciemny razowy -natka pietruszki -paprykarz z kaszą jaglaną  PRIMAVIKA Paprykarz o wyrazistym, pikantnym smaku, otrzymany z połączenia proteiny sojowej, warzyw, koncentratu pomidorowego i kaszy jaglanej. Zawiera sporo pełnowartościowego białka(...)dzieciom, diabetykom,wegetarianom i weganom. Ugotuj jajo na twardo.Na talerz wyłóż salatkę. Dodaj oliwek, suszonych pomidorów, soli i oliwy z oliwek. Posyp prażonymi ziarnami Słoneczne Pola. Dodaj natki pietruszki. Jajko. Ja dodatkowo posypałam czarnym sezamem. Kromki chleba razowego posmaruj paprykarzem.Po takim śniadaniu człowiek wraca do żywych ! Zaparz do tego dania aromatycznej herbatki, u mnie CZARNY BEZ classic  BiFix Owoce

Z Kuchni Do Kuchni
CHLEB NA ZAKWASIE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI I OTRĘBAMI! 176

żytniego dokarmionego 10-12 godzin wcześniej W/w składniki wymieszaj w misce, przykryj folią i odstaw na 12 godzin (najlepiej na noc) CIASTO NA CHLEB: - 120 g mąki żytniej typ 720 - 150 g mąki orkiszowej pełne ziarno - 350 g mąki chlebowej pszennej - 150 g mąki orkiszowej typ 630 - 20 g soli  - 2 łyżki miodu spadziowego - 3 łyżki otrąb orkiszowych - cały(...)potem w wałek. Przekładamy do koszyczków do wyrastania ciasta. Ciasto wyrasta od 2,5 godziny do 3,5 godziny. W zależności od temperatury, im wyższa tym ciasto rośnie szybciej. Chleby przed pieczeniem, przekładamy na blaszkę lub kamień, szybkim ruchem nacinamy ciasto. Chleby zawsze wstawiamy do gorącego pieca. Temperatura 240 stopni C. Chleb zawsze pieczemy wstawiając do piekarnika garnuszek z wodą

SMYKWKUCHNI
Chleb marchwiowy na zakwasie 110

sił w pieczeniu chleba na zakwasie, a to efekt. Chleb marchwiowy na zakwasie: Przepis podano wg  Badylark i Składniki : 100 g aktywnego zakwasu pszennego 500 g mąki chlebowej (typ 720) + czubata łyżka do podsypania 8 g soli kuchennej ok. 350 ml soku z marchwi** 3/4 szklanki żurawiny 3/4 szklanki ziaren słonecznika* 1 łyżka nasion kminku Na godzinę lub dwie(...)chleba . Moje uwagi: do pieczenia chleba użyłam mąkę chlebową pszenną typ 750  po nocy przełożyłam chleb od razu do formy, chleb podrósł i piekłam go w tej samej podłużnej formie o wymiarach 25 x 15 cm. namoczone ziarno słonecznika nie wchłonęło całkowicie wody dlatego przecedziłam je po 2 godz. na sicie

Proste Potrawy
Zdrowy i syty lunch mix. Propozycja na danie w pudełku. 179

rzecz nieprzetworzonych zbóż. Mamy wakacje pełna parą, czas wyjazdów, podróży, relaksu i czas, aby pomyśleć nad własnym posiłkiem do pudełka. Są tacy, którzy nie zrezygnują z mięsa , lubią ziarna ,ale nie lubią spędzać dużo czasu w kuchni. Dla nich przygotowałam lunch box na podróż, na wynos, na piknik, nad wodę, do pociągu, autobusu itd. Z pomocą przyszedł mi LUNCH(...)malinowy łyżka serka ziarnistego kilka kawałków sera z błękitną pleśnią świeża bazylia Pojemnik z owocem: jabłko pokrojone w kawałki świeża mięta Kanapeczki ulubiony chleb odrobina szynki i ser żółty świeża bazylia ketchup Gotujemy woreczek z ziarnami. Wsypujemy do miski, wkładamy pozostałe składniki i mieszamy wszystko ręką na jednolitą masę. Formujemy kulki, wkładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy salsą pomidorową uprzednio dosmaczoną

Z Kuchni Do Kuchni
Goły jeździec na śniadanie 197

sposobie nazwania tego specjału w innych krajach: w Niemczech jako Armer Ritter , w Anglii jako Poor Knights of Windsor . Może i ziarno prawdy w tym jest, kto wie? :) Jako składnik podstawowy Gołego jeźdźca użyłam czerstwego chleba z twarogiem i rodzynkami - przepis był niedawno na blogu TU . Wyśmienicie wpasował się tu w słodkie, waniliowe smaki końcowego produktu. Składniki na porcję

Grunt to przepis!
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 168

polecana do mieszania z innymi mąkami.   Mąka grochowa – powstaje po zmieleniu ziaren suchego grochu. Stosowana głownie do zagęszczania zup – grochowej i fasolowej, jest głównym składnikiem tych zup w postaci proszkowanej. W niewielkim (5%) dodatku sprawdzi się do ciasta na naleśniki czy pierogi, a także do chleba – dla wzbogacenia jego struktury i smaku. Bez problemu zrobicie ją w domu, mieląc(...)powodu mocnego smaku – polecana do mieszania z innymi mąkami.   Mąka z amarantusa – mąka z szarłatu wyniosłego. Mielone ziarno nadaje się do wypieków ciast i ciasteczek, do deserów, kleików. Ma działanie spulchniające. Sprawdzi się jako dodatek do racuchów i chleba na drożdżach (w ilości maksymalnie do 25% całej zawartości mąki w danym przepisie)– nadaje potrawom lekko orzechowy smak. Przydatna

Karo in the Kitchen
Zrazy wołowe zawijane - klasyczne polskie 152

boczku wędzonego (raczej chudego), 2 kiszone ogórki , 4 szalotki (małe), 1 kawałek razowego chleba , 4 ząbki czosnku, musztarda (daliśmy bawarskiej, bo sarepska wyszła) chrzan, 2 cebule, sól, pieprz, 3 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, może być do smaku też majeranek. Mięso rozbijamy, smarujemy z jednej strony musztardą i kładziemy na tą stronę po małym kawałku boczku, kiszonego ogórka, razowego

Delicious Titbits
Domowe precle 108

napisać, dzisiaj napiszę o preclach! Doszłam do wniosku, że pokazuję Wam za mało przepisów na pieczywo, mimo iż codziennie pieczemy chleb (ok, mąż piecze), to zawsze jest robiony "na oko", trochę mąki pszennej, trochę żytniej, otrębów, ziaren i gotowe. Może przekonam Mateusza, żeby jednak spisywał proporcje? :-) Zatem w weekend ja się zabrałam za pieczenie i postanowiłam upiec precle

Pora coś zjeść
Chleb orkiszowo-żytni 158

mąki orkiszowej 100 g mąki żytniej 100 ml wody wymieszanej z miodem szczypta soli ewentualnie ok. 1/2 szklanki ziaren Jeżeli zaczyn przez noc słabo wyrósł, to dodaj łyżeczkę suszonych drożdży i wyrób go ponownie i takiego użyj do pieczenia chleba.          2.Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą haków, nie musi być długo, wystarczy by składniki

Proste Potrawy
Bezglutenowe ekologiczne pieczywo - chleb i obwarzanki :) 179

zjadliwy. Bezglutenowe i ekologiczne obwarzanki są smaczne, jednak ich smak nie usatysfakcjonował mnie na tyle, abym wróciła do nich ponownie.  CHLEB RUSTYKALNY woda * skrobia kukurydziana (24%) * pełnoziarnista mąka amarantusowa * naturalny zakwas ryżowy (mąka ryżowa, woda) * siemię lniane * ziarna słonecznika * sezam * olej słonecznikowy * mąka ryżowa * łuski płesznika * błonnik jabłkowy * białko grochowe *  dekstroza * drożdże * sól morska * substancja zagęszczająca: guma guar

Zdrowie na języku :P
Chleb na zakwasie z czarnuszką 148

Składniki 250 gr aktywnego zakwasu 400 gr mąki 300-375 ml letniej, przegotowanej wody 1,5 łyżeczki soli 2/3 szklanki ziaren Wykonanie Z podanych składników zarabiamy ciasto ok 5 min. Możemy wyrabiać ciasto mikserem, ręcznie lub w automacie do chleba. Pozostawiamy ciasto na 20 min do odpoczęcia. W tym czasie smarujemy keksówkę tłuszczem i wysypujemy ją otrębami. Wykładamy na blaszkę

Mieszam w Garnku
Dynia hokkaido z nadzieniem chlebowo mięsnym 149

mięty szczypta lubczyku szczypta oregano 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka przyprawy tureckiej lub innej do mięs mleko do namoczenia chleba Dynię umyć, odciąć korzonek tworząc przykrywkę. Wyciąć miąższ by dostać się do gniazda nasiennego. Wyjąć przy pomocy łyżki wszystkie ziarna i oczyścić wnętrze. Mięso włożyć do miseczki, dodać przyprawy, starty ser, posiekaną cebulę i czosnek. Troszkę miąższu dyni który uzyskaliśmy

Gotowanie jest łatwe