chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:56/153)

Chleb z garnka z ziarnami 125445

odkryłam jego zalety. Dwa lata mijają od czasu jak pieczywo własnoręcznie wypiekam i zdecydowanie już dawno temu powinnam chleb z garnka regularnie praktykować! Nic to! Nadrobię braki! We wszelkich możliwych konfiguracjach mąk i dodatków chlebowych :) Dziś prezentuję wariant z mieszaniną ziaren i dodatkiem mąki żytniej żurkowej . Rarytasik! :D Składniki na 1 okrągłe, średniej wielkości naczynie żaroodporne - o średnicy 23cm (mierzone(...)rozczyn z drożdży oraz ziarna. Wymieszać dużą łyżką - ewentualnie można pomóc sobie rozrabiając ręką . Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki - uwaga, bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość .  Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż przestanie się lepić

Grunt to przepis!
CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE 230

dodałam fotki chleba na młodym zakwasie i te na obecnym. Składniki: - 250g mąki gryczanej białej - 150g mąki ryżowej - 100g skrobi z tapioki (można zastąpić kukurydzianą lub ziemniaczaną, ale jak dla mnie tapioka jest zdecydowanie najlepsza) - 200g zakwasu bezglutenowego (wyjętego 2-3h wcześniej z lodówki) - 2 łyżki nasion chia - 18g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 1/2 szklanki ziaren (u mnie(...)dość rzadka) przekładam do formy lekko przesmarowanej (lepiej przylega papier) i wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję i obsypuję ulubionymi ziarnami. Odstawiam pod przykryciem (folią alu lub spożywczą, by nie obsychał) w dość ciepłe miejsce do wyrastania. Po ok.10h lub gdy chleb wypełni formę wstawiam go do piekarnika nagrzanego do 200*C i piekę ok.60 minut na programie góra-dół

Smaczne Zdrowe
Pszenno - orkiszowy chleb z ziarnami 151

Kolejny zaległy przepis, który musiał poczekać na swoją kolej. Wspaniały pachnący chleb. Robiłam wszystko na "oko" podpatrując stare przepisy i wyszedł mi znakomicie :-) Polecam, naprawdę jest pyszny. Składniki: 400 g maki pszennej 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ½ szklanki płatków pszennych 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka nasion dyni 7 g suszonych drożdży 2 łyżki oleju   2 łyżeczki miodu(...)Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 – 40 minut. Wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 – 40 minut w temperaturze 190 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika chleb wystudzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
BUŁKI MAKOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 222

które bywają dość często) tylko na ciasto makowe w kształcie bułek. :-))Dosłownie, bo maku w nich sporo, do tego ziarno słonecznika, trochę mąki pełnoziarnistej i smaczne, pełnowartościowe bułeczki gotowe. Polecam, ja uwielbiam piec bułki i to chyba nawet bardziej niż chleby, choć jadać wolę te drugie. Zadowoleni, mlaskający domownicy- bezcenne... :-))Składniki:- 450g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 150g mąki

Smaczne Zdrowe
Pstrąg na weekendowy obiad 121

czasie. Składniki na 2 porcje: Pstrąg: 2 pstrągi patroszone 1 cytryna 20 g masła 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 kromki chleba żytniego razowego Warzywa: 3 łodygi selera naciowego 100 g cukinii 30 g sera ricotty 3 g ziaren kolendry 1 łyżka posiekanego kopru 1/2 ząbka czosnku 1 puszka (250 g) pomidorów z puszki ( w sezonie letnim można zamienić(...)solą i pieprzem. Imbir posiekać bardzo drobno. Pomidory wlać na patelnię i chwilę redukować. Dodać imbir, miód, zmiażdżoną kolendrę oraz łyżkę sera ricotty. Dokładnie wymieszać. Dorzucić resztę warzyw. Kromki chleba wrzucić do tostera lub na suchą patelnię, aż będzie chrupka. 1 porcja zawiera około: 520 kcal 51 g białka 20 g tłuszczu 41 g węglowodanów

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Chleb orkiszowy na drożdżach. 209

którą można tam dostać jest to mąka produkowana przez stary Młyn wodny w Tuczkach, a ziarno do jej produkcji jest specjalnie selekcjonowane. Produkt ten jest certyfikowany przez AGRO BIO TEST.  Producent ten należy do Dziedzictwa Kulinarnego Warmii Mazur Powiśla. Mąkę możecie kupić TUTAJ Chleb ten ma to do siebie, że lubi się kruszyć, taka jego natura, mimo tego bardzo

MamaOskarka
Chleb pszenno- gryczany z ziarnami 146

pomyślał, że wystarczy tylko kilka połączonych ze sobą zgrabnie składników by w człowieku uwolniło się tyle uczuć i wspomnień. Chleb pszenny z dodatkiem mąki gryczanej to wypiek o ciężkiej, zbitej strukturze. Jest smaczny i chrupiący za sprawą ziaren. Zdecydowanie polecam ten wypiek. Składniki (na 1 bochenek upieczony w keksówce o wymiarach 20 x 12 cm): 2 szklanki mąki pszennej(...)przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 200 stopni i piekę chleb przez 45 minut, następnie obniżam temperaturę piekarnika do 180 stopni i piekę jeszcze 15 minut. Upieczony bochenek studzę na kratce. Kroję po wystudzeniu. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Styczniowa piekarnia, pumpernikiel na zaczynie 169

zawiedziona. Chleb bardzo smaczny w kolorze ciemnego brązu i dość wilgotny. Upiekłam z połowy porcji i polecam ten wypiek tym, którzy nie oczekują  z tego przepisu prawdziwego pumpernikla. Chleb prosty, pachnący i inny od tych codziennych wychodzących z naszych piekarników. Dziękuję za wspólne pieczenie  osobom, które włączyły się do wspólnego pieczenia. Pumpernikiel na zaczynie Zaczyn(...)podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na dwa chlebki lub włożyć do natłuszczonych foremek do chleba . Ponacinać chlebki nożem umoczonym w wodzie i odstawić do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką na 1 godzinę. Wyrośnięte chlebki posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 190°C przez 1 godzinę. Dobrze jest też wstawić na dno piekarnika naczynie z wodą

Leśny Zakątek
Styczniowa piekarnia, pumpernikiel na zaczynie 233

zawiedziona. Chleb bardzo smaczny w kolorze ciemnego brązu i dość wilgotny. Upiekłam z połowy porcji i polecam ten wypiek tym, którzy nie oczekują  z tego przepisu prawdziwego pumpernikla. Chleb prosty, pachnący i inny od tych codziennych wychodzących z naszych piekarników. Dziękuję za wspólne pieczenie  osobom, które włączyły się do wspólnego pieczenia. Pumpernikiel na zaczynie Zaczyn(...)podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz, podzielić na dwa chlebki lub włożyć do natłuszczonych foremek do chleba . Ponacinać chlebki nożem umoczonym w wodzie i odstawić do wyrośnięcia pod wilgotną ściereczką na 1 godzinę. Wyrośnięte chlebki posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 190°C przez 1 godzinę. Dobrze jest też wstawić na dno piekarnika naczynie z wodą

Leśny Zakątek
Chleb orkiszowy 159

łyżka do posypania chleba) Najlepiej wieczorem składniki na zaczyn dokładnie wymieszać i zostawić pod przykryciem na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Zaczyn zwiększy swoją obiętość, więc naczynie musi być większe. Następnego dnia drożdże rozpuścić w miseczce z cukrem i 2 łyżkami letniej wody. Mieszać aż drożdże całkiem się rozpuszczą. Mąkę wymieszać z solą, ziarnami i rozpuszczonymi drożdżami. Nastepnie dodać zaczyn(...)jeszcze raz i przełożyć do formy o wymiarach 35 cm x 12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać ziarnami. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na około 15-20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni. Wyrośnięty chleb wstawić do piekarnika i piec 10 minut, a następnie temperaturę zmniejszyć do 200 stopni i piec około

kuchnia doski
Zakwas z buraków na barszcz 614

buraków (ok. 4 duże sztuki)1 liść laurowy2 duże ząbki czosnku3 ziarna ziela angielskiego3 ziarna pieprzu½ łyżeczki nasion kminku½ łyżeczki nasion kopru włoskiego (do kupienia w aptece)½ łyżeczki cukru1 płaska łyżka solikawałek piętki żytniego chleba, koniecznie na zakwasie! (można pominąć) Buraki obieramy (najlepiej zrobić to w jednorazowych rękawiczkach) i kroimy na mniejsze części – w kostkę lub na talarki. Wkładamy

Poezja smaku
Chleb pszenno - żytni na zaczynie ze złotym lnem 143

Dziś pyszne bochny chleba na zaczynie. Chleb jest miękki w środku i ma chrupiącą skórkę a do tego pyszny len na wierzchu sprawia że pachnie orzechowo

Moje Małe Czarowanie
Chleb na drożdżach z prażoną dynią i złotym lnem 189

Chlebek prosty w wykonaniu, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Chleb jest idealny, jeden z tych do których wraca się często. Dlatego polecam do upieczenia bo

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - gryczany z pestkami dyni 144

Jest to kolejny mój chleb gdzie eksperymentuje z mąkami. Ja nie jestem bezglutenowcem więc nie muszę uważać na mąki glutenowe i stąd moja zabawa mąkami wszelakimi

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - żytni z figami - World Breat Day 2016 144

Dziś jest Światowy Dzień Chleba a ponieważ chleby piekę już pewnie z 10 lat nie mogłam w tym właśnie dniu nie pokusić się o upieczenie własnego

Moje Małe Czarowanie