Szybkie, pyszne bułeczki ze zwartym, mięciutkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Idealne na śniadanie, na drugie śniadanie do szkoły, na kolację czy do dań obiadowych, zawsze smakują
Moje Małe CzarowanieChleb orkiszowy, to bardzo zdrowy chleb, dlatego warto sobie taki upiec aby brzuchy były zadowolone. Można dodatkowo pokusić się i zrobić zakwas orkiszowy ale dziś na
Moje Małe CzarowaniePiękny bochen z udziałem drożdży dziś się upiekł. Dynia hokkaido nadaje mu pięknej, żółciutkiej barwy. Szybki w wykonaniu i szybko znikający, polecam. Chleb dyniowy na drożdżach
Moje Małe CzarowanieDziś szybko, smacznie i zdrowo czyli karmimy zakwas dzień wcześniej a potem pieczemy chleb. Szybko?, sprawnie? no to zaczynamy? Chleb jest miękki, z chrupiącymi pod zębem
Moje Małe CzarowaniePyszny, aromatyczny, zdrowy i przepiękny zdrowotnie chleb mam dziś dla Was. Chleb nie jest trudny w wykonaniu a pyszny za to w spożywaniu, polecam, pieczcie moi
Moje Małe CzarowaniePostanowiłam za eksperymentować i zrobić buły na śniadanie z ziarnami słonecznika i czosnkiem granulowanym.Całkiem fajne wyszły w smaku, idealnie pasują do sałaty ogórka czy pomidora
Różowa kuchniaDziś mam dla Was chleb pyszny, z chrupiącą skórką i aromatycznym środkiem. Dodatek żurawiny działa leczniczo na nasz układ moczowy a dodatek sera sprawia że chleb
Moje Małe CzarowanieKolejny tydzień i kolejne Wypiekanie na śniadanie . Zapraszam wszystkich do zabawy bo ostatnio jakoś tak mało nas. Propozycję Gochy wykorzystałam do zrobienia pysznego puddingu z tego
Moje Małe Czarowanierosołu ), aby uzyskać pożądaną konsystencję. Podawaj w miseczkach lub szklankach z łyżką jogurtu, kilkoma listkami oregano i kilkoma ziarnami pieczonej ciecierzycy ( zamiast jogurtem udekorowałam zupę kulką labnehu i listkiem natki pietruszki ) Zupa jest przepyszna z kromką chleba pieczonego na zakwasie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJak już wiecie zaglądając do mnie dobrego chleba nigdy w moim domu nie za wiele. Nieraz piekę kilka bochenków, zamrażam jak wiem że nie będę mogła
Moje Małe Czarowaniesentymentu go używałem. Aż do dzisiaj. Dzisiaj przeszedł na zasłużoną emeryturę, a jego miejsce zastąpił doskonały nóż do chleba Functional Form marki Fiskars prosto z AleDobre.pl . Na koniec powiem jeszcze, że razem z nożem dostałem paczuszkę ziaren zielonego pieprzu . Jeszcze nie miałem okazji tego pieprzu przetestować, ale miałem wielokrotnie do czynienia z innymi przyprawami marki Manufaktura Smaku (z AleDobre.pl
Marder&Marder ManufactureRóżne chleby już wypiekałam ale takiego dla diabetyków to jeszcze nie miałam przyjemności a to dlatego że nie miałam dostępu do semoliny. Teraz zakupiłam sporą ilość
Moje Małe Czarowaniewystarczają na przygotowanie małej miseczki, więc polecam od razu zwiększyć ilość :) Składniki: garść sałaty lodowej garść sałaty roszponki 1 łyżka ziaren słonecznika plaster wędzonego łososia 1 łyżka sosu vinegret lub oliwy z dodatkiem przyprawy do sałatek pół kromki chleba razowego Chleb pokroić na kostki, opiec w opiekaczu lub na suchej patelni tak, aby były chrupiące. Do miski wrzucić posiekaną sałatę
Chocolate Muffin Blogplaster dobrej szynki papryka igołomska, bo fajnie chrupie i ziarenka prażone od Ziarenkowo majonez do dekoracji i scalenia wszystkiego Kromę chleba posmaruj majonezem lub maslem, połóż szyneczkę po wierzchu, Nałóż palstry pomidora na siebie, polej majonezem i posyp ziarnami od Ziarenkowo...dołóż ogórka. Obok kanapczyska połóż słupki papryki igołomskiej i pomidor w cząstkach. Kanapkę połóż na półmisku bo na talerz
Z Kuchni Do KuchniPiekłam już różne domowe chleby, jednak ten zdecydowanie najbardziej podbił moje kubki smakowe;) Dodatek dyni okazał się strzałem w dziesiątkę! Chleb ma piękny, żółty kolor i bardzo ciekawy smak. Jest lekko słodki (mimo, że prawie bez cukru), ale ziarna słonecznika i sezamu przełamują słodycz. Dla równowagi smakowej i kolorowego akcentu dodałam jeszcze odrobinę żurawiny. Dla mnie ten chlebek
Z miłości do słodkościtrzy doby, latem krócej. Tak przygotowany zakwas dodajemy do ciasta chlebowego. Po wyrobieniu odkładamy trochę do słoiczka i mamy na następne pieczenie, trzymając w lodówce. Składniki na chleb zakwas 1/2 kg maki pszennej 1/2 kg maki żytniej 1/2 mąki graham z orkiszem szklanka ciepłej wody 2 łyżki słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka soli Wykonanie Do miski(...)czasie napełnić ciastem foremki ( połowa formy) wysypane otrębami. Posypać ziarnem słonecznika. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec kiedy ciasto wypełni cała formę.Piekarnik powinien być nagrzany do ok. 220 stopni C. Wstawić chleb i piec 1 godzinę. Upieczony chleb odstawić do ostudzenia. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej
W kuchennym oknie Ewysłoneczniku 1 łyżka dyni 1 łyżka siemienia lnianego Dodatkowo żółtko + trochę mleka do wysmarowania chleba. Wykonanie: Ciepłą wodę i mleko wlać do miski, dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na 15-20 minut żeby drożdże zaczęły pracować. Następnie wsypać ziarna, sól i wymieszać. Dodać mąkę. Wyrobić mikserem z hakami. Można trochę podsypać mąka
Agusiowe smakołykiboki, które nie są wyłożone papierem posmaruj tłuszczem np. smalcem. Ciasto wyrównaj łyżką , posyp ziarnami, lekko przyklep łyżką. Odstaw w ciepłe miejsce na około 30-40 minut, aby wyrosło. Piec w temperaturze 200 C przez około 45-60 minut. Po upieczeniu wyjmij od razu chleb z formy, aby się nie spocił. Połóż go na drewnianej desce do wystygnięcia. Chleb możemy
Przepisy i porady kulinarneCoraz większą popularnością cieszą się chleby i bułeczki wypiekane w domu. Wychodzimy z założenia, że jak sami je sobie upieczemy to wiemy co jemy. Okazuje się, że nie do końca jest to prawdą, bo na jakość domowego pieczywa poza miłością, jaką wkładamy w jego wykonanie, istotny wpływ ma jakość użytych surowców gł. mąki. Tak więc, w pełni możemy kontrolować proces(...)wycofujemy pszenicę z naszego menu i eksperymentujemy z różnymi dietetycznymi wypiekam. Nasz chleb powszedni to chlebek gryczany lub jaglany, do którego dodajemy mąkę kokosową, owsianą, migdałową, chia, siemię lniane, zioła... a wszystkie mąki przygotowujemy teraz w domu. Jak zrobić domową mąkę? 1. Mielimy ziarno lub płatki. Wsypujemy do blendera ok. 200-300 g surowca
SzczyptaSmaQgodzinę. Po godzinie postąpić dokładnie tak samo i odstawić ciasto na jeszcze jedną godzinę. Następnie uformować podłużny bochenek chleba. Ułożyć na blachę złączeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie naciąć z wierzchu ostrym nożem. Posmarować wodą i posypać ziarnami. Piec 15 minut w temp. 250st, następnie około 25-30minut w temp. 220st. Razem ze mną(...)Konwalie w kuchni Magda Z miłości do słodkości MarcinH Grahamka,weka i kajzerka… Mimbla Ruskie raz Mysia Pieczarkamysia.pl Renata S forksncanvas Tosia smakowitychleb.pl Urszula Proste potrawy Wisła Zapach chleba Żabka Healthy Craving Źródło: Leśny Zakątek
Z miłości do słodkościpłaskurki. Zapraszam! Płaskurka, podobnie jak orkisz, to wręcz relikt przeszłości (jej ziarna odkryto w wykopaliskach archeologicznych pochodzących sprzed ok. 10 tysięcy lat p.n.e). Od kilku lat obserwuje się wielki powrót płaskurki z racji jej właściwości smakowych i zdrowotnych. Płaskurkę pokochali miłością wielką Włosi (popularny chleb pane di farro, to właśnie 100% mąki z płaskurki), a i Niemcy postanowili(...)nawet na glebach ubogich w substancje organiczne, więc póki co wydaje się być idealna w uprawie. Ale jeśli ktoś z Was zamarzył właśnie o jej uprawie, to mimo wszystko ziarno to ma swoje kaprysy i w pewnym momencie wymaga większej atencji. Stąd też zapewne wyższa cena płaskurki od zwykłej mąki i niekoniecznie dlatego, że jest taka eko-sreko Ziarno
gutfutskórki chleba na zakwasie. Ale uwaga – chleb musi być na prawdziwym zakwasie, bez żadnych dodatków (w tym drożdży), bo zakwas może się zepsuć. Jeśli nie jesteście pewni, czy chleb, którym dysponujecie jest na czystym zakwasie, zrezygnujcie z jego dodawania – zakwas i tak się uda, tyle, że potrwa to kilka dni dłużej. Innym sposobem (ale osobiście go nie próbowaliśmy(...)buraków (im więcej, tym lepiej) ok. 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kilka ząbków czosnku (ilość wg upodobania) sól – w ilości 1 łyżka płaska na 1 litr wody opcjonalnie – skórka z 2-3 kromek chleba na zakwasie duży słoik Wykonanie: Buraki obrać, pokroić w plastry. Ułożyć w dużym słoju na przemian
Pociąg Do Kuchnizamieniając płatki owsiane na słonecznik.Chleb piekłam w dwóch keksówkach o wymiarach 200x110x75 i 260x110x75. Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na drożdżachSkładniki:250g mąki żytniej typ 720300g mąki pszennej typ 650375ml letniej wody1,5 łyżeczki soliłyżeczka cukru20g drożdży świeżych100g słonecznika łuskanego (plus trochę ziaren do dekoracji)olej do wysmarowania blach Wykonanie:- drożdże rozkruszyć w misce, dodać cukier i wodę, wymieszać(...)całości, smarujemy je z wierzchu wodą i posypujemy ziarnami słonecznika- warto wcześniej ustawić piekarnik na 200-220 stopni, a na jego dnie postawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą- do tak nagrzanego piekarnika wstawiamy nasze bochenki - czas pieczenia wyniósł około 50 minut, z tym, że po około 25-30 minutach (chleb był już wtedy przyrumieniony) zmniejszyłam temperaturę piekarnika do 180-190 stopni
Smakołyki BerenikiBrak chleba w domu mobilizuje mnie jeszcze bardziej do tego, aby upiec własny. Tym razem propozycja bez mąki, z samych ziaren. Wydawało nam się, że może być on zbyt ciężki, ale w smaku jest przepyszny. Podczas pieczenia dzięki odrobinie sody lekko rośnie, a zapach jaki roznosi się dookoła .... możecie sobie tylko wyobrazić - no chyba, że skorzystacie i sami zrobicie - będziecie
Gotowanie z pasjąPyszna i bardzo zdrowa pasta do chleba na zimę (i nie tylko). Inspiracja od Jadłonomii. Składniki: 2 marchewki 1 cebula olej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki chili lub pieprzy Cayenne 3 łyżki sosu sojowego sól i pieprz opcjonalnie: 1 łyżka płatków
Qlinarnie i Qlinarniesieci. Trzymałam się dość mocno proporcji, bo składniki nie tanie. Nie chciałam, żeby wylądował w koszu. Do chleba zrobiłam masło z orzechów włoskich. Obsesja lekko ucichła. 150 gram bezglutenowych płatów owsianych po 80 gram mielonego i ziaren siemienia lnianego garść orzechów włoskich posiekanych 50 gram babki płesznik łyżka miodu 2 szklanki letniej wody 3-4 łyżki roztopionego
AZgotuj!Chleb utrzymuje świeżość do 3 dni * chleb z użyciem mąk zawierających mniej glutenu nie należy zbyt długo wyrabiać, bo chleb wyjdzie gliniasty i niesmaczny **Jeśli masz w domu młynek do mielenia np. kawy możesz w nim zmielić dowolne ziarna, kasze, ryż lub jak w powyższym przepisie płatki
apetytnapieczenieniemal sześciu dniach oczekiwań przyszedł w końcu ten czas, na zrobienie pierwszego chleba na własnym zakwasie żytnim. Strasznie jestem ciekawy jak wyjdzie, a jeszcze bardziej zaniepokojony, czy w ogóle będzie się nadawał do jedzenia. Jak zrobić zakwas, po lekturze wielu blogów, książek i po konsultacji ze specjalistą w tej materii - moją babcią - pisałem tutaj . Przechodzimy zatem do wykonania. W pierwszym(...)przykryciem w ciepłym miejscu na 2h. Delikatnie, aby ciasto nie opadło spryskujemy je wodą i rozrzucamy na powierzchni ziarna słonecznika. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut w temperaturze 235 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika od razu, ostrożnie, wyjmujemy chleb z formy. Odstawiamy go na minimum godzinę
BaRepas