chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:54/153)

Chleb wieloziarnisty 165

Smak tego chleba powalił mnie na kolana, tak po prostu. Znalazłam, upiekłam i jeszcze ciepłą pajdę zjadłam z masłem i...doznania cudowne. Chleby wieloziarniste to jest

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - owsiany 217

Dziś przedstawiam kolejny pyszny bochen chleba dla zaawansowanych i dopiero co zaczynających swoją przygodę z pieczeniem chleba. Chleb jest prosty w wykonaniu i bardzo smakowity. Miękki

Moje Małe Czarowanie
kiszenie zakwasu na żur 167

zakwasu. sposób na zrobienie zakwasu do żuru dla dwunastu osób 1 szklanki mąki żytniej  1 cebula 2-3 ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1,5 szklanki gorącej wody kromka razowego ciemnego chleba ( najlepiej czerstwego) 2 szklanki letniej wody sposób wykonania Do kamionkowego dzbanka ( lub szklanego słoja),  wsypujemy szklankę mąki żytniej, dodajemy ziele angielskie, liście

Miód i pieprz
Pszenny chleb z płatkami 191

Zdrowy, domowy, pyszny chleb, czy usłyszawszy takie słowa nie myślicie o mięciutkim wnętrzu i chrupiącej skórce? Jeśli tak to tym razem przepis się Wam spodoba. Miąższ

Moje Małe Czarowanie
Pizza włoska - z gotowej mieszanki. 191

Przygotowanie tej pizzy nie nastręczało mi żadnych trudności, a to dlatego, ze posłużyłam się gotową mieszanką  do wypieku tego ciasta. Jeśli chcecie skorzystać z tej

Proste Potrawy
Czarny ryż Venere z łososiem i słodkim groszkiem 253

Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. (*) Czarny ryż jest ryżem nieoczyszczonym,  pokrytym cienką czarną okrywą, która otacza białe ziarno. W czasie gotowania zmienia kolor na ciemnofioletowy i pachnie jak wyjęty z pieca chleb. Jest to ryż szczególnie bogaty w witaminy z grupy B, składniki mineralne oraz aminokwasy. Czarny ryż pochodzi z Chin. Uprawiany jest również w innych częściach

Mia Cucina Sofieta
Rogale śniadaniowe 300

warto przygotować coś lżejszego i dać odpocząć naszemu żołądkowi. Do tego celu idealnie nadają się pyszne drożdżowe rogale śniadaniowe - świetna alternatywa dla chleba i bułek kupowanych lub przyrządzanych na śniadanie czy kolację. Rogale można posypać ulubionymi ziarnami, moje przyozdobiłam dużą ilością maku, gdyż uwielbiam pieczywo z jego dodatkiem.  Rogale śniadanioweSkładniki:450g mąki pszennej15g drożdży świeżych1 łyżeczka cukru1 płaska łyżeczka

Smakołyki Bereniki
Tatterowiec, czyli chleb razowy na zakwasie. 282

zakwasu żytniego150 ml wody100 g maki pszennej razowej300 g mąki pszennej białej1 łyżka soliDodatkowo ulubione ziarna, przyprawy, u mnie: czarnuszka, ziarna dyni, słonecznika, sezam, słód, rozbite w moździerzu na grube kawałki.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba wg kolejności: mokre, sypkie. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Następnie gotowe ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem

Z butelką mleczka w tle
pesto niedźwiedzia 181

kła dniki: 150 g liści czosnku niedźwiedziego 30 g ziaren słonecznika 125 g oliwy z oliwek sok z cytryny sól, pieprz wykonanie: Pestki słonecznika podprażamy na suchej patelni. Liście czosnku myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy blenderem. Dodajemy pestki słonecznika, miksujemy i dodajemy stopniowo oliwę. Gdy powstanie gładka masa doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny(...)Pesto idealnie nadaje się jako sos do makaronów jak i również jako smarowidło do chleba

Domowy Smak Jedzenia
Chleb na maślance z garnka 695

żytnią, sól, letnią wodę, wyrobić ciasto czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał zostawić w naczyniu żeby wyrosło dodać ziarna, niekoniecznie, ale ja lubię wyrobić ponownie, czas 30 sek, naczynie zamknięte, interwał wyjąć ciasto z naczynia na stolnicę obsypaną mąką, uformować bochenek chleba, przykryć i zostawić do wyrośnięcia tak po około 20 minutach nagrzać piekarnik do 210 C, wstawić naczynie(...)odgłos. Wyjąć chleb z garnka czy formy i położyć na raszkach do całkowitego ostudzenia. Nie wytrzymałam i ukroiłam jak jeszcze był gorący Wykonanie bez thermomix do garnuszka wlać maślankę i mód i lekko podgrzać. Zdjąć z ognia, dodać pokruszone drożdże, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jak już drożdże lekko wyrosną dodać je do mąki, dodać również ziarna

Kuchnia Pokoleń
Chleb razowy z ziarnami 161

godzinę. Ja stawiam obok grzejnika. Następnie dosypać ziarna, ponownie zagnieść i uformować bochenki. Posmarować mlekiem i oliwą, posypać ziarnami. Odstawić na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Piec do godziny w 200 stopniach. Trudno się oprzeć pierwszej pajdzie. Świeżutki chleb podjadłam z masłem, pieczoną piersią z kurczaka i ogórkiem kiszonym. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Zdrowa, bezglutenowa żywność od Schnitzer :) 170

Schnitzer   to niemiecka marka produkująca i sprzedająca żywność zdrową, ekologiczną, a także bezglutenową. W ofercie znajdziesz między innymi pieczywa, batoniki, ziarna.  Schnitzer   oferuje klientom produkty najwyższej jakości, gdzie tą jakość nie poznasz jedynie od samego produktu, ale także jego opakowania, bo jak możecie zauważyć na poniższych zdjęciach firma w tej kwestii podchodzi równie profesjonalnie.  Duża gama(...)kilka produktów bezglutenowych, które możecie zobaczyć poniżej, a recenzje pojawiają się w niedługim czasie, linki odsyłające będą nad zdjęciami.  CHLEB RUSTYKLANY Z AMARANTUSEM BEZGLUTENOWY  OBWARZANKI BEZGLUTENOWE Recenzję tych produktów znajdziesz TUTAJ. BAGIETKA ORKISZOWA BAGIETKA KUKURYDZIANA Z ZIARNAMI BEZGLUTENOWA Recenzję tych produktów znajdziesz TUTAJ. MUFFINKI Z JAGODAMI  Recenzję tych produktów znajdziesz TUTAJ. PALUSZKI O SMAKU PIZZY  Recenzję

Zdrowie na języku :P
Jak przygotować chleb w domowych warunkach? 180

który przez długi czas będzie unosił się w mieszkaniu, tworząc wyjątkową atmosferę. Chleb żytni – jak go zrobić krok po kroku Domowy chleb żytni zapewni nie tylko niesamowity zapach, ale także niepowtarzalny smak. Można go upiec z dodatkiem ziaren zbóż, uprażonych nasion słonecznika, czarnuszki, kminku czy siemienia lnianego. Składniki: 90 dag mąki pszennej 30 dag mąki żytniej 16 łyżek mąki pszennej(...)gotowe, zawiń je w wilgotną ścierkę i trzymaj w cieple przez 2 godziny. Po upływie tego czasu ponownie wyrabiamy ciasto. Przekładamy je do wysmarowanej olejem i oprószonej otrębami foremki. Chleb można posypać otrębami i należy odstawić go na kolejne 4 godziny w ciepłe miejsce. Gdy ciasto urośnie, wstawiamy je do rozgrzanego do temperatury 220 stopni piekarnika. Po kwadransie zmniejsz temperaturę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
KANAPKOWA PASTA ZE SŁONECZNIKA, PESTEK DYNI I SUSZONYCH POMIDORÓW 227

walce z pasożytami, upiększa skórę, włosy, paznokcie. Ziarna te moczone przed przyrządzeniem pozwalają wyciągnąć z siebie wszystko, co najlepsze. W takiej formie są najbardziej wartościowe, a poza tym w towarzystwie suszonych pomidorów smakują wyśmienicie. Nie sądziłam nawet, że aż tak dobrze. Uzależniłam się od tej pasty. Na kromce mojego domowego chleba ze skiełkowanej gryki i orkiszu smakuje nieziemsko! Polecam! Składniki(...)Ziarna słonecznika i pestki dyni namaczamy na noc. Następnie odcedzamy, przepłukujemy, umieszczamy w kielichu blendera lub robota kuchennego z ostrzem S i rozdrabniamy/łączymy z resztą składników. Umieszczamy w wyparzonym słoiczku i przechowujemy w lodówce (pasta utrzymuje świeżość na pewno 3 dni, nie gwarantuję, czy dłużej, bo u nas znika szybko) lub zjadamy od razu na kromce pysznego, zdrowego chleba

Jeść, by żyć w zdrowiu
Chleb wieloziarnisty 203

dawna już miałam ochotę na domowy chlebek z masłem. Chleb wieloziarnisty jest szybki i łatwy w przygotowaniu.Składniki:1/2 kg mąki krupczatki25 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli2 łyżki cukru1/2 litra wody1/2 szklanki otrąb pszennych3 łyżki ziaren siemienia lnianego3 łyżki ziaren słonecznika + 1 łyżka do posypania2 łyżki ziaren sezamu1 łyżka pestek dyniSposób wykonania:1. Mąkę, cukier, sól, otręby, ziarna i pokruszone(...)wyrośnięcia na ok. 20 minut.3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremki. Posypujemy ziarnami słonecznika i odstawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.4. Chlebek pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.C.5. Po upieczeniu skórka chleba jest twarda, potem lekko mięknie.Smacznego!!!Źródło: Every cake you bake

Kuchnia domowa Ani