Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką 288długo, jak długo chcesz, byle tylko nie przypalić mąki. Im dłużej będzie prażona, tym bardzie będzie brązowa, a chleb ciemniejszy i z intensywniejszym aromatem. Nie oparłem się pokusie wzmocnienia aromatu dodatkiem czarnuszki. Dodałem też coś dla zdrowia - zmielone ziarna ostropestu. I jeszcze do miski z ciastem wpadł zmielony słód jęczmienny. Jednakże czarnuszka, ostropest i słód nie są obowiązkowe. Bez nich
Grahamka, weka i kajzerka
Szybka sałatka 354Pyszną, aromatyczną ,optymistyczną. Składniki -mix sałat umytych i gotowych do spożycia -mix oliwek czarne i zielone+suszone pomidory -jajo na twardo -oliwa z oliwek -Słoneczne Pola od ZIARENKOWO -chleb ciemny razowy -natka pietruszki -paprykarz z kaszą jaglaną PRIMAVIKA Paprykarz o wyrazistym, pikantnym smaku, otrzymany z połączenia proteiny sojowej, warzyw, koncentratu pomidorowego i kaszy jaglanej. Zawiera sporo pełnowartościowego białka(...)dzieciom, diabetykom,wegetarianom i weganom. Ugotuj jajo na twardo.Na talerz wyłóż salatkę. Dodaj oliwek, suszonych pomidorów, soli i oliwy z oliwek. Posyp prażonymi ziarnami Słoneczne Pola. Dodaj natki pietruszki. Jajko. Ja dodatkowo posypałam czarnym sezamem. Kromki chleba razowego posmaruj paprykarzem.Po takim śniadaniu człowiek wraca do żywych ! Zaparz do tego dania aromatycznej herbatki, u mnie CZARNY BEZ classic BiFix Owoce
Z Kuchni Do Kuchni
CHLEB NA ZAKWASIE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI I OTRĘBAMI! 218żytniego dokarmionego 10-12 godzin wcześniej W/w składniki wymieszaj w misce, przykryj folią i odstaw na 12 godzin (najlepiej na noc) CIASTO NA CHLEB: - 120 g mąki żytniej typ 720 - 150 g mąki orkiszowej pełne ziarno - 350 g mąki chlebowej pszennej - 150 g mąki orkiszowej typ 630 - 20 g soli - 2 łyżki miodu spadziowego - 3 łyżki otrąb orkiszowych - cały(...)potem w wałek. Przekładamy do koszyczków do wyrastania ciasta. Ciasto wyrasta od 2,5 godziny do 3,5 godziny. W zależności od temperatury, im wyższa tym ciasto rośnie szybciej. Chleby przed pieczeniem, przekładamy na blaszkę lub kamień, szybkim ruchem nacinamy ciasto. Chleby zawsze wstawiamy do gorącego pieca. Temperatura 240 stopni C. Chleb zawsze pieczemy wstawiając do piekarnika garnuszek z wodą
SMYKWKUCHNI
Chleb marchwiowy na zakwasie 154sił w pieczeniu chleba na zakwasie, a to efekt. Chleb marchwiowy na zakwasie: Przepis podano wg Badylark i Składniki : 100 g aktywnego zakwasu pszennego 500 g mąki chlebowej (typ 720) + czubata łyżka do podsypania 8 g soli kuchennej ok. 350 ml soku z marchwi** 3/4 szklanki żurawiny 3/4 szklanki ziaren słonecznika* 1 łyżka nasion kminku Na godzinę lub dwie(...)chleba . Moje uwagi: do pieczenia chleba użyłam mąkę chlebową pszenną typ 750 po nocy przełożyłam chleb od razu do formy, chleb podrósł i piekłam go w tej samej podłużnej formie o wymiarach 25 x 15 cm. namoczone ziarno słonecznika nie wchłonęło całkowicie wody dlatego przecedziłam je po 2 godz. na sicie
Proste Potrawy
Goły jeździec na śniadanie 244sposobie nazwania tego specjału w innych krajach: w Niemczech jako Armer Ritter , w Anglii jako Poor Knights of Windsor . Może i ziarno prawdy w tym jest, kto wie? :) Jako składnik podstawowy Gołego jeźdźca użyłam czerstwego chleba z twarogiem i rodzynkami - przepis był niedawno na blogu TU . Wyśmienicie wpasował się tu w słodkie, waniliowe smaki końcowego produktu. Składniki na porcję
Grunt to przepis!
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 236polecana do mieszania z innymi mąkami. Mąka grochowa – powstaje po zmieleniu ziaren suchego grochu. Stosowana głownie do zagęszczania zup – grochowej i fasolowej, jest głównym składnikiem tych zup w postaci proszkowanej. W niewielkim (5%) dodatku sprawdzi się do ciasta na naleśniki czy pierogi, a także do chleba – dla wzbogacenia jego struktury i smaku. Bez problemu zrobicie ją w domu, mieląc(...)powodu mocnego smaku – polecana do mieszania z innymi mąkami. Mąka z amarantusa – mąka z szarłatu wyniosłego. Mielone ziarno nadaje się do wypieków ciast i ciasteczek, do deserów, kleików. Ma działanie spulchniające. Sprawdzi się jako dodatek do racuchów i chleba na drożdżach (w ilości maksymalnie do 25% całej zawartości mąki w danym przepisie)– nadaje potrawom lekko orzechowy smak. Przydatna
Karo in the Kitchen
Zrazy wołowe zawijane - klasyczne polskie 200boczku wędzonego (raczej chudego),2 kiszone ogórki ,4 szalotki (małe),1 kawałek razowego chleba ,4 ząbki czosnku,musztarda (daliśmy bawarskiej, bo sarepska wyszła)chrzan, 2 cebule,sól, pieprz, 3 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, może być do smaku też majeranek.Mięso rozbijamy, smarujemy z jednej strony musztardą i kładziemy na tą stronę po małym kawałku boczku, kiszonego ogórka, razowego
Delicious Titbits
Domowe precle 145napisać, dzisiaj napiszę o preclach!Doszłam do wniosku, że pokazuję Wam za mało przepisów na pieczywo, mimo iż codziennie pieczemy chleb (ok, mąż piecze), to zawsze jest robiony "na oko", trochę mąki pszennej, trochę żytniej, otrębów, ziaren i gotowe. Może przekonam Mateusza, żeby jednak spisywał proporcje? :-)Zatem w weekend ja się zabrałam za pieczenie i postanowiłam upiec precle
Pora coś zjeść
Chleb orkiszowo-żytni 205mąki orkiszowej 100 g mąki żytniej 100 ml wody wymieszanej z miodem szczypta soli ewentualnie ok. 1/2 szklanki ziaren Jeżeli zaczyn przez noc słabo wyrósł, to dodaj łyżeczkę suszonych drożdży i wyrób go ponownie i takiego użyj do pieczenia chleba. 2.Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą haków, nie musi być długo, wystarczy by składniki
Proste Potrawy
Bezglutenowe ekologiczne pieczywo - chleb i obwarzanki :) 222zjadliwy. Bezglutenowe i ekologiczne obwarzanki są smaczne, jednak ich smak nie usatysfakcjonował mnie na tyle, abym wróciła do nich ponownie. CHLEB RUSTYKALNY woda * skrobia kukurydziana (24%) * pełnoziarnista mąka amarantusowa * naturalny zakwas ryżowy (mąka ryżowa, woda) * siemię lniane * ziarna słonecznika * sezam * olej słonecznikowy * mąka ryżowa * łuski płesznika * błonnik jabłkowy * białko grochowe * dekstroza * drożdże * sól morska * substancja zagęszczająca: guma guar
Zdrowie na języku :P
Chleb na zakwasie z czarnuszką 195Składniki 250 gr aktywnego zakwasu 400 gr mąki 300-375 ml letniej, przegotowanej wody 1,5 łyżeczki soli 2/3 szklanki ziaren Wykonanie Z podanych składników zarabiamy ciasto ok 5 min. Możemy wyrabiać ciasto mikserem, ręcznie lub w automacie do chleba. Pozostawiamy ciasto na 20 min do odpoczęcia. W tym czasie smarujemy keksówkę tłuszczem i wysypujemy ją otrębami. Wykładamy na blaszkę
Mieszam w Garnku
Dynia hokkaido z nadzieniem chlebowo mięsnym 199mięty szczypta lubczyku szczypta oregano 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka przyprawy tureckiej lub innej do mięs mleko do namoczenia chleba Dynię umyć, odciąć korzonek tworząc przykrywkę. Wyciąć miąższ by dostać się do gniazda nasiennego. Wyjąć przy pomocy łyżki wszystkie ziarna i oczyścić wnętrze. Mięso włożyć do miseczki, dodać przyprawy, starty ser, posiekaną cebulę i czosnek. Troszkę miąższu dyni który uzyskaliśmy
Gotowanie jest łatwe
Grzanki z tuńczykiem i awokado 279tuńczykiem. Do tego twarożek ze szczypiorkiem. Takie śniadanie daje energię na bardo długo. SKŁADNIKI (dla 2 osób) 3 kromki chleba pełnoziarnistego 1/4 awokado garść sałaty roszponki 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju 3 pomidorki koktajlowe 1/2 łyżeczki ziaren czarnego sezamu Twarożek: 100 gram chudego twarogu 1 duża łyżka jogurtu naturalnego kilka łodyg szczypioru sól pieprz WYKONANIE Twarożek: do twarogu
OstryKęs
Cullen skink – szkocka kartoflanka z wędzoną makrelą 191ogniu. Zupa powinna być gęsta, zawiesista, bardzo kremowa. Mocno ją pieprzymy i solimy do smaku – ilość soli zależy od słoności samej ryby, musicie próbować. Podajemy gorącą, ze świeżym chlebem z masłem, posypaną szczodrze drobniutko usiekaną natką pietruszki. Smak Cullen skink jest nie do podrobienia. Po pierwszej łyżce wiedziałam, że w naszym domu będzie to hit stołu w menu(...)mąki pszennej 500 lub 550 500ml mleka 2 lub 3,5% tłuszczu 150ml śmietanki 30% tłuszczu 250ml wody 3 liście laurowe 3-5 ziaren ziela angielskiego natka pietruszki sól pieprz opcjonalnie: jajko w koszulce do podania: chleb z masłem
Karo in the Kitchen
Chleb marchwiowy 203wypiek ten mogę nazwać moim własnym (przepis własny)sukcesem nazwanych przez innych idealnym.. :-) Z podanego przeze mnie przepisu wychodzi jeden chleb upieczony w małej keksówce. Wybaczcie źle ukrojony chleb ale było późno i był jeszcze ciepły. Składniki: 400 g mąki pszennej 200 ml ciepłej wody 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 nie ubita szklanka marchwi startej(...)Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 – 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczony chleb wyjąć i wystudzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie