chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:96/261)

Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie 149

Wrześniowa Piekarnia Amber i jesienny chleb do wypiekania. Chleb przedstawiła nam Ola z bloga Cztery fajery i tutaj cytuję jej słowa: "Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa na listę produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego. To chleb z mąki pełnoziarnistej (razowej) bez domieszki jakiejkolwiek innej mąki. Dzięki temu długo zachowuje świeżość i nie wysycha tak szybko(...)chleby pszenne. Piękny ciemny kolor zawdzięcza dodatkowi melasy lub słodu, który zaczęto stosować dopiero w XX wieku. Jak na prawdziwy wiejski chleb przystało, chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie, składa się tylko z czterech składników mąki, wody, soli i ewentualnie melasy. Nic więcej i nic mniej. Ta stara pochodząca jeszcze z połowy XIX wieku receptura była przekazywana z pokolenia

Moje Małe Czarowanie
Chleb z paloną mąką ziarnami lnu i sezamu oraz kilka rad odnośnie pieczenia w zaparowanym piekarniku 117

oczywiste, że dość często o tym zapominam. Przepraszam za nieprecyzyjność a wytrwałych zapraszam na:    Chleb z paloną mąką ziarnami lnu i sezamu Zaczyn, dzień przed pieczeniem chleba 30g zakwasu, 300g mąki razowej, 350g wody. Składniki mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy w temp, pokojowej do wstepnej fermentacji na 12-14 godzin.     Przygotowanie siemienia lnianego 150g siemienia, 170g wody(...)się przypalić, bo będzie gorzka. Można to zrobić wieczorem tak jak robimy zaczyn i siemię lub w dniu następnym i jeszcze ciepłą  wymieszać z mąkami do wypieku tego chleba, co korzystnie wpłynie na ostateczne rośnięcie ciasta. Ciasto właściwe, następny dzień 680g zaczynu, 220g namoczonego siemienia lnianego, 70g sezamu białego lub czarnego, 110g palonej mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pełnoziarnistej pszennej

Leśny Zakątek
Krakersy na zakwasie wg Aleex 70

razem z Wami mogę wykonywać ten piękny zawód.  Zbliża się także Międzynarodowy Dzień Chleba. Z tej okazji przygotowałam dla Was nowe przepisy. Ten dzień świętuję systematycznie, ponieważ przynajmniej raz w tygodniu piekę w swojej kuchni chleb. Różne są to chleby: na drożdżach, na zakwasie, mieszam różne rodzaje mąk. Przygodę z pieczeniem chleba zaczęłam na początku pandemii, tuż przed lockdownem(...)nastawiłam swój pierwszy zakwas, o który dbam do tej pory i systematycznie dokarmiam, by stale „był w gotowości”. Przy systematycznym dokarmianiu zakwasu powstają odrzuty. Przez dłuższy czas lądowały one w koszu, ale było to jawne marnotrawstwo. Dlatego szukałam sposobu, by ograniczyć ilość wyrzucanego zakwasu. Odkąd znalazłam przepis na krakersy, niewiele się marnuje.  Krakersy na zakwasie są bardzo zdrowe. Świetnie

W mojej kuchni
Pyszna pizza na zakwasie. 72

Pizza na zakwasie to zdecydowanie moja ulubiona pizza. Wymaga odrobinę czasu i przygotowań, ale caly ten wysilek jest warty, o czym przekona was każdy kęs tej pizzy. Cienkie i chrupiące ciasto stanowi idealną bazę pod wasze ulubione dodatki. SKŁADNIKI: 500 G MĄKI / TYP 00 LUB 750 2 ŁYŻECZKI SOLI NIEJODOWANEJ 150 G ZAKWASU NA CHLEB 250 ML WODY O TEMPERATURZE

Pani M - kuchnia smakowita
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni 77

Prosty chleb na zakwasie, 100% żytni. Wilgotny, długo zachowujący świeżość i praktycznie bez wyrabiania - składniki wystarczy tylko dobrze wymieszać. Jedynym minusem jest to, że trzeba dosyć długo czekać, zanim chleb będzie gotowy, ale zakwasowce niestety tak mają. Mało tego, autorka zaleca, aby jeść chleb dopiero po 12 godzinach od momentu upieczenia. Nie wiem, czy znalazł się ktoś, kto faktycznie

Arabeska waniliowa
Kasza jaglana z brokułem, fetą cukinią i fasolką szparagową z posypką z prażonego chleba 131

proste danie z użyciem kaszy jaglanej i sezonowych warzyw, takich jak brokuły, fasolka szparagowa, grillowana cukinia. Do tego odrobina dobrego sera feta i ... magiczny składnik czyli uprażony, żytni chleb na zakwasie zmielony na pył. Dzięki temu dodatkowi danie jest niesamowicie chrupiące, to ten dodatek powoduje, że to danie chce się jeść i... jeść. Polecam Wam wypróbowanie przepisu, z pewnością(...)fasolki szparagowej sól i pieprz do smaku olej do smażenia 1 kromka czerstwego, żytniego pieczywa na zakwasie Kaszę gotuję w podanej ilości wody. Brokuły i fasolkę gotuję na parze. Cukinię kroję w plastry i smażę na patelni grillowej wysmarowanej niewielką ilością oleju. Chleb prażę na suchej patelni lub w piekarniku i miksuję w malakserze na niezbyt miałki pył. Ponownie prażę

Mango Papaja
Chleb owsiany z ziarnami dla diabetyka 184

Dziś coś dla miłośników dobrego chleba! Jeśli masz problem z zakwasem, nie lubisz długo stać przy garach, wyrabiać ciasta chlebowego, mierzyć się ze skomplikowanymi recepturami, czekać aż ciasto wyrośnie itd. to ten chleb owsiany będzie dla Ciebie wybawieniem. Jest super smaczny, prosty w przygotowaniu i składa się z niewielu składników. Przepis na ten chleb owsiany jest tak banalny, że poradziłby(...)kilka minut (plus pieczenie). Wystarczą tylko płatki, jogurt, trochę ziaren siemienia lub szałwii hiszpańskiej (chia), sól i soda. Trudno w to uwierzyć, ale ten chleb zdetronizował u nas żytni chleb z ziarnami na zakwasie , który piekłam dotychczas. Serio. Kilka uwag do składników – płatki owsiane muszą być dość drobne (ale nie błyskawiczne!!). Próbowałam z kilkoma markami i najlepszy chleb wychodzi

Dietolog
Chleb owsiany z ziarnami dla diabetyka 139

Dziś coś dla miłośników dobrego chleba! Jeśli masz problem z zakwasem, nie lubisz długo stać przy garach, wyrabiać ciasta chlebowego, mierzyć się ze skomplikowanymi recepturami, czekać aż ciasto wyrośnie itd. to ten chleb owsiany będzie dla Ciebie wybawieniem. Jest super smaczny, prosty w przygotowaniu i składa się z niewielu składników. Przepis na ten chleb owsiany jest tak banalny, że poradziłby(...)plus pieczenie). Wystarczą tylko płatki, jogurt, trochę ziaren siemienia lub szałwii hiszpańskiej (chia), sól i soda. Trudno w to uwierzyć, ale ten chleb zdetronizował u nas żytni chleb z ziarnami na zakwasie , który piekłam dotychczas. Serio. Kilka uwag do składników – płatki owsiane muszą być dość drobne (ale nie błyskawiczne!!). Próbowałam z kilkoma markami i najlepszy chleb wychodzi z płatków

Dietolog
Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem 143

Chleby na zakwasie piekę do dawna, ale bułek jak dotąd nie piekłam.  Na blogu Grahamka, weka i kajzerka , znalazłam przepis na te bułki. Przez pierwsze kilka pieczeń miałam kłopot z uformowaniem kształtnych bułeczek, ciasto było troszkę za luźne. Po niewielkiej korekcie przepisu (więcej mąki, mniej wody) piekę już całkiem kształtne bułeczki.  Bułeczki są bardzo lekko chrupiące, z dziurkowanym

Codziennik Kuchenny
Chleb razowy na zakwasie żytnim 161

Pierwszy w pełni udany chleb na zakwasie ( przepis na zakwas ), urósł tak jak potrzeba, upiekł się tak jak trzeba no idealnie. Tylko niesłony, bo pominęłam sól, która jest w  tym przepisie . Ale człowiek uczy się na błędach i następnym razem nie zapomnę :) Proporcje na blaszkę o wymiarach 11x23 cm. Duża szklanka to 400 ml, czyli 190 gram mąki żytniej(...)Masa powinna być gęsta i lepiąca, może być potrzeba dodania wody, wszystko zależy od mąk i zakwasu. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej masę chlebową. Można posypać wierzch ziarnami. Pozostawić do wyrośnięcia na 4-5 godzin albo aż do momentu gdy chleb podwoi swoją objętość/wypełni całą blaszkę. Piekarnik nagrzać do 230 C. Piec chleb

Czerwony Gupik
Chleb wieloziarnisty 178

Już od jakiegoś czasu jest moda na pieczenie chleba w domu. Ale jak ktoś nie ma dostępu do małych piekarni w których pieką chleb na zakwasie bez wszystkich spulchniaczy to wcale się nie dziwię. Ja dostęp mam ale od czasu do czasu chlebek w domu upiekę, choćby ze względu na zapach pieczonego chleba. Ten chlebk jest na drożdżach

Ala piecze i gotuje
Tatar ze śledzia z karmelizowanymi orzechami 44

wystawne. Składniki przepisu na tatara ze śledzia Tatar ze śledzia to tradycyjne polskie danie, zwykle podawane na czarnym chlebie. Do przygotowania tej potrawy używa się pokrojonego w kostkę śledzia, ogórków kiszonych, cebuli i cytryny. Tatar rybny nakłada się na chleb tostowy i posypuje szczypiorkiem i świeżymi ziołami. Dla urozmaicenia dodaje się do niego sok z cytryny, majonez i natkę pietruszki(...)kwaśnej śmietany i octu malinowego. Tatar śledziowy można również podawać z krążkami ogórka. Krążki ogórka nadziewane są tatarem śledziowym i dekorowane koperkiem. Można też podać go z kawałkiem chleba na zakwasie lub z kanapką. Jeśli chcesz, aby tatar był bardziej uroczysty, podaj go w foremce. Możesz dodać plasterki cytryny lub grzyby. Możesz też podać tatara w kółku z chleba. Chleb

Patchwork
Chleb orkiszowo - gryczany / Spelt and Buckwheat Bread 79

Chleb orkiszowo - gryczany   Dziś mam dla Was przepis na pełnoziarnisty chleb orkiszowo - gryczany . Ten zdrowy chlebek z mąką gryczaną jest bardzo sycący, łatwy w przygotowaniu i pyszny, idealny do stworzenia kolorowych kanapek. Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z mąką gryczaną przypomina odrobinę chleby na zakwasie. Jest dość ciężki, ale nie zbity; powinien Wam posmakować nawet jeśli nie przepadacie za gryką

Lekcje w kuchni
“Opowiadania drewnianego stołu” – recenzja 130

przeprowadzała, więc wie, że często wystarczą 2 ręce, dobry nóż i keksówka. Rządzi tu minimalizm i mniej to często więcej. Monika jest piekarzem znanym ze swoich warsztatów pieczenia chleba na zakwasie, poszukiwaczką smaków i stylistką jedzenia. Nie boi się mięsa i glutenu, a przede wszystkim nie boi się eksperymentów. Jej eksperymenty budzą jednak zaufanie, bo skoro wychodzi jej chleb, gdzie

Ugotowane pozamiatane
Chleb pszenno-żytni na zakwasie. 134

Wczoraj miałam jeszcze wysoką gorączkę, ale na szczęście dziś czuję się już nieco lepiej. Nie mogłam się powstrzymać i muszę Wam pokazać przepis na najlepszy, tradycyjny, polski chleb pszenny na żytnim zakwasie . Chrupiąca skórka, miękki w środku, lekko kwaśny, IDEALNY!!! Polecam! S kładniki na chleb pszenno-żytni na zakwasie: 500 g mąki pszennej luksusowej typ 550 300 g  zakwasu(...)żytniej 2 łyżeczki soli 200 g ciepłej wody GLANC: 4 łyżki wody 2 szczypty mąki ziemniaczanej 2 szczypty soli      Mąkę mieszamy z solą, wodą i aktywnym zakwasem. Następnie wyrabiamy gęste ciasto, jeśli używamy miksera z hakiem należy wyrabiać co najmniej 8 minut, jeśli ręcznie to co najmniej 15, ciasto na początku jest dość rzadkie, ale podczas wyrabiania

Rozpustne gotowanie