chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:93/261)

Chleb z kaszy jaglanej z lnem 200

Dziś chleb bez dodatku zakwasu i bez dodatku drożdży piekarskich, instant czy suszonych. Dziś chleb zdrowy i nie wymagający praktycznie żadnego nakładu pracy, trzeba chwilę na niego poczekać by potem cieszyć się pysznymi kromkami. Chleb z kaszy jaglanej z lnem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wieloziarnisty chleb orkiszowy z superfood 131

Bardzo zdrowy, wieloziarnisty chleb z mąki orkiszowej jasnej i razowej na zakwasie, z dodatkiem ziaren superfood. Superfood to żywność naturalna, nieprzetworzona  o bogatym składzie odżywczym, zawierająca wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka składniki. Zawiera mnóstwo witamin, antyoksydantów, minerałów i kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3. Jej  własności są potwierdzone naukowo, mogą one chronić organizm przed różnymi chorobami cywilizacyjnymi. Zaczyn

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenny starodubski (Rosja) 188

Rosyjski chleb pszenny z zaparzaną mąką, na zakwasie i drożdżach. Bardzo smaczny, lekko słodkawy. Ma puszysty miękisz i chrupiącą skórkę. Oryginalny przepis podaje dodatek rodzynek, ja zastąpiłem je suszonymi śliwkami, zmniejszyłem też o połowę ilość miodu. Ja wolę taki mniej słodki, ale oczywiście można dodać tak jak podaje przepis oryginalny. Źródło przepisu: blog Siergieja ХЛЕБ & ХЛЕБ  Sposób przygotowywania(...)prasowane 7,5 g sól 25 g - syrop cukrowy (dałem 12 g miodu) 50 g - rodzynki; 275-285 g - woda (hydratacja 57%) Kolejne etapy wykonania chleba rozłożyłem w czasie w następujący sposób: 00:00 Zakwas  10:00 Zaparka  12:00 Zakwaszona zaparka 15:00 Zaczyn drożdżowy 18:00 Ciasto właściwe 21:00 Pieczenie Zakwas (12 godzin w temp.pokojowej

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb w stylu litewskim (z kminkiem i słodem) robiony metodą Tartine 202

Mój nowy eksperyment, polegający na połączeniu smaków charakterystycznych dla chleba litewskiego z metodą Tartine. Jest to zatem chleb pszenny robiony na pszennym zakwasie, jednakże z dodatkiem zaparzanej mąki żytniej, ciemnego żytniego słodu litewskiego i dużą ilością kminku. Chleb wyszedł delikatny, a zarazem bardzo aromatyczny i smaczny :)  Zaparka 2 godziny w 63-65oC (robiłem na łaźni wodnej lub można(...)robiłem na łaźni wodnej lub można zawinąć w koc lub pierzynę ;) Dalej chleb robiłem tak jak Tartine. Przepis na chleb Tartine tutaj . Ciasto 425 g pszenna Manitoba tipo "0" 25 g orkiszowa razowa 100 g aktywny zakwas pszenny 150 g cała zaparka 250 g woda + 25 g 11 g sól Parametry: Autoliza 50 minut Fermentacja wstępna 4 godziny w 25oC

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb pszenny na zakwasie, z rodzynkami, makiem i sezamem czyli Niedzielne Sniadanie odc.106 166

jedno, piękny to wiedziałam na pewno! Upiekłam go z połowy porcji i otrzymałam mały chlebek w sam raz na jedno śniadanie. Bardzo pachnący, bardzo chrupiący i niesamowicie pyszny! Chleb pszenny na zakwasie, z rodzynkami, makiem i sezamem 560 g mąki pszennej chlebowej 320 g wody 13 g syropu klonowego 112 g aktywnego zakwasu 12 g soli 100 g rodzynek kilka(...)maku Do misy miksera wkładamy wodę i mąkę i chwile wyrabiamy, by składniki połączyły się. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę na kuchenny blat. Po tym czasie dodajemy zakwas i wyrabiamy ciasto. Kiedy składniki się połączą w jednolite ciasto, dodajemy syrop klonowy, sól i namoczone w gorącej wodzie rodzynki. Ciasto wyrabiamy na wyższych obrotach przez ok. 5 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
SZYNKA PIECZONA W CHLEBIE 93

jako dodatek do kanapek. Tę szynkę jada również moje najmłodsze Dziecię, a ona z tych, co szynek nie tykają... Ten smak i zapach pieczonego chleba jest niesamowity. Z takiej małej szynki cała górna warstwa chleba znika u nas w całości (i to w błyskawicznym tempie). Dół niestety, mimo iż nie jest w tej wersji tak nasączony tłuszczem, nie nadaje się(...)górna warstwa jest bajeczna....😋😋😋 Ciasto chlebowe warto przygotować sobie wcześniej, takie przegarowane jest smaczniejsze. No i tutaj robię zawsze wyjątek, tylko raz przygotowałam do takiej szynki chleb na zakwasie, ale to nie było to. Cały smak nadają tu przegarowane drożdże... 👌😋  Tak więc teraz do szynki, tylko chleb na drożdżach. Wcześniej warstwę dolną robiłam z pszenicy i tak się

Smaczne Zdrowe
Moda na pieczenie chleba - Gatita w Pytanie na Śniadanie 75

mistrzem Arturem  Ziemackim rozmawialiśmy o modzie na pieczenie chleba.  Od chwili ogłoszenia pierwszego lock downu w marcu 2020 roku zainteresowanie wypiekaniem własnego chleba bardzo zrosło, a pierwszym tego objawem było zniknięcie z półek sklepowych maki i drożdży. Pieczynie domowego chleba czy to na drożdżach czy to na zakwasie, to swego rodzaju magia. Kto raz spróbuje, będzie potem(...)przyjemnością do tego wracać. Moda na pieczenie chleba - Gatita w Pytanie na Śniadanie Do telewizyjnego studia przyniosłam upieczone przeze mnie chleby drożdżowe i na zakwasie. Rozmawialiśmy o najczęstszych błędach popełnianych podczas pieczenia chlebów w domu. Zostawiam Wam link do tego odcinka programu Pytanie na Śniadanie: https://pytanienasniadanie.tvp.pl/51623951/moda-na-pieczenie-chleba

Kulinarne przygody Gatity
Chleb na zakwasie z rozmarynem 86

kilka igiełek i danie pachnie świeżością i latem. Tym razem rozmaryn wylądował w chlebie, dzięki temu jest pachnący a do tego ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty miękisz. Chleb na zakwasie z rozmarynem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
BAGIETKA ZE SZPINAKIEM, SEREM PLEŚNIOWYM I MIGDAŁAMI 129

Kuchnia, choć nie jestem pewna, co prawda nieco go zmieniłam, ale Wy również możecie coś w nim zmienić, i podawać kanapki z chlebem, który najbardziej Wam odpowiada: bagietką, chlebem na zakwasie, pełnoziarnistym lub innym. Dla 4 osób Czas przygotowania : 10 min ● 2 nieduże bagietki (lub 8 dużych kromek chleba) ●   2 Garście młodego szpinaku ● kawałek sera roquefort lub innego sera

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Najprostszy biały ser podpuszczkowy 150

Dzień dobry! Jak wiecie od już w sumie kilku lat samodzielnie przygotowujemy chleb na zakwasie, nawet gdybyśmy chcieli jeszcze wrócić do kupnych, to już niestety nie jest "ten" smak. Nie ma lepszego chleba niż ten domowy! Do chleba dołączają czasem domowe wędliny przygotowane w szynkowarze, czasem nawet masło ubite ze śmietanki. Mam nadzieję, że latem będę też mogła

Pora coś zjeść
Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie. 209

wrześniowej Piekarni Amber piekliśmy chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie. To typowy domowy razowiec, wilgotny, kwaskowy, takiego chleba nie kupicie w sklepie. Zachowuje świeżość przez kilka dni.    W 2010 r. chleb ten został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa na Listę Produktów Tradycyjnych województwa mazowieckiego. Aby wypiek mógł nazywać się chlebem razowym radziwiłłowskim, powinien mieć odpowiednią recepturę i być zgodnym(...)razowego. Składniki (proporcje na małą foremkę) Zaczyn 80 g wody 80 g mąki żytniej typ 2000 50 g zakwasu żytniego Przygotowanie zaczynu:  Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 12 godzin.  Składniki na chleb cały zaczyn który przygotowaliśmy (210 g ) 200 g wody 210 g mąki żytniej (typ 2000) 15 g melasy (zamiast

Codziennik Kuchenny
Chleb z rodzynkami 142

domowych wędlin, które zwykle pieczemy przed świętami warto zrobić domowy chleb na prawdziwym zakwasie. Pachnący, świeży z chrupiącą skórką po prostu uwielbiam. Poniżej znajdziecie przepis na chleb w wersji lekko słodkiej - z dodatkiem rodzynek. CHLEB z RODZYNKAMI Składniki: zaczyn: 70 g zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej typ 2000 100 ml wody ciasto: cały zaczyn przygotowany poprzedniego dnia

Bon appetit mon amie
Chlebek nadziewany 108

Pandemia koronawirusa sprawiła, że sporo osób zaczęło piec pieczywo w domu. Pieczemy różne chleby - na zakwasie, na drożdżach, pszenne, żytnie, mieszane lub jeszcze. Co kto lubi i jakie ma możliwości w swojej domowej piekarni. Chleb zazwyczaj kojarzy nam się po prostu z bochenkiem lub już z ukrojoną kromką, którą smarujemy jakąś pastą bądź kładziemy na nią ser, szynkę czy warzywa

Z notatnika dietetyka
Dwór Zaścianek - magiczny wypoczynek na Podlasiu Nadbużanskim 138

Mazowsze. Jest tu pysznie, swojsko i czuć, ze właściciele lubią dobrze zjeść i pysznie karmić swoich gości. Domowe wędliny, pyszne przetwory, prawdziwy biały ser, miody i rewelacyjny domowy chleb na zakwasie, dania regionalne, to tylko część wspaniałych produktów, których możecie tu spróbować.  Powiem Wam, że dawno nie jadłam takiego chleba z masłem i miodem - rewelacja! Jedno jest pewnie, zaraz

Kulinarne przygody Gatity