drożdżach, powinien przypaść do gustu zwłaszcza osobom mniej doświadczonym w wypiekaniu domowego pieczywa. Świeżo upieczony chleb, ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty i niekruszący się środek. Bardzo lubię chleby pieczone na zakwasie, one jednak wymagają nieco więcej czasu i uwagi. Tym razem upiekłam, szybki chleb z dodatkiem suchych drożdży, które zazwyczaj mam w swoich zapasach. Chleb upiekłam z mąki chlebowej(...)stopni C przez 45 - 50 minut. Po upieczeniu dokładnie wystudzić na kratce. Nie kroić gorącego chleba, gdyż zdeformujemy go i skórka będzie się oddzielać. Zobacz również: chleb pszenno-żytni na zakwasie
Kuchcik gotujesposób! Składniki (na ok. 2 litry zakwasu): 5 sporych buraków 5 ząbków czosnku 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka cukru piętka od razowego chleba na zakwasie Sposób przygotowania: Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry i włożyć do ok. 4-5 litrowego słoja lub kamionkowego garnka (takiego do kiszenia ogórków). Dodać obrane, całe ząbki czosnku, liść laurowy(...)letnia, zalać nią buraki. Woda musi je przykryć, nie mogą wystawać ponad nią. Na wierzch włożyć piętkę od chleba. Słój zabezpieczyć gazą, by nie dostały się do niego muszki owocówki i postawić w ciemnym miejscu (np. w szafce), w temperaturze pokojowej. Zakwas będzie gotowy po 3-4 dniach - wtedy należy go zlać przez sito. Powinien być dość gęsty i mieć
W SMAKzaczyn 80 g wody 80 g mąki żytniej typ 2000 50 g zakwasu żytniego Przygotowanie zaczynu : – wszystkie składniki wymieszać ze sobą, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 12 godzin. Można to zrobić od razu w misie, w której będziemy wyrabiać chleb. Składniki: cały zaczyn który przygotowaliśmy (210 g ) 200 g wody 210 g mąki żytniej(...)spód bochenka, dobrze wypieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos. Taki chleb nadaje się do jedzenia nawet pod tygodniu od upieczenia. Mój trochę słabo wyrósł :( Miałam prawdopodobnie młody, słaby zakwas :( I chleb upiekłam w okrągłej foremce
Proste Potrawypomyślał tak też zrobił i przedstawiam wam przepis na jeszcze jeden orzechowy chlebek :) Tym razem trochę inny, z płatkami owsianymi i nie na zakwasie tylko zwykły drożdżowiec. W sumie prawda jest taka, że tamten chleb z poprzedniego wpisu smakował mi o wiele bardziej. Co oczywiście(...)znaczy, że ten jest nie smaczny. O nie, nie, nie :) Po prostu tamten był mega-niesamowity, a ten po prostu jest bardzo dobry :) Ja chyba po prostu wolę chleby na zakwasie, stąd też pewnie ten mój zachwyt. Ale teraz już bez zbędnego gadania przejdźmy do sedna: 550 g mąki pszennej 115 g płatków owsianych (plus trochę na posypanie
Marder&Marder Manufacturewłaściwościach orkiszu). Już jakiś czas temu p rze rzuciłam się w yłącznie na ciemne pieczywo, dlatego wyrób tego chleba był następnym krokiem w mojej domowej piekarni. Chleb orkiszowy na zakwasie z ziarnkami to dla mnie prawdziwy chleb razowy. Jest nie tylko pełen ziaren, ale też jak taki prawdziwy wiejski chleb ciężki i wilgotny,a do tego niesie(...)szklanki otrąb 1/4 szklanki siemienia lnianego złotego lub brązowego 2 łyżeczki pestek dyni 2 łyżeczki pestek słonecznika 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli zakwas pszenny (lub żytni z tego przepisu ) Przygotowanie: Wszystkie składniki na chleb mieszamy, a powstałe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i poruszonej mąką lub otrębami. (formą z ciastem dobrze jest postukać o podłogę, aby pozbyć
Bon appetit mon amietego przepisu upiekłam swój pierwszy chleb na zakwasie . Aż trudno uwierzyć, że od tego czasu minęło już 5 lat. Ile chlebów powstało? A kto to wie? Na pewno setki. Jedne lepsze, drugiej mniej udane. Na pewno wszystkie zdrowsze i smaczniejsze od tych sklepowych. Po 5 latach powróciłam znowu do przepisu Liski, ale delikatnie go zmodyfikowałam(...)bochenki. Składniki: 800 g mąki pszennej typ 550 200 g mąki pszennej typ 2000 2 płaskie łyżeczki soli 600 g wody 4 g drożdży instant 300 g zakwasu żytniego 3 garści nasion słonecznika (uprażonych) Wykonanie: Mąkę, drożdże, zakwas, sól i wodę wymieszać dokładnie i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie dodać nasiona słonecznika i wymieszać tak, aby nasiona były
Sto kolorów kuchniDostałam od koleżanki zakwas na chleb i postanowiłam go wykorzystać. Tzn. upiekłam swój pierwszy w życiu chleb. Przepis jest uniwersalny, a smak pieczywa uzależniony jest od tego jakich użyjemy dodatków. Poniżej podaję przepis jaki dostałam razem z zakwasem, można z niego upiec dwa bochenki. Osobiście zastosowałam metodę "pół z tego" i w ten sposób uzyskałam ciasto na 1 chlebek(...)około 1 godzinę.Kuchnia z termoobiegiem 180 stopni ok. 50 min. Po upieczeniu chleb wyjąć i odwrócić do góry nogami i wstawić do pieca na ok. 5-10 min., w zależności jak upiekł się spód.Wyjąc z pieca, posmarować zimną wodą w celu uzyskania posypki. ZAKWAS PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE MAX.3 TYGODNIE
Kuchnia w opałachjakimi posługuję się w innych moich przepisach, w nawiasie określenia Piotra Kucharskiego. Przepis opracowany na podstawie przepisu z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia" składniki na 2 bochenki zaczyn (P.K. używa nazwy zakwas) 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 180 g wody 60 g zakwasu (P.K. używa nazwy starter) ciasto właściwe(...)gąbczastą strukturę i jest napowietrzone. Cebulę pokroić w dużą kostkę, poddusić na oleju aż zmięknie i nabierze złotego koloru, wystudzić. Do dużej miski odważyć 350 g zaczynu (zakwasu) . Dodać mąkę, cebulę, sól, piwo. Wymieszać, przykryć folią i odstawić do pierwszego wyrastania, w temperaturze pokojowej, na 8 - 12 godzin. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części
Stare GaryPrzepyszny domowej roboty chleb na zakwasie, jego zapach podczas pieczenia unosi się po całym domy, aż ślinka cieknie. Wszyscy domownicy czekają kiedy ostygnie, aby go ukroić i zjeść kromkę chleba posmarowanym samym świeżym masełkiem. Największym sekretem dobrego wypieku, jest włożenie całego serca w prace jak również niezastąpiona jest pomoc małego kucharza :) Zakwas: 1 szklanka maki żytniej 2 szklanki wody(...)przykrywając ściereczką. Codziennie trzeba zakwas przemieszać. Składniki: 2,5 kg mąki żytniej 1 litr wody letniej 2 łyżeczki soli siemię lniane, kminek Wykonanie: Do miski dodajemy wyrobiony zakwas, wodę oraz sól wymieszać wszystko łyżką, następnie dodajemy 3/4 kg mąki. Ugniatamy składnik aż powstaną pęcherzyki powietrza. Odstawiamy na noc w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką. Na drugi dzień dodajemy pozostałą mąkę
kgwjanczewozakwasu z zakwasem chlebowym - brzmi może trochę dziwnie, ale tak jest :) Oznacza to tylko tyle, że do bazowego przepisu na żytni zakwas na żur dodałam trochę żytniego zakwasu, który wykorzystuję do pieczenia chleba. Pomysł i przepis na "chlebowy" zakwas na żur zaczerpnęłam z książki Piotra Kucharskiego "chleb domowa piekarnia", na którego publikację często się powołuję (zwłaszcza jeśli chodzi o pieczenie(...)chleba). Zobacz również inne przepisy na ----> żur Żur na zakwasie chlebowym - przepis: Składniki: 0,5 litra zakwasu na żur z zakwasu chlebowego ( przepis ) 4 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 opalona cebula 1/4 selera kilkunastocentymetrowy kawałek pora 1 łyżka majeranku sól, przyprawa typu Vegeta - do smaku laska ulubionej kiełbasy, białej kiełbasy, kawałek boczku - wg uznania Żur
Moje Qulinariaprostu muszę . Zabrało mi to chwilę, a jeszcze dłuższą przygotowanie posta. Ale - co się odwlecze... I w końcu jest: pierwszy poważny chleb - na poolish... A co to takiego...? Dla laików, takich jak ja, najprostszym wyjaśnieniem może być: niedorobiony zakwas... Miesza się bowiem taką samą ilość mąki z wodą, i dodaje odrobinę drożdży. Zostawia się taką mieszankę na kilka godzin(...)dowolne dodatki smakowe. Tak przygotowany chleb ma nieco inną konsystencję niż zwykły na drożdżach, ma fantastyczne dziury i dłużej zachowuje świeżość. Dla niewtajemniczonych (jak ja) w magię pieczenia chleba na zakwasie, poolish może być pierwszym krokiem w jego kierunku - nie wymaga tyle czasu, przygotowuje się tylko jego akuratną do danego przepisu ilość, a jednak jest nieco bardziej, hmm... Zaawansowany
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZakwas na chleb, małosolne ogórki i świeże owoce takie jak śliwki czy jabłka przyciągają rzesze małych i wrednych muszek. I jak sobie z nimi poradzić? Jak się ich pozbyć bo przecież nie są planowanymi gośćmi w naszej kuchni? Rozwiązanie jest banalnie proste, słyszałam o nim już kiedyś a wczoraj postanowiłam sama zawalczyć gdyż muszki w zakwasie wcale mnie nie ucieszyły
Dzieje kuchennej Wiewiórydomu brakuje pieczywa a nie mam tyle czasu aby upiec szybko chleb na zakwasie to z pomocą przychodzi mi ten przepis na zwykły chleb pszenny, pieczony na drożdżach. Na zdjęciach chlebek bez żadnych dodatków ale można pokusić się o wszelkie dodatki - różne ziarna, przyprawy, zioła lub prażoną cebulkę. Polecam serdecznie :) Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki wody
Kocham..lubię..gotuję..Chleb Jak każdy typowy polak kupuję chleb biały nie zwracając uwagi, że on jest przygotowany z białej mąki, drożdży i bez korzystnych wartości odżywczych. Zalecam upiec tradycyjny razowy chleb na zakwasie lub po prostu kupić z sprawdzonej piekarni, która takowy chleb posiada w swojej ofercie. Pierogi i uszka Święta bez pierogów i uszek to nie święta! Jak zawsze nie zwracamy
Truskawkowa FiestaChleb wypiekałam na kamieniu ale jeśli takowego nie macie to można rozgrzać blachę z wyposażenia piekarnika i choć to nie będzie to samo to jakiś substytut kamienia mamy. Chleb na zakwasie pieczony na kamieniu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie