chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:94/261)

Chleb Pani Gieni – samo zdrowie, pełen nasion oraz błonnika a do tego jaki pyszny. 121

mogę zasnąć. Na 100% wybrałabym ten chleb. Chrupiący z wierzchu, miękki w środku. Nie nudzi się bo ma w sobie pestki dyni i siemię lniane dzięki czemu jest co przegryźć. Przepis może wydawać się skomplikowany ja bym jednak się nie poddawała. Po pierwszym pieczeniu wszystko się rozjaśni. Powodzenia. Składniki na zakwas: mąka żytnia z pełnego przemiału woda Składniki na pierwszy(...)Mieszamy i odstawiamy na 12h. Następnie ponownie mieszamy i czekamy kolejne 12h. Czynność powtarzamy przez 7 dni. Sposób przygotowania – etap pierwszy Z przepisu wychodzą mi 3 małe bochenki chleba. 300ml zakwasu mieszamy z letnią wodą oraz z mąką z pełnego przemiału. Odstawiamy na 8-12h Sposób przygotowania – etap drugi Mieszamy z resztą składników. Odstawiamy na 2h. Po 2h przekładamy

wysmienity
Woda zakwasowa pomarańczowo - jabłkowa z goździkami 157

drożdżach piekarskich ani na zakwasie tylko na wodzie fermentowanej z owoców i warzyw czyli na dzikich drożdżach. Nawet nie przypuszczałam że dzikie drożdże mają taką moc. Oczywiście chleby na drożdżach i zakwasie piekę nadal, jak najbardziej ale ostatnio pochłonęły mnie właśnie chleby wypiekane na wodzie zakwasowej. Ja dziś przedstawiam wodę pomarańczową i marchewkową ale równie dobrze możecie eksperymentować z owocami

Moje Małe Czarowanie
Przepis na chleb z boczkiem 137

ciasto na mleku zawsze wychodzi odrobinę bardziej delikatne i słodsze niż na wodzie. Chleb na drożdżach nie wymaga od nas specjalnych umiejętności, wcześniejszych przygotowań, regularności, jak w wypadku chleba na zakwasie. Można go zrobić zawsze, o każdej porze, nie pamiętając o dokarmianiu zakwasu. Wystarczą drożdże świeże, albo suche, ja wolę świeże drożdże, ciepło, odrobina serca, samozaparcia i gotowe! Zobacz też

MamaOskarka
Ecie plecie - chałka 141

Chałka z kruszonką.. Jest to jeden z moich ulubionych przepisów wielorazowego użytku. Po tym jak nauczyłam sie piec chleb na zakwasie uznałam, że pora pójść krok dalej i upiec chałkę. Okazało się to banalne. Wystarczył dobry przepis i... maszyna do chleba ;) W maszynę wrzucam składniki i ustawiam na wyrabianie i wyrastanie ciasta, reszta to już pikuś bo miły

Z butelką mleczka w tle
Chlebek owsiany bez wyrabiania 1132

pory nie miałam odwagi zabrać się za upieczenia chleba . Mój początek z pieczywem okazał się fiaskiem. Zaczęłam od wysokiej poprzeczki tzn. od chleba na zakwasie i niestety po 5 dniach zakwas został wylany , bo nie wiedziałam jaką konsystencję i zapach powinien posiadać . Tak było do czasu , kiedy na grupie na fb " Proste i pyszne ciasta na co dzień(...)święta Kinga podała przepis na ten mój dzisiejszy chlebek. Nie trzeba dodawać zakwasu , wystarczą świeże drożdże i różna ziarna i można się cieszyć pysznym i swoim domowym chlebkiem :) Z okazji Światowego Dnia Chleba post jak najbardziej mile widziany :) Wymiary blaszki : 36 x 16 cm Czas pieczenia : 65 min. Temp. pieczenia : 180 C Składniki : 1 l ciepłej wody ( nie wolno dać

Słodkości i nie tylko
Niemiecki chleb farmerski, żytnio-pszenny (50/50) 249

Chleb farmerski, żytnio-pszenny (50/50) na dwóch zaczynach (zakwas żytni + podmłoda pszenna na drożdżach) z dodatkiem namaczanki ze starego chleba. Receptura trochę podobna do baltonowskiego. Nawodnienie ciasta ok. 66% Chleb robiłem na podstawie filmiku z rosyjskiego kanału na You Tube rusbrot . Można tam obejrzeć cały proces przygotowania tego chleba. Zmniejszyłem ilość składników, reszta (czasy, temperatury) pozostaje bez zmian. Zaczyn(...)godziny w temperaturze 35->23oC   30 zakwas żytni (hydratacja 100%) 140 mąka żytnia typ 720 lub 1150 140 ciepła woda 2,8 sól Zaczyn 2 12 godzin w temperaturze 21-24oC   0,35 drożdże 100 mąka pszenna typ 650 100 woda Namacznka ze starego chleba 3 godziny  35 czerstwy chleb 35 woda Ciasto właściwe

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciemny chleb z dynią na zakwasie (bez drożdży) 89

Odkąd wyhodowałam swój zakwas nieustannie eksperymentuję z chlebami. To inną mąkę, to jakieś ziarenka dorzucę. tym razem polecam prawdziwy, zdrowy, ciemny chleb z trzech rodzajów mąki. Chrupiąca pachnąca skórka i mięciutkie wnętrze. Ten chleb jest naprawdę dużo smaczniejszy i zdrowszy od kupnego, dlatego warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie. No i ten zapach-obłędny. Nie trzeba go wielokrotnie składać(...)jest już nagrzany wstawić chleb do piekarnika. piec przez 20 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st C i piec jeszcze przez pół godziny. Przed pieczeniem chleba należy się upewnić , czy zakwas jest aktywny. Jeżeli przechowujemy go w lodówce, kilka godzin przed przygotowaniem ciasta należy go wyjąć z lodówki, ogrzać i dokarmić. Aby skórka chleba nie była za twarda

Krylowa Kuchnia
Zakwas z buraków wg Magdy Gessler. Zakwas buraczany na barszcz czerwony. 411

Zakwas z buraków wg Magdy Gessler to moja kolejna propozycja w świątecznym menu. Zamiast soku z kiszonych ogórków zdecydowanie polecam użyć chleba na zakwasie :) Smak jest bez wątpienia lepszy :) Poza tym Magda Gessler w swoim oryginalnym przepisie k The post Zakwas z buraków wg Magdy Gessler. Zakwas buraczany na barszcz czerwony. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Chleb pszenno - owsiany na zakwasie żynim 128

dzięki temu powstał chleb pyszny, zdrowy na śniadanie wyśmienity. Na kanapki do pracy czy szkoły również, polecam. Pieczcie i chwalcie się swoimi wypiekami, będzie mi bardzo miło. Chleb pszenno - owsiany na zakwasie żytnim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką 142

dodać lub nie. Ja na pewno kolejny chleb upiekę bez nich, żeby zobaczyć różnicę. W wersji z drożdżami robi się go naprawdę szybko w porównaniu do chlebów pieczonych tylko na zakwasie. Jeśli wybieracie opcję tylko zakwas, wtedy w zależności od siły zakwasu i temperatury otoczenia, Wasz chlebek może potrzebować więcej czasu na wyrośnięcie. Mamy tutaj dodatek mąki pełnoziarnistej (razowej akurat(...)ujmuje jego smaku Z podanych składników potrzymacie jeden sooolidny bochen prawdziwego, pszennego chleba. Przepis pochodzi z mojego ukochanego bloga: mojewypieki.com Drukuj Prosty chleb pszenny z chrupiącą skórką window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 200 g aktywnego zakwasu żytniego 550 g mąki pszennej chlebowej 50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych (ja dałam pełnoziarnistą) 1 łyżeczka słodu (dałam 1 łyżkę miodu

Mieszam w Garnku
Prosty chleb żytni z żurawiną na zakwasie 135

pisał to odnajdźcie mnie na Facebooku i przemówcie do rozsądku, dajcie porządnego kopa w tyłek. Tymczasem, przechodząc do meritum, mam dla Was przepis na bardzo prosty chleb z żurawiną na zakwasie. Smakuje wybornie, suszona żurawina nadaje mu charakterystycznej słodyczy. A robi się go wyjątkowo łatwo, nawet ktoś, kto będzie pierwszy raz brał się za chleb da sobie radę. Uprościłem proces

Marder&Marder Manufacture
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ I MAKIEM 160

chleby pełnoziarniste: gryczano- orkiszowy (mój zdecydowany faworyt), owsiano-orkiszowy , żytni razowy , żytni jasny (z dodatkiem mąki pełnoziarnistej), ziarno przy ziarnie , orkiszowy na orkiszowym zakwasie , to na taką kanapeczkę niekiedy również się skuszę. Moja Rodzinka ten chleb wprost uwielbia. Z podanych składników wychodzi jeden duży chleb, pieczony w formie o wymiarach 30x12cm (lub dwa mniejsze). Po upieczeniu taki bochen waży ponad(...)orkiszowej typ750 - 150g mąki orkiszowej typ2000 (pełnoziarnistej) - 350g mąki żytniej chlebowej, żurkowej (typ720 lub 750) - 300g zakwasu żytniego - 22g soli himalajskiej lub morskiej - 600ml wody źródlanej lub filtrowanej Dodatkowo: - mak do posypania (u mnie niebieski i biały) - oliwa lub olej do posmarowania chleba W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i mieszamy dokładnie, ale tylko do połączenia składników. Nie wyrabiamy długo

Smaczne Zdrowe
Chleb 154

Czas na naukę! Zaczęłam zgłębiać wiedzę w oprawie pięknych zdjęć, przeczesując blog Elizy Morawskiej-Kmity whiteplate.com . Tam nauczyłam się, że z drożdżami trzeba z cierpliwością, z zakwasem też. Że chleb lubi spokój, chociaż autorka tak tego nie nazwała ?. I że laik powinien zacząć od czegoś prostego – pszenica! A wiec na bok odłożyłam plany o zakładowym chlebie, zakupiłam pszenną mąkę(...)wiedzy autorki whiteplate.com. Okazało się, że się da! Trwało to oj trwało. Łącznie chyba 6h, co i tak jak na chleb ponoć niedługo. I wyszły, piękne dwa bochenki ??. Pierwszy pszenny razowy ze słonecznikiem, na drożdżach i suszonym zakwasie. Drugi pszenny z amarantusem i nasionami sezamu. Oba pyszne, ładne, bez zakalca i z chrupiącą skórką! Bomba! Moje MUST HAVE na dobry

Cookery.pl