chleb na zakwasie - 3901 przepisów (strona:99/261)

Żytnio-pszenny z cebulką 176

Pyszny, delikatny i pachnący karmelizowaną cebulką wyszukany w archiwum. Odrobinę kolorowego pieprzu dodaje mu zdecydowanego smaku.  Żytnio-pszenny z cebulką Zaczyn, dzień przed pieczeniem, etap I 35g zakwasu z mąki żytniej razowej, 70g mąki żytniej typ720, 140g wody. Zaczyn po wymieszaniu, przykrywamy i w temp. pokojowej pozostawiamy, na minimum 12 godzin. Następny dzień rano, etap II Po tym czasie(...)początkowej 220st. zmniejszając ją po około15 minutach do 200st. przez około 45-50 minut. Wyłączamy piekarnik i chwilę pozostawiamy foremki z chlebem przy lekko otwartym piekarniku. Przypominam, że chleb na zakwasie kroimy jak już jest zimny najlepiej na drugi dzień. x) Średniej wielkości cebulkę kroimy w drobną kostkę i szklimy na patelni z 2 łyżkami oleju. Pod koniec pryskamy octem

Leśny Zakątek
Ciasto na zakwasie lievito madre z rodzynkami i cynamonem 70

Wielka baba z pępkiem, ciasto na zakwasie, z rodzynkami i masą cynamonową W marcowej Piekarni Amber wspólne wypiekanie ciasta na zakwasie lievito madre z przepisu z blogu Kuchnia Gucia . Nie jest to trudne w przygotowaniu ciasto, wymaga tylko dobrego planu i cierpliwości. Żeby upiec to ciasto musimy wcześniej przygotować zakwas lievito madre. Dopiero trzeciego dnia od nastawienia lievito madre możemy(...)wyłożoną papierem do pieczenia dużą patelnię do paelli. Kiedy ciasto wyrosło i się upiekło wyszła wielka baba z … pępkiem. Pasta madre italiana czyli włoski zakwas pszenny. Jest mniej kwaśny od zakwasu na chleb i dlatego nadaje się idealnie do słodkich wypieków, takich jak np. panettone. “Lievito naturale, lievito acido, pasta acida, lievito madre, pasta madre

Tajemnice Smaku
Chleb rustykalny 71

Chleb pszenny, na zakwasie żytnim i na drożdżach. Dosyć prosty w wykonaniu, nie wymagający długiego wyrabiania, choć jego przygotowanie trzeba zacząć dzień wcześniej. Jednak nastawienie zaczynu zajmuje tylko chwilę, reszta to czas długiego oczekiwania. Aczkolwiek mógłby on być jeszcze dłuższy, gdyby nie dodatek drożdży. To dzięki nim chleb rośnie szybciej niż na samym zakwasie, a przy tym nie jest

Arabeska waniliowa
Sałatka z porzeczkami i kabanosem 95

kabanosów wieprzowych 4 morele 50 g sera pleśniowego blue 1 garść porzeczek białych i czerwonych 1 garść wiśni bez pestek 10 oliwek czarnych 6 orzechów brazylijskich 2 kromki chleba na zakwasie masło klarowane sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki wody 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżeczki musztardy sól, czosnek granulowany Sos: Składniki sosu przekładam do słoiczka i mocno

wesoła kuchnia
Chałka z wanilią na zakwasie - styczniowa piekarnia 93

Nowy rok zaczynamy bardzo smakowicie. W piekarni Amber chałka. Ale nie taka zwyczajna. Ania z Elą z bloga W poszukiwaniu SlowLife , wybrały przepis na chałkę z

Stare Gary
Domowy zakwas z buraków czerwonych 48

litry przegotowanej, przestudzonej wody; 2 łyżki soli (najlepsza kamienna); ziele angielskie 5-8 ziarenek; liść laurowy 2-3 sztuki; kilkanaście ziarenek czarnego lub kolorowego pieprzu; kromka prawdziwego, razowego chleba na zakwasie; 3-4 łyżki zakwasu buraczanego pozostałego z poprzedniego kiszenia... Artykuł Domowy zakwas z buraków czerwonych pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Aromatyczny kwas buraczany i obalanie mitów o nim 52

oglądałam odcinek poświęcony jego wykonywaniu. I doznałam szoku poznawczego, bo takich głupot od dawna nie słyszałam. Nic dziwnego, że ludzie rezygnują z samodzielnie wykonywanych kwasów, octów czy pieczenia chleba na zakwasie, skoro wpuszcza im się takie banialuki, albo wszystko komplikuje. Do rzeczy zatem: Wykonanie kwasu buraczanego zajmuje kilkanaście minut. Potem trzeba o niego codziennie dbać (szczegóły niżej), bo na gotowy

Weekendy w domu i ogrodzie
domowy chleb gryczany na zakwasie 98

miałam przyjemność jeść taki prawdziwy domowy chleb na zakwasie. Zapragnęłam zrobić własny- pełnoziarnisty z mąki żytnie. Gdy zabrałam się do jego robienia i byłam na etapie ważenia mąki, okazało się, że mam jej mniej niż powinnam, więc wykorzystałam inną- gryczaną. Wymieszana z zakwasem odpoczywała dwa dni, by następnie dać owoc w postaci pysznego chlebka gryczanego. SKŁADNIKI: 270g mąki gryczanej 215g(...)Mąki mieszamy razem z solą. Zakwas mieszamy z wodą. Całość razem mieszamy- najlepiej mikserem ok 5 min. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do ciepłego miejsca na 2h, po czym ponownie mieszamy. Drugi raz przemieszane ciasto umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu/lodówce na dwie noce.  Gdy nasze składniki odleżą swoje, przekładamy je do formy do pieczenia chleba i w temp 180 stopni

healthy dreams
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie 126

wrześniowej  piekarni Amber  wraz z innymi blogerami upiekłyśmy pyszny chleb z tartym jabłkiem na zakwasie. Przepis podsunęła nam Dana z bloga  Leśny zakątek . Chleb jest delikatny, z chrupiącą skórką i delikatnym aromatem jabłka. Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie Czas przygotowania: 18 godzin Proporcje na 2 foremki 25 x 11 cm Składniki Zaczyn: 3 łyżki(...)aktywnego zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 150 g wody 140 g jabłka starego ze skórką na tarce o grubych oczkach Ciasto właściwe: cały zaczyn 500 g mąki żytniej typ 720 120 g mąki orkiszowej jasnej  80 g mąki orkiszowej razowej 550 g wody 20 g soli himalajskiej 1 jabłko do dekoracji   Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Jaja sadzone z awokado i sałatą 36

pewno obudzicie się do życia!   Składniki: - jaja, ile chcesz - mix sałat - pomidor - awokado - seler naciowy - czarnuszka ziarno - oliwa z oliwek - sól i pieprz do smaku - słonecznik - chleb na zakwasie, przepis  znajdziecie tutaj Jaja sadzone z awokado i sałatą Przygotowanie zdrowego śniadania: Odrobinę oliwy rozgrzej na patelni i wbij jaja. Poczekaj aż zetnie się białko, żółtko pozostaw płynne

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb z suszonymi pomidorami 75

chlebek z grubą chrupiącą skórką i miękkim środkiem z dodatkiem suszonych pomidorów? Bardzo proszę, dzisiejszy przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu, bo chleb jest wyśmienity! Zazwyczaj piekę chleb na zakwasie z dodatkiem mąki żytniej, ale zdarza się, że zapomnę przygotować zaczyn i właśnie, wtedy potrzebny jest błyskawiczny przepis na pieczywo. Przygotowanie ciasta jest naprawdę szybkie bez potrzeby przygotowywania rozczynu

SprawdzonaKuchnia.pl
Barszcz na zakwasie 185

zalewamy solanką. Odstawiamy na tydzień. Jeśli się spieszymy możemy dodać coś co przyśpieszy proces fermentacji, bo jest samo fermentowane np. łyżkę wody z ogórków kiszonych albo skórkę prawdziwego chleba na zakwasie. W drugim dniu po nastawieniu zakwas zaczyna pracować i pojawia się pianka, która na koniec znika. Jest to proces fermentacji a nie pleśń, nie ma się czym martwić

Ugotowane pozamiatane
Czy przekąski to ZŁO? 162

warzywa na miejscu pierwszym, a druga to pieczywo, którego zostało zachowane dość wysoko. Tutaj mogą się posypać na mnie gromy, ale ja jestem i będę zwolenniczką pieczywa. Chleba na zakwasie, bułek z ziarnami. I choć wszyscy krzyczą teraz, że gluten to złoooo, że od pieczywa się tyje, to ja wiem swoje i koniec! Nie zrezygnuję z pieczywa. Nie jem pół

bistro mama
Prosty i szybki chleb mieszany na drożdżach 188

Przepis idealny na prosty chleb na drożdżach, do tego szybki. Możesz wykorzystać resztki różnych mąk jakie masz w szafce, możesz upiec go z jednego rodzaju mąki. Wszystko zależy od tego na co masz ochotę lub potrzebę. Dlaczego ten przepis na chleb jest idealny? Bo chleb z niego wychodzi po prostu naprawdę dobry i smaczny. Chleb pieczony na drożdżach często się(...)gryczanej, nie czuć jej w smaku chleba. Nie musicie hodować zakwasu, aby przez kilka dni cieszyć się smakiem domowego chleba. Dzięki drożdżom, chleb szybciutko wyrasta. Na wyrośnięcie potrzeba zwykle 1-1,5h, w zależności od temperatury otoczenia. W przypadku zakwasu, ten czas się wydłuża kilkukrotnie. Ja zwykle piekę ten chleb z podwójnej porcji, wtedy wychodzą dwa bochenki wielkości keksówki. Jeden

Mieszam w Garnku