chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:168/420)

Chleb na zaczynie biga 195

pyszny, pięknie wygląda, wiemy co w nim jest, ma same plusy. źródło : kulinarne szaleństwa maniusi Z podanego przepisu wychodzą dwa bochenki chleba zaczyn : 800g mąki pszennej typ 750 544 g wody o temp. 27st. C 0,6g suszonych drożdży (ja dałam ok.1/6 łyżeczki świeżych drożdży) ciasto : 200g mąki pszennej chlebowej typ 750 206g wody o temp. 41st. C 22g soli(...)łyżeczki świeżych drożdży lub 2 g świeżych cały zaczyn 3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki płatków żytnich Przygotowanie : W dużej misce w której będziemy później wyrabiali chleb mieszamy łyżką składniki na zaczyn. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 12 - 14 godzin. Po tym czasie do zaczynu dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto do czasu, aż będzie nam ładnie odchodziło

charlotte gotuje
Zielona pizza ze szparagami 172

natki pietruszki i orzeszków oliwa z oliwek EV suszone oregano sól pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże

Kulinarne przygody Gatity
Chleb z ziemniakami – jak wykorzystać ziemniaczane resztki 107

irańskie ogórki albo piekliście chleb z ziemniakami? Chleb z ziemniakami Składniki: na 10 płaskich bułek 50 g świeżych drożdży 300 ml ciepłego mleka 2 łyżki oliwy + 4 łyżki do posmarowania 2 łyżki miodu 200 g puree z ziemniaków 500 g pszennej mąki 225 g mąki grahamki 1 łyżka soli Rozpuść drożdże i miód w mleko. Dodaj oliwę, obie mąki(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 25 minut. Wyrośnięte bułki posmaruj oliwą i wstaw do nagrzanego na 250ºC piekarnika. Piecz chleb na dolnym poziomie piekarnika przez 8 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 5 – 8 minut. Taka temperatura pieczenia idealnie sprawdza się w moim piekarniku. Wyjmij bułki

codojedzenia
Focaccia prostym domowym sposobem 41

FOCACCIA CHLEB WŁOSKI SKŁADNIKI 500 gramów pszennej mąki; 25 gramów świeżych drożdży; 1 łyżka cukru; 1 łyżeczka soli; 3 łyżki oliwy extra vergine; garść czarnych oliwek; kilkanaście kostek lodu; sól gruboziarnista; przepis na focaccia Artykuł Focaccia prostym domowym sposobem pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Dyniowa ciabatta z pestkami dyni – drożdżowe pieczywo 57

Jesienna dyniowa ciabatta, oliwa z oliwek, kieliszek wina – pomysł na pyszną kolację Ciabatta to rustykalny włoski chleb wytwarzany z mąki, wody, oliwy z oliwek, soli i drożdży. Jesienna pora i sezon na dynię zainspirowała mnie do małego eksperymentu. Pozwoliłam sobie na lekkie odstępstwo od tradycji i dodałam do ciasta mus z pieczonej dyni i pestki. Miąższ ciabatty po upieczeniu

Tajemnice Smaku
Najlepsza domowa ciabatta, jak z włoskiej piekarni… 108

Dzisiejszy przepis to gratka dla fanów glutenu – włoska ciabatta prosto z domowej piekarni :) Ze wszystkich kuchni świata, to właśnie włoska jest najbliższa memu sercu. Te

brunetkawkuchni
Chleb z ziarnami na zakwasie 110

żytniego chleba,  który piekłam parę dni temu i trzeba pomyśleć o nowym. Przewidziałam to wcześniej i już rano aktywowałam mój niezawodny zakwas żytni, aby był gotowy do wieczornego pieczenia chleba. Niech to będzie zdrowy, pełnoziarnisty chleb urozmaicony ziarnami. U mnie dziś ze słonecznikiem, ale w przypadku wypieków z ziarnami z reguły można kombinować z dowolnymi. Czas przygotowania chleba jest(...)zmniejszam do 190 dopiekając kolejne 15 do 20 minut.  Upieczony chleb powinien przy pukaniu w jego spód wydawać dosyć głuchy dźwięk. Studzę chleb zawsze na kratce. I to koniec, gotowe, zdrowe, swojskie i w sumie proste. Chleb na zakwasie jest zdecydowanie dłużej świeży niż pieczony na drożdżach. Najlepiej przechowuje się zawinięty po prostu w bawełnianą ściereczkę.  Smacznego

I tu będę miała takie te
Najlepsza domowa ciabatta, jak z włoskiej piekarni… 214

Dzisiejszy przepis to gratka dla fanów glutenu – włoska ciabatta prosto z domowej piekarni :) Ze wszystkich kuchni świata, to właśnie włoska jest najbliższa memu sercu. Te

brunetkawkuchni
Chleb codzienny 76

Prosty chleb pszenny na zakwasie żytnim. Zawiera co prawda niewielki dodatek drożdży, ale dzięki nim ciasto wyrasta szybciej i nie jest takie "kapryśne". Dlatego też nawet na słabym zakwasie będzie miało dobre wspomaganie ;-) Po upieczeniu chlebek ma dosyć cienką, miękką skórkę, lekko wilgotne wnętrze i wspaniały smak. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
DOMOWY CHLEB ORKISZOWO - GRYCZANY (BEZ ZAKWASU, DROŻDŻY, ZE SKIEŁKOWANYCH ZIAREN) 160

typu blendtex lub vitamix). Jeśli takiego nie posiadacie, możecie dodać więcej wody i przyrządzić bardziej płynne ciasto, a następnie dodać ulubioną mąkę. Polecam ten chleb, bo jest magiczny. Dlaczego? Bo rośnie bez zakwasu czy drożdży, jest zwarty, nie kruszy się zbytnio, ładnie się kroi i jest pyszny! Składniki na dużą keksówkę (30 cm x 11 cm): 1 litrowy słoik ziaren

Jeść, by żyć w zdrowiu
Chleb na mące pszennej - chlebowej na drożdżach 145

mnie Kujawski 3 ziarna Wykonanie: Mleko i wodę razem połączyć dodać cukier oraz drożdże, wymieszać. Do miski wsypać obie mąki, sól, rozpuszczone drożdże oraz olej. Dokładnie wyrobić na gładkie ciasto. Jeśli chcemy chleb z nasionami , to jest ten moment aby je dodać. U mnie przeważnie jest to siemię lniane, sezam lub słonecznik. Czasami też pestki dyni lub prażona

W garach u Gosi
Focaccia z cebulą 138

innymi dodatkami: oliwki, suszone pomidory, bazylia, cebula, rozmaryn, lub po prostu polewając oliwą z oliwek. Ten przepis zaczerpnęłam z książki Piotra Kucharskiego „ Chleb. Domowa Piekarnia". Musicie wypróbować!     Składniki:   Zaczyn: 10 g świeżych drożdży 100 ml letniej wody 100 g mąki pszennej typ 750 Ciasto właściwe: 400 ml wody 700 g mąki pszennej 3 łyżki oliwy(...)troszkę więcej)   Dodatki: 2 czerwone cebule 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki listków tymianku       Przygotowanie:     Zaczyn: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Dodać 100 g mąki pszennej i wymieszać łyżką do połączenia składników. Miskę z zaczynem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb który odmienia życie, bez glutenu, bez laktozy 89

kolejna jest zaskakująca. Ja również przepis zmodyfikowałam, adekwatnie do naszych potrzeb. Sposób przyrządzania tego cuda jest bardzo prosty, dodatkowo można wykorzystać swoje preferencje smakowe:) Chleb jest bardzo smaczny i zdrowy. Nie zawiera mąki, ani drożdży. Składniki: 1 szklanka ziaren słonecznika pół szklanki ziaren siemienia lnianego 1 szklanka płatków gryczanych pół szklanki płatków jaglanych pół szklanki płatków quinoa 1 szklanka rodzynek

nietadieta
Bułki do hamburgerów 123

Z tego miejsca pragnę serdecznie podziękować Madzi i Pawłowi za przepis [ klik ] na te buły bo one są idealne i nie mogą się nie udać. Robiłam

Moje Małe Czarowanie