chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:170/420)

Chleb piwny z miodem i rozmarynem 68

Chleb, który zrobisz w 5 minut, bez wyrabiania i wyrastania, bez drożdży. Aromatyczny i pełen smaku. Świetnie będzie smakował ze smalcem i kiszonym ogórkiem. Idealny do piwa. SKŁADNIKI: 500 g maki pszennej typ 550 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 3 łyżki miodu 350 ml piwa np.: IPA 60 g masła 1 – 2 łyżki suszonego rozmarynu Zapraszam(...)keksowki. Wysmarować nim dno i boki formy. Do tak przygotowanej formy wylać ciasto. Dobrze wyrównać je w formie i posypać z wierzchu rozmarynem. Następnie polać reszta masła. Chleb piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C. do suchego patyczka, około 40 – 50 minut. Po upieczeniu, chleb zostawić w formie na 10 minut. Studzic na kratce. Smacznego

Pani M - kuchnia smakowita
Super prosty chleb na drożdżach 156

ewentualnie ziarna, wtedy odjąć tyle mąki co damy ziaren, ja dodałam łyżkę ziaren czarnuszki do ciasta i łyżeczką ziaren posypałam go z wierzchu. Przygotowanie ; Do letniej wody dodać drożdże, sól i olej - wymieszać Do odmierzonej mąki wlewać stopniowo wodę z dodatkami i wyrabiać drewnianą łyżką Ciasto jest na tyle rzadkie, że w ostatnim momencie wyrobiłam je robotem ręcznym(...)cieple na pół godziny, podrosło Przełożyłam do wysmarowanej szklanej foremki i wstawiałam do nagrzanego piekarnika, piekłam przez 1 godz. w temp. 220*C Po tym czasie wyjęłam, studziłam chleb na kratce do dnia następnego. Moje uwagi : Chleb piekłam w okrągłym naczyniu o średnicy 24 cm.  Wydaje się, że lepsza byłaby foremka podłużna. Do upieczenia tego bochenka użyłam połowę składników

Proste Potrawy
Łatwy bezglutenowy chleb ziemniaczany z nasionami babki jajowatej ( Vege & Gluten free) 243

jest łatwy  do wykonania, pięknie rośnie i nie pęka. Następnym plusem jest to, że ma niebywale piękną chrupiącą, rumianą skórkę, a w środku jest jak dobrze upieczony najzwyklejszy chleb pszenny. Pieczywo nie kruszy się za nadto po ukrojeniu i spokojnie zastąpi nie jeden sklepowy pełen chemii bochenek. Kwestię czasu potrzebnego do wykonania od wyłożenia składników na blat, po wyjęcie(...)zmielcie w młynku zwykłe siemię lniane) 21 g drożdży suszonych lub 40 g świeżych  1 łyżka cukru  3/4 łyżeczki koszernej soli  40 g nasion babki płesznik i jajowatej  500 ml mleka sojowego ( w wersji niewegańskiej zwykłe mleko 3,2%/2%) Wykonanie : 1. Do naczynia kruszymy drożdże dodajemy cukier i rozcieramy (suche od razu łączymy

vaniliowoczekoladowa
Rogale maślane 186

książki Piotra Kucharskiego "Chleb -domowa piekarnia".Moje rogaliki są bez maku...po prostu nie miałam..ale mogą być bez niczego lub posypać makiem, sezamem.. 400-450 g mąki 250 ml mleka 20 g drożdży 1 łyżka cukru 1/2 płaskiej łyżki soli 3 łyżki mleka w proszku 1 jajko 1 żółtko 50 g masła Drożdże rozpuścić z mlekiem, cukrem

Moje domowe kucharzenie
Litewski chlebek z farszem z serka i suszonych pomidorów 146

Mówię Wam pycha. Chleb: 3 szklanki mąki żytniej 1 łyżka cukru 30 g świeżych  drożdży 2 szklanki maślanki 1 łyżeczka kminku 50 ml piwa sól Farsz: 1 opakowanie serka ziołowego Almette 80 g suszonych pomidorów 1 pęczek natki pietruszki 2 jajka żółty ser Podgrzewamy maślankę do temperatury ok. 30 C', dodajemy drożdże, cukier, dokładnie mieszamy(...)minut do ponownego wyrośnięcia, posmarować piwem, (można naciąć ostrym nożem kratkę na wierzchniej skórce),  a następnie upiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 1 godz. Gotowy chleb wyjąć z piekarnika, jeszcze raz posmarować piwem, przykryć lnianym ręcznikiem i odstawić do wystygnięcia

Jadło i czytadło
Chleb piwny z miodem i rozmarynem. 43

Chleb, który zrobisz w 5 minut, bez wyrabiania i wyrastania, bez drożdży. Aromatyczny i pełen smaku. Świetnie będzie smakował ze smalcem i kiszonym ogórkiem. Idealny do piwa. Smakować również będzie wybornie z wędlinami lub jako dodatek do deski serów. Składniki: 500 g maki pszennej typ 550 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 3 łyżki miodu 350 ml piwa(...)pieczenia, moja 24 cm x 14cm wylać połowę rozpuszczonego masła. Wyrobione ciasto przełożyć do foremki do pieczenia, dobrze wyrównać i polać pozostałym masłem. Wierzch ciasta można posypać rozmarynem. Chleb piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C około 50 minut, do suchego patyczka. Chleb przed podaniem wystudzić. Smacznego

Pani M - kuchnia smakowita
Pieczywo - bez wyrabiania - do 14 dni w lodówce - codziennie świeże i ciepłe 149

pierwsze ciasto wyrabiamy drewnianą łyżką po drugie  zaczyn może leżeć do 14 dni w lodówce - więc codziennie rano możemy upiec świeży chleb lub bułeczki.  Dla mnie idealnie ! Spróbujcie sami   Składniki: 20g świeżych drożdży 2 łyżki soli 1 kg mąki pszennej - z min, 10,2 g białka 710 ml letniej wody MISKA DUŻA (plastik/szk(...)wyjmujemy miskę, odcinamy kawałek ciasta,  oprószamy go mąką - ok. minutę naciągamy ciasto - staramy się nie ugniatać. Formujemy kształt. Zostawiamy na blacie do wyrośnięcia. Bułki rosną ok 20 min, chleb ok 40 min. Przykrywamy ściereczką.  Pieczemy w temperaturze 225 stopni - najlepiej na kamieniu. Do nagrzanego piekarnika wkładamy żaroodporną miseczkę z ok. 300 ml wody - kładziemy ją na spodzie piekarnika

dlaSmaQ
Błyskawiczne maślankowe bułki śniadaniowe 60

zapomnienie o zaopatrzeniu w pieczywo na cały weekend i zorientowanie dopiero w niedzielny poranek. Jeśli nie wyobrażasz sobie niedzielnego poranka bez zjedzenia bułki czy chleba, poniższy maślankowy wypiek uratuje Twoje śniadanie. Maślankowe bułki bez dodatku drożdży, bez zakwasu żytniego i bez wielogodzinnego wyrastania ciasta. Świeże bułeczki z niewielkim dodatkiem sody oczyszczonej, maślanką, posypane ziarenkami sezamu i maku. Upieczesz(...)osób Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 6 bułek Przygotowanie 20 min. Pieczenie 50 min. Kalorie 220 kcal Domowe bułki maślankowe bez zakwasu i bez drożdży. Bułeczki z dodatkiem sody oczyszczonej, bez wyrastania. Śniadaniowe pieczywo na maślance. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 g mąki orkiszowej jasnej 250 ml maślanki 2 łyżki oleju roślinnego 1/2 łyżeczki sody

ProstePesto.pl
Chleb z fetą po Grecku 62

Chleb z fetą Chleb z fetą, nazwa po grecku 😉chleba to Psomi – Król wszystkich posiłków, czy to uczta bożonarodzeniowa, wiejskie śniadanie, restauracja z Gwiazdkami Michelin czy kuchenny stół babci. Babcia po Grecku to Γιαγιά Zawsze na pierwszym miejscu jest chleb – nie jako dodatek do posiłku, ale jako konieczność, niezależnie od tego co będzie na stole, czy to ziemniaki(...)zmieniło kiedy Grecy zaczęli importować przenice, by wyrabiać coraz to lepszy chleb… Starożytni Grecy Starożytni Grecy byli w tym tak dobrzy, że około 400 roku p.n.e wymyślili 72 różnych rodzajów chleba. W starożytnych Atenach organizowano nawet konkursy na najlepszy chleb. Ciekawe które miejsce by zajął mój Chleb z fetą ❓(Pierwsze) 😁😁😁 Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi życzę Ci smacznego

RafalCook
Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym 174

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Zwykle przygotowuje się je na drożdżach z mąki gryczanej lub mieszanki mąki pszennej i gryczanej. Wykorzystując moje zamiłowanie do wypieku domowego chleba zrobiłam bliny na bazie zakwasu żytniego, tego na którym piekę chleb. Do ciasta dodałam też tarte buraki, co wzbogaciło bliny o charakterystyczny słodkawy smak, który dobrze komponuje się

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb z żurawiną i orzechami włoskimi 127

zrobić chleb bez czasochłonnego wyrabiania Składniki: 250ml zimnej wody 5 kostek lodu 20g drożdży świeżych 20g miodu (u mnie wielokwiatowy) 450g mąki pszennej 100g suszonej żurawiny 50g orzechów włoskich (pokrojonych na kawałki i podprażonych delikatnie na suchej patelni) pół łyżeczki soli Wykonanie: Do 250ml zimnej wody dodajemy kostki lodu - należy poczekać, aż się rozpuszczą. Do wody dodajemy drożdże, mód(...)sól. Mieszamy, aż się rozpuszczą. Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy do niej wodę (z drożdżami, miodem i solą). Mieszamy dokładnie. Ciasto wyrabiamy przez co najmniej 5 minut (mimo, że będzie się kleiło). Dodajemy żurawinę, delikatnie mieszamy, oprószamy ciasto mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy je na minimum 10 godzin (można np. na całą noc).  Po tym czasie

Mania Wypiekania
Domowy chleb z garnka 72

Przepyszny gorący chleb, z chrupiącą skórką, którym pachnie w całym domu. Taki właśnie jest domowy chleb z garnka. Zazwyczaj piekę go w sobotę, bo wtedy mam czas. Uwielbiam, kiedy pachnie nim w całym domu. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły posmarowany masłem. Uwaga… zazwyczaj połowa znika nim ostygnie Sam chleb robi się naprawdę szybko i zawsze się udaje(...)jego przygotowania nie potrzeba specjalnej formy do pieczenia czy koszyków do wyrastania. Upieczesz go zarówno z drożdży świeżych jak i drożdży suchych (dodajesz wtedy 7 g drożdży suchych). Wyrabiamy go w misce, a pieczemy w zwykłym garnku lub w naczyniu żaroodpornym. Artykuł Domowy chleb z garnka z bloga Gotujemy w domu - blog kulinarny

Gotujemywdomu.pl
Chleb ze słonecznikiem i sezamem 80

lodówce zostało pół kostki drożdży, aby się nie zmarnowały postanowiłam tym razem upiec chlebek. Jest to zdecydowanie najlepszy chleb jaki udało mi się upiec! Z grubą chrupiącą skórką, mocno wypieczony z mięciutkim wnętrzem i mnóstwem ziaren. Ten przepis bez fałszywej skromności jest naprawdę rewelacyjny! Zapachu rozchodzącego się po domu nic nie zastąpi.I jeszcze jedno zróbcie chlebek z dziećmi, moja(...)mąki pszennej typ 450 25 g świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody 100 g słonecznika 100 g sezamu 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju rzepakowego Do blaszki: 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Do posypania: 2 łyżki słonecznika 2 łyżki sezamu 2 łyżki maku   Drożdże rozetrzeć drewnianą łyżką z cukrem. Dodać do nich

Krylowa Kuchnia
Chleb maślany 149

bułki maślane, to może też być chleb maślany :)  Skład: 1 kg mąki, 2 szklanki ciepłego mleka, 50 g drożdży, 100 g masła, 4 żółtka, 2 łyżki cukru. Do posmarowania przed pieczeniem 1 żółtko, łyżeczka cukru i garstka maku. Z mleka, drożdży, cukru i 4 łyżek mąki robimy zaczyn- przykrywamy na 15 min. żeby wyrósł. Pozostałe składniki łączymy ze sobą(...)ręki. Tak wyrobione odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-120 min. Następnie ciasto zagniatamy, dzielimy na pół i wyrabiamy chlebki lub tak jak ja kilka bułek i chleb.  Po wyrobieniu chleb i bułki przykrywamy na 30-60 min. żeby wyrosły. Przygotowujemy "smarowidło" i włączamy piekarnik na 200 st. góra/dół Przed wstawieniem pieczywa do piekarnika smarujemy

chleba naszego