chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:163/420)

Drożdżowki, Ślimaczki cynamonowe czyli Niedzielne Śniadanie odc.65 141

chlebie" Liski. Drożdżówki, Ślimaczki cynamonowe ciasto: 30 g świeżych drożdży 500 g maki 200 ml ciepłego mleka 150 g masła 1/2 łyżeczki soli 40 g cukru 1 jajko nadzienie: 80 g brązowego cukru ( u mnie trzcinowy demerara) 1/2 łyżki cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 60 g masła, roztopionego i ostudzonego białko do posmarowania Drożdże mieszamy z łyżeczka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Odrywany chlebek z pesto szpinakowo słonecznikowym i fetą 114

pesto i fetą, a do jednego dołożyłam pomidora i muszę wam przyznać, że chlebek wyszedł przepyszny więc jak tylko będziecie mieli ochotę na upieczenie chleba koniecznie wypróbujcie ten przepis :) Składniki :  -20 g świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru  - 2/3 szklanki mleka - 2 szklanki mąki (ja użyłam połowę żytniej razowej i połowę pszennej) - 1 jajko - 5 łyżek oliwy(...)łyżeczka soli   - pół szklanki pesto (ja zmiksowałam szpinak, słonecznik, oliwę i czosnek) - pół opakowania serka arla apetina feta  Przygotowanie :  zaczyn : pokruszyć drożdże i wsypać cukier, poczekać ok 2 minut, żeby zrobiły się płynne, następnie zalać ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem i dodać 1 łyżkę mąki odstawić na 15 minut, aż zwiększą dwukrotnie swoją objętość Następnie

zdrowa vege kuchnia
Francuski chleb pszenny na zakwasie 137

Buszująca w kuchni Agata z Kulinarnych Przygód Gatity Kasia z Baby do garów! Łucja z Fabryki Kulinarnych Inspiracji Wiosenka z Eksplozji Smaku Smacznego! Ten chleb bierze udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach" --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory

Marder&Marder Manufacture
Chleb żytnio-orkiszowy na zakwasie z chia 168

Dzisiaj proponuję chleb samo zdrowie bo jest on na zakwasie z ziarnami ostropestu oraz z ziarnami chia czyli szałwii hiszpańskiej. Chlebek jest puszysty, pachnący o zwartym

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno-żytni na maślance 167

Chleb pieczemy 45-50 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z piekarnika i odstawiamy na kratkę do studzenia, aby odparował. * Garowanie to drugie wyrastanie chleba. Jest ono niezwykle ważne, bo podczas tego procesu drożdże ponownie zaczynają pracować i produkować dwutlenek węgla. Tworzy się struktura ciasta i pieczywo nabiera puszystości. Dłuższy i wolniejszy proces garowania nadaje pieczywu wyrazisty smak. Staje

Smakowity Blog Kulinarny
Chleb pszenno -żytni z prażoną mąką -marcowa piekarnia 148

Zmniejszamy temperaturę do 210 stopni C i dopiekamy jeszcze 25 minut. Chleb jest upieczony, kiedy postukany od dołu wydaje głuchy odgłos. Studzimy na kratce. Chleb dodaję do marcowej listy   "Na zakwasie i na drożdżach"   prowadzonej  przez Akacjowy blog

Moje domowe kucharzenie
Białe noce w Sankt Petersburgu ---Notti bianche a San Pietroburgu 144

łyżeczki majonezu 500 g mąki pszennej 50 g cukru pół łyżeczki soli 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (9 g) lub 18 g drożdży świeżych Wszystkie składniki ciasta włożyć do maszyny do chleba w podanej kolejności, nastawić program 'dough' i poczekać, aż ciasto podwoi objętość. ** Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej

w mojej kuchni
Chlebem i solą, byle z dobrą wolą 147

brakiem odpowiedniej formy udało mi się upiec pierwszy chleb. Na upartą babę nie ma silnego ;) 30 dag drożdży 2,5 szklanki mąki białej 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka otrębów owsianych 2 szklanki letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oliwy coś do posypania (miałam tylko otręby) Drożdże rozpuściłam w 2 szklankach letniej wody. Dodałam po 1 szklance

bastalena
KSYLITOL SŁODYCZ ŻYCIA 178

także w profilaktyce próchnicy.  EPN/mmch/kuchnia.wp.pl ksylitol ,  cukier brzozowy ,  zamiennik cukru ,  słodzik * Tylko jeżeli użyjemy dużo drożdży. Tak na prawdę drożdże do wzrostu potrzebują skrobię a nie cukier. Wszystkie chleby, bułki, pizze nie potrzebują cukru, wystarczy im mąka,  a ksylitol im nie szkodzi

Smaczne Zdrowe
Bułeczki od Tatter 133

najlepszych dotyczących domowego pieczywa. Tam znalazłam prześliczne bułeczki z makiem, i w związku z tym, że w porównaniu do na przykład dziewięć godzin wyrastającego chleba są niemal błyskawiczne, a w składzie miały akurat tyle drożdży, ile czekało na mnie w kuchni, od razu się za nie zabrałam.  Bułeczki są lekko chrupiące z wierzchu (choć nie aż tak, jak sobie(...)Chrupiące bułeczki z makiem Składniki: (na 12 bułeczek) 625 g mąki pszennej 400 ml letniej wody 12 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka wody 15 g maku 200 g mąki, wodę, drożdże i cukier dokładnie razem wymieszać. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dosypać resztę mąki i sól, zagnieść gładkie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe ekologiczne pieczywo - chleb i obwarzanki :) 167

jakim są obwarzanki - przypominające małe bułeczki oraz chleb rustykalny. Jak smakowo wyszły te produkty? O tym dowiecie się poniżej :) OBWARZANKI  woda * skrobia kukurydziana (29%) * naturalny zakwas ryżowy (mąka ryżowa, woda) * płatki z prosa * mąka lniana * olej słonecznikowy * mąka ryżowa * mąka kukurydziana (2%) * łuski płesznika * sól morska * białko grochowe * dekstroza * drożdże * substancja zagęszczająca: guma guar * ksantan * przyprawy * baza(...)woda) * siemię lniane * ziarna słonecznika * sezam * olej słonecznikowy * mąka ryżowa * łuski płesznika * błonnik jabłkowy * białko grochowe *  dekstroza * drożdże * sól morska * substancja zagęszczająca: guma guar * ksantan * przyprawy  Ponownie w kartonie znajdują się dwa opakowania, a każde zawiera mały bochenek chleba, o wadze 250 g. Chlebek przed spożyciem należy przygotować piekąc go w piekarniku (200*C przez 15 minut

Zdrowie na języku :P
Pizzerki 111

chleba staropolskiego (jest to mieszanka czarnuszki, oregano, tymianku, majeranku i rozmarynu) 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 4 łyżki oliwy z oliwek 650 g mąki pszennej 300 g letniej wody Sos pomidorowy: 250 g koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 3 łyżki ketchupu sól, pieprz, oregano do smaku Dodatkowo: 200 g sera żółtego, startego     Przygotowanie:   Rozczyn: Drożdże

Nastoletnie Wypiekanie
Okrągły chlebek na żurek 87

Ostatnio pokazywałam Wam jak w prosty sposób zrobić domowy zakwas na żurek. Prawdziwy żurek nie może się jednak obyć bez tradycyjnego chlebka, który spełnia zarazem funkcję

Mostek w kuchni
Pita 130

Pita, płaski, okrągły chleb z kieszonką, którą można wypełnić przeróżnymi dobrociami, o czym oczywiście wkrótce 🙂 Mówiąc pita, myślimy zapewne mój drogi czytelniku bliski Wschód, gdzie ten chleb gości na stolach od około 4000 lat. Historycy uważają, po badaniach i wykopaliskach, że pita pochodzi prawdopodobnie z kultur żyjących na zachód od Morza Śródziemnego. Pita była pożywieniem zarówno rolników, jak i ludzi(...)dróżdżami piwnymi. Okrągłe pity były pieczone na gorącym ogniu w piecach zewnętrznych. Na zakończenie i zarazem początek 🙂 zapraszam na płaski, chleb z kieszenią, na przeróżne dobroci. Składniki Mąka chlebowa 250 gram plus do podsypania Letnia woda 200 ml Drożdże suche 8 gram Cukier 1 łyżeczka Sól 1 łyżeczka Olej roślinny 1-2 łyżki Przygotowanie Po pierwsze wymieszaj wodę

RafalCook
Chleb Domowy Mieszany na Zaczynie 146

Link do filmu z przygotowania : Domowego chleba mieszanego  Przygotowanie : Ciasto na chleb przygotuję ręcznie ale można użyć do tego robota . Jeżeli używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sama. Najpierw przygotuję zaczyn: Do miski wlewam wodę dodaję drożdże i je rozpuszczam do rozpuszczonych drożdży dodaję mąkę i mieszam na początku łyżką a potem zagniatam ręką w misce(...)odstawiam Przygotowanie ciasta ( po 12 -16 godzinach ) Zaczyn jest już gotowy , ładnie wyrósł Teraz do zaczynu dodaję pozostałe składniki : wodę , mąkę pszenną , mąkę pszenną razową , mąkę żytnią , sól , drożdże i dokładnie mieszam aż się wszystko ładnie połączy około 3 minut ( jeżeli używamy robota to wyrabiamy ciasto na wolnych obrotach ) Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i ściereczką i odstawiam

Uwaga Babcia Piecze Chleb